“Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα”, ένα παραμύθι βιωματικό και εμπνευσμένο από τον Κωνσταντίνο μου

“Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα”, ένα παραμύθι βιωματικό και εμπνευσμένο από τον Κωνσταντίνο μου

Το μικρόβιο της συγγραφής μπήκε ξαφνικά στη ζωή μου, πριν από 2 χρόνια περίπου. Λόγω του site μου του Working Moms, συνεργάζομαι με αρκετούς εκδοτικούς οίκους και καθημερινά διαβάζουμε πολλά παιδικά παραμύθια μαζί με τα παιδιά μου. Ξεκίνησα λοιπόν γράφοντας κριτικές και τη γνώμη μας για τα παραμύθια που έστελναν στο www.workingmoms.gr.

Την ιδέα μού φύτεψε στο μυαλό μια μέρα ο Κωνσταντίνος μου, που μού είπε με τη γλυκιά του αθωότητα: «Μαμά, τι ωραία θα ήταν να είχαμε κι εμείς το δικό μας παραμύθι». Η ιδέα αυτή δούλευε πολύ καιρό μέσα μου, ώσπου ξαφνικά πήρα ένα χαρτί και άρχισα να αποτυπώνω τις σκέψεις μου. Από την αρχή είχα στο μυαλό μου να γράψω ένα παραμύθι βιωματικό, εμπνευσμένο από τα παιδιά μου, και παράλληλα μέσω αυτού να μεταφέρω στα παιδιά που θα το διαβάσουν ένα μήνυμα, να αποκομίσουν κάτι μέσα από αυτό και να υπάρχει και ένα ηθικό δίδαγμα. Δεν ήθελα να γράψω μια ιστοριούλα χωρίς νόημα απλά για να πω ότι έγραψα ένα παραμύθι.

Έτσι, ξεκίνησα να το γράφω τα βράδια που τα παιδιά μου κοιμούνταν και ήμουν λίγο πιο χαλαρή, τα πρωινά που ήταν στο σχολείο και σε κενές ώρες στη δουλειά μου. Έτσι προέκυψε «Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα», ένα παραμύθι που έχει ως σκοπό να μάθουν τα παιδιά να μην πλεονεκτούν.

Έγινα πρώτη φορά μαμά στα 30 μου χρόνια. Αφού είχα ζήσει μια γεμάτη ζωή με πολλές εμπειρίες, ταξίδια και διασκέδαση και δε μού είχε λείψει τίποτα, αποφασίσαμε με τον άντρα μου να βάλουμε μπρος για ένα παιδάκι. Ο Κωνσταντίνος ήρθε τόσο εύκολα και αβίαστα. Μέσα σε δυο μήνες είχα μείνει έγκυος και είχα μια ομαλή και όμορφη εγκυμοσύνη. Ήρθε στη ζωή μας έναν μήνα και 7 μέρες πριν να γίνω 30 ετών. Και γιατί σας τα λέω όλα αυτά;; Όντας πρώτο παιδί και πρώτο εγγόνι και από τις δύο οικογένειες, πέσαμε όλοι επάνω του, δεν του χαλάγαμε κανένα χατήρι και άθελά μας τον κάναμε “καλομαθημένο”. Ό,τι ζήταγε του το παίρναμε, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε ένα αχόρταγο καταναλωτικό παιδί, που βεβαίως είχαμε δημιουργήσει εμείς, χωρίς να καταλαβαίνουμε πόσο κακό του κάναμε καθημερινά με την πληθώρα των αγαθών που του προσφέραμε.

 

Μέχρι και τα 6 του χρόνια, “ζοριστήκαμε” πάρα πολύ να το αλλάξουμε αυτό, να μη ζητάει συνεχώς ό,τι έβλεπε στα μαγαζιά, στο σούπερ μάρκετ, ακόμα και στο περίπτερο. Όπου και να πηγαίναμε, ζήταγε επίμονα να του αγοράσουμε ό,τι του καρφωνόταν στο κεφαλάκι του. Τα πρώτα χρόνια δυσκολευόμασταν πολύ να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Είχαμε έρθει άπειρες φορές σε δύσκολη θέση, καθώς φώναζε και χτυπιόταν μπροστά στον κόσμο, χωρίς να μπορούμε να τον ηρεμήσουμε αν δεν έπαιρνε αυτό που ήθελε (μάλλον πολύ γνώριμη εικόνα, ε μαμάδες;;;)

Αυτή η καθημερινή μας “ταλαιπωρία” δούλευε όλα αυτά τα χρόνια στο μυαλό μου, και έτσι ξεκίνησα να γράφω την “Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα”. Ο Οδυσσέας (δηλαδή ο Κωνσταντίνος…) είναι ένα μικρό, άτακτο και καλομαθημένο παιδί, που οι γονείς του τού προσφέρουν απλόχερα ό,τι ζητήσει. Τι θα συμβεί λοιπόν ένα πρωινό στον δρόμο προς το σχολείο; Ποια «Οδύσσεια» θα περάσει ο Οδυσσέας, ώστε να καταλάβει ότι όλα αυτά που τού έχουν δοθεί γενναιόδωρα, δεν τα έχουν όλα τα παιδάκια; Τι θα πρέπει να βιώσει για να αντιληφθεί ότι όλα αυτά που απολαμβάνει ο ίδιος, κάποια παιδάκια δεν τα έχουν καν ονειρευτεί;

Ένα παραμύθι για να μάθετε εσείς, γλυκά παιδάκια, να εκτιμάτε και να ευχαριστείτε τους γονείς σας για όσα με αγάπη και κόπο σάς προσφέρουν καθημερινά, και να μην τα θεωρείτε παντοτινά, γιατί όλα στη ζωή μπορούν ξαφνικά να αλλάξουν!!

O αληθινός πλούτος είναι η αγάπη και η ευτυχία, όχι τα παιχνίδια και τα λεφτά.

Αυτό το παραμύθι είναι γραμμένο με πολλή αγάπη και αγγίζει ένα θέμα που αντιμετωπίζει το 99% των σημερινών γονέων. Ο βασικός λόγος που γράφτηκε είναι για να προβληματίσει τον Κωνσταντίνο μου, γιατί ό,τι και να του έλεγα εγώ καθημερινά μέσα από τις ατελείωτες συζητήσεις μας, δεν καρποφορούσε.

Όταν όμως διάβασε το παραμύθι, κάτι άλλαξε μέσα του. Μέρα με την ημέρα, και αφού το διάβαζε και το ξανά διάβαζε, η συμπεριφορά του στο κομμάτι της καθημερινής πλεονεξίας και ζήτησης αγαθών άρχιζε να αλλάζει. Και αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι ότι από τον Απρίλιο του 2018 που κυκλοφόρησε, το έχουν διαβάσει πάρα πολλά παιδάκια! Τρελαίνομαι από τη χαρά μου και συγκινούμαι όταν λαμβάνω τα σχόλια των μαμάδων οι οποίες, αφού το διάβασαν στα παιδάκια τους, αυτά με τη σειρά τους προβληματίστηκαν, έκαναν άπειρες ερωτήσεις και έμαθαν έννοιες όπως η πλεονεξία, η αποταμίευση, η φιλανθρωπία και άλλα πολλά, που σας αφήνω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας αφού το διαβάσετε.

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στις 12.00, παραμονή της γιορτής του Κωνσταντίνου μου (άλλωστε δεν επιλέχθηκε τυχαία η ημερομηνία αυτή, γιατί το παραμύθι είναι βιωματικό και εμπνευσμένο απ’ αυτόν) είχα τη χαρά να διοργανώσω την πρώτη επίσημη παρουσίαση και θεατρική αναπαράσταση του βιβλίου μου «Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα”.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου, στον Δήμο όπου μεγάλωσα και έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια, είχα την τιμή να υποδεχτώ πολλούς φίλους, συγγενείς και αναγνώστες του www.workingmoms.gr.

Αγκαλιά με τους γιους μου, παρουσίασα το πρώτο μου παραμύθι, το πρώτο μου δημιούργημα.

Οι μικροί μας φίλοι διασκέδασαν με τη θεατρική αναπαράσταση του παραμυθιού και με τη ζωγραφική από την ηθοποιό Μαρίνα Μπασέτα.
Μεγάλος χορηγός ήταν η LEGO, που μοίρασε δώρα σ’ όλα τα παιδάκια που παρευρέθηκαν.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα ΤaλκInfokids και Working Moms!

Για το παραμύθι και για μένα μίλησαν οι αγαπημένες φίλες και συνεργάτιδες:
Μαρίνα Γιώτη, Συγγραφέας – Εικονογράφος
Χρυσαυγή Ατσιδάκου, Δικηγόρος – Δημοσιογράφος
Δώρα Λοίζου, Μουσικοπαιδαγωγός – Συγγραφέας
Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχολόγος
Πέγκυ Φούρκα, Εικονογράφος – Συγγραφέας

Δέκα ημέρες μετά από την καταπληκτική εμπειρία της επίσημης παρουσίασης του πρώτου μου παραμυθιού Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα, ευχαρίστησα μέσα από την καρδιά μου όλους όσους ήταν δίπλα μου σ’ αυτή την τόσο ξεχωριστή μου μέρα!

Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά μου και τον άντρα μου, που είναι πάντα δίπλα μου σε ό,τι δημιουργώ! Τον Κωνσταντίνο μου, που ήταν πηγή έμπνευσης γι’ αυτό το παραμύθι και τον Δημήτρη μου, που είναι η χαρά της ζωής μας!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα κορίτσια μου, τη Χρυσαυγή, τη Μαρίνα, τη Δώρα, την Αγγελική και την Πέγκυ, που είπαν τόσο όμορφα λόγια για μένα και τον “Οδυσσέα μου”, την ηθοποιό Μαρίνα Μπασέτα που έκανε τη θεατρική αναπαράσταση του παραμυθιού και διασκέδασε τα παιδιά με ζωγραφική και παιχνίδια, καθώς και τη φίλη μου Μαρίνα Φραγκεσκίδου, που σκηνοθέτησε το θεατρικό αυτό!

Ένα ακόμα ευχαριστώ στον Δήμο Περιστερίου που μου παραχώρησε αυτό το “στολίδι” αμφιθέατρο, το οποίο είναι πηγή πολιτισμού για το Περιστέρι, τον Δήμο που μεγάλωσα και αγαπώ βαθιά!

Ευχαριστώ πολύ την κολλητή μου φίλη Άρτεμη και την κουνιάδα μου Κατερίνα, που με βοήθησαν πολύ

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην εικονογράφο μου Ευτυχία Στυλιανέα, που ζωντάνεψε την ιστορία αυτού του παραμυθιού και την αποτύπωσε τόσο νοσταλγική, ακριβώς όπως των παραμυθιών με τα οποία μεγάλωσα και όπως την ονειρευόμουν όταν ξεκίνησα να το γράφω. Ευχαριστώ επίσης τη γραφίστρια Νατάσα Ευαγγελινού, την επιμελήτρια Αλεξάνδρα Σελελή και τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ για την εξαιρετική συνεργασία!!!!

Ευχαριστώ τον μεγάλο χορηγό της εκδήλωσης, τη LEGO, καθώς και και τους χορηγούς επικοινωνίας ΤaλκInfokids και το site μου το Working Moms!

Και πάνω απ’ όλα όλους εσάς που έχετε διαβάσει και έχετε αγαπήσει τόσο πολύ την “Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα”. Καθημερινά λαμβάνω τόσο όμορφες κριτικές και γλυκά σχόλια για το πόσο χρήσιμο είναι το βιβλίο μου, για να μάθετε στα παιδάκια σας να μην πλεονεκτούν και να εκτιμούν ό,τι τους προσφέρετε καθημερινά με κόπο και θυσίες”.

“Σε μια εποχή όπου η κατανάλωση μεταφράζεται σε αγάπη, καλύτερη ποιότητα ζωής και ευημερία, ξεχνάμε πως τα παιδιά μας χρειάζονται περισσότερο την αγάπη μας, τον χρόνο και την προσοχή μας. Γι’ αυτό η ιστορία της “Οδύσσειας του μικρού Οδυσσέα” τονίζει πόσο σημαντικές είναι οι έννοιες αλληλεγγύη και προσφορά και μάς θυμίζει πως η ευτυχία τελικά κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα”.

Photo credit Baby Camera

Hair styling IDEA Beauty SALON

 Make up Alexandra Kesemli

 

Μερικά μόνο sites και blogs που έγραψαν για το παραμύθι μου και τους υπέρ ευχαριστώ:

Πρώτο Θέμα: «Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα»: Είμαστε όλοι μέσα σ’ αυτό το παραμύθι…
talcmag: Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ| ΕΦΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕυΖην Creations: Τα πρώτα μου 6 παιδικά μυθιστορήματα
efiveia.gr: Το νέο βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους, Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα!
Two boys and HopeΔιαβάζουμε: Η οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα
Sugarmama.gr: «Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» – ΕΦΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
kathemeragoneis.com: Διαβάσαμε το βιβλίο “Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα”
mamamiapetounia.blogspot.com: Μικρή βιβλιοφάγος: Η οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα
elamazi.gr:   “Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα” της Έφη Αργυροπούλου
mommyjammi.gr:   Στα παιδιά αρκούν τα λίγα : Μη φοβάστε να το πιστέψετε!
mylittleworld.gr: Βιβλίο-πρόταση: Η οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα
karkinaki.gr: Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα

Eυχαριστώ πολύ και τις επώνυμες μαμάδες που διάβασαν και στήριξαν το παραμύθι μου:

Στη σελίδα “Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα” στο facebook μπορείτε να διαβάσετε όλες τις υπέροχες κριτικές των αναγνωστών του παραμυθιού.

Για να το συμπεριλάβετε στη βιβλιοθήκη σας, στείλε inbox στη σελίδα Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα, ή επικοινωνήστε με την συγγραφέα Efi Argyropoulou, ή μήνυμα στη φόρμα επικοινωνίας του www.workingmoms.gr, ή mail στο info@workingmoms.gr.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary Βιβλία