Επιβράβευση το κλειδί για την επιτυχία και αυτή τη σχολική χρονιά

Επιβράβευση το κλειδί για την επιτυχία και αυτή τη σχολική χρονιά

Σήμερα φτιάξαμε τον καθιερωμένο εβδομαδιαίο μας πίνακα επιβράβευσης με τα STABILOEASYcolors καθώς από τότε που τα ανακαλύψαμε δεν τα αποχωριζόμαστε! Εμείς τον εφαρμόζουμε στο σπίτι μας τα τελευταία 5 χρόνια, από τότε που ήταν 3 χρονών ο Κωνσταντίνος μου και τώρα και για τους δύο μου γιους προκειμένου να υιοθετήσουν καλές συνήθειες. Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για κάθε γονιό, ώστε να ενθαρρύνει το παιδί του να έχει καλή συμπεριφορά.

Τώρα που ξεκινούν τα σχολεία είναι η κατάλληλη περίοδος να τον φτιάξετε και εσείς με τα παιδιά σας! Είναι ιδανικός τρόπος για την προώθηση της καλής συμπεριφοράς του παιδιού και για την ανάδειξή του.  Άλλωστε είναι πιο υγιές να επιβραβεύουμε την καλή συμπεριφορά παρά να διορθώνουμε την προβληματική. Σας εγγυώμαι ότι η επιτυχία του είναι εξασφαλισμένη!

Θα χρειαστείτε: χαρτόνι, χάρακα, ψαλίδι, αυτοκόλλητα, προϊόντα γραφής εμείς χρησιμοποιήσαμε τα προϊόντα της εργονομικής σειράς STABILO EASYStart και πολλή φαντασία!

Δείτε περισσότερα για την εργονομική σειρά EASYStart εδώ.

Παρακάτω θα δείτε βήμα-βήμα πως έφτιαξε μόνος του ο Κωνσταντίνος μου τον δικό του πίνακα επιβράβευσης.

Η κατασκευή του πίνακα επιβράβευσης με τα STABILO EASYcolors έγινε παιχνίδι!  Η παλέτα των 12 λαμπερών χρωμάτων είναι το ιδανικό ξεκίνημα για τον μικρό σας καλλιτέχνη που θέλει να διασκεδάσει ζωγραφίζοντας. Το τριγωνικό σχήμα συνδυαστικά με την εργονομική σχεδίαση και τις αυλακώσεις πάνω στο σώμα του μολυβιού θα βοηθήσουν το παιδί να βρει διαισθητικά τη σωστή θέση κρατήματος του μολυβιού. Ως αποτέλεσμα, η ζωγραφική με τα STABILO EASYcolors μετατρέπεται σε μια εύκολη και άνετη ασχολία ακόμη και σε παιδιά που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει μολύβι, ενώ, διατίθενται για δεξιόχειρες & αριστερόχειρες!

Ο πίνακας επιβράβευσης λοιπόν έχει από τη μία μεριά τις ημέρες της εβδομάδας και δίπλα κάποιες δραστηριότητες που θα θέλατε το παιδί σας να ολοκληρώσει. Πως λειτουργεί;

Κάθε μέρα εσείς κολλάτε ένα αγαπημένο του αυτοκόλλητο δίπλα στην δραστηριότητα που ολοκληρώνει.
Το ιδανικότερο είναι να τον φτιάξετε παρέα με το παιδί σας εξηγώντας του πως λειτουργεί και ότι αν κερδίζει αυτοκόλλητα θα επιβραβευτεί με κάτι που επιθυμεί! Το να εμπλακεί σε όλη την διαδικασία και το παιδί, κάνει τον πίνακα πιο αποτελεσματικό.  Ιδανικά επιλέξτε ένα θέμα που του αρέσει πολύ, εμείς διαλέξαμε δεινόσαυρους και ζωάκια.

Τον πίνακα τον χρησιμοποιούμε για να μάθουμε στο παιδί μας να προσπαθεί καθημερινά να επιτύχει τους στόχους του και να μην εγκαταλείπει σε οποιαδήποτε αποτυχία. Δεν είναι δωροδοκία! Το παιδί αισθάνεται ικανοποίηση και περηφάνια για τον εαυτό του κάθε φορά που κερδίζει ένα αυτοκόλλητο με αποτέλεσμα μελλοντικά στη ζωή του να μην έχει ανάγκη να επιζητά την επιβεβαίωση και επιβράβευση των άλλων ανθρώπων για να νιώσει αυτοπεποίθηση. Σε συνδυασμό με τα όρια και τις συνέπειες ο πίνακας επιβράβευσης είναι ισχυρό κίνητρο για το παιδί!

Στη δεξιά πλευρά του πίνακα είναι η επιβράβευση που θα επιλέξει το ίδιο το παιδί. Οι αγαπημένες επιβραβεύσεις των δικών μου παιδιών είναι να τους αγοράσω κάποιο παιχνίδι, να πάμε σινεμά να δούμε την αγαπημένη τους ταινία, στο θέατρο στην παράσταση της αρεσκείας τους, να φάνε το γλυκό που λαχταρούν, να πάμε βόλτα στο Αττικό Πάρκο να δουν από κοντά τα ζωάκια που τόσο αγαπούν, να πάμε στην παιδική χαρά για ατελείωτο παιχνίδι, βόλτα στο βουνό για σπαράγγια ή στη θάλασσα για ψάρεμα.

Ποτέ μην αφαιρέσετε κάποιο αυτοκόλλητο!
Αν βγάλετε το αυτοκόλλητο επιβράβευσης σαν «τιμωρία» στην κακή συμπεριφορά, κάνετε «κακό» στη σωστή χρήση του πίνακα. Όταν το παιδί σας κερδίσει ένα αστέρι και μετά συμπεριφερθεί άτακτα δεν θέλετε να αισθανθεί ότι η άτακτη συμπεριφορά του είναι πιο σημαντική από την καλή.  Έτσι, μην παίρνετε πίσω μια επιβράβευση. Αντίθετα, δείξτε του τον πίνακα και θυμίστε του την καλή του συμπεριφορά.

Δείτε παρακάτω βήμα-βήμα την κατασκευή του:

Κόβουμε με ψαλίδι το χαρτόνι στο μέγεθος που θέλουμε και σχεδιάζουμε με τον χάρακα τα κουτάκια του πίνακα επιβράβευσης.Εμείς χρησιμοποιήσαμε το μολύβι EASYergo για δεξιόχειρες.

Στη συνέχεια στην αριστερή στήλη γράφουμε τις ημέρες της βδομάδας

με τα χρωματιστά μολύβια ζωγραφικής STABILO EASYcolors.

Για να γίνει πιο όμορφη η διαδικασία το παιδί μας μπορεί αν θέλει να κολλάει στις μέρες τις εβδομάδας, στους στόχους που θέλει να πετύχει ακόμα και στα βραβεία του, τα αγαπημένα του αυτοκόλλητα.

Στη συνέχεια στο πάνω μέρος του «πίνακα επιβράβευσης» γράφουμε τους στόχους που θέλουμε το παιδί μας να επιτύχει

και αν θέλει το ίδιο τα ζωγραφίζει, όπως έκανε ο Κωνσταντίνος μου.

Και τέλος στη δεξιά πλευρά του χαρτονιού ζωγραφίζετε τα «βραβεία» που θα κερδίσει το παιδί σας αν ολοκληρώσει με επιτυχία τους στόχους που του έχετε θέσει.

Αν ψάχνετε έναν ακόμη δημιουργικό τρόπο απασχόλησης των παιδιών σας μπορείτε να ανακαλύψετε εδώ τα tutorials ζωγραφικής της STABILO. Στο site της εταιρείας STABILO θα βρείτε πολλά σχέδια ζωγραφικής αλλά και videos tutorialsπου θα σας καθοδηγήσουν να χρησιμοποιήσετε σωστά όλα τα προϊόντα ζωγραφικής που διαθέτει. Εμείς διαλέξαμε τα αγαπημένα μας σχέδια που μπορείτε να τα βρείτε και να τα κατεβάσετε εδώ.

Στα μικρότερα παιδιά, η ζωγραφική με τα σχέδιατης STABILO τα μαθαίνει να ζωγραφίζουν μέσα σε πλαίσια, να αυξάνουν την παρατηρητικότητα και την συγκέντρωση τους ενώ είναι άκρως εκπαιδευτικά και δημιουργικά!

Μπορείτε αν θέλετε να τα αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας και να τα εκτυπώσετε:

Πάτησε το κουμπί παρακάτω για να κατεβάσεις τον μονόκερο!

 

Πάτησε το κουμπί παρακάτω για να κατεβάσεις τον δράκο!

 

Πάτησε το κουμπί παρακάτω για να κατεβάσεις την πεταλούδα!

 

Πάτησε το κουμπί παρακάτω για να κατεβάσεις το λιονταράκι!

 

Πάτησε το κουμπί παρακάτω για να κατεβάσεις το ελεφαντάκι!

 

Πάτησε το κουμπί παρακάτω για να κατεβάσεις το αυτοκίνητο!

 

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές συμβουλές ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία του διαβάσματος!

To καθημερινό διάβασμα στο σπίτι, κακά τα ψέματα είναι μια δύσκολη και βαρετή διαδικασία, δημιουργεί συχνά εντάσεις και συναισθήματα ματαίωσης και απογοήτευσης.

1.    Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα αφήστε τα να κάνουν ότι τους χαλαρώνει για τουλάχιστον 1μιση με 2 ώρες και μετά ξεκινήστε. Σε καμία περίπτωση μη τα πιέσετε να ξεκινήσουν αμέσως μόλις φάνε!

2.    Χρησιμοποιείστε ένα είδος «πίνακα επιβράβευσης» όπως αυτό που σας δείξαμε παραπάνωγια τις εργασίες της ημέρας!
Και κάθε φορά που τελειώνουμε κάτι μπορούμε να κολλάμε ένα αυτοκόλλητο δίπλα.

3.    Να κάνετε συχνά διαλείμματα! Αυτό θα το βοηθήσει το παιδί σας να είναι πιο αποδοτικό. Κάντε τουλάχιστον 3 δεκάλεπτα διαλείμματα ανάλογα την ηλικία του παιδιού και τον όγκο των μαθημάτων.

4.    Χρησιμοποιείστε ρολόι, ή την αντίστροφη μέτρηση του κινητού σας ή κλεψύδρες! Το παιδί με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει καλύτερη διαχείριση αλλά και γνώση της έννοιας του χρόνου!!

5.    Απομακρύνετε αντικείμενα που μπορεί να τραβούν την προσοχή του παιδιού σας όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο και όσο είναι εφικτό να επικρατεί ησυχία στο σπίτι.

6.    Ξεκινήστε το διάβασμα με το πιο «βαρετό» ή δύσκολο μάθημα και τελειώστε με το πιο εύκολο για το παιδί!

7.    Ορίστε από κοινού μια συγκεκριμένη ώρα που θα ξεκινάτε την μελέτη ώστε να γίνει πρόγραμμα για το παιδί. Και μην ξεχνάτε, ότι δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, μπορεί κάποιες μέρες το παιδί να μην έχει πολλή όρεξη και να μην είναι σε θέση να διαβάσει. Μην νευριάζετε, χάνετε την υπομονή σας και του μεταφέρετε τον εκνευρισμό.

8.    Και πρώτα και πάνω απ’ όλα να έχετε ρεαλιστικές και εφικτές προσδοκίες! Θέλετε το παιδί σας να σας εμπιστεύεται και πάντα μα πάντα να επιβραβεύετε την κάθε του προσπάθεια!!

Ένας Αμερικανός παιδαγωγός είπε το εξής σοφό που θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι γονείς:
«Κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό και τρόπο να μαθαίνει. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, και δεν είναι μόνο ικανό στο να μάθει αλλά και στο να πετύχει». RobertJohnMeeha.n

Καλή σχολική χρονιά με πολλή υπομονή, αγάπη και κατανόηση απέναντι στα παιδιά μας!

Δείτε περισσότερα για τα προϊόντα, εδώ.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

DIY Σχολείο