“Μαρίκα” – Η μυθιστορηματική ζωή και το έργο της Μαρίκας Κοτοπούλη

“Μαρίκα” – Η μυθιστορηματική ζωή και το έργο της Μαρίκας Κοτοπούλη

Το Σάββατο παρακολούθησα την παράσταση Μαρίκα με την εκπληκτική ερμηνεία της Νένας Μεντή. Η μυθιστορηματική ζωή και το έργο της σπουδαίας Μαρίκας Κοτοπούλη με καθήλωσε και με μετέφερε σε μια άλλη εποχή.
Μια παράσταση που αξίζει να δείτε!

Θέατρο ΧΩΡΑ 
«ΜΑΡΙΚΑ»
του Πέτρου Ζούλια
βασισμένο στη ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη 

Η επιτυχία συνεχίζεται

Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου 2021

H παράσταση «ΜΑΡΙΚΑ» με τη Νένα Μεντή, σε κείμενο και σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, που εντυπωσίασε το κοινό και τους κριτικούς, επανέρχεται στο Θέατρο Χώρα τη θεατρική σεζόν 2021-2022.
Με ένα θίασο ταλαντούχων ηθοποιών, το έργο μας ταξιδεύει ξανά στον πολυδιάσταστο και αντιφατικό κόσμο της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Η ΜΑΡΙΚΑ είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από τη μυθιστορηματική ζωή και το έργο της Μαρίκας Κοτοπούλη, μιας αμφιλεγόμενης γυναίκας, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα της στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Όχι μόνο ως μια σπάνια καλλιτέχνιδα αλλά και ως μια πανίσχυρη προσωπικότητα με ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό, πνευματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής της. Μια εποχής μακρινής, αλλά με πολλές συγγένειες με την σύγχρονη που ζούμε σήμερα.

Η Μαρίκα Κοτοπούλη, υπόδειγμα επιβίωσης, ενώ γεννήθηκε μέσα σε μεγάλη φτώχεια, κατάφερε να αποκτήσει μοναδική δόξα και χρήμα. Η ζωή της χαρακτηρίστηκε από ακραία πάθη, τρελούς έρωτες και θανάτους, που σημάδεψαν την εθνική μας ταυτότητα. Λατρεύτηκε σαν βασίλισσα και κυνηγήθηκε σαν χαμίνι του δρόμου.
Πέρασε μέσα από τρεις πολέμους και στάθηκε όρθια, γιατί πάνω από το ταλέντο της θεατρικής της τέχνης, διέθετε το μοναδικό ταλέντο της ζωής. Η Μαρίκα ήθελε και ήξερε να ζει τη ζωή της απόλυτα και αντισυμβατικά. Ενώ ανήκε στο κατεστημένο, ήξερε να πηγαίνει κόντρα σ΄αυτό, όποτε η περίσταση και τα πιστεύω της το απαιτούσαν.

Το κείμενο του Πέτρου Ζούλια δημιουργήθηκε μετά από βαθιά έρευνα σε κείμενα, βιβλία, συνεντεύξεις και διηγήσεις γύρω από περιστατικά της επεισοδιακής ζωής της. Άλλοτε αστεία κι άλλοτε δραματικά, τα γεγονότα δημιουργούν μια σκηνική αφήγηση που ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος. Η παράσταση ξεκινά από  αυτά που πράγματι συνέβησαν για να φύγει με τα φτερά της μυθοπλασίας σε μια σκηνική αναδημιουργία του πλούσιου υλικού της βιογραφίας της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Στην αρχή της παράστασης βρίσκουμε τη Μαρίκα το 1937, την εποχή που εγκαινιάζει το σημερινό θέατρο Ρεξ. Ύστερα γνωρίζουμε την τρομερή προσωπικότητα της «δασκάλας», όταν το 1941 ιδρύει τη θεατρική της σχολή, μέσα στην καρδιά
της Κατοχής για να φτάσουμε ως την αργή αλλά σταθερή πορεία της, προς το τέλος του έργου της, το 1954, τότε που φεύγει πια κι από τη ζωή.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο-σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά: Άννα Ζούλια

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

 

Πρωταγωνιστούν:

Νένα Μεντή

Τζένη Σκαρλάτου

Νεφέλη Κουρή

Γιώργος Δεπάστας

Μάκης Πατέλης

Μαριάννα Τουντασάκη

Γιάννης Σίντος

Γιώργος Λόξας

Ναταλία Αθανασιάδη

 

Παραγωγή: Χώρα ΑΕΒΕ Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Χώρος: Θέατρο ΧΩΡΑ

Αμοργού 20, Κυψέλη

Τηλέφωνο: 2108673945

 

Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου 2021

Διάρκεια: 90(χωρίς διάλειμμα)

 

Εισιτήρια: Κανονικό: 18 , 16 (Εξώστης)

Μειωμένο: 14 (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνω των 65 ετών)

Ανέργων: 12

 

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις

Parking με 3 ευρώ (πλησίον του θεάτρου, Αμοργού 18)

 

Προπώληση:

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-hora/marika/

 

Επίσημος δικτυακός τόπος θεάτρου: www.choratheatro.gr

Facebook Page: https://www.facebook.com/choratheatro/

 

Θέατρο / Σινεμά