Mια χρονιά που θα θυμάμαι για πάντα! O απολογισμός μου για το 2018!

Mια χρονιά που θα θυμάμαι για πάντα! O απολογισμός μου για το 2018!

Το 2018 ήταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μια από τις καλύτερες και πιο δημιουργικές χρονιές στη ζωή μου. Δε θυμάμαι άλλη χρονιά να ήταν τόσο δυνατή και τόσο γεμάτη συναισθήματα όσο αυτή στα 37 χρόνια της ζωής μου. Έφερε πολλά και πήρε κάποια άλλα, όπως γίνεται κάθε χρόνο – 365 ημέρες είναι αυτές, γίνεται να είναι όλες καλές; Δεν γίνεται!

Αυτός ο χρόνος μού δίδαξε πολλά και με έμαθε να είμαι πιο ισορροπημένη, πιο ήρεμη και πιο πειθαρχημένη από ποτέ. Κάθε χρόνος που περνάει σκέφτομαι μόνο τα καλά του, δε μοιρολατρώ και δεν αναλογίζομαι τα άσχημα που συνέβησαν. Σας το προτείνω και σε εσάς να το εφαρμόσετε, όσο πιο θετικά. Όσο πιο μισογεμάτο βλέπετε το ποτήρι και όχι μισοάδειο, τόσο πιο τυχερή θα είναι η χρονιά που θα διανύετε.

Ας ξεκινήσω λοιπόν από την αρχή του 2018….

Τον Ιανουάριο του 2018 το Working Moms, το παιδάκι μου, το δημιούργημά μου, έγινε 5 χρόνων και κάθε μέρα που περνάει το καμαρώνω όλο και περισσότερο για όλα αυτά που έχει καταφέρει! Και πιο πολύ το θαυμάζω γιατί ήταν ένα όραμα που γεννήθηκε με πολλή αγάπη, αμέτρητα όνειρα και πολλή προσωπική δουλειά. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανη γι’ αυτό, γιατί είναι κάτι το οποίο έχτισα εντελώς μόνη μου, χωρίς καμία βοήθεια και γνωριμία, χωρίς κάποια γνώση πάνω στο αντικείμενο, με συνεχή έρευνα και προσπάθεια, αμέτρητες εργατοώρες, πολλά ξενύχτια και πολύτιμο χρόνο από την προσωπική μου ξεκούραση. Και όταν θεώρησα πια ότι το έφτασα στο σημείο που ονειρευόμουν και ήθελα, εγκατέλειψα την μόνιμη «βαρετή» δουλειά μου και αφοσιώθηκα εξ’ ολοκλήρου στο www.workingmoms.gr.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ετοίμαζα πυρετωδώς την πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια, την “Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα”, ένα παραμύθι βιωματικό και εμπνευσμένο από τον μεγάλο μου γιο, τον Κωνσταντίνο μου. Διαβάζοντάς το, τα παιδιά μαθαίνουν να μην πλεονεκτούν και να εκτιμούν όσα τους προσφέρουν οι γονείς τους, με κόπο και θυσίες. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά γι’ αυτό και όσοι δεν το έχετε διαβάσει ακόμα στα παιδάκια σας, σπεύσατε άμεσα! Είναι ένα παραμύθι που θα τα διδάξει, θα τα προβληματίσει και θ’ αλλάξει ως ένα σημείο τον τρόπο που σκέφτονται.

Παράλληλα δούλευα στην 6ωρη “βαρετή” εργασία μου, για καθαρά βιοποριστικούς λόγους και με τη βοήθεια των συνεργατών μου “τρέχαμε” φουλ τις απαιτήσεις του www.workingmoms.gr. Σίγουρα αυτό μου έδινε τόση ενέργεια, όση εννοείται μου έδιναν και τα παιδιά μου, που είναι η κινητήριος δύναμή μου σ’ ότι κάνω.

Ανάμεσα σε πολλές νέες συνεργασίες στο Working Moms και αμέτρητες δημιουργικές ώρες, στις 4 Απριλίου – μια μέρα που δε θα ξεχάσω ποτέ όσο ζω, γιατί είναι η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μου μετά τη γέννηση των παιδιών μου – κράτησα για πρώτη φορά στα χέρια μου το πρώτο ΟΛΟΔΙΚΟ μου παραμύθι! Πραγματικά φάνταζε σαν όνειρο μετά από δεκάδες παραμύθια που διαβάζουμε κάθε μήνα, λόγω του ότι έχω συνεργασία με εκδοτικούς των οποίων τα βιβλία φτάνουν σε κούτες στο σπίτι μας. Για την ακρίβεια, ο Κωνσταντίνος μου το κράτησε πρώτος και η ακαριαία αιφνίδια κίνηση που έκανε ήταν να το μυρίσει, να το χαϊδέψει και να το επεξεργαστεί. Ναι, μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά κι εγώ μυρίζω κάθε βιβλίο που έρχεται, γιατί ωραία η τεχνολογία και τα e-books, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με τη μυρωδιά του χαρτιού και την υφή των σελίδων, που μέσα από τις εικόνες και το κείμενο ξεπηδάν οι ήρωες και η φαντασία μας καλπάζει σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους.


Η πρώτη ατάκα που είπε ο Κωνσταντίνος μου μέσα στο τυπογραφείο την ώρα που παραλαμβάναμε τα βιβλία ήταν: “Μαμά είμαι πολύ περήφανος για σένα!! Επιτέλους έχουμε το ολόδικό μας παραμύθι! Μακάρι ο Οδυσσέας μας να κάνει παρέα σε εκατομμύρια παιδάκια και να τους μάθει να εκτιμούν αυτά που έχουν και να μη ζητάνε κάθε μέρα όλο και περισσότερα πράγματα από τους γονείς τους. Γιατί το σημαντικό στη ζωή είναι η αγάπη και η ευτυχία, όχι τα παιχνίδια και τα λεφτά”. Και είναι κάτι τέτοιες στιγμές που είμαι τόσο μα τόσο περήφανη για τα παιδιά που μεγαλώνω και κουκουβαδίζω χωρίς έλεος (χαχαχα).

Από εκείνη την ημέρα όλος σχεδόν ο χρόνος ήταν αφιερωμένος στο νέο μου “παιδάκι”, παράλληλα με τις απαιτήσεις που έχει ένα portal οικογένειας όπως το www.workingmoms.gr.

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στις 12.00, παραμονή της γιορτής του Κωνσταντίνου μου (άλλωστε δεν επιλέχθηκε τυχαία η ημερομηνία, γιατί το παραμύθι είναι βιωματικό και εμπνευσμένο απ’ αυτόν) είχα τη χαρά να διοργανώσω την πρώτη επίσημη και θεατρική παρουσίαση της «Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα”.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου, στον Δήμο που μεγάλωσα και έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια, είχα την τιμή να υποδεχτώ πολλούς φίλους, συγγενείς και αναγνώστες του www.workingmoms.gr.

Αγκαλιά με τους γιους μου παρουσίασα το πρώτο μου παραμύθι, το πρώτο μου δημιούργημα.

Οι μικροί μας φίλοι διασκέδασαν με τη θεατρική αναπαράσταση του παραμυθιού και τη ζωγραφική από την ηθοποιό Μαρίνα Μπασέτα.

Μεγάλος χορηγός ήταν η LEGO, που μοίρασε δώρα σ’ όλα τα παιδάκια που παρευρέθηκαν.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα: ΤaλκInfokids και Working Moms!

Για το παραμύθι και για μένα μίλησαν οι αγαπημένες φίλες και συνεργάτιδες:
Μαρίνα Γιώτη, Συγγραφέας – Εικονογράφος
Χρυσαυγή Ατσιδάκου, Δικηγόρος – Δημοσιογράφος
Δώρα Λοίζου, Μουσικοπαιδαγωγός – Συγγραφέας
Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχολόγος
Πέγκυ Φούρκα, Εικονογράφος – Συγγραφέας

Τον ίδιο μήνα, τον Μάιο, είχα τη χαρά να είμαι καλεσμένη της Μαρίας Χολέβα, μαζί με άλλες δημιουργικές μαμάδες, και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος ενός γονέα στο διαδίκτυο; Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους τα παιδιά μας θα μπορούν να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο; Αυτά και άλλα πολλά είπαμε στην εκπομπή DOT Dream It. Do it ? στο SKAI TV.

Εδώ μπορείτε να δείτε την εκπομπή.

Τον Ιούνιο του 2018 βίωσα δυο άκρως συγκινητικές στιγμές με τα χρυσά μου λουλουδάκια. Ο Κωνσταντίνος μου αποχαιρέτησε τη Δευτέρα Δημοτικού και ο Δημήτρης μου τον παιδικό σταθμό.

Η 15η Ιουνίου ήταν η τελευταία μέρα στο σχολείο και από τη χαρά του:

  • Ξύπνησε χωρίς ξυπνητήρι και χωρίς να τον ξυπνήσω, από την αγωνία του να πάρει το απολυτήριο και να δει τη δασκάλα του, που λόγω κάποιων θεμάτων υγείας έλειπε τον τελευταίο μήνα.
  • Της πήγε το δωράκι της, ένα βιβλίο για να τη συντροφεύει στις διακοπές της.
  • Της έδωσε ένα ζουμερό φιλί και την ευχαρίστησε που τον αγάπησε σαν παιδί της αυτά τα δύο υπέροχα χρόνια.

Από εμένα ένα τεράστιο ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου στη Κα Ευγενία Χαλιμούρδα, που αγάπησε αληθινά το παιδί μου και όλα τα παιδιά της τάξης του Κωνσταντίνου. Ευχαριστούμε την καλή μας τύχη, που έφερε στον δρόμο μας αυτόν τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ και σπάνιο ΑΝΘΡΩΠΟ! Σας εύχομαι και τα παιδιά σας είναι τόσο τυχερά, όσο ήταν ο Κωνσταντίνος μου!

Γιατί πολλοί λέγονται δάσκαλοι, αλλά λίγοι ασκούν σωστά αυτό το λειτούργημα. Γιατί το να μαθαίνεις τα παιδιά να στέκονται στα πόδια τους και να τα ενθαρρύνεις να βγουν με αυτοπεποίθηση στη ζωή, είναι ανεκτίμητο δώρο, που ο Κωνσταντίνος είχε την τύχη να το ζήσει ❤️❤️❤️

Στις 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή γιορτή του Δημήτρη μας και άλλη μια μαγική χρόνια σε λίγες μέρες θα έφτανε στο τέλος της!
Ο Δημήτρης μου είχε την τύχη να περάσει 2 ονειρικά χρόνια στον παιδικό σταθμό του Δήμου μας.
Οι παιδαγωγοί, η διευθύντρια και όλο το προσωπικό, τον αγκάλιασαν με περίσσεια αγάπη και ήταν η δεύτερη οικογένειά του. Αναπόφευκτα το μέτρο σύγκρισης θα ήταν τεράστιο για τα μετέπειτα σχολικά του βήματα.
Αλλά επειδή είναι αξιαγάπητος – το λουλουδάκι μου – στο προνήπιο που θα πήγαινε, είχα καλό προαίσθημα ότι θα τον αγαπήσουν, όπως και έγινε.


Σας ευχαριστώ από καρδιάς που τον φροντίσατε και του μάθατε τόσα νέα πράγματα, και ειδικά την κυρία Αλεξάνδρα Κότσαλη που ήταν η αγαπημένη μας δασκάλα! Μας λείπετε πολύ!!

Τον ίδιο μήνα, τον Ιούνιο, η αγαπημένη δημοσιογράφος Ρομίνα Ξύδα έγραψε στο Πρώτο Θέμα μια από τις πιο εξαιρετικές κριτικές που έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα για την Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Το τέλος του Ιουλίου το περάσαμε απολαμβάνοντας τις πιο ξένοιαστες διακοπές της ζωής μας στην όμορφη Κύθνο. Και εμείς και τα παιδιά μας, ήμασταν κυριολεκτικά όλη την ημέρα με ένα μαγιό, μιας και το σπίτι που μέναμε απείχε μόλις 10 μέτρα από τη θάλασσα. Δε θυμάμαι ποτέ στη ζωή μου, πλην των παιδικών μου χρόνων, να είχαμε περάσει τόσο ανέμελες και ξεκούραστες διακοπές.

 

Ξέρετε ποια ήταν η συνταγή μας για τέλειες διακοπές με παιδιά;;;

  • Αφήστε τα όλη μέρα με το μαγιό, χωρίς να ανησυχείτε αν είναι καθαρά, όπως κάνετε τον υπόλοιπο χρόνο.
  • Αφήστε τα ελεύθερα χωρίς τις παρατηρήσεις και τις καταπιέσεις του κανονικού προγράμματός σας.
  • Αφήστε τα να παρασπονδίσουν και λίγο διατροφικά.
  • Κοιμηθείτε πιο αργά και ξυπνήστε πιο αργά.
  • Μη φοράτε ρολόι και make up σε θάλασσες και ακτές (ούτε καν στη βόλτα). Το μαύρισμα και η ξεκούραση θα καθρεφτίζονται στο πρόσωπό σας.
  • Φάτε λίγο παραπάνω (όταν επιστρέψετε σας έχω τρόπο να επανέλθετε άμεσα), να είστε πιο χαλαροί, να παίξετε στην άμμο, να φτιάξετε πυργάκια και να γελάτε πολύ! Άλλωστε αυτά θα θυμούνται τα παιδιά σας!

Μόνο 18 καλοκαίρια είναι αυτά!

 

Η φετινή μας απόδραση στην Κύθνο μου θύμισε τα καλοκαίρια που έκανα διακοπές στη δεύτερη πατρίδα μου, την Κεφαλονιά.

  • Ολημερίς μόνο με μαγιό.
  • Η αλμύρα της θάλασσας να ζεσταίνει το κορμί μου.
  • Να τρώω σύκα και μούσμουλα από τα δέντρα της Αγίας Ευφημίας.
  • Να κάνω ντουζ στην αυλή, στη ντουζιέρα ή με το λάστιχο, και το παγωμένο νερό να με αναζωογονεί.
  • Να κάνουμε όλη μέρα ελεύθερο παιχνίδι, χωρίς κανένα είδος τεχνολογίας, ούτε καν τηλεόραση.

Πόσο τυχερή νιώθω που τα παιδιά μου πήραν μια καλή γεύση του πώς είναι αυτές οι διακοπές των δικών μας παιδικών χρόνων! Τότε δεν τις εκτιμούσα, όμως τώρα τις αναπολώ και επιδιώκω να τις ζήσουν και τα δικά μου παιδιά!!!

Σίγουρα όσοι με ακολουθείτε αυτά τα 6 χρόνια, γνωρίζετε ότι τα παιδιά μας δεν τα αφήνουμε για να πάμε διακοπές, τα έχουμε παντού μαζί μας γιατί χωρίς αυτά οι διακοπές δεν έχουν αξία!!

Η φετινή μας πρώτη καλοκαιρινή απόδραση ήταν η πιο ξεκούραστη όλων των εποχών!

Τα δικά μου 5 tips για ξεκούραστες διακοπές με μικρά παιδιά είναι τα εξής:

  • Το σπίτι που θα νοικιάσετε, ιδανικά να είναι μπροστά στη θάλασσα.
  • Μόνο μαγιό μικροί μεγάλοι.
  • Αδειάστε το μυαλό σας από τις έννοιες και τα προβλήματα της καθημερινότητας.
  • Αφιερώστε όλο σας το “είναι” στα παιδιά σας. Μόνο στις διακοπές θα βρείτε αυτή την ευκαιρία.
  • Ζήστε το κάθε λεπτό μαζί τους σαν να’ ναι το τελευταίο!

 

Και μερικά Tips (που εφαρμόζουμε και εμείς) για να φάτε ήσυχα με μικρά παιδιά στις διακοπές σας χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές:

  • Πάρτε μαζί σας ένα αγαπημένο τους παιχνίδι ή βιβλίο.
  • Αφήστε τα να παίξουν με το αλατοπίπερο, τις οδοντογλυφίδες και το τραπεζομάντηλο. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή λάτρευα να ζωγραφίζω και να σκίζω το τραπεζομάντηλο.
  • Πείτε τους ανέκδοτα.
  • Αφηγηθείτε τους τις δικές σας διακοπές.

 

Αναμφίβολα αυτές τις διακοπές θα τις θυμούνται για πάντα.
Και πόσο χαρούμενη είμαι που τους τις προσφέραμε…
Η Κύθνος και ειδικά η περιοχή “το Καλό Λιβάδι” είναι ένα νησί των Κυκλάδων που αξίζει να επισκεφτείτε!
Αποκομμένοι από την τρέλα της καθημερινότητας, χωρίς τα “μη” και τα “όχι” που μας επιβάλλουν οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας……
Εύχομαι και ελπίζω το μυαλουδάκι τους να γέμισε όμορφες εικόνες που θα θυμούνται για πολλά πολλά χρόνια…
Άλλωστε οι αναμνήσεις είναι αυτές που μένουν….

 

 

O Ιούλιος ήταν επίσης ο μήνας του 2018 που το μυαλό μου έκανε το κλικ και αποφάσισα να αλλάξω διατροφικές συνήθειες, γιατί Ο,ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ. Εδώ διαβάστε την προσωπική μου εμπειρία!

Ο Αύγουστος ήταν ένας εξίσου συναρπαστικός μήνας. Ξεκίνησε με τη συνέντευξή μου στο περιοδικό Sugar Free Press, ανάμεσα σε καταξιωμένες bloggers. Σας παραθέτω την συνέντευξη, για εσάς που δεν έτυχε να προμηθευτείτε το περιοδικό:

 

  • Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το blogging;

Το blogging μπήκε στη ζωή μου ξαφνικά και αναπάντεχα τον Ιανουάριο του 2013. Έπειτα από πολλά χρόνια συνεχόμενης δουλειάς έμεινα ξαφνικά άνεργη στο σπίτι με τον μόλις 2μιση χρονών γιο μου τον Κωνσταντίνο μου. Περνούσαμε φανταστικά, χαιρόμουν πολύ που τον μεγάλωνα μόνη μου και περνούσαμε όλη την ημέρα μαζί, αλλά κάποια στιγμή και εφόσον είχα μάθει από μικρό παιδί πάντα να ασχολούμαι με ποικίλες δραστηριότητες, ένιωσα την ανάγκη να ξεφύγω από την απαιτητική καθημερινότητα της full time mom. Τότε ξεκίνησα το blogging και το www.workingmoms.gr το οποίο ξεκίνησε σαν ψυχοθεραπεία και προσωπική ανάγκη να κάνω κάτι για τον εαυτό μου, να επικοινωνών με άλλες μαμάδες, και εξελίχθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα και αγαπημένα portal μαμάδων του διαδικτύου.

  • Ποιοι ήταν οι στόχοι σου ως blogger όταν ξεκίνησες;

Όταν ξεκίνησα το blogging δεν μπορούσα ούτε καν να διανοηθώ τι διαστάσεις θα πάρει αυτή η ενασχόληση. Το ξεκίνησα για τους λόγους που σας προανέφερα αλλά πλέον είναι η δεύτερη επαγγελματική μου ενασχόληση, το 3ο μου παιδάκι που το αγαπώ πολύ και είναι η αγαπημένη μου καθημερινή συνήθεια. Το www.workingmoms.gr εξακολουθεί να με χαλαρώνει, να με μαθαίνει κάθε μέρα νέα πράγματα και εμπειρίες, να με κάνει καλύτερη μαμά και χαίρομαι αφάνταστα που μοιράζομαι τις εμπειρίες με τις μαμάδες που με ακολουθούν.

  • Πώς εμπνέεσαι τη θεματολογία σου;

Η θεματολογία είναι ομαδική δουλειά. Έχω μια πλειάδα συνεργατών που μου στέλνει άρθρα ποικίλης θεματολογίας. Εγώ συντάσσω περισσότερο ότι έχει να κάνει με βιβλία, έχω συνεργασία με πολλούς εκδοτικούς και τα παρουσιάζω μαζί με τα παιδιά μου, προτείνω εξόδους και προϊόντα που έχω δοκιμάσει μαζί τους και τα συστήνω ανεπιφύλακτα στο κοινό μου. Επίσης γράφω βιωματικά άρθρα, τις εμπειρίες μου με τα παιδιά μου, τα βιώματα μου από τότε που έγινα μαμά και ομολογουμένως είναι τα άρθρα που έχουν την μεγαλύτερη απήχηση και επισκεψιμότητα απ’ όλα.

  • Πώς βιώνεις και τι σου προσφέρει το blogging στη καθημερινότητά σου;

Το blogging μου προσφέρει διασκέδαση, χαλάρωση, όμορφες και νέες γνωριμίες και χωρίς να το περιμένω αναγνωρισιμότητα. Η μεγαλύτερη ευχαρίστησή μου είναι όταν με σταματάνε μαμάδες στις βόλτες που πηγαίνω με τα παιδιά μου στα πάρκα, στους παιδότοπους, στα θέατρα και μου αναφέρουν πόσο τους αρέσει το blog μου, η θεματολογία του, οι δράσεις, οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε και τα χρήσιμα δώρα που προσφέρουμε σε διαγωνισμούς. Ότι με παρακολουθούν πιστά και με ευχαριστούν για την ενημέρωση και διασκέδαση που τους προσφέρω.

  • Τι θεωρείς ότι προβληματίζει περισσότερο τις σύγχρονες μαμάδες;

Ένα από τα θέματα που θεωρώ ότι προβληματίζει τις σύγχρονες μαμάδες και αυτός είναι ο λόγος που ορμώμενη έγραψα το πρώτο μου παραμύθι «Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα», είναι η πλεονεξία των παιδιών μας. Μέσα στο έντονο τρέξιμο και τις χιλιάδες υποχρεώσεις στερούμαστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, και από τις τύψεις που μας διακατέχουν, τους προσφέρουμε άφθονα υλικά αγαθά για να αναπληρώσουμε την απουσία μας και για να καταλαγιάσουμε τις ενοχές μας.

Το αποτέλεσμα να «δημιουργούμε» παιδιά «καλομαθημένα» χωρίς όρια που όλο ζητάνε και εμείς οι γονείς τις περισσότερες φορές είμαστε ανήμποροι να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση.

Σε μια εποχή όπου η κατανάλωση μεταφράζεται σε αγάπη, καλύτερη ποιότητα ζωής και ευημερία, ξεχνάμε πως τα παιδιά μας χρειάζονται περισσότερο την αγάπη μας, τον χρόνο και την προσοχή μας. Γι’ αυτό η ιστορία της “Οδύσσειας του μικρού Οδυσσέα” τονίζει πόσο σημαντικές είναι οι έννοιες αλληλεγγύη και προσφορά και μας θυμίζει πως η ευτυχία τελικά κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα”.

 

Όλο τον Αύγουστο, μέχρι να ακολουθήσει το δεύτερο μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών στην όμορφη Σκύρο, κάναμε τα μπάνια μας σε κοντινές παραλίες. Τι νομίζατε, ότι όσοι πήγατε νωρίς διακοπές ή όσοι θα πάτε στο τέλος του Αυγούστου ή του Σεπτέμβρη, δεν μπορείτε να κάνετε διακοπές και στην πόλη; Μην περιμένετε με αγωνία τις διακοπές, ζήστε και το “τώρα”!


Εμείς κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 8 χρόνια που είμαι μαμά, από τα τέλη του Μαΐου πηγαίνουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στη θάλασσα. Επίσης, έχουμε μόνιμα μια πισίνα στην αυλή μας για να παίζουν τα παιδιά, πηγαίνουμε πολλές βόλτες, σε θερινό σινεμά ή σε υπαίθριο καραγκιόζη, και κάνουμε μονοήμερες αποδράσεις, όπως στην Πάχη, στην Κινέτα, ή στο Σούνιο.

Δοκιμάστε το κι εσείς το ερχόμενο καλοκαίρι και κάθε καλοκαίρι θα σας μείνει αξέχαστο!

Στο τέλος του Αυγούστου, σειρά είχε το δεύτερο μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών στην όμορφη και family friendly Σκύρο. Την είχαμε επισκεφτεί και πέρυσι. Τα παιδιά μάς τη ζητούσαν επίμονα, γιατί δεν τη χόρτασαν! Και επειδή χατήρι δεν χαλάμε, ξαναπήγαμε και φέτος. Επισκεφτήκαμε παραλίες που δεν είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την προηγούμενη φορά και τη γυρίσαμε όλη. Ένα νησί όνειρο, με εύκολα προσβάσιμες παραλίες, οικονομικό και φιλικό προς τα παιδιά και τις οικογένειες.

Όταν αναχωρήσαμε από την όμορφη Σκύρο και έληξαν και επίσημα οι καλοκαιρινές μας διακοπές, είχα την ανάγκη να ευχαριστήσω το σύμπαν και την καλή μου τύχη, που για ακόμα μια χρονιά ήταν τόσο γενναιόδωρη μαζί μου!

Εννοείται ότι δε στεναχωρήθηκα που τελείωσαν, γιατί όλα τα όμορφα κρατάνε όσο χρειάζεται για να μας αφήνουν τις πιο γλυκές αναμνήσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για έναν ακόμα πιο υπέροχο χειμώνα που θα’ ρθει!!


Χορτάσαμε ήλιο, μυρωδιές καλοκαιριού, αλμύρα, όμορφες εικόνες και γεμίσαμε τις μπαταρίες μας! Ζούμε την κάθε εποχή όπως της αρμόζει, ζούμε το τώρα και δεν περιμένουμε μόνο τις διακοπές για να περάσουμε καλά!

Πάντα μαζί με τα χρυσά μου λουλουδάκια! Αν νομίζετε ότι οι διακοπές με παιδιά είναι κουραστικές….. έχετε δίκιο!!
Αλλά δεν τις αλλάζω με τις καλύτερες και ακριβότερες διακοπές του κόσμου, χωρίς παιδιά!

Η έλευση του Σεπτεμβρίου με βρήκε φιλοξενούμενη στην εκπομπή της δημοσιογράφου Μάιρας Μπάρμπα και στην εκπομπή της #onlineskai, στην τηλεόραση του SKAI.

Είχα τη χαρά να μιλήσω για το www.workingmoms.gr και για το παραμύθι μου Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα, ενώ προσφέραμε tips στους γονείς για σωστό οικονομικό προϋπολογισμό εν όψει της σχολικής χρονιάς.


Για όσους δεν προλάβατε να μας δείτε, εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή.

Ο Σεπτέμβριος του 2018 ήταν ένας πολύ δημιουργικός μήνας. Ήταν η back to school περίοδος και οι απαιτήσεις του www.workingmoms.gr ήταν αυξημένες περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Είχα τη χαρά και την τιμή να είμαστε, τα παιδιά μου κι εγώ, τα κύρια πρόσωπα της καμπάνιας της Stabilo, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες γραφικής ύλης στον κόσμο. Εδώ και εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα που ετοιμάσαμε για εσάς! Τον Σεπτέμβριο είχα την ονομαστική μου εορτή (του Αγίου Ευσταθίου) και ο Κωνσταντίνος μου τα γενέθλια του! Έγινε 8 χρόνων!

Σημαντική στιγμή ήταν και η έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπου ο Κωνσταντίνος μου φοιτά πλέον στην Τρίτη Δημοτικού και ο Δημήτρης μου στο προνήπιο.

Εύχομαι το χαμόγελο που είχαν εκείνη τη μέρα στο πρόσωπό τους να τους συντροφεύει σε όλη την σχολική χρονιά.

 

Τον Οκτώβριο του 2018 ξεκινήσαμε για δεύτερη χρονιά τη Σχολή Γονέων του Working Moms. Με χαρά ανακοινώσαμε στο κοινό μας ότι από τις 5 Οκτωβρίου ξεκινά ένας κύκλος σεμιναρίων-ανοιχτών συζητήσεων, όπου οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όποιο θέμα τους προβληματίζει.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και σίγουρα οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν κάποιον ειδικό για να συζητήσουν τα θέματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους με τα παιδιά.


Οι συναντήσεις μας πραγματοποιήθηκαν δυο φορές τον μήνα στο φιλόξενο και άκαπνο Dizer Cafe στην Πεύκη, σε συνεργασία με τις ψυχολόγους Αγγελική Καβαλλιεράτου και Χριστιάνα Γερμανού και ήταν ΔΩΡΕΑΝ.

1ο θέμα, 2ο θέμα, 3ο θέμα, 4ο θέμα, 5ο θέμα, 6ο θέμα.

Όλες τις εκδηλώσεις του Working Moms μπορείτε να τις αναζητήσετε εδώ.
Από τις 11 Ιανουαρίου ξεκινάμε νέο κύκλο σεμιναρίων στο Public Συντάγματος με τα ακόλουθα θέματα:
11 Ιανουαρίου “Φυσικές Συνέπειες κι όχι τιμωρία” (Ψυχολόγος Χριστιάνα Γερμανού)
25 Ιανουαρίου “Βοηθώντας το παιδί μας να χτίσει την αυτοεκτίμησή του” (Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλιεράτου)
8 Φεβρουαρίου “Εφηβεία” (Ψυχολόγος Χριστιάνα Γερμανού)
15 Φεβρουαρίου “Η τέχνη της επικοινωνίας μεταξύ γονέα και παιδιού” (Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλιεράτου)
8 Μαρτίου “Και μητέρα και εργαζόμενη: πρακτικές συμβουλές για ακόμα καλύτερη καθημερινότητα” (Ψυχολόγος Χριστιάνα Γερμανού)
22 Μαρτίου “Βullying και η επιρροή των social media” (Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλιεράτου)

Τον ίδιο μήνα, τον Οκτώβριο του 2018, ξεκίνησα ψυχοθεραπεία και ρέικι με τη φίλη και συνεργάτιδα Χριστιάνα Γερμανού και άρχισα ν’ ασχολούμαι πιο συνειδητά με τον εαυτό μου. Καθιέρωσα τη “Me Day”, μια μέρα για τον εαυτό μου χωρίς παιδιά, και ξεκίνησα να εξερευνώ περισσότερο τον εσωτερικό μου κόσμο και όχι μόνο το φαίνεσθαι. Τον ίδιο μήνα ήταν και η ονομαστική γιορτή του μικρού μου λουλουδιού του Δημήτρη μου.

Ο Νοέμβριος μπαίνει πάντα όμορφα και γλυκά. Κάθε χρόνο είμαι πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη. Την 1η Νοεμβρίου είναι τα γενέθλια μου, 38 χρόνων φέτος!


38 χρόνια όμορφα, δύσκολα, ευτυχισμένα, δημιουργικά και ολοκληρωμένα!

Ζούμε την κάθε στιγμή σαν να μην υπάρχει αύριο και συνεχίζουμε……
Ευχαριστώ την οικογένειά μου που είναι πάντα συνοδοιπόροι μου σε κάθε μου όνειρο, σε κάθε επιθυμία μου ❤️❤️❤️
Είμαι ευγνώμων, γιατί ό,τι είχα ονειρευτεί το έχω ήδη πραγματοποιήσει. Και επειδή τα όνειρα ποτέ δε σταματούν, συνεχίζω πιο δημιουργική και πιο ασταμάτητη από ποτέ!!!

Τον ίδιο μήνα είχα τη χαρά να παραχωρήσω ακόμα μια συνέντευξη στην Πελιώ Παπαδιά, στο περιοδικό Ταλκ, να μιλήσω για το 24ωρο της μαμάς. Μπορείτε να διαβάσετε όλη την συνέντευξη εδώ.

O Δεκέμβριος του 2018 ήταν ένας εξίσου δημιουργικός μήνας, όπου πήρα και τη μεγάλη απόφαση να αλλάξω την επαγγελματική μου ζωή, να παραιτηθώ από την ανυπόφορα “βαρετή” δουλειά που έκανα και να αφοσιωθώ εξ’ ολοκλήρου στο www.workingmoms.gr. Η βασική αιτία ήταν ότι ήμουν πολύ «δυστυχισμένη» και όσο περνούσαν τα χρόνια, όλο αυτό γιγαντωνόναν. Αναπόφευκτα, όλη αυτή τη «δυστυχία» κάποιες φορές τη μετέφερα στο σπίτι και δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να με βλέπουν τα παιδιά μου λυπημένη, να τους μεταφέρω το μήνυμα ότι και αυτά θα πρέπει να κάνουν πράγματα στη ζωή τους που τους δυσαρεστούν. Θέλω είμαι πρότυπο και καλό παράδειγμα γι’ αυτά, να τα ενθαρρύνω πάντα να κυνηγούν τα όνειρα τους και να μην συμβιβάζονται με «μέτριες» καταστάσεις μόνο και μόνο γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Γιατί πάντα μπορούν, αρκεί να το πιστέψουν και να το προσπαθήσουν πολύ! Έτσι κι εγώ το πίστεψα και έγινε!

Μέσα στον Δεκέμβριο παραχώρησα άλλες δύο συνεντεύξεις στο Mamasou και στο Businessmum.gr.

Στο τέλος του Δεκεμβρίου επισκεφτήκαμε μαζί με τη Χριστιάνα Γερμανού ένα Ειδικό Σχολείο. Ήταν μία μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα.
Η επίσκεψή μας στο Ειδικό Σχολείο περιλάμβανε Αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική και γράμμα στον Άι Βασίλη.


Γιατί δεν υπάρχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά με ειδικές δεξιότητες. Και όταν οι άνθρωποι το αντιληφθούν αυτό, ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος!


Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός, Μίνωας και Διόπτρα που δώρισαν βιβλία στο σχολείο.

Και το 2018 έκλεισε με τα 4α γενέθλια της μικρής περηφάνιας του σπιτιού μας, του Δημήτρη μας, που έγινε 4 χρονών άντρας! Πριν από 4 χρόνια ο ερχομός του ήταν το πιο όμορφο Χριστουγεννιάτικο δώρο της ζωής μας. Ήρθε για να μου διδάξει πώς είναι η αγάπη όταν πολλαπλασιάζεται και πώς μπορείς να αγαπάς απεριόριστα δυο μικρά ανθρωπάκια και να τρέμεις κάθε μέρα για το αν είναι καλά. Σ’ αυτό το άρθρο μου μπορείτε να αντιληφθείτε γιατί είναι συναρπαστικό να έχεις δυο παιδιά, μέσα από τα δικά μου μάτια και την προσωπική μου εμπειρία.

Πραγματικά το 2018 ήταν ευλογημένα γεμάτο! Θα μπορούσα να σας γράψω άλλα τόσα, αλλά επέλεξα να σας αφηγηθώ μόνο τις πιο δυνατές στιγμές!

Καλό και τυχερό 2019 εύχομαι με υγεία, πολύ πολύ δημιουργικότητα και φαντασία!
Σήμερα ξεκινάνε 365 μέρες. Δείτε τες σαν 365 νέες ευκαιρίες για να ζήσετε τη ζωή που ονειρεύεστε!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary