Πώς θα μάθουμε στα παιδιά ότι τα υλικά αγαθά δεν φέρνουν την ευτυχία;

Πώς θα μάθουμε στα παιδιά ότι τα υλικά αγαθά δεν φέρνουν την ευτυχία;

Τα παιδιά έχουν την έμφυτη τάση να θέλουν να κάνουν τα πάντα δικά τους και να μην τα δίνουν σε κανέναν. Όπως και να ζητούν ολοένα και περισσότερα.

Μέσα στην καταναλωτική κοινωνία που ζούμε, όλοι οι γονείς θέλοντας να δείξουμε την απεριόριστη αγάπη μας για τα παιδιά συχνά κάνουμε υπερβολές σε αγορές παιχνιδιών – ρούχων κτλ. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν τα χρειάζονται αλλά εμείς πιστεύουμε ότι τα κάνουμε χαρούμενα. Όμως το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μεγαλώνουμε παιδιά με πλεονεξία και αχαριστία.

Αντιμετώπιση

Ποιοι είναι οι τρόποι για να δείξουμε στα παιδιά ότι τα υλικά αγαθά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία;

Να γίνουμε οι ίδιοι το παράδειγμα. Αφήνουμε τα παιδιά να μας βοηθήσουν στα καθημερινά απαραίτητα ψώνια της οικογένειας και εξηγούμε τι μας είναι απαραίτητο και τι όχι.

Πριν να φύγουμε από το σπίτι για να πάμε μαζί για ψώνια ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να αγοράσουμε κανένα νέο παιχνίδι και εξηγούμε τους λόγους.

Καθιερώνουμε στην οικογενειακή μας καθημερινότητα την επιβράβευση είτε με έναν πίνακα είτε όχι που να μην συνδέεται όμως με δώρα.

Σε μικρές ηλικίες τα παιδιά θεωρούν ότι αν διαμαρτυρηθούν για κάτι που θέλουν θα το αποκτήσουν πάντα. Γι’ αυτό οι γονείς με κοινό τρόπο πρέπει να προσπαθούν σταδιακά και σε κάθε ηλικία με διαφορετικό τρόπο να καταπολεμούν την πλεονεξία.

της Αφροδίτης Βοργιά παιδαγωγού και ιδιοκτήτρια του παιδότοπου The friends of Nemo.

Η Αφροδίτη έγραψε το παραπάνω κείμενο ορμώμενη από το παραμύθι μου “Η οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα”.

Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα αναφέρεται στην πλεονεξία και την υπερβολή με την οποία πολλές φορές μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.
“Πώς θα σας φαινόταν ένα παραμύθι που διαβάζοντας το μαζί με τα παιδιά σας, θα μάθαιναν να μην πλεονεκτούν;;”

Αντιμετωπίζετε καθημερινά το πρόβλημα ότι τα παιδιά σας, σας ζητάνε επίμονα παιχνίδια και ότι δουν στα μαγαζιά που πηγαίνετε; Φωνάζουν και χτυπιούνται και εσείς δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση;
Σε μια εποχή όπου η κατανάλωση μεταφράζεται σε αγάπη, καλύτερη ποιότητα ζωής και ευημερία, ξεχνάμε πως τα παιδιά μας χρειάζονται περισσότερο την αγάπη μας, τον χρόνο και την προσοχή μας. Γι’ αυτό η ιστορία της “Οδύσσειας του μικρού Οδυσσέα” τονίζει πόσο σημαντικές είναι οι έννοιες αλληλεγγύη και προσφορά και μας θυμίζει πως η ευτυχία τελικά κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα”.

Ψυχολογία