Τοξικές συνήθειες που σαμποτάρουν την ευτυχία και την επιτυχία σου

Τοξικές συνήθειες που σαμποτάρουν την ευτυχία και την επιτυχία σου

Όλοι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι και πετυχημένοι σε αυτό που κάνουν, αλλά δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι αυτό που τους εμποδίζει. Συχνά θεωρούν ότι τους φταίει κάτι ή κάποιος άλλος, και ρίχνουν την ευθύνη σε εξωτερικούς παράγοντες.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που σαμποτάρει την προσπάθεια ευτυχίας και επιτυχίας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος! Εδώ σου παρουσιάζω εφτά τοξικές συνήθειες που έχεις και ασκείς καθημερινά χωρίς να συνειδητοποιείς ότι σαμποτάρουν την ευτυχία και την επιτυχία σου!

Δίψα για αποδοχή

Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν να είναι αποδεκτοί και αρεστοί από τον περίγυρό τους- αυτό είναι μία φυσιολογική ανάγκη. Όταν όμως η ανάγκη αυτή φτάνει στα άκρα, τότε δημιουργείται πρόβλημα. Όταν κάποιον κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αρέσει, όταν παρακαλάει με λόγια ή πράξεις τους άλλους να τον αποδεχτούν, όταν όλη του η ζωή περιστρέφεται γύρω από το να είναι αποδεκτός, τότε κάτι πάει στραβά. Όπως δε σου αρέσουν όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζεις, έτσι δεν είναι δυνατόν να αρέσεις κι εσύ σε όσους σε γνωρίζουν. Δείξε τον πραγματικό σου εαυτό, αλλά μη ζητιανεύεις αποδοχή- είναι… ο πιο σίγουρος τρόπος να μην την αποκτήσεις ποτέ!

Ανυπομονησία

Βάζεις στόχους αλλά δε μπορείς να περιμένεις να δεις το αποτέλεσμα, αποκαρδιώνεσαι και τα παρατάς; Περνάς στον επόμενο στόχο ή σχέδιο δράσης μόνο και μόνο για να το εγκαταλείψεις και να δοκιμάσεις κάτι άλλο; Τέτοιες συμπεριφορές είναι χαρακτηριστικές των ανυπόμονων ανθρώπων. Όσο καλό είναι να είσαι δραστήριος άνθρωπος και να θέλεις να γίνουν τα πράγματα στη ζωή σου γρήγορα, άλλο τόσο είναι αρνητικό να είσαι ανυπόμονος. Όταν δεν έχεις υπομονή δυσκολεύεσαι να συλλάβεις και να εφαρμόσεις ένα σχέδιο δράσης, ζορίζεσαι να δεις πού πρέπει να κάνεις αλλαγές και να επιμείνεις, αλλά, κυρίως, χάνεις την πίστη σου σε αυτό που κάνεις και στον εαυτό σου. Ξεκινάς μια νέα δίαιτα και επειδή μετά δυο-τρεις μέρες δεν έχεις δει θεαματικά αποτελέσματα, τα παρατάς. Πηγαίνεις στο γυμναστήριο αλλά δε σφίγγεις στη μία εβδομάδα και θεωρείς ότι δεν είναι αποτελεσματικό οπότε δεν ξαναπατάς. Γνωρίζεις έναν άνθρωπο για σχέση, δε σου βγαίνει και θεωρείς ότι είσαι καταδικασμένη να μείνεις για πάντα μόνη.

Σύγκριση με άλλους

Μεγάλος εχθρός της ευτυχίας και της επιτυχίας είναι η σύγκριση με τους άλλους! Όταν μετράς πόσα λάικ πήρε η φωτογραφία που ανέβασε στο Facebook ή στο Instagram η φίλη σου και συγκρίνεις με το πόσα πήρες εσύ, όταν κοιτάς τις ζωές άλλων και αυτομάτως συμπεραίνεις ότι είναι καλύτερες από τη δική σου, τότε κάνεις κακό στον εαυτό σου! Οι φωτογραφίες που αναρτούν οι άλλοι είναι απλώς μία στιγμή από τις διακοπές ή την καθημερινότητά τους, σαφώς η καλύτερη στιγμή, συχνά «πειραγμένη» με φώτοσοπ. Δεν ξέρεις όμως τι έγινε πριν ή μετά από αυτή τη στιγμή, τι προβλήματα και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο άλλος που δε φαίνονται με την πρώτη ματιά. Η μόνη σύγκριση που επιβάλλεται να κάνεις είναι με τον εαυτό σου: που ήσουν χτες και που βρίσκεσαι σήμερα.

Εκλογίκευση χωρίς πράξεις

Μπορεί να βρίσκεις χίλιες-δυο πειστικές δικαιολογίες για ποιο λόγο δεν προσπάθησες κάτι ή για ποιο λόγο κάτι δεν πέτυχε- στην ουσία όμως πρόκειται για εκλογίκευση και για υπεκφυγές. Το να δεις με τη λογική για ποιο λόγο συμβαίνει ή δε συμβαίνει κάτι είναι σημαντικό. Το να καταγράψεις τις συνθήκες μίας κατάστασης επίσης είναι χρήσιμο. Αλλά όλα αυτά παραμένουν θεωρητικές πληροφορίες αν δεν κάνεις κάτι, αν δεν προβείς σε πράξεις. Κάνε ένα πρώτο βήμα, όσο μικρό και αν είναι προς την κατεύθυνση της αλλαγής που θέλεις να δεις στη ζωή σου.

Τελειομανία

Άλλο μεγάλο μπλοκάρισμα! Οι άνθρωποι που είναι τελειομανείς δυστυχώς ποτέ δεν τελειώνουν αυτό με το οποίο καταπιάνονται! Χασομερούν, αναζητούν τις «τέλειες» συνθήκες και προϋποθέσεις και συχνά δε ξεκινούν καν! Αυτό όμως σαμποτάρει την ίδια τους την προσπάθεια. Φυσικά και είναι καλό να βάζεις υψηλά στάνταρντς, αλλά δεν θα πρέπει να περιμένεις το «τέλειο», γιατί αυτό δεν υπάρχει! Ξεκίνα με το «αρκετά καλό» και κάνε το καλύτερο που μπορείς στις δεδομένες συνθήκες και φάση της ζωής σου.

Βασίζεσαι πολύ στους άλλους

Αν έχεις μάθει να βασίζεσαι πολύ στους άλλους, τότε αυτό μπλοκάρει την ευτυχία και την επιτυχία σου. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει με συγκαλυμμένο τρόπο: «αν μου κρατήσουν οι γονείς μου το παιδί θα πάω γυμναστήριο», «αν ο σύζυγο μαγειρέψει θα έχω χρόνο να κάνω το Χ,Ψ» κλπ. Ακόμα χειρότερα, αν περιμένεις να σε εμψυχώσουν, να σε ενθαρρύνουν ή να σου ανοίξουν το δρόμο για τα δικά σου όνειρα οι άλλοι. Βασίσου στον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου. «Θέλω να κάνω αυτό και θα το πετύχω» είναι πολύ πιο δυνατή δήλωση από το «Αν με βοηθήσουν, ίσως μπορέσω να κάνω αυτό που θέλω».

Κατηγορείς τους άλλους

Αν αναλώνεις τον χρόνο σου να κατηγορείς, να κρίνεις και να κατακρίνεις τους άλλους, προφανώς δεν αφιερώνεις και πολύ χρόνο στη δική σου αυτοβελτίωση! Αντί να ασχολείσαι με το τι κάνουν ή δεν κάνουν οι άλλοι και τα ελαττώματά τους, φρόντισε να επενδύσεις στο να δεις ποιες είναι οι δικές σου αδυναμίες, να τις διορθώσεις, και να δουλέψεις πάνω στα προτερήματά σου, ώστε να τα αξιοποιείς σε καθημερινή βάση.

της Δρ Λίζας Βάρβογλη
Ψυχολόγος – Συγγραφέας
www.varvogli.gr

Ψυχολογία