Vytina House, το πετρόχτιστο αρχοντικό του 1851

Vytina House, το πετρόχτιστο αρχοντικό του 1851

Αν θες να ξεσκάσεις για λίγες μέρες από την καθημερινότητα, να χαλαρώσεις, χωρίς να απαιτείται να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις, μέσα στη φύση, η Βυτίνα είναι το απόλυτο ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, στον Νομό Αρκαδίας. Μόλις μια ώρα και σαράντα λεπτά από την Αθήνα, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο, σε μια κατάφυτη περιοχή όπου δεσπόζουν πεύκα και έλατα. Η αρχοντική Βυτίνα, με τα παλιά πετρόσπιτα της , τα γραφικά στενά της, τη ζωντανή πλατεία της με την παλιά εκκλησία, τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της για περιπάτους, τα δασάκια και τις εξοχές της, ανταμείβει τον επισκέπτη της με διακοπές αξέχαστες. Γύρω της σε μικρές αποστάσεις, υπάρχουν χωριά εκπληκτικής ομορφιάς όπως η Στεμνίτσα και η Δημητσάνα, πηγές, ποτάμια, μνημεία ιστορικά, μοναστήρια, τόποι μαγικοί που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. όπως το φαράγγι του Λούσιου, τα Λαγκάδια, ενώ ανηφορίζοντας τις πλαγιές του Μαινάλου με καλό ασφαλτόδρομο φθάνει στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1.600 μ. όπου λειτουργεί μικρό χιονοδρομικό κέντρο. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα των διακοπών στην Βυτίνα είναι ότι εδώ ο επισκέπτης τιμάται ιδιαίτερα με υψηλό επίπεδο τουριστικής φιλοξενίας.

Αυτό το επίπεδο φιλοξενίας βιώσαμε και εμείς στην επιλογή μας να φιλοξενηθούμε στο VYTINA HOUSE, ένα παλιό διώροφο πετρόχτιστο αρχοντικό του 1851, μόλις λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού. Απολαύσαμε την απόλυτη ηρεμία, ξεκούραση και ζεστούλα, σ’ ένα πολυτελές οίκημα το οποίο προσφέρει διαμονή σε μέχρι και οκτώ άτομα, εξοπλισμένη κουζίνα αν θέλεις να μαγειρέψεις, τζάκι, τηλεόραση και Wi-Fi.

Το Αρχοντικό κατασκευάστηκε το 1851 (χαραγμένη η χρονολογία στην είσοδο του σπιτιού). Ανακατασκευάστηκε το 2004, ο σταύλος και ο χώρος αποθήκευσης προϊόντων μετατράπηκε στο σημερινό ισόγειο, ιδανικό για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων, ενώ ο πρώτος όροφος, ο χώρος όπου έμενε η οικογένεια, διαμορφώθηκε έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει άλλα τέσσερα άτομα. Το σπίτι απέκτησε κουφώματα αλουμινίου που ταιριάζουν στο ύφος του σπιτιού και αυτόνομη θέρμανση με σώματα ηλεκτρικά που καλύπτουν ακόμα και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα της Βυτίνας.

Εισπνεύσαμε καθαρό αέρα, ησυχία, μόνο το τιτίβισμα των πουλιών ακούγαμε και μαγευτήκαμε από την επιβλητική θέα του όρους Μαινάλου, από το μπαλκόνι του VYTINA HOUSE.


Παρ’ όλο που θεωρείται χειμωνιάτικος προορισμός, η Άνοιξη αναδεικνύει την ομορφιά του τοπίου, όντας όλα ανθισμένα, καταπράσινα, με μια μαγική δροσούλα που γαληνεύει την ψυχή. Αλλά μπορείς να την επιλέξεις ακόμα και το καλοκαίρι που θα έχεις κουραστεί από την πολλή ζέστη, η Βυτίνα θα σου προσφέρει ανάσες δροσιάς.

Ευχαριστούμε VYTINA HOUSE για την εμπειρία!

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επισκεφτείτε το www.vytinahouse.gr.

Πηγές 1 και 2

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, συγγραφέας και δημιουργός του Working Moms.

Οι προτάσεις μας