Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας αν μασάει τα ρούχα του;

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας αν μασάει τα ρούχα του;

Γιατί το παιδί μασάει τα ρούχα;
Πότε να ανησυχήσετε
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να μασάει τα ρούχα του;

Τα βρέφη συνηθίζουν να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα ή οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να τα ανακουφίσει από την ενόχληση που αισθάνονται καθώς βγάζουν δόντια. Και είναι φυσιολογικό.

Τι συμβαίνει όμως όταν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ή σχολικής ηλικίας πιπιλάει ή μασάει τα ρούχα του;

Γιατί το παιδί μασάει τα ρούχα;

Η στοματική διέγερση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Συχνά τα νήπια αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, αναζητούν τρόπους να ηρεμήσουν και το μάσημα του ρούχου είναι μια εύκολη και καταπραϋντική λύση.

Πότε να ανησυχήσετε

Ακριβώς επειδή αυτή είναι μια φυσική και βαθιά ριζωμένη συμπεριφορά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθεί καθώς το παιδί σας μεγαλώνει. «Στην ηλικία των τριών ετών, τα παιδιά συνήθως σταματούν να βάζουν πράγματα στο στόμα τους και να εξερευνούν πράγματα με αυτόν τον τρόπο», λέει η Laura Grashow, PsyD, παιδιατρική κλινική ψυχολόγος στο Child & Family Institute στο Scarsdale της Νέας Υόρκης. Κια προσθέτει: «Αλλά έχω δει μαθητές Δ’ και Ε’ να βάζουν το μπλουζάκι στο στόμα τους».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μάσημα ρούχου μπορεί να είναι σημάδι άγχους , ΔΕΠΥ ή αναπτυξιακού προβλήματος, επομένως είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε έναν γιατρό εάν πρόκειται για μια συνήθεια που το παιδί σας δυσκολεύεται να ελέγξει.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να μασάει τα ρούχα του;

Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να απαλλαγεί από αυτή την κακή συνήθεια.

Δώστε του εναλλακτικές λύσεις

Συχνά, το να κρατάτε τα χέρια του παιδιού απασχολημένα μπορεί να παίζει ρόλο στην ελαχιστοποίηση του μασήματος του ρούχου. Ζητήστε να κατασκευάζει κάτι, να ζωγραφίσει ή ακόμα και να σας βοηθήσει σε κάποια δουλειά ώστε και η προσοχή του να αποσπάται.
Καταγράψτε τις ώρες

Είναι σημαντικό να δείτε πότε το παιδί σας μασάει το ρούχο του. Όταν διαβάζει, όταν παίζει, όταν παρακολουθεί μια ταινία; Θα σχηματίσετε μια εικόνα για το αν είναι μια μηχανική κίνηση ή υποδηλώνει κάτι περισσότερο.

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που συνιστούν να μιλήσετε στο παιδί σας εάν πιστεύετε ότι η συνήθεια του να πιπιλάει ή να μασάει τα ρούχα είναι προβληματική. Η στάση σας ωστόσο, δεν πρέπει να είναι επικριτική. Απεναντίας, ο στόχος σας είναι να μάθετε εάν το παιδί σας καταλαβαίνει την κίνηση που κάνει και αν υπάρχουν βαθύτερα αίτια πίσω από αυτό.

Πηγή: verywellfamily.com
Το διαβάσαμε στο www.mothersblog.gr

Ανάπτυξη παιδιού