Ποιες συνήθειες των γονιών πλάθουν ήρεμα νήπια

Ποιες συνήθειες των γονιών πλάθουν ήρεμα νήπια

Κατά γενικό κανόνα, τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν ακόμα πώς να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους. Ωστόσο με τη βοήθεια των γονιών τους μπορούν να αναπτύξουν κάποιες καλές συνήθειες μέσα στην καθημερινότητα που θα τα κάνουν να νιώθουν ευτυχισμένα και να βιώνουν μια εσωτερική ηρεμία.

Οι 7 γονεϊκές συνήθειες που πλάθουν ευτυχισμένα και ήρεμα νήπια

Τα ευτυχισμένα και ήρεμα νήπια:

1. Έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους
Οι Ολλανδοί γονείς κυρίως, ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, από μικρή ηλικία, να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και αυτά που νιώθουν. Αυτό τα διδάσκει να ονομάζουν και να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, αλλά τους δίνει και την ευκαιρία να ασκούνται μιλώντας για τον εαυτό τους, να μαθαίνουν να διαπραγματεύονται και να λύνουν τα προβλήματά τους.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του μπορείτε να φτιάξετε μαριονέτες που η κάθε μία να αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό συναίσθημα και μέσα από το παιχνίδι να επισημαίνετε στο μικρό σας πώς αισθάνεστε εσείς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Π.χ “αισθάνομαι λυπημένος όταν δεν μπορώ να πάω βόλτα” ή “αισθάνομαι χαρούμενος όταν μου κάνουν ένα δώρο”. Να θυμάστε ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για ένα παιδί να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του.

2. Έχουν γονείς που τους διαβάζουν
Αφιερώστε 10 λεπτά κάθε μέρα για να διαβάσετε κάτι στο παιδί σας. Μελέτες δείχνουν ότι συνήθως οι γονείς σταματούν να διαβάζουν στα παιδιά τους πολύ  νωρίτερα απ’ ότι επιθυμούν εκείνα. Γι ‘αυτό συνεχίστε να διαβάζετε δυνατά μαζί για όσο διάστημα θέλουν. Επίσης καλό είναι να τα ενθαρρύνετε να επιλέξουν τα βιβλία που τους αρέσουν, να μιλάτε μαζί τους γι’ αυτά και να μεταμορφώσετε μια βόλτα σε μια βιβλιοθήκη ή βιβλιοπωλείο σε διασκεδαστική δραστηριότητα.

3. Μαθαίνουν να δίνουν
Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να βιώσουν την χαρά που σου δίνει μια καλή πράξη. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι τα μικρά παιδιά που ενθαρρύνθηκαν να βοηθήσουν κάποιον που το είχε ανάγκη, βίωσαν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης, ακόμα και από μία βόλτα στην παιδική χαρά.

4. Κοιμούνται αρκετά (όσο γίνεται)
Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής συνιστά τα μικρά παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 2 ετών να κοιμούνται 11 έως 14 ώρες την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών υπνάκων μέσα στη μέρα. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό σε μερικούς γονείς, αλλά καλό είναι να βάζετε τα μικρά σας για ύπνο νωρίς και γενικά να έχετε την ξεκούρασή τους ως προτεραιότητα. Ένα “χορτάτο” από ύπνο παιδί  είναι πάντα πιο ήρεμο και έχει και πιο ήρεμους γονείς.

5. Ακολουθούν μια ρουτίνα ύπνου
Όποια και αν είναι η ρουτίνα που ακολουθείτε (παραμύθι, συγκοίμηση, χάδια στην πλάτη κλπ) βεβαιωθείτε ότι παραμένετε συνεπής σ’ αυτήν κάθε βράδυ. Σύμφωνα με μελέτες μια συνεπής ρουτίνα ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντική και συνδέεται με την ψυχική ευεξία των μικρών παιδιών.

6. Παίζουν έξω
Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το παιχνίδι έξω και ιδανικότερα σε χώρους πρασίνου συνδέεται με την καλύτερη υγεία, τα υψηλότερα επίπεδα πνευματικής ευεξίας και ακόμη και με επιτυχία αργότερα στη ζωή.

7. Ενθαρρύνονται στο ελεύθερο και αδόμητο παιχνίδι
Το ελεύθερο παιχνίδι είναι το είδος παιχνιδιού που δεν υποστηρίζεται από καμία τεχνολογία, κανένα προκαθορισμένο σενάριο, και κανέναν απώτερο σκοπό, πέρα από την ανακάλυψη νέων κόσμων και την δημιουργία νέων ιδεών. Το παιχνίδι χωρίς δομή είναι σημαντικό και βοηθά το παιδί να γίνει κοινωνικά πιο επιδέξιο. Να μπορεί να διαχειριστεί το στρες και να αναπτύξει πνευματικές δεξιότητες. Ένα βότσαλο, ένα δέντρο, ένα μανταρίνι ή ένα χάρτινο κουτί μπορεί να γίνει η αφορμή για παιχνίδι, ελεύθερο, απρογραμμάτιστο που θα πυροδοτήσει τη φαντασία του παιδιού.

Απόδοση: Έλενα Θάνου από mom.com

Το διαβάσαμε στο www.themamagers.gr.

Ανάπτυξη παιδιού