Παίζουμε με τον νέο φίλο μας τον Μπρούνο, τον πρώτο χαρακτήρα με αυτισμό της σειράς “Τόμας το Τρενάκι”

Παίζουμε με τον νέο φίλο μας τον Μπρούνο, τον πρώτο χαρακτήρα με αυτισμό της σειράς “Τόμας το Τρενάκι”

Αυτές τις μέρες η συγκίνηση και η χαρά είναι διάχυτη στο σπιτικό μας, γιατί μόλις κυκλοφόρησε από τη Mattel ο νέος ήρωας Μπρούνο, ο πρώτος χαρακτήρας με αυτισμό της εμβληματικής σειράς «Τόμας το Τρενάκι: Εμπρός τις μηχανές». Μεγαλώνοντας τον Δημητράκης μας, το μοναδικό μας λουλουδάκι που είναι 8 χρονών και βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού – μεσαία λειτουργικός – όταν λανσάρεται κάτι νέο που αφορά στην ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό, νιώθω σαν να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην αποδοχή αυτών των ατόμων, στην πλήρη και απόλυτη ενσωμάτωσή τους στην “τυπική” κοινωνία μας. Ο χαρακτήρας του Μπρούνο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Autism Self Advocacy Network (ΗΠΑ) και οι ιστορίες του γράφτηκαν από συγγραφείς με αυτισμό και από ειδικούς συμβούλους.

Από τότε που διαγνώστηκε ο Δημητράκης  μας με αυτισμό και όταν άρχισα σιγά σιγά να συνειδητοποιώ πόσο ελλιπή ενημέρωση έχει ο κόσμος γι’ αυτά τα άτομα, η καθημερινή αγωνία μου και ο σκοπός στη ζωή μου είναι να μιλάω, να συζητάω, να αφυπνίζω τους ανθρώπους για τη διαφορετικότητα, για τα “ιδιαίτερα” παιδιά μας. Έρχομαι συχνά σε επαφή με γονείς που τα παιδιά τους βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, μου εκμυστηρεύονται τις αγωνίες τους και το πώς τους αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί τους. Πολλοί γονείς ακόμα ντρέπονται να πάρουν τα παιδιά τους μαζί σε βόλτες, ψώνια και εξωτερικές δραστηριότητες γιατί φοβούνται τον χλευασμό.

 

Τον Δημητράκη μας έχω επιλέξει από πολύ μικρή ηλικία – μόλις 18 μηνών καταλάβαμε ότι βρίσκεται στο φάσμα – να μην τον αποκλείω από καμία δραστηριότητα, να τον αντιμετωπίζω σαν τυπικό παιδί και να τον παίρνω παντού μαζί μου. Πολλές φορές αυτό φαντάζει ακατόρθωτο, γιατί είναι υπερκινητικός και δε συνεργάζεται, φεύγει στον δρόμο, μπαίνει σε αμάξια, κυλιέται κάτω, γλύφει ό,τι βρει, βάζει πράγματα στο στόμα του, πετάει αντικείμενα, αγκαλιάζει και χαϊδεύει ανθρώπους και οι περισσότεροι νιώθουν άβολα. Αλλά βάζοντας στη ζυγαριά την κούρασή μου, την ταλαιπωρία να τον κυνηγάω, την αγωνία μην πάθει τίποτα, τα αγενή και καθόλου ευγενικά σχόλια του κόσμου, η ζυγαριά κλίνει στην κοινωνικοποίησή του, στην αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους – και ας μην είναι αυτό αρεστό κάποιες φορές – και στην ενημέρωση του κόσμου για τα άτομα με αυτισμό.

Πραγματικά, κάθε φορά που κυκλοφορεί ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα κάθε μορφής, ένα παιχνίδι, μια ταινία/σειρά, μια νέα ιδιαίτερη φιγούρα όπως ο Μπρούνο, νιώθω τεράστια χαρά και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που όσο περνούν τα χρόνια τα αυτιστικά παιδιά μας θα γίνονται όλο και περισσότερο αποδεχτά, θα εξαλειφθεί το bullying και δε θα τα αντιμετωπίζουν σαν παράταιρα.  Ο νέος αυτιστικός και γλυκύτατος Μπρούνο συμπεριλήφθηκε σε μια σειρά προϊόντων και παιχνιδιών η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά και σκοπό έχει μέσω της παρουσίας του, να προάγει τη σημασία της φιλίας και να παρουσιάσει στο κοινό ένα θετικό, μη νευροτυπικό πρότυπο. Η Mattel έχει επιμεληθεί προσεκτικά τον Μπρούνο ώστε να εξασφαλίσει μια ακριβή αναπαράσταση ενός χαρακτήρα με αυτισμό. Ειδικοί από το ASAN και το Easterseals Southern California, μαζί με τη δημιουργική και συγγραφική ομάδα της Mattel, αξιοποίησαν την πολυετή πείρα τους, η οποία είναι αφιερωμένη στην κατανόηση του αυτισμού, για να δημιουργήσουν με καλλιτεχνικό τρόπο αλλά κυρίως με σεβασμό, έναν ακριβή χαρακτήρα. Μέσω της σκληρής δουλειάς, της αφοσίωσης και της φροντίδας τους, ο Μπρούνο παρουσιάζεται στο κοινό με έναν τρόπο, που ποτέ πριν δεν έχει κάνει το Βrand «Τόμας το Τρενάκι».

Είχαμε την τύχη και την τιμή να παραλάβουμε τη νέα σειρά παιχνιδιών από τους πρώτους και επιδοθήκαμε σε ατελείωτο παιχνίδι! Ο Δημητράκης ξετρελάθηκε με το έντονο κόκκινο χρώμα του, έσερνε τον Μπρούνο με χαρά επάνω στις ράγες και ξεκαρδιζόταν στα γέλια! Του έκανε εντύπωση τα εκφραστικά του μάτια και το χαμόγελό του γιατί και ο Δημητράκης μας είναι ένα πολύ γλυκό και χαμογελαστό παιδί.

Τι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει όμως ο Μπρούνο που τον ξεχωρίζει και τον κάνει τόσο αγαπητό; Είναι ένα χαρούμενο, γεμάτο χιούμορ τρενάκι-φορτηγό φρένο και εξαιρετικός στη δουλειά του. Μεταφέροντας ένα μεγάλο & βαρύ φορτίο με τα δυνατά του φρένα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σειράς «Τόμας το Τρενάκι: Εμπρός τις μηχανές». Ο Μπρούνο προχωράει αντίστροφα και είναι το τελευταίο βαγόνι του τρένου, κάτι που του δίνει μια μοναδική αντίληψη για τον κόσμο. Προσέχει πάντα τις λεπτομέρειες, του αρέσει να έχει πρόγραμμα, ρουτίνα και γνωρίζει όλες τις διαδρομές στο νησί του Σόντορ. Έχει σκάλες και ένα κόκκινο, φωτεινό φανάρι στο εξωτερικό μέρος, το οποίο δείχνει τη συναισθηματική του κατάσταση και αναβοσβήνει όταν είναι ενθουσιασμένος ή επιφυλακτικός. Έχει τα πιο εμφανή αυτιστικά στοιχεία που ένα παιδί με αυτισμό θα τα αναγνωρίσει αμέσως, αλλά και ένα τυπικό παιδί θα τα ανακαλύψει και θα μάθει να τα αποδέχεται να να μην του φαίνονται αλλόκοτα. Η καλύτερη μέρα του Μπρούνο είναι όταν είναι παρέα με τους φίλους του, οι οποίοι τον αγαπούν και τον σέβονται γι’ αυτό που είναι.

Ο Μπρούνο θα προσφέρει στους θεατές ουσιαστικά παραδείγματα ένταξης ενός χαρακτήρα με αυτισμό στην καθημερινή ζωή.

Αν και ο καθένας είναι διαφορετικός, τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητοι στους ήχους, την αφή, τις γεύσεις, τις μυρωδιές, το φως ή τα χρώματα, κάτι που μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή δύσκολη. Αδυνατούν ή δυσκολεύονται να μιλήσουν, να συνομιλήσουν, να αλληλεπιδράσουν και καθυστερούν στην επεξεργασία πληροφοριών. Βιώνουν έντονο άγχος γύρω από απροσδόκητες αλλαγές και κοινωνικές καταστάσεις, ή είναι συναισθηματικά φορτισμένοι που βιώνουν εξουθενωτικές σωματικές και συναισθηματικές «καταρρεύσεις» ή «shutdowns».

Ενώ ο Μπρούνο αντικατοπτρίζει διακριτικά τα χαρακτηριστικά και τις προτιμήσεις ορισμένων ατόμων με αυτισμό, ένας χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων δε θα μπορούσε ποτέ να συμπεριλάβει την εμπειρία της πραγματικής ζωής κάθε αυτιστικού ατόμου. Η εισαγωγή του Μπρούνο, ως βασικό χαρακτήρα της σειράς, θα είναι σε όλο το περιεχόμενο του YouTube, στο μουσικό άλμπουμ, στα podcasts “Thomas & Friends Storytime”, στο επερχόμενο ειδικό επεισόδιο «Το Μυστήριο του Ψηλού Βουνού» και στα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο Μπρούνο θα κάνει το ντεμπούτο του στη σειρά «Τόμας το Τρενάκι: Εμπρός τις μηχανές» στο ελληνικό κανάλι του στο YouTube και στο Boomerang, στη Nova το 2023.

Το όνειρο της Mattel που νιώθω ότι πραγματοποιήθηκε, είναι ότι μέσα από τον Μπρούνο, το κοινό θα δει τις πραγματικές εμπειρίες ενός παιδιού με αυτισμό και παράλληλα θα εκπαιδευτεί δίπλα του καθώς προβάλλει την ικανότητά του να προσφέρει και να δέχεται υποστήριξη από τους φίλους του.

Μακάρι κάθε μέρα που περνάει να φτάνουμε ένα βήμα και πιο κοντά στην πλήρη αποδοχή των ατόμων με ιδιαιτερότητες και εμείς οι γονείς να διδάξουμε στα παιδιά μας και στους συνανθρώπους μας ότι είμαστε ίσοι με τα άτομα με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας, ίδιοι όχι, ΑΛΛΑ ΙΣΟΙ!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary Αυτισμός Τελευταία άρθρα