Η ιστορία του Life Coaching

Η ιστορία του Life Coaching

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η προπονητική ζωής (life coaching) ως προσέγγιση έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και στην σωκρατική μέθοδο. Ωστόσο, ως επάγγελμα ξεκίνησε πολύ πρόσφατα, στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα. Ο Θωμάς Λέοναρντ (Thomas Leonard), ένας Αμερικάνος οικονομικός σύμβουλος, αναφέρεται ως ο πατέρας της επαγγελματικής προπονητική ζωής (professional life coaching). Ήταν αυτός που το 1991 ίδρυσε την πρώτη σχολή επαγγελματικής προπονητικής ζωής (life coaching school) και το 1994 τη Διεθνή Ομοσπονδία Προπονητικής (International Coach Federation) που μέχρι σήμερα αποτελεί το βασικό Σώμα Διαπίστευσης για προπονητές ζωής (life coaches).

Διάφορες θεωρίες και μελέτες του εικοστού αιώνα για την ανθρώπινη συμπεριφορά, την υποκίνηση, την προσωπικότητα, τη μάθηση, το συνειδητό και το ασυνείδητο, οδήγησαν στην γέννηση της επαγγελματικής προπονητικής ζωής. Στην ενότητα “επιρροές στην προπονητική ζωής (life coaching influences)” εξετάζεται η σχέση ανάμεσα σε διάφορες θεωρίες και την προπονητική ζωής (life coaching).

Ίσως η εγγενής επιθυμία του ανθρώπου να βελτιωθεί, να ξεπεράσει τον εαυτό του, να κατανοήσει περισσότερα, οδήγησε στη γέννηση της επαγγελματικής προπονητικής ζωής (professional life coaching). Γιατί όμως να γεννηθεί τώρα, σε αυτή τη φάση της ανθρώπινης ιστορίας, η επαγγελματική προπονητική ζωής; Ίσως επειδή σε μία εποχή που βομβαρδιζόμαστε με κάθε είδους πληροφορίες έχει γίνει ακόμα πιο ουσιαστικό το να διακρίνουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς. Κι αυτό ακριβώς μπορεί να μας προσφέρει η προπονητική ζωής: μεγαλύτερη συνειδητοποίηση σε σχέση με το που είμαστε και με το που θέλουμε να πάμε.

Ποιo είναι όμως το παρόν και ποιο το μέλλον της προπονητικής ζωής; Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον εστιάζεται σε έρευνες και μελέτες πάνω στην προπονητική ζωής (life coaching studies) που έχουν ως στόχο να επικυρώσουν την προπονητική ζωής (life coaching) ως επάγγελμα. Καθώς όλο και περισσότερες εταιρίες και ηγέτες συνειδητοποιούν την σημασία της προσωπικής ανάπτυξης, επιλέγουν την προπονητική ζωής (life coaching) ως προσέγγιση που θα διευκολύνει την ανάπτυξη αυτή. Μια άλλη τάση είναι η αλλαγή στο στυλ του μάνατζμεντ που επιλέγεται από επαγγελματίες μάνατζερ μέσω της ενσωμάτωσης αρχών προπονητικής ζωής (life coaching principles).

πηγή

Life coaching