Ένα πασχαλινό καλάθι γεμάτο βιβλία

Ένα πασχαλινό καλάθι γεμάτο βιβλία

Το Πάσχα καταφθάνει. Τα σχολεία έκλεισαν και τα παιδάκια μας θα είναι γεμάτα ενέργεια στο σπίτι. Οι περισσότεροι γονείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε κανονικά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, να έχουμε λίγες μέρες άδεια από την εργασία μας. Αναζητούμε λοιπόν, τρόπους να έρθουμε κοντά στα παιδιά μας, να μοιραστούμε στιγμές, να τους μάθουμε τα έθιμα των ημερών, να δούμε χαμογελαστά τα προσωπάκια τους.

Σίγουρα ο καιρός βοηθάει τις εξωτερικές δραστηριότητες, καθώς διανύουμε το μέσο του Απρίλη και ο ήλιος μας κρατάει ζεστή συντροφιά περισσότερες ώρες της ημέρας. Μα πάντα ένα καλό βιβλίο μπορεί να μας χαρίσει μια νέα γνώση ή να αποτελέσει μια νέα εμπειρία!

Γι’ αυτό το λόγο, φτιάξαμε μια λίστα 10 πασχαλινών βιβλίων που θα κρατήσουν στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες την καλύτερη συντροφιά. Γονείς και παιδιά εν δράσει!

Και να μην ξεχνιόμαστε… Νονοί και νονές, ένα βιβλίο ως δώρο μπορεί να αποτελέσει μια όμορφη ευκαιρία για να έρθετε κοντά στο βαφτιστήρι σας, είτε διαβάζοντάς το μαζί, είτε χρησιμοποιώντας το ως εκπαιδευτικό υλικό.

Η ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: ΚΥΡΙΤΣΗ-ΤΖΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ
Εικονογράφηση: ΕΛΙΖΑ ΒΑΒΟΥΡΗ
Εκδόσεις: ΠΑΡΡΗΣΙΑ
– Μα τι είναι αυτό το Πάσχα; Βρίσκεται μέσα στο όνομά μου και γύρω μου ακούω συνέχεια να μιλούν γι αυτό και να το περιμένουν με λαχτάρα, αναρωτιέται ένα ανοιξιάτικο πρωινό η Λίτσα η πασχαλίτσα. Μια και δυο ξεκινά να μάθει… – Μήπως ξέρετε τι είναι το Πάσχα παρακαλώ; Ρωτά όποιον βρεθεί στο δρόμο της. Όλοι της απαντούσαν, μα ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Μπερδεύεται, κουράζεται, η πασχαλίτσα μας, μα επιμένει μέχρι να νιώσει μέσα στη μικρή καρδιά της, τι αληθινά είναι το Πάσχα!

ΟΙ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΑΝ
Συγγραφέας: ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗΙΔΑ
Εικονογράφηση: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑ
Εκδόσεις: ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Κάθε Πάσχα στο χωριό Λαμπρινίτσα γίνεται μεγάλη γιορτή, γιατί εκεί υπάρχει το μαγαζάκι του κυρ-Λάμπρου που φτιάχνει τις ωραιότερες χειροποίητες λαμπάδες. Έτσι και φέτος η βιτρίνα του μαγαζιού του στολίστηκε αποβραδίς πανέμορφα και εντυπωσιακά, και την επομένη τα παιδάκια θα μπορούσαν να αγοράσουν τη λαμπάδα της επιλογής τους. Όμως αργά το βράδυ, κι ενώ όλοι οι άνθρωποι κοιμόντουσαν βαθιά, ο κακός ποντικός, που μπήκε από μια τρύπα μέσα στη βιτρίνα, είπε λόγια που τις τρόμαξαν και τότε εκείνες αποφάσισαν να κάνουν επανάσταση και να δραπετεύσουν. Έτσι, ακολουθώντας τον ποντικό, έφυγαν από το μαγαζί. Την άλλη μέρα, όταν τα παιδάκια είδαν τη βιτρίνα άδεια, μαράζωσαν. Τώρα πώς θα γινόταν Ανάσταση χωρίς τις λαμπάδες; Τότε ο Λαγός του Πάσχα μαζί με τον φίλο του, το Κόκκινο Αυγό, αποφάσισαν να τις βρουν και να τις φέρουν πίσω. Γιατί εξαφανίστηκαν οι λαμπάδες; Πού πήγαν; Άραγε θα καταφέρουν να τις βρουν ή δεν θα γίνει Πάσχα στο χωριό;

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΞΩΚΚΛΗΣΙ
Συγγραφέας: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ
Εικονογράφηση: ΖΩΗ ΧΩΡΙΑΤΕΛΛΗ
Εκδόσεις: ΑΘΩΣ

Τα ζώα του δάσους πληροφορούνται ότι το ξωκκλήσι του χωριού κινδυνεύει να γκρεμιστεί. Η φθορά του χρόνου είναι μεγάλη, μα οι ζημιές από την απροσεξία τους, που έβρισκαν εκεί καταφύγιο, είναι ακόμα μεγαλύτερες. Τώρα τα ζώα του δάσους το μετάνιωσαν και θέλουν να επανορθώσουν. Το εκκλησάκι πρέπει να ξαναγίνει όμορφο και να λειτουργήσει πάλι! Οι άγιες μέρες του Πάσχα πλησιάζουν!

Άραγε θα βρουν κάποιον τρόπο για να δράσουν; Θα καταφέρουν να έχουν έτοιμο το ξωκκλήσι για να πανηγυρίσουν εκεί την Ανάσταση του Χριστού μας; Μέσα από ένα παραμύθι απλό αλλά και σοφό τα παιδιά παίρνουν έναν πολύ σημαντικό μήνυμα που θα τα βοηθήσει για όλη τους την ζωή.

ΤΟ ΑΥΓΟ ΠΟΥ ΡΑΓΙΣΕ
Συγγραφέας: ΕΥΗ ΤΣΙΤΙΡΙΔΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
Εικονογράφηση: ΕΦΗ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ
Εκδόσεις: ΣΑΪΤΗΣ Α.Ε.

Μεγάλη Πέμπτη. Η γιαγιά Ναυσικά βάφει, όπως κάθε χρόνο, τα πασχαλινά αυγά. Ένα από αυτά ραγίζει στο βράσιμο και όλα τα υπόλοιπα, τα γερά, αρχίζουν να το κοροϊδεύουν και να το υποτιμούν. Η στάση τους δεν διαφέρει από εκείνη πολλών συνανθρώπων μας μπροστά στην αδυναμία, την αναπηρία, τη διαφορετικότητα. Όμως ο εγγονός της, ο Νικηφόρος, θα βρει τον τρόπο να κάνει το ραγισμένο αυγό από τελευταίο πρώτο και να του χαρίσει μια καινούργια αποστολή… Το αυγό που ράγισε είναι μια ιστορία για τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της καλοσύνης και τη συμπεριφορά μας απέναντι στο απρόοπτο, στην ατυχία, στη δύσκολη στιγμή του άλλου. Με ιδέες και προτάσεις για την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

ΤΟ ΑΥΓΟ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

Συγγραφέας: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Εικονογράφηση: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΞΟΥΡΗΣ
Εκδόσεις: ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Μια χιουμοριστική ιστορία με ένα αυγό που είχε την ατυχία να γεννηθεί λίγες μέρες πριν από το Πάσχα Ξεσήκωσε τον κόσμο απ’ τις φωνές του και θα έκανε τα πάντα προκειμένου ν’ αποφύγει αυτό που απεχθανόταν… το κόκκινο χρώμα!

Ναι, καλά διαβάσατε, δεν ήθελε με τίποτα να το βάψουν κόκκινο! Προτιμούσε να το κάνουν ομελέτα ή αυγολέμονο, αρκεί να μην το βάψουν κόκκινο. Τι λέτε να έγινε; Έξοχη όπως πάντα η εικονογράφηση του Νέστορα Ξουρή αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το χιουμοριστικό κείμενο και το κάνει ακόμη πιο διασκεδαστικό στο παιδί.

ΕΝΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΥΓΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Συγγραφέας: ΙΩΑΝΝΑ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ
Εικονογράφηση: ΠΕΓΚΥ ΦΟΥΡΚΑ
Εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Ήθελα να είμαι το πιο όμορφο
κόκκινο και δυνατό αυγό!
Να βγω πρώτος στον διαγωνισμό
στης Ανδρίτσαινας το πράσινο χωριό!

Έτρεξα, κουράστηκα, προσπάθησα πολύ,
για να καταλάβω πως η αγάπη,
η συγγνώμη κι η ταπείνωση της ψυχής
σε βραβεύουν με τη λάμψη της Αναστάσιμης ζωής!

Φίλοι μου, δεν υπάρχει καλύτερο έπαθλο από αυτό.
Σσσ… Θα σας πω το μυστικό!
Πιστέψτε με, ξεκινά ταξίδι συναρπαστικό
με πρωταγωνιστές μία κουτσούνα
και ένα κόκκινο αυγό!

Είστε έτοιμοι; Φύγαμε!

ΕΝΑ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟ

Συγγραφέας: ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ
Εικονογράφηση: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑ
Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Εκείνο το Πάσχα άρχισε να χιονίζει. Χωρίς να κάνει κρύο. Πρώτη φορά είδε τόσο χιόνι το νησί. Οι λαμπάδες μεταμορφώθηκαν σε παγωτό βανίλια· πρώτη φορά ευχαριστήθηκαν τόσο παγωτό τα παιδιά. Τα πασχαλινά κουλουράκια έγιναν τα μισά κουραμπιέδες και τα μισά μελομακάρονα· πρώτη φορά ενθουσιάστηκαν τόσο οι μαμάδες. Και οι πασχαλιές μεταμορφώθηκαν σε μοβ έλατα και οι παπαρούνες σε κατακόκκινα γκι. Κι όλα αυτά τα χρωστούσαν στην άτακτη μαγισσούλα, τη Λαλαμπρίνα. Γιατί χάρη σε εκείνη ήταν ένα Πάσχα που θύμιζε και λιγάκι Χριστούγεννα! Ένα Πάσχα και μισό!

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Συγγραφέας: ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
Εκδόσεις: ΜΙΝΩΑΣ

Το Πάσχα, η ομορφότερη γιορτή της χριστιανοσύνης, γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Διαβάστε τα πιο ξεχωριστά έθιμα του τόπου μας, τα πιο συγκινητικά πασχαλινά διηγήματα και διασκεδάστε με τις δραστηριότητες αυτού του υπέροχου βιβλίου.

 

 

 

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Συγγραφέας: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
Εικονογράφηση: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑ
Εκδόσεις: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν φτάσαν στον τόπο προσευχής,
θέλησε να ‘ναι μόνος ο Χριστός
και κανένας μαθητής.
Ήξερε πως η ώρα του μαρτυρίου πλησιάζει
κι ένιωθε την ψυχή του να μουδιάζει.

Μια σειρά για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας που αντλεί τις ιστορίες της από τα βιβλία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, με σκοπό να τις αφηγηθεί με τρόπο σύγχρονο και ζωντανό στα παιδιά.

ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑ

Συγγραφέας: ΜΑΡΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Εικονογράφηση: ΝΙΚΗ ΛΕΩΝΙΔΟΥ
Εκδόσεις: ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ

Τι γίνεται όταν ένα πασχαλινό καλάθι με τσουρέκια ζυμωτά και ολόφρεσκα αβγά χάνεται μέσα σ ένα τρένο; Τι θα κάνει η Λαμπρινή με το γαλάζιο το σκουφί; Έφταιγε στ αλήθεια εκείνη που ήταν λαίμαργη πολύ; Ή τα αβγά ή τα πασχάλια που χάθηκαν στη στιγμή; Σαν ανοίξτε το βιβλίο, μοιάζουν όλα μ ένα αστείο! Δώρο ένα κόκκινο «αβγουλάκι».

 

 

της Έλενας Πίνη

Ονομάζομαι Έλενα Πίνη. Έχω γεννηθεί και ζω στην Αθήνα. Είμαι μητέρα ενός 7χρονου αγοριού.

Αν και προέρχομαι από το τομέα των Θετικών Επιστημών, με κέρδισε το μονοπάτι της συγγραφής. Ακολουθώντας γνώριμες ποιητικές διαδρομές και πειραματιζόμενη με τα είδη του παραμυθιού, του διηγήματος και του στίχου, δηλώνω πως αγαπώ ότι με κάνει να απελευθερώνω το συναίσθημά μου.

Οι «Δέσμιοι Ονείρων» και η «Κύκνεια Αγάπη» είναι τα δύο ποιητικά μου έργα που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Anima.

Λογοτεχνικά μου έργα (ποιήματα, παραμύθια, διηγήματα) έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς  του Ε.Π.Ο.Κ , της Unesco Πειραιώς και Νήσων και στην Ασημένια Σελίδα των Εκδόσεων Εντύποις.

Βιβλία