Άντρες με παιδιά vs μπαμπάδες

Άντρες με παιδιά vs μπαμπάδες

Υπάρχουν στη ζωή των παιδιών άντρες με παιδιά, δηλαδή που απλά τα φέρνουν στον κόσμο, που είναι είτε διακοσμητικοί, είτε μόνο στα χρήματα, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και μπαμπάδες που ζουν και αναπνέουν για τα παιδιά τους, όσο και οι μαμάδες, κάποιες φορές περισσότερο και από αυτές. Υπάρχουν άντρες με παιδιά που όταν τους είπε η σύντροφός τους ότι θα φέρει στον κόσμο το παιδί τους, δεν το ήθελαν καθόλου και της είπαν να κάνει έκτρωση, αλλά τελικά πείστηκαν να το κρατήσουν, και μπαμπάδες που τρελάθηκαν και έκλαιγαν από τη χαρά τους …. από τα πρώτα δευτερόλεπτα στο άκουσμα του χαρμόσυνου γεγονότος.

Άντρες με παιδιά είναι αυτοί που το βράδυ όταν κλαίει το μωρό, γυρνάνε από το άλλο πλευρό και συνεχίζουν ακάθεκτοι τον ύπνο τους με την πρόφαση ότι δουλεύουν αύριο το πρωί. ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ όμως είναι εκείνοι που λένε στη γυναίκα τους “θα σηκωθώ εγώ αγάπη μου να σε βοηθήσω, κοιμήσου λίγο, έστω αυτή τη φορά”. Αλλά ακόμα και αν θηλάζει η γυναίκα τους κάθε μία ώρα, την προσέχουν μην την πάρει ο ύπνος από την κούραση, και όταν γκρινιάζει το μωρό ακόμα και από πονάκια σηκώνονται εκείνοι να το πάρουν αγκαλιά και να το παρηγορήσουν.

Άντρες με παιδιά είναι εκείνοι που όταν επιστρέφουν από τη δουλειά τρώνε και πέφτουν ξεροί για ύπνο γιατί είναι πάρα πολύ κουρασμένοι, χωρίς να ασχοληθούν καθόλου με το παιδί τους, να ξεκουράσουν λίγο τη μαμά που είναι όλη μέρα στο σπίτι και προσπαθεί να φέρει εις πέρας χιλιάδες ρόλους. Αλλά ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ είναι εκείνοι που ανυπομονούν να επιστρέψουν από τη δουλειά, να έχουν ποιοτικό χρόνο με τη γυναίκα τους και το παιδί τους, να κυλιστούν στο πάτωμα και να παίξουν παιχνίδια μαζί του.

Άντρες με παιδιά είναι εκείνοι που επιλέγουν συνέχεια να πάνε να δούνε μπάλα, να πάνε στο προποτζίδικο, στο καφενείο, αφήνοντας πίσω στο σπίτι την οικογένεια, αλλά ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ είναι εκείνοι που σίγουρα κάποια στιγμή θα ασχοληθούν με το χόμπι τους ή κάτι που τους ικανοποιεί, όμως κατά κόρον θα είναι μαζί με τα παιδιά τους σε δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού.

Άντρες με παιδιά είναι εκείνοι που θα απαιτήσουν ησυχία μέσα στο σπίτι για να κάτσουν χαλαρά με τα πόδια στο τραπεζάκι και με ποπ – κορν στην αγκαλιά για να δούνε ποδόσφαιρό ή μπάσκετ. Αλλά ευτυχώς ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ είναι αυτοί που γίνονται μια αγκαλιά με τα παιδιά τους, βλέποντας τις αγαπημένες τους παιδικές ταινίες και παίζοντας και εκείνοι σαν μικρά παιδιά στο πάτωμα ή στο κρεβάτι μαζί τους.

Άντρες με παιδιά είναι αυτοί που προσφέρουν μόνο χρήματα και είναι εντελώς ή μερικώς απόντες από τη ζωή των παιδιών τους. ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ είναι αυτοί που προτιμούν αντί να τους αγοράσουν ένα ακόμα παιχνίδι, να παίρνουν τα παιδιά τους και τα πηγαίνουν μια ανέξοδη βόλτα στη φύση, στη θάλασσα, μια εκδρομή, έστω και στις κούνιες της γειτονιάς τους. Που αφιερώνουν αληθινό ποιοτικό χρόνο μαζί τους, χωρίς να είναι με ένα κινητό στο χέρι παράλληλα, αλλά οι ώρες που θα αλληλοεπιδρούν να είναι αληθινές και ουσιαστικές, χωρίς άλλες παρεμβολές, ώστε τα παιδιά να εκλάβουν το αληθινό ενδιαφέρον και την αφοσίωσή τους.

Άντρες με παιδιά είναι αυτοί που το παίζουν σκληροί και προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά τους ότι “οι άντρες δεν κλαίνε” και ότι αυτό δείχνει αδυναμία του αντρικού φύλου, αλλά ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ είναι εκείνοι που λυγίζουν και κλαίνε με αναφιλητά με κάθε μικρή κατάκτηση του παιδιού τους, ακόμα και με ένα χαμόγελο ευτυχίας τους.

Άντρες με παιδιά είναι εκείνοι που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ακούγεται το δικό τους επίθετο, όμως υπάρχουν ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ που θα έδιναν και τη ζωή τους ακόμα σε ένα παιδί που δεν έχουν το ίδιο επίθετο, που δεν είναι βιολογικά δικό τους.

Άντρες με παιδιά είναι αυτοί που νιώθουν δέσμιοι και εγκλωβισμένοι στον ρόλο του πατέρα και αρνούνται να αναλάβουν πολλές αρμοδιότητες / ευθύνες στην ανατροφή των παιδιών τους. Ευτυχώς όμως, είναι και οι ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ που νιώθουν ευλογημένοι στον ρόλο του μπαμπά και αυτή η αλλαγή στη ζωή τους, τους χαροποιεί ιδιαίτερα και τους ολοκληρώνει.

ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ είναι αυτοί που μπορεί να βρίσκονται μακριά λόγω της δουλειά τους, αλλά δεν παύουν να παίρνουν κάθε μέρα τηλέφωνα / βιντεοκλήσεις τα παιδιά τους, να δηλώνουν την παρουσία τους με οποιονδήποτε τρόπο, να έχουν καθημερινή ενημέρωση από τη μαμά για την εξέλιξη και την πρόοδό τους, να μην ξεχνάνε ποτέ γενέθλια / γιορτές / σημαντικές στιγμές της ζωής τους και με την πρώτη ευκαιρία όταν τους το επιτρέπουν οι συνθήκες να λαχταράνε να τα δουν, να παίξουν μαζί τους και να χτίσουν μαζί αναμνήσεις.

Πάντα θα υπάρχουν άντρες που απλά δόθηκε το DNA τους από επιλογή ή κατά λάθος, όμως θα υπάρχουν και άντρες που έδωσαν, δίνουν και θα δίνουν ένα κομμάτι από την ψυχή τους, από την καρδιά τους, το ΕΙΝΑΙ τους, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όσο καλύτερα και ισορροπημένα ψυχικά γίνεται!

ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ είναι αυτός που απλά τα έφερε στον κόσμο αλλά ΜΠΑΜΠΑΣ είναι αυτός που είναι ουσιαστικά στη ζωή τους και θα βρίσκεται στις αναμνήσεις τους.

Το κείμενο είναι αφιερωμένο στον πατέρα των παιδιών μου, που παρά το ότι είμαστε χωρισμένοι, ήταν και εξακολουθεί να είναι ΜΠΑΜΠΑΣ για τα παιδιά μας.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary Μπαμπάς