Μαμά και ήρεμη γίνεται; Και όμως γίνεται!

Μαμά και ήρεμη γίνεται; Και όμως γίνεται!

Σαν μαμά κι εγώ θα απευθυνθώ λίγο παραπάνω σε εσένα πολυάσχολη και κουρασμένη μανούλα, που κάποιες μέρες νιώθεις ότι δεν είσαι καλή μαμά, που φωνάζεις λίγο παραπάνω στα παιδιά σου, που ξεφεύγεις, και το βράδυ κλαις στο μαξιλάρι σου κυριευμένη από τις τύψεις. Θα σου δώσω κάποιες απλές συμβουλές τις οποίες αν τις εφαρμόσεις, θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο ήρεμη στην καθημερινότητά σου και να είσαι η μαμά που θα ήθελες και εσύ να είχες σαν παιδί!

Μαμά και ήρεμη γίνεται; Και όμως γίνεται!

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι οι λέξεις μαμά και ηρεμία δεν ταιριάζουν, ότι είναι εντελώς ξένες και αταίριαστες. Και δεν έχουν άδικο. Γιατί από τη στιγμή που γίνεσαι μαμά, αλλάζει όλη σου η ζωή και η καθημερινότητα. Τα μικρά πλασματάκια που έρχονται στη ζωή μας, από τη μέρα που γεννιούνται έχουν άποψη και ισχυρή προσωπικότητα, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα μιας μαμάς μόνο ήρεμη να μην είναι. Η πραγματική καθημερινότητα των απλών μαμάδων που δεν έχουν ιδιαίτερη βοήθεια, είναι πολύ απαιτητική και δύσκολη! ΠΑΡΟΥΣΕΣ μαμάδες, είναι αυτές οι οποίες παλεύουν κάθε μέρα να φέρουν εις πέρας χιλιάδες ρόλους, δυστυχώς όχι πάντα με απόλυτη επιτυχία. Μία μαμά είναι γυναίκα, σύζυγος, σύντροφος, νταντά, οικιακή βοηθός, μαγείρισσα, καθαρίστρια, γιατρός, διασκεδάστρια, δασκάλα, ψυχολόγος, διαιτητής, δικαστής, σοφέρ, μάναντζερ και εργαζόμενη γυναίκα!

Πώς όμως θα αποκτήσεις την πολυπόθητη εσωτερική ηρεμία που είχες χάσει και χρόνια αναζητούσες; Πώς θα οδηγηθείς σε μονοπάτια χαλάρωσης που θα κάνουν τη ζωή σου πιο λειτουργική και με λιγότερο στρες;

Χαλάρωση στο σπίτι με κεριά και το ρόφημα της προτίμησής μας

Όσο περίεργο και αν ακούγεται απλά ανάβοντας στο σπίτι μερικά κεριά, αμέσως αλλάζει η ενέργεια του χώρου και βελτιώνεται η διάθεσή μας.

Αγαπημένο βιβλίο

Χαλάρωση με το αγαπημένο μας βιβλίο.

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης τα λατρεύω και είναι μέρος της καθημερινότητάς μου, έστω λίγα λεπτά στο τέλος της ημέρας. Η τηλεόραση τα τελευταία χρόνια είναι διακοσμητική στο σπίτι μου, ενώ τα βιβλία με βοήθησαν να είμαι πιο ήρεμη, χαλαρή και ευγνώμων για την κάθε στιγμή.

Ναι, μπορούν οι λέξεις μαμά και ηρεμία να συνυπάρξουν, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο.

Μουσική

Ενώ κάνεις τις δουλειές σου, αλλά ακόμα και όταν ξεκουράζεσαι, να επιλέγεις να ακούς τη μουσική της αρεσκείας σου. Να αποφεύγεις την τηλεόραση, τις ειδήσεις και ό,τι άλλο σου “μαυρίζει” τη μέρα.

Να μαγειρεύεις για να μοσχοβολάει το σπίτι υπέροχες μυρωδιές

Το Junk Food είναι πια ξεπερασμένο και τόσο κακό για την υγεία μας. Μαγείρευε και μόνη και μαζί με τα παιδιά. Η μυρωδιά του φρεσκομαγειρεμένου φαγητού προκαλεί ευφορία. Φτιάξε μαζί με τα παιδιά σπιτικό ψωμάκι, κουλουράκια, τυροπιτάκια και κάθε λογής καλούδια.

Μη χρησιμοποιείς πολύ τα social media

Το κινητό δεν το έχω πια δίπλα μου όταν κοιμάμαι. Βρίσκεται στο συρτάρι ή ιδανικά σε άλλο δωμάτιο και όταν ξυπνώ δεν είναι η πρώτη μου έννοια να ανοίξω τα social media. Παρ’ όλο που είναι εργαλείο της δουλειάς μου, έχω περιορίσει τη χρήση του και προσπαθώ να το χρησιμοποιώ όσο λιγότερο γίνεται. Αυτό συμβουλεύω και εσένα, ας είναι το κινητό μέρος της ζωής σου, ΟΧΙ όλη σου η ζωή.

Να κανονίζεις συχνά να βρίσκεσαι με τους φίλους σου για φαγητό, βόλτα ή να πηγαίνεις μόνη σου να κανεις πράγματα που σε ευχαριστούν όπως ένα μασάζ, μια περιποίηση προσώπου ή για shopping.

Έστω μία φορά τη βδομάδα βγες για φαγητό, ποτό ή καφέ με τους φίλους σου, θα ξεφύγεις λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και θα γυρίσεις πίσω στα παιδιά ανανεωμένη. Kάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και γέμισε τις μπαταρίες σου, χωρίς τύψεις ότι αφήνεις τα παιδιά σου και φεύγεις. Ο ισορροπημένος γονιός βάζει σε προτεραιότητα τον εαυτό του, τις ανάγκες του, τη φροντίδα του και είναι εκεί για τον εαυτό του, για να μπορέσει να είναι εκεί για το παιδί του.

Μη χρησιμοποιείς το αμάξι για όλες τις μετακινήσεις σου. Πήγαινε με ποδήλατο ή με τα πόδια.

Βάλε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά σου. Πήγαινε από τις σκάλες, κάνε μια συνάντηση περπατώντας ταυτόχρονα και πάρκαρε όσο πιο μακριά μπορείς από τον προορισμό σου.

Βόλτα στη φύση χειμώνα, καλοκαίρι!

Πεζοπορία ή πικ-νικ. Η επαφή με τη φύση ηρεμεί!

Να είσαι φιλική, να γκρινιάζεις όσο λιγότερο μπορείς και να προσφέρεις τη βοήθειά σου με όποιον τρόπο μπορείς. Αυτό θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη και ήρεμη, και επιπλέον θα αποτελέσεις καλό και υγιές παράδειγμα για τα παιδιά σου.

Αγόραζε εμπειρίες και αναμνήσεις, όχι αντικείμενα! Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν. Να εκτιμάς τις απλές απολαύσεις στη ζωή, και αυτό επιτυγχάνεται με πολύ λίγα χρήματα.

Τα άτομα με μεγαλύτερη θετική διάθεση έχουν καλύτερη νευρο-ενδοκρινική, φλεγμονώδη και καρδιαγγειακή λειτουργία. Επίσης παρουσιάζουν μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν όταν εκτίθενται σε ιούς και αναρρώνουν πιο γρήγορα αν τελικά αρρωστήσουν.

Το να είσαι ήρεμη και ευτυχισμένη δεν είναι της μόδας. Είναι στάση ζωής, μέσα από την οποία γίνεσαι καλύτερη σε όλους τους τομείς της ζωής σου, σαν γυναίκα, σαν σύντροφος, σαν μαμά, σαν φίλη, σαν συνεργάτης και σε οποιονδήποτε ρόλο καλείσαι να φέρεις εις πέρας.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Διαβάστε όλες τις δικές μου σκέψεις εδώ.

Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram

Efi's Diary