Τα 5 στάδια του χωρισμού από τα οποία πρέπει να περάσεις για να πας παρακάτω

Τα 5 στάδια του χωρισμού από τα οποία πρέπει να περάσεις για να πας παρακάτω

Με το που θα ακούσεις τη φράση «Θέλω να χωρίσουμε!» από τον σύντροφό σου θα νιώσεις να σε κατακλύζει ένα βουνό αρνητικών συναισθημάτων και εικόνων. Και κυρίως ο γνωστός φόβος που σου υπενθυμίζει πως τώρα έμεινες μόνος ή μόνη.

Ο χωρισμός, ανεξαρτήτως από το αν είναι ξαφνικός ή αναμενόμενος, φέρνει μαζί του ένα μικρό πένθος, μια απώλεια και ένα τέλος της ζωής και των καταστάσεων που είχες συνηθίσει να ζεις μέχρι σήμερα. Όσο βαριές και αν ακούγονται οι παραπάνω λέξεις, είναι σημαντικό να καταλάβεις πως δεν πρέπει να υποτιμάς τα συναισθήματα που σου προκαλεί μια τέτοια κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως ο πόνος του χωρισμού είναι ίδιος με τον σωματικό πόνο, αφού επηρεάζεται από το ίδιο μέρος του εγκεφάλου. Τι πάει να πει αυτό; Ο εγκέφαλός μας αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στον χωρισμό σαν να είχε κοπεί για παράδειγμα ένα μέρος του σώματός μας. Ο χωρισμός μάλιστα ακολουθεί συγκεκριμένη πορεία και προκαθορισμένα στάδια τα οποία σε οδηγούν στη μεγάλη στιγμή της αποδοχής. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά:

1o Στάδιο: Άρνηση

Τις πρώτες μέρες του χωρισμού συνήθως νιώθεις να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Μέσα σε αυτές τις στιγμές, που ο κόσμος σου γκρεμίζεται, σίγουρα έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κάνει σκέψεις του τύπου «δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε μένα αυτό», «ίσως είναι ένα διάλειμμα και σε λίγες μέρες θα ξαναείμαστε μαζί». Στην πραγματικότητα απλά έχεις καλωσορίσει το πρώτο στάδιο για την έξοδο σου από αυτό το τούνελ, που για την ώρα μοιάζει στα μάτια σου τόσο σκοτεινό. Η άρνηση που βιώνεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μηχανισμό άμυνας ή αλλιώς αντιμετώπισης και προστασίας του εαυτού σου από την συναισθηματική κατάρρευση. Χρησιμοποίησε αυτόν τον έτοιμο μηχανισμό προς όφελός σου και πάρε τον χρόνο σου, χωρίς όμως να κάνεις κατάχρηση. Η άρνηση για μεγάλο διάστημα εγκυμονεί παγίδες στις οποίες δεν θέλουμε να πέσεις.

2ο Στάδιο: Θυμός

Ο θυμός είναι το αμέσως επόμενο στάδιο το οποίο έρχεται να σου δείξει πως είσαι σε καλό δρόμο, αφού προϋποθέτει τη συνειδητοποίηση της απώλειας. Ο φόβος και το στρες για το άγνωστο που κουβαλάει ένας χωρισμός θα ξεπροβάλουν μπροστά σου ως έντονος θυμός και ως μία ανάγκη να ρίξεις κάπου το φταίξιμο και την ευθύνη για όλο αυτό που βιώνεις. Απόλαυσε αυτή την περίοδο και μην προσπαθήσεις να πνίξεις τα συναισθήματά σου, αρκεί όμως να πάρεις κάποια στιγμή το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί. Και να θυμάσαι: Oι σχέσεις είναι σαν ένα παιχνίδι τένις, πάντα ο κάθε παίκτης θα είναι υπεύθυνος για το 50% του γηπέδου. Ό,τι κι αν συμβεί ποτέ δε θα μπορεί να φταίει για το άλλο 50% που δεν του αντιστοιχεί.

3ο Στάδιο: Διαπραγμάτευση

Αυτό ίσως μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο επικίνδυνο στάδιο για πισωγυρίσματα. Είναι η στιγμή που νιώθεις πως δεν μπορείς να διαχειριστείς ό,τι συμβαίνει και ξεκινάς να σκέφτεσαι πως αν βάλεις σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό σου, αν άλλαζες το ένα, διόρθωνες το άλλο και γινόσουν καλύτερος ή καλύτερη σύντροφος, όλα θα ήταν μια χαρά. Σε αυτό το στάδιο υπάρχει μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας αφού ο ή η πρώην σου γίνεται ο καλύτερος σύντροφος που σου είχε τύχει ποτέ. Στην ουσία δηλαδή έχεις την τάση σε αυτό το στάδιο να ξεχνάς όλα τα αρνητικά για τα οποία μπορεί να ερχόσασταν σε σύγκρουση τόσο καιρό. Μία έντονη ανάγκη μέσα σου φωνάζει πως τον ή τη θες πίσω με κάθε κόστος. Στην πραγματικότητα, όμως, όλα αυτά συμβαίνουν για να αποφύγεις τον πόνο της απώλειας. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι δεν είχες και την τέλεια σχέση αλλά ήταν σίγουρα καλύτερη από όλο αυτό που νιώθεις τώρα. Μην το αποφεύγεις όμως, αφέσου σε αυτό που έρχεται. Να θυμάσαι κάθε συναίσθημά σου έχει ένα λόγο ύπαρξης. Με το να το πνίγεις δεν το εξαφανίζεις, απλά το αφήνεις στην άκρη για αργότερα. Γι’ αυτό μην αφήνεις τον χωρισμό να σε πηγαίνει πίσω.

4ο Στάδιο: Θλίψη

Μετά τα τρία πρώτα στάδια η συνειδητοποίηση πως η σχέση αυτή φτάνει στο τέλος της γίνεται πιο έντονη. Το βάρος της απώλειας, η θλίψη και ο πόνος μπορούν να σε καθηλώσουν σε ένα κρεβάτι ή μπροστά από μία τηλεόραση και σε καθιστούν ανήμπορο να επανέλθεις στην καθημερινότητά σου. Είναι η στιγμή που θα χρειαστεί να κλάψεις και να αποδεχτείς αυτό που έρχεται χωρίς να πιέζεις τον εαυτό σου να το προσπεράσει αλλά παράλληλα θα πρέπει να είσαι εκεί για να φροντίσεις εσένα. Ναι καλά άκουσες! Εσένα! Για να ήσουν σε σχέση σημαίνει πως ξέρεις να δίνεις και μάλλον ήρθε η στιγμή να δώσεις και στον εαυτό σου ό,τι του λείπει. Αυτό το στάδιο μπορεί να σου διδάξει να πατάς γερά στα πόδια σου χωρίς να χρειάζεσαι κανέναν άλλον για να στηριχθείς ή να γεμίσει τα κενά σου. Βρες την αγάπη που σου λείπει σε φίλους – παρέες, οικογένεια, όλοι είναι εκεί, ακόμα και αν εσύ τους είχες ξεχάσει για λίγο. Και τα νέα είναι ευχάριστα: H αποδοχή σε περιμένει στην επόμενη γωνία!

5ο Στάδιο: Αποδοχή

Και να που ήρθε η στιγμή που ο πόνος, ο θυμός και η θλίψη δεν είναι τόσο έντονα συναισθήματα πια μέσα σου. Είναι η στιγμή που πρέπει να δώσεις νόημα σε ό,τι συνέβη, να αναγνωρίσεις τα θετικά και τα αρνητικά της κατάστασης και να προχωρήσεις με μεγαλύτερη συνείδηση των ικανοτήτων σου και χωρίς τίποτα να σε στοιχειώνει. Αποδοχή δεν σημαίνει «ξεχνάω». Σημαίνει «αποδέχομαι» την πραγματικότητα, νιώθω πιο ανάλαφρα, πιο αυθεντικά και πιο κοντά στα συναισθήματά μου, τα οποία πλέον έχω μάθει να δέχομαι. Το πέμπτο και τελευταίο στάδιο δεν έχει την έννοια του διαγράφεις το παρελθόν σου, διότι αυτή είναι η ιστορία σου, αλλά του να είσαι σε θέση πια να αλλάξεις σελίδα και να γράψεις τη νέα σου ιστορία. Μια ιστορία όμως με έναν ανανεωμένο εαυτό που ξέρει να δίνει αλλά και να ζητάει, να σέβεται, να μοιράζεται, να ανοίγεται, να προστατεύεται αλλά και να αγαπά όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο. Που δεν θα κάνει και δεν θα επιτρέψει να γίνουν τα ίδια λάθη που θα τον οδηγήσουν και πάλι στο χωρισμό.

της Ελένης – Δήμητρας Βέρρα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Το διαβάσαμε στο www.thriveglobal.gr

Σχέσεις