Πώς θα κάνετε επιτυχημένα Digital Detox;

Πώς θα κάνετε επιτυχημένα Digital Detox;

Πριν από περίπου 25 χρόνια όταν άρχισαν να κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα πρώτα κινητά τηλέφωνα, κανείς από εμάς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι από το κινητό «παντόφλα» θα φτάναμε σήμερα σε ένα κινητό με λειτουργίες υπερ-υπολογιστή. Τα κινητά πλέον έχουν εξελιχθεί και συνεχίζουν να εξελίσσονται τόσο πολύ που εκτός από την χρησιμότητά τους στην επικοινωνία, έχουν γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο τόσο για επαγγελματικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Από την χρησιμότητα όμως και την χρηστικότητα έχουμε φτάσει στο σημείο της απόλυτης εξάρτησης από το κινητό μας. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το κινητό και το διαδίκτυο έχουν διαταράξει τις προσωπικές μας επαφές και σχέσεις αλλά και την ψυχική μας ισορροπία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κυρίως των νέων που ενώ είναι όλοι μαζί μια παρέα ο καθένας είναι αφοσιωμένος στο κινητό του και για αρκετή ώρα μπορεί να μην ανταλλάξουν κουβέντα μεταξύ τους. Ένα ακόμα φαινόμενο της εποχής μας είναι να ακολουθούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης celebrities και influencers. Προσπαθώντας μάλιστα να ανακαλύψουμε το μυστικό της «επιτυχίας» τους, μπαίνουμε στην διαδικασία να επιχειρήσουμε και εμείς να μιμηθούμε αυτό που κάνουν, γεγονός όμως που τις περισσότερες φορές καταλήγει να μας δημιουργεί αισθήματα κατωτερότητας, άγχους και στρες.

Όλες αυτού του είδους οι συμπεριφορές όμως δείχνουν και κάτι άλλο, ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια σχέση εξάρτησης με το κινητό μας και το διαδίκτυο. Εδώ και κάποιο διάστημα λοιπόν, έχει αρχίσει να συζητείται ο όρος του Digital Detox. Το Digital Detox είναι στην ουσία μια προσπάθεια αλλαγής της στάσης μας απέναντι στο κινητό ή σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, στο διαδίκτυο ή στα social media με σκοπό την απεξάρτησή μας και την σωστή διαχείριση του χρόνου που δαπανάμε σε αυτά.

Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι είμαστε εξαρτημένοι από το κινητό μας, τα social και το διαδίκτυο γενικότερα;

  • Τσεκάρω συνεχώς το κινητό μου για νέα αιτήματα φιλίας, νέους followers, likes, σχόλια ή μηνύματα.
  • Σκρολάρω μηχανικά και χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο κάθε 10 λεπτά.
  • Ξυπνάω μέσα στην νύχτα για να ελέγξω το κινητό μου.
  • Παραλείπω υποχρεώσεις και δραστηριότητες τις οποίες έχω προγραμματισμένες.
  • Αισθάνομαι ευεξία και ευχαρίστηση μόνο όταν βρίσκομαι on-line και ασχολούμαι με κάποια ηλεκτρονική συσκευή.
  • Απομονώνομαι διαρκώς από το οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον.
  • Νιώθω νευρικότητα ή άγχος όταν αντιληφθώ ότι δεν έχω δίπλα μου το κινητό.
  • Αισθάνομαι θυμό, στρες, ψυχολογική και συναισθηματική κατάπτωση μετά την ενασχόλησή μου με τα social media.

Αν έχετε αντιληφθεί ότι σας συμβαίνει έστω και ένα από τα παραπάνω είναι καλό να αναθεωρήσετε την σχέση με το κινητό σας, δοκιμάζοντας ορισμένους από τους παρακάτω τρόπους digitaldetoxμε στόχο να ξαναβρείτε την πνευματική σας ισορροπία και γαλήνη.

  1. Επαναπροσδιορίστε τον χρόνο που αφιερώνετε στο κινητό σας ή σε κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή θέτοντας ρεαλιστικά μεν αλλά αυστηρά όρια, έτσι ώστε να είστε σε θέση να τα εφαρμόσετε και να τα τηρήσετε με πειθαρχία.
  2. Απενεργοποιήστε τις περιττές ειδοποιήσεις από το κινητό. Κάθε φορά που χτυπάει μια ειδοποίηση στο κινητό μας αφήνουμε οτιδήποτε κάνουμε εκείνη την στιγμή και τρέχουμε να δούμε ποια είναι αυτή η νέα ειδοποίηση. Η συγκεκριμένη ενέργειά μας όμως, έχει σαν αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να συγκεντρωθούμε και να αφοσιωθούμε σε αυτό που κάνουμε καθώς αποσπάται συνεχώς η προσοχή μας.
  3. Καθιερώστε κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα όπου δεν θα χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές. Τέτοιες στιγμές μπορεί να είναι όταν μελετάμε, όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, όταν γευματίζουμε με την οικογένεια ή με φίλους, όταν ασχολούμαστε με τα παιδιά μας.
  4. Διαγράψτε εφαρμογές τις οποίες δεν χρησιμοποιείτε καθόλου αλλά και όσες εφαρμογές δεν έχουν να σας προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό και αποτελούν απλά χάσιμο χρόνου. Σκεφτείτε ότι έστω και 5 λεπτά να αφιερώνετε σε κάθε μια από αυτές τις εφαρμογές, εάν έχετε 10 τέτοιες, δαπανάτε άσκοπα συνολικά 50 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας.
  5. Μην χρησιμοποιείτε καμία ηλεκτρονική συσκευή πριν κοιμηθείτε. Έχει αποδειχθεί ότι η μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες προκαλεί αϋπνία και υπερένταση. Προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους με τους οποίους θα χαλαρώσετε και θα σας βοηθήσουν να διώξετε την πίεση όλης της ημέρας όπως είναι το διάβασμα, το γράψιμο ή η χαλαρή μουσική.
  6. Ανακαλύψτε νέους τρόπους και δραστηριότητες μέσω των οποίων θα διοχετεύσετε την ενέργειά σας, θα γίνετε πιο δημιουργικοί αποβάλλοντας έτσι το άγχος, το στρες και οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα σας έχει εγκλωβίσει σε μια δύσκολη κατάσταση.

Η καθημερινότητα μας εξαρτάται πολύ από την τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Όλα αυτά όμως είναι εργαλεία για να κάνουν την ζωή μας καλύτερη. Όταν όμως δεν κάνουμε σωστή διαχείριση τότε το εργαλεία αυτά μπορεί να γίνουν ένα όπλο στα χέρια μας, με τον κίνδυνο μάλιστα να το στρέψουμε εμείς οι ίδιοι εναντίον μας. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί και ας μην διστάσουμε να δοκιμάσουμε το Digital Detox στην περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι έχουμε δημιουργήσει μια σχέση εξάρτησης με το κινητό μας τηλέφωνο ή το διαδίκτυο γενικότερα.

Παπαδοπούλου Χριστίνα
Εκπαιδευτικός
MSc στις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

Ανάπτυξη παιδιού