Γιατί να επιλέξω να με βοηθήσει ένας Life Coach;

Γιατί να επιλέξω να με βοηθήσει ένας Life Coach;

Η τέχνη της αλλαγής που μεταμορφώνει τη ζωή σου!

Στην εποχή μας συχνά ακούμε από τον κοινωνικό μας περίγυρο για το life coaching. Τι είναι όμως αυτό και πόσο μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να αλλάξουν τη ζωή τους, δίνοντάς της καινούργιο νόημα και στόχους;

Το life coaching ως ορισμός σημαίνει προπονητική ζωής. Πραγματοποιείται από κάποιον-α επαγγελματία που έχει εκπαιδευτεί και μπορεί να βελτιστοποιήσει τις δυνατότητές σου.

Η βελτιστοποίηση αφορά διάφορα επίπεδα, επαγγελματικά, προσωπικά, αυτοβελτίωση κ.ά.

Ο Life Coach μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις αυτό που πραγματικά θέλεις από τη ζωή σου, με μια διαδικασία ευχάριστη, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.

Είναι ο άνθρωπος που θα σε παρακινήσει, θα σε ωθήσει, θα σε παραπέμψει σε λύσεις, θα σταθεί δίπλα σου για να σου δείξει πως τίποτε δεν είναι ανέφικτο, φτάνει να το θελήσεις. Στα πλαίσια της διαδικασίας, θα δεις τη ζωή σου να μεταμορφώνεται, να αποκτάς αυτό που παλαιότερα σου φαινόταν αδύνατο. Θα  αποβάλλεις συνήθειες και πεποιθήσεις που σε κρατούσαν καρφωμένο  σε μια στάσιμη και μη εξελίξιμη πραγματικότητα. Η επικοινωνία με έναν επαγγελματία θα σου προσφέρει τη χαρά μιας εξελικτικής διαδικασίας, κατά την οποία θα τεθούν λόγοι αναζήτησης των πραγματικών στόχων, των επιθυμιών και όσων θεωρείς πως δεν ακολουθούν τη σωστή διαδρομή στη ζωή σου.

Ο Life Coach θα σε βοηθήσει σε όποιο θέμα αισθάνεσαι ότι έχεις “κολλήσει”, θα σου δώσει κίνητρα για αυτοβελτίωση και αποκτώντας νέα στάση, θα νιώσεις την ανακουφιστική αίσθηση, που προκαλεί η ελευθερία.

O Coach είναι ψυχολόγος;

Σε καμία περίπτωση, γιατί:

  • Ο Coach δεν κάνει διάγνωση που αφορά στα ψυχικά νοσήματα.
  • Ο ψυχολόγος συνήθως εστιάζει σε συναισθηματικά μπλοκαρίσματα χωρίς να θέτει στόχους.
  • Ο Coach θέτει στόχους, κάνει ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο προχωρά.
  • Οι συνεδρίες με το ψυχολόγο διαρκούν αρκετά, ενώ με έναν coach o χρόνος είναι πιο σύντομος, καθορισμένος και εξαρτάται από το αντικείμενο πάνω στο οποίο θα συνεργαστεί ο coach με τον coachee.
  • Υπάρχει ωστόσο η περίπτωση ένας ψυχολόγος να έχει εκπαιδευτεί στο coaching.

Διαφορά Ψυχοθεραπείας και Life Coaching

Όσον αφορά στο Coaching  μιλάμε για μια πρακτική που εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στη χώρα μας, ενώ στην Αμερική μετρά περίπου τριάντα χρόνια.

Τι διαφορετικό προσφέρει από την ψυχοθεραπεία;

  • Επικεντρώνεται στο εδώ και τώρα και στο μέλλον, ενώ στην ψυχοθεραπεία γίνεται αναδρομή στο παρελθόν, ώστε να προκύψουν τα κίνητρα.
  • Απευθύνεται σε άτομα που δεν πάσχουν από κάποια παθογένεια. Απλά χρειάζονται ένα boost για να μπορέσουν να αλλάξουν οτιδήποτε στη ζωή τους.
  • Άρα ο ρόλος του Coach περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των θετικών στοιχείων του Coachee, την ανάπτυξη δεξιοτήτων που του στερούν την πρόοδο.

Η σχέση Coach – Coachee, θυμίζει τη Σωκρατική μέθοδο της μαιευτικής

O ρόλος του Coach εφαρμόζεται με τη διατύπωση ερωτήσεων. Θυμίζει τη μέθοδο της μαιευτικής που εξάσκησε ο Σωκράτης, ο οποίος με  τη διαδικασία ερωταπαντήσεων δημιουργούσε έναν διάλογο, με τον οποίο βοηθούσε τον συνομιλητή του να φτάσει σε ένα ορθό συμπέρασμα. Ο συνομιλητής τονίζω ότι έφτανε μόνος στο συμπέρασμα. Στο Coaching η σχέση των δύο μελών ισχυροποιείται καθώς ο Coachee αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει το συνηθισμένο μοτίβο σκέψεων – δράσεων και τη μέχρι τώρα προσήλωσή του σε πεποιθήσεις και περιορισμούς.

Πρόκειται για μια ισότιμη σχέση υποστηρικτική που κύριο συστατικό της είναι η εμπιστοσύνη.

Μια σχέση επικεντρωμένη:

  • Στην εύρεση λύσης
  • Ανάληψη δράσεων
  • Στο επιθυμητό αποτέλεσμα

Με ποιον τρόπο “δουλεύει” ο Life Coach;

Θα σε συμβουλεύσει και θα σε ενθαρρύνει σε προσωπικά ή επαγγελματικά θέματα, αναλύοντας την υπάρχουσα κατάσταση και τα δεδομένα της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής.

Το Life Coaching στηρίζεται σε ερωτήσεις που θα δεχτείς από τον εκπαιδευτή, ώστε να εντοπίσει πού και πώς θα χρειαστεί να παρέμβει και να μεταμορφώσει στην κυριολεξία τη ζωή σου.

Στα πλαίσια αυτής της δημιουργικής σχέσης – συνεργασίας, η κύρια μέριμνα του συγκεντρώνεται στο να σου παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση, ώστε να αναπτυχθείς και να πετύχεις τους στόχους σου.

Ο Life Coach θα σε βοηθήσει σε όποιο επίπεδο αισθάνεσαι ότι έχεις “κολλήσει”, θα σου δώσει κίνητρα για αυτοβελτίωση και αποκτώντας νέα στάση, θα νιώσεις την ανακουφιστική αίσθηση, που προκαλεί η ελευθερία.

Σε προσανατολίζει  σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο, ώστε να:

  • Προσδιορίσεις τους στόχους σου
  • Προσδιορίσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις
  • Διευκρινίσεις τα θέλω σου
  • Αναπτύξεις τομείς στη ζωή σου
  • Να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου
  • Να ακολουθήσεις κατάλληλες στρατηγικές
  • Εξασφαλίσεις ισορροπία σε ζωή & εργασία
  • Να ισχυροποιήσεις τις σχέσεις σου
  • Να μάθεις να επικοινωνείς ουσιαστικά
  • Να διαχειριστείς μια δύσκολη κατάσταση
  • Να αποκτήσεις τη ζωή, το σώμα, την εργασία που θέλεις
  • Να κατακτήσεις τέλος το όραμά σου

Το να το θέλεις είναι βασική προϋπόθεση

Αν λοιπόν αντιληφθείς πως ήρθε η ώρα να προχωρήσεις σε δραστικές λύσεις, ξεκίνα να αλλάζεις. Άλλωστε στην ουσία όλοι γνωρίζουμε αυτό που είπε ο Steve Jobs: «Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, οπότε μην τον σπαταλάς ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου». Να σημειωθεί πως έρευνες έχουν αποδείξει πως  εφαρμόζοντας το Coaching στη ζωή σου, μπορεί να υπάρξει βελτίωση της παραγωγικότητάς σου που αγγίζει το 88%.

Comfort zone  ξεβολέψου για να δεις αλλαγές στη ζωή σου

Αν έχεις βολευτεί σε μια ζωή γεμάτη συμβιβασμούς, “πρέπει”, “οφείλεις” και “έτσι είναι τα πράγματα”, “δεν μπορείς να αλλάξεις” μάθε πως μπορείς και θα καταφέρεις να τα αλλάξεις. Φτάνει να το θέλεις πραγματικά και να μην γκρινιάζεις μόνο και μόνο για να ακούς συμπονετικά λόγια. Αν θέλεις να πας ένα βήμα μπροστά, πρέπει η comfort zone να αρχίσει με μικρές αλλαγές να ξεθωριάζει. Ο Coach θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις χωρίς το βάρος των πεποιθήσεων, χωρίς καμιά ενοχή, να ζεις τη ζωή που πάντα ήθελες. Αυτό μπορεί να συμβεί σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Αρκεί να το θέλεις, αρκεί να το τολμήσεις. Ξέρεις πολύ καλά πως κανένας δεν κέρδισε καμία μάχη από τον καναπέ του σπιτιού του, ούτε του χαρίστηκαν εφόδια για να πολεμήσει. Εσύ μόνο μπορείς να φέρεις γόνιμες και ευδόκιμες αλλαγές.

Γι’ αυτό πρέπει να αναλάβεις δράση. Κι όπως έλεγε κι ο Pablo picasso «Η δράση είναι το θεμέλιο κλειδί για όλες τις επιτυχίες».

Προσπάθησε λοιπόν να γίνεις όλα όσα μπορείς!

Που θα σε βοηθήσει ο life coach;

O Life Coach λειτουργεί πάνω σε μια συγκεκριμένη δομή και τακτική, ώστε να καταστρώσει ένα πλάνο στο οποίο θα βασιστεί για να έχετε τα θεμιτά αποτελέσματα.

Αυτό θα υλοποιηθεί με μια σειρά ερωτήσεων όπως:

  • Τι είναι αυτό που σε οδηγεί πραγματικά;
  • Ποια είναι η βάση των στόχων σου;
  • Ποιες είναι οι αρνητικές σου σκέψεις;
  • Πώς δημιουργήθηκαν;
  • Με ποιο τρόπο πιστεύεις πως μπορείς να τις ξεπεράσεις;
  • Εφόσον ο προπονητής αξιολογήσει τη θέση που βρίσκεσαι αυτή ακριβώς τη στιγμή θα σε βοηθήσει να θέσεις εφικτούς στόχους, βαθμονομώντας τους  ταυτόχρονα σε μακροχρόνιους και βραχυπρόθεσμους.

Τα πάντα να θυμάσαι ότι βασίζονται στις αξίες που έχεις.

Χρειάζεται στρατηγική ώστε να έχεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου

Μετά από αυτή την αξιολόγηση, ο Life Coach μαζί σου θα χαράξει ένα σχέδιο πλεύσης, μια στρατηγική η οποία βήμα βήμα θα σε φέρει στο σημείο της επίτευξης οποιασδήποτε επιθυμίας σου. Με λίγα λόγια ο προπονητής θα φέρει στη ζωή σου, αυτό που πάντα ενδόμυχα ποθούσες να συμβεί. Βέβαια κανείς δεν σου υπόσχεται θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη. Πρόκειται για μια πορεία που απαιτεί προσπάθεια, δουλειά και επιμονή. Κανείς δεν κρατάει ένα μαγικό ραβδάκι και μεταμορφώνει ζωές σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Πώς θα καταλάβεις ότι χρειάζεσαι απαραίτητα έναν coach;

  • Αν έχεις συνήθειες που καταλαβαίνεις πως πρέπει να αποβάλλεις
  • Αν διαπιστώσεις πως οι σκέψεις σου είναι αρνητικές
  • Αν κάποιο γεγονός σου προκάλεσε αναστάτωση
  • Αν το άγχος λειτουργεί ως τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξής σου
  • Αν φοβάσαι την αποτυχία
  • Αν δεν τολμάς να ζήσεις όπως θέλεις
  • Εν κατακλείδι, όποιος θέλει να κάνει πιο πολλά αύριο, από αυτά που ήδη κάνει, πρέπει να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί με έναν Life Coach. Αν θέλεις να ξεπεράσεις τα εμπόδια και να δεις αλλαγές να συμβαίνουν, όταν θέλεις οι στόχοι σου να αποκτήσουν σάρκα και οστά.

Γιατί «Εμπόδια είναι αυτά τα φριχτά πράγματα που βλέπεις όταν απομακρύνεις τα μάτια σου από τον στόχο».

Είναι πέρα για πέρα αναληθές  πως άνθρωποι χωρίς δυναμική και πρωτοβουλία,  καταφεύγουν σε έναν Coach για να τους “διορθώσει” τα κακώς κείμενα στη ζωή τους. Απλά ο κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει το κλειδί της επιτυχίας, το οποίο κρύβεται στο μυαλό του και ο προπονητής ξέρεις πως να του το δώσει στο χέρι.

Tα χαρακτηριστικά του κατάλληλου life coach για σένα

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και σε αυτό, υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους θα έχεις άριστα αποτελέσματα και κάποιοι με τους οποίους δεν θα εναρμονιστείς και ίσως να μην καταφέρεις να πετύχεις αυτό που θέλεις.

Αν θέλεις να ξεκινήσεις καλό θα είναι να τσεκάρεις ορισμένα σημεία σχετικά με τον coach,  ώστε να μην χάσεις χρόνο και χρήματα.

Μπορείς να αρχίσεις από την εικόνα που δίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αύρα του, η προσωπικότητά του, οι απόψεις του θα σου προσφέρουν μια πρώτη γεύση, αν μπορείς να τον εμπιστευτείς και να συνεργαστείς μαζί του.
Μπορείς να δεις τις σπουδές του και αν προέρχονται από επίσημο φορέα coaching. Υπάρχουν και αυτοί που δεν πληρούν τους κανόνες. Η εμπειρία του και η εξειδίκευσή του, θα σε βοηθήσει να δεις αν συνάδει με τον τομέα που εσύ θέλεις να βελτιστοποιήσεις. Δεν θα απευθυνθείς π.χ. σε κάποιον που ειδικεύεται σε εργασιακό Coaching για να μπορέσεις να λύσεις θέματα που αφορούν στην προσωπική σου ζωή. Μπορείς να δεις τα σχόλια που αφήνουν οι coachee που έχουν διανύσει μια πορεία μαζί του. Μπορείς να δεις τη δική του ζωή και να κρίνεις. Μπορείς τέλος να καταλάβεις αν αυτός ο άνθρωπος σε εμπνέει ώστε να του εμπιστευτείς κομμάτια του εαυτού σου, να ακουμπήσεις σκέψεις προβληματισμούς και χέρι χέρι να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις σκοπέλους. Είναι θέμα ενστίκτου και η εμπειρία μας διδάσκει πως το ένστικτο σπάνια πέφτει έξω.

 4  μύθοι για το coaching που έχεις ακούσει

Μύθος: Απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους.
Σωστό: όλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους αισθάνονται αδύναμοι. Με το Coaching θα μπορέσουν να κάνουν restart και να αναλάβουν δράση. Από εκεί και πέρα τα παραδείγματα ανθρώπων επιτυχημένων που αναζητούν τη συνεργασία με έναν coach, είναι αναρίθμητα. Ας μην ξεχνάμε πως ορισμένοι τα καταφέρνουν άριστα στα οικονομικά αλλά αποτυγχάνουν στα προσωπικά τους. Η ισορροπία και ο συντονισμός σε όλους τους τομείς της ζωής μας, είναι η χρυσή τομή.

Μύθος: μπορώ να λύσω μόνος μου ό,τι μου προκύψει, άλλωστε γι’ αυτό υπάρχουν οι φίλοι για να με βοηθήσουν.

Σωστό: οι φίλοι είναι ανεκτίμητης αξίας, δε διαθέτουν όμως  τις γνώσεις ώστε να συνεργαστούν μαζί σου και να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα. Κι αν ακόμη πιστεύεις πως μόνος σου μπορείς να αντιμετωπίσεις τα πάντα, αυτό είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Όλοι χρειαζόμαστε κάποια στιγμή ένα χέρι να μας οδηγήσει στο φως.

Mύθος: Η επιχείρησή μου εμφανίζει κέρδη, τι να μου κάνει ένας Life Coach.

Σωστό: Ευχόμαστε σε όλους να είναι επικερδής οι επιχειρήσεις, αυτό είναι το ζητούμενο. Αλλά θυμόμαστε πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πάντα θα υπάρχει ένα σκαλοπάτι για να ανέβεις, πάντα θα υπάρχει ένα μονοπάτι που δεν γνώριζες την ύπαρξή του. Ο Business Coach θα συνεργαστεί μαζί σου για να βρείτε τρόπους να ανταπεξέλθεις καλύτερα στα δεδομένα της εποχής, όποιον τομέα κι αν αφορά η επιχείρησή σου. Ακόμη μπορεί να σε βοηθήσει, ώστε να βελτιώσεις τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων σου. Υπάρχουν τόσα που έχεις να μάθεις, που ούτε καν τα είχες φανταστεί.

Μύθος: Θα βρω την σχέση που ονειρεύομαι κάποια στιγμή.

Σωστό: ίσως να χρειάζεσαι κάποιον που να μπορέσει να ξεμπλοκάρει την αδυναμία σύνδεσής σου με έναν άλλον άνθρωπο. Κάποιες περιοριστικές πεποιθήσεις π.χ. που πρέπει να αφήσεις πίσω και να σου προτείνει συγκεκριμένους τρόπους προσέγγισης, που εσύ δεν έχεις σκεφτεί μέχρι τώρα.

Όπως καταλαβαίνεις το Life Coaching μπορεί να σε βοηθήσει με χιλιάδες τρόπους και μεθόδους.

Αν θέλεις να αφαιρέσεις από τη ζωή σου πεποιθήσεις που σταματούν και σαμποτάρουν την εξέλιξή σου.
Aν θέλεις να κερδίσεις το κλειδί για να μπορέσεις να δημιουργήσεις τις σχέσεις που πάντα ήθελες να έχεις.
Aν θέλεις τέλος να δώσεις μια άλλου είδους ανάπτυξη στην επιχείρησή σου.

πηγή

Life coaching