Πώς θα περάσετε υπέροχες στιγμές με τα παιδιά σας τις Πασχαλινές διακοπές;

Πώς θα περάσετε υπέροχες στιγμές με τα παιδιά σας τις Πασχαλινές διακοπές;

Από σήμερα ξεκίνησαν επίσημα οι Πασχαλινές διακοπές όπου και φέτος θα είναι διαφορετικές λόγω της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, δε θα χάσουμε το χαμόγελο και την αισιοδοξία μας. Μικροί – μεγάλοι θα γίνουμε παιδιά, θα ξεκουραστούμε από την απαιτητική καθημερινότητα, τα διαβάσματα και τις δραστηριότητες.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να απασχολήσουμε τα παιδιά μας δημιουργικά και όμορφα αυτές τις δύο βδομάδες; Θα σας δώσω πολλές ιδέες για να περάσετε αξέχαστες Πασχαλινές διακοπές και πολλά tips απασχόλησης των παιδιών

Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν θα θυμούνται τις στιγμές που περάσατε μαζί τους και όχι τα δώρα που θα τους πάρετε και αυτές τις γιορτές!

Βγείτε στην αυλή σας ή στο πιο κοντινό πάρκο με γκαζόν και παίξτε “Το κυνήγι του χαμένου αβγού”. Πρόκειται για ένα παιχνίδι σύμφωνα με το οποίο το Πασχαλινό Κουνελάκι κρύβει καλά – σε κήπους και αυλές – τα πασχαλινά αβγά και τα μικρά παιδιά πρέπει να τα βρουν και να τα μαζέψουν στο καλάθι τους.

Μπορείτε να πάτε βόλτα στο βουνό για πικ νικ ή στη θάλασσα για ψάρεμα. Ετοιμάστε ένα όμορφο καλάθι με ορεκτικά και σνακς που θα έχετε ετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα, ένα μεγάλο σεντόνι ή τραπεζομάντηλο και αφήστε τα παιδιά σας ελεύθερα να παίξουν, να κυλιστούν, να απολαύσουν τη λιακάδα και την ομορφιά της φύσης.Πάρτε μαζί σας σακούλες του σουπερμάρκετ για να μαζέψετε χόρτα και σπαράγγια. Αυτή είναι η αγαπημένη βόλτα των αγοριών μου, πολύ συχνά πηγαίνουμε στο βουνό και μαζεύουμε μόνοι μας χόρτα και σπαράγγια. Ειδικά τα σπαράγγια μετά μας αρέσει να τα κάνουμε τηγανιτά με αβγά μιαμ, μιαμ…Όταν ανοίγει ο καιρός, ακόμα μια λατρεμένη μας βόλτα είναι να πηγαίνουμε στη θάλασσα, να ψαρεύουμε, να παίζουμε στην άμμο και μετά εννοείται τρώμε τη φρεσκότατη ψαριά μας!

Ο καιρός σιγά σιγά ανοίγει και γίνεται όλο και πιο καλοκαιρινός. Ξεχυθείτε στα πάρκα, στις κούνιες, στις παιδικές χαρές, αφήστε τα να παίξουν όσο θέλουν χωρίς μέτρο, χωρίς τους περιορισμούς που μας αναγκάζει να βάζουμε η καθημερινότητα του σχολείου και του πιο αυστηρού προγράμματος. Πηγαίνετε βόλτα στην πλατεία με τα ποδήλατα και πάρτε μαζί σας και την μπάλα για να παίξουν τα παιδιά.

Βάψτε μαζί με τα παιδιά σας τα πασχαλινά αβγά και μιλήστε τους για την παράδοση αυτού του εθίμου. Δυστυχώς τείνουν να εκλείψουν τα έθιμά μας, γιατί η νέα γενιά αδιαφορεί για τις παραδόσεις. Κρατήστε ζωντανή την παράδοση και μεταλαμπαδέψτε την στα παιδιά σας.

Φτιάξτε τον δικό σας λαχανόκηπο. Αν έχετε κήπο, φτιάξτε τον δικό σας μπαξέ. Φυτέψτε εποχιακά λαχανικά όπως ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια και ό,τι λαχταράει η όρεξή σας. Με αυτήν την ενασχόληση θα συνδυάσετε διασκέδαση για τα παιδιά που παίζουν και ασχολούνται πολλές ώρες με τον δικό τους κήπο, ενώ εσείς θα ταΐζετε όλη την οικογένεια με βιολογικά και φρέσκα λαχανικά.

Διακοσμούμε το σπίτι Πασχαλινά. Τι νομίζατε, ότι μόνο τα Χριστούγεννα στολίζουμε το σπίτι; Όχι βέβαια! Εμείς το στολίζουμε και το Πάσχα με όμορφα πασχαλινά καλαθάκια γεμάτα αβγουλάκια, κεριά κουνελάκια, πασχαλίτσες και ανοιξιάτικα στεφανάκια. Πλημμυρίζουμε το σπίτι με Πασχαλινά τραγούδια, διαλέγουμε τα αγαπημένα τους, τα αποθηκεύουμε στον υπολογιστή μας και τα ακούμε κάθε μέρα για να δημιουργήσουμε όμορφη πασχαλινή ατμόσφαιρα, χορεύουμε και τραγουδάμε μαζί με τα παιδιά μας, αν τους αρέσει παίζουμε και καραόκε.

Καλούμε τους φίλους των παιδιών μας να παίξουν. Είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε και τις μαμάδες τους αν δεν τις ξέρετε ήδη.

Κάνουμε χειροτεχνίες, κατασκευές, ζωγραφιές μαζί με τα παιδιά μας. Φτιάχνουμε χειροποίητες κάρτες και δωράκια τα οποία θα κάνουν δώρο στους φίλους τους, στους συμμαθητές τους, στις δασκάλες και στους νονούς τους.

Τις μέρες που τα πρωινά μας είναι πιο χαλαρά, μπορούμε να φτιάξουμε πρωινό μαζί με τα παιδιά μας με πασχαλινή διακόσμηση. Φτιάξτε τους τοστ, pan cakes, cakes και ό,τι τους αρέσει σε σχέδια όπως κουνελάκι, αυγό, λουλούδι, πασχαλίτσα, λαγουδάκι και κοτοπουλάκι.

Μια ωραία ιδέα είναι να μπούμε μαζί με τα παιδιά μας στην κουζίνα, μπορούμε να τους αγοράσουμε ποδιές σε ανοιξιάτικο σχέδιο και να δημιουργήσουμε μαζί τους γλυκίσματα. Αυτό που θα τους μείνει αξέχαστο είναι το να τα αφήσουμε να παίξουν, να λερωθούν και να φτιάξουν μόνα τους κουλουράκια και μπισκότα με ζαχαρόπαστα ή χωρίς, αλλά ακόμα και ό,τι γλυκά τους αρέσουν. Επίσης όταν φτιάξετε τσουρέκια, δώστε στα παιδιά σας το ζυμάρι να δημιουργήσουν αυτά το σχέδιο του τσουρεκιού. Ας μην είναι μια τέλεια πλεξούδα, αρκεί να είναι από τα χεράκια τους.

Θα ήταν όμορφα να διοργανώσουμε βραδιές θεάτρου. Πάρτε μια μεγάλη κούτα και κόψτε την δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο θέατρο σκιών και παίξτε παραστάσεις είτε με φιγούρες είτε με μαριονέτες.

Όλη η οικογένεια μαζευόμαστε στην αγαπημένη γωνιά του σπιτιού μας, παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια και διαβάζουμε πασχαλινά παραμύθια. Επίσης ένας ωραίος τρόπος να περάσουμε όμορφα είναι να κάνουμε στρωματσάδα στο σαλόνι και να διοργανώσουμε βραδιές ταινίας, “movie nights” όπως το λέμε εμείς.

Ό,τι και να επιλέξετε να κάνετε αυτό το Πάσχα, οπλιστείτε με όλη σας την καλή διάθεση και ενέργεια, χαλαρώστε και περάστε το καλύτερο Πάσχα της ζωή σας με την οικογένειά σας. Άλλωστε τα παιδιά, αυτά θα θυμούνται για πολλά πολλά χρόνια, θα είναι οι αναμνήσεις τους, η ιστορία τους και θα τα κάνουν πάντα χαρούμενα όταν θα αναπολούν αυτές τις ξένοιαστες στιγμές με τη μαμά και τον μπαμπά.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram
Efi's Diary Tips Πάσχα