Γιατί πρέπει να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία από τη γέννησή τους

Γιατί πρέπει να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία από τη γέννησή τους

Από την στιγμή που γεννιούνται τα μωράκια μας, παρ’ όλο που εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε, έχουν ανεπτυγμένες όλες τις αισθήσεις τους. Όσα περισσότερα ερεθίσματα τους δίνουμε εμείς σαν γονείς τόσο πιο έξυπνα και δημιουργικά θα γίνουν όταν μεγαλώσουν. H Fisher Price είναι από τα πιο ποιοτικά και αγαπημένα brand με της οποίας τα βιβλία και τα παιχνίδια έχουμε μεγαλώσει όλοι τα παιδάκια μας. Από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, έναν από τους πιο αξιόλογους και ποιοτικούς εκδοτικούς οίκους, κυκλοφορούν τα παρακάτω παιχνιδοβιβλία τα οποία συμβάλλουν στη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, είναι κατάλληλα για μωράκια από την γέννηση μέχρι και τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής τους.

ΧΡΩΜΑΤΑ

ΣΧΗΜΑΤΑ

Έχουν έντονα χρώματα, σχήματα, είναι σε μικρό μέγεθος ιδανικά για τα μικρούτσικα χεράκια τους. Μπορείτε να τους τους τα αφηγείστε εσείς γιατί δεν έχουν μεγάλο κείμενο, μόνο σύντομες προτασούλες ώστε το μικρό μυαλουδάκι τους να μπορεί να το κατανοήσει. Επίσης, μπορούν να τα ξεφυλλίζουν μόνα τους, να παρατηρούν τις εικόνες, τα σχέδια και τα χρώματα, με αυτόν τον τρόπο καλλιεργούν την φαντασία τους και ενεργοποιούν την αίσθηση της όρασης αλλά και της αφής γιατί τα επεξεργάζονται.

ΑΡΙΘΜΟΙ

ΗΧΟΙ

Πολλοί γονείς κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι θα πρέπει να εντρυφήσουμε τα παιδιά μας στον μαγικό κόσμο των βιβλίων μετά τα 3 τους χρόνια, γιατί πιο πριν “είναι πολύ μικρά και δεν καταλαβαίνουν τίποτα” όμως κάτι τέτοιο και βάσει επιστημονικών ερευνών δεν ισχύει. Τα μωρά, πριν ακόμη μάθουν να μιλούν, περιεργάζονται με ευχαρίστηση τα εικονογραφημένα βιβλιαράκια. Τα ξεφυλλίζουν, τα εξερευνούν και ακούν με πάθος τις πρώτες τους ιστοριούλες. Πέρα από τις μητρικές φροντίδες, τα μωρά έχουν ανάγκη από παιχνίδια με τη φαντασία τους, χωρίς αυτά δεν θα είναι ικανά να κατακτήσουν τη γλώσσα, ούτε τον πλούτο της ζωής του πνεύματος. Επιπλέον η ανάγνωση ιστοριών στα πολύ μικρά παιδιά είναι μια πολύ καλή αφορμή να έρθουν πιο κοντά με τους γονείς τους και να αναπτύξουν ακόμα μια πιο ισχυρή σχέση.

ΖΩΑΚΙΑ

ΑΝΤΙΘΕΤΑ

Θα σας δώσουμε μερικά κριτήρια πως να διαλέγουμε βιβλία για τα μικρά μας παιδάκια, δηλαδή μέχρι και την ηλικία των 3 ετών.

Τα βιβλία θα πρέπει να είναι μικρού μεγέθους από σκληρό, παχύ χαρτί, ανθεκτικό ώστε τα βρέφη να μπορούν να χειριστούν και να τα κρατήσουν. Υλικό συνήθως υφασμάτινο ή μη τοξικό που πλένεται. Έντονα χρώματα και απλές καθαρές γραμμές. Να περιέχουν φωτογραφίες μωρών ή προσώπων. Να έχουν ανοίγματα ή κινούμενα τμήματα που οδηγούν σε τροποποίηση, απόκρυψη ή αποκάλυψη της εικόνας και αφήνουν τα παιδιά να υποθέτουν, με φωτογραφίες και εικόνες βρεφών που κάνουν καθημερινά πράγματα όπως τα ίδια (κοιμούνται, τρώνε, παίζουν). Να έχουν χαιρετισμούς (Γεια σου, Αντίο) και για την ώρα του ύπνου για καληνύχτα. Βασικό είναι να αποτελούνται από μόνο μερικές λέξεις σε κάθε σελίδα, με απλά στιχάκια ή με προβλέψιμο κείμενο, που μπορούν να μαντέψουν τη συνέχειά τους.

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙ

Βιβλία όπως Το Χαρούμενο Βατραχάκι και τα Απίθανα Ζωάκια ήταν από τα πιο αγαπημένα βιβλία των παιδιών μου όταν ήταν μωρά γιατί περνούσαν μαζί τους ευχάριστες ώρες στο μπάνιο, αδιάβροχα και εύκολα στον καθαρισμό τους, για ακόμη μεγαλύτερη υγιεινή στο μπάνιο. Είναι ιδανικά για να διασκεδάζουν τα μωρά την ώρα του μπάνιου! Ελαφριά, εύχρηστα, προσαρμοσμένα για τα μικρά τους χεράκια, ευνοούν τη δημιουργία συνηθειών ανάγνωσης από τους πρώτους μήνες, βοηθούν την πρώιμη ανάπτυξη της αντίληψης, της φαντασίας και της οπτικής ικανότητας.Τα βοηθούν να μάθουν νέα πράγματα, να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους και να αναπτύξουν τη φαντασία και τις ικανότητές τους.

ΑΠΙΘΑΝΑ ΖΩΑΚΙΑ

Το μπάνιο είναι μια από τις πιο σημαντικές ρουτίνες του μωρού, το βοηθάει να καταλάβει ότι έφτασε η ώρα του ύπνου και τα παιδιά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Δημοτικού οφείλουν να έχουν ρουτίνα για να είναι πιο οριοθετημένα, οργανωμένα και ασφαλή. Πολλά μωρά δεν αγαπούν καθόλου το μπάνιο, με το να μένουν γυμνά και βρεγμένα, κρυώνουν, νιώθουν άβολα και δυσανασχετούν. Αυτά λοιπόν τα υπέροχα χρωματιστά και διασκεδαστικά βιβλιαράκια είναι μια καλή αφορμή να το αγαπήσουν!

ΤΟ ΖΩΗΡΟ ΜΑΙΜΟΥΔΑΚΙ

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Ζωηρό Μαιμουδάκι είναι ένα νέο, διασκεδαστικό βιβλίο, ιδανικό για να διαβάσετε και να παίξετε με το μωρό σας, πριν κοιμηθεί. Με ενσωματωμένη γαντόκουκλα, για ατέλειωτες ώρες διασκέδασης. Με πολύχρωμες χαρτονένιες σελίδες που δεν σκίζονται εύκολα. Με πλούσια, έγχρωμη εικονογράφηση, με ζωντανά και χαρούμενα χρώματα, ιδανικό για την πρώτη επαφή των παιδιών με τα βιβλία και τη χαρά της ανάγνωσης. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για δώρο, λόγω της εγγυημένης και ξεχωριστής ποιότητας και της επώνυμης υπογραφής της Fisher Price.

Το ζωηρό μαϊμουδάκι θέλει να παίξει,
αλλά όλοι οι φίλοι του κοιμούνται!
Ακολουθήστε τα ζωάκια της ζούγκλας
που παίζουν μεταξύ τους
και ζωντανέψτε την ιστορία
με τη χαριτωμένη πάνινη γαντόκουκλα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΑΣ είναι ένα ξεχωριστό ενθύμιο για κάθε μωρό, στο οποίο οι γονείς μπορούν να κολλήσουν φωτογραφίες και άλλα μικρά κι αγαπημένα αναμνηστικά, να καταγράψουν τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες, τα στάδια ανάπτυξης, τις καθημερινές συνήθειες και τα επιτεύγματα του μωρού τους και να μοιραστούν τα πρώτα συναισθήματα και τις ξεχωριστές αναμνήσεις. Η πρώτη του φωτογραφία, το πιο ωραίο χαμόγελο, οι πρώτες λέξεις, το αγαπημένο του παιχνίδι, τα πρώτα του βήματα, ευχές από αγαπημένα πρόσωπα
θα μείνουν φυλαγμένα για μια ολόκληρη ζωή.

Ένα μοναδικό λεύκωμα για να κρατήσουν οι γονείς για πάντα ζωντανές όλες τις τρυφερές αναμνήσεις
και τις πολύτιμες στιγμές από τον πρώτο χρόνο με το μωρό τους!

 

Το λεύκωμα περιλαμβάνει μια πληθώρα θεματικών ενοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Πριν έρθω στον Κόσμο
Η Βάπτισή μου
Οι Πρώτες μου Διακοπές
Η Γέννησή μου
Κοίτα πόσο Μεγάλωσα
Τα Πρώτα μου Χριστούγεννα
Εγώ και η Οικογένειά μου
Τα Πρώτα μου Δοντάκια
Ξεχωριστές Αναμνήσεις
Η Πρώτη Μέρα στο Σπίτι
Εγώ 6 Μηνών
Για Πρώτη Φορά
Ώρα για Φαγητό
Ώρα για Ύπνο
Ώρα για μπάνιο
Τα Πρώτα μου Γενέθλια

Τα βρεφικά βιβλία Fisher Price, αναζητήστε τα στα βιβλιοπωλεία, σε καταστήματα παιχνιδιών και βρεφικών ειδών, σε επιλεγμένα σημεία πώλησης και στο www.hartinipoli.gr.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Βιβλία