Οι θάλασσες το 2050 θα έχουν περισσότερο πλαστικό από ψάρια

Οι θάλασσες το 2050 θα έχουν περισσότερο πλαστικό από ψάρια

«Η Απαγωγή της Δ» για την πλαστική ρύπανση από την Ελένη Ανδρεάδη
 
Οι «Πράκτορες του Πλανήτη» επιστρέφουν με την ολοκαίνουρια αποστολή, «Η Απαγωγή της Δ» για την πλαστική ρύπανση

Αλήθεια, το ήξερες πως τα σακουλάκια από τα πατατάκια δεν ανακυκλώνονται; Και πως κάθε εβδομάδα, τρώμε πλαστικό ισοδύναμο με το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας; Οι θάλασσες το 2050 θα έχουν περισσότερο πλαστικό από ψάρια. Το πλαστικό μιας χρήσης είναι εχθρός του πλανήτη και της υγείας μας! Αδύνατη η σωτηρία του κόσμου; Όχι για τους πράκτορες της Ελένης Ανδρεάδη!

Στο πέμπτο βιβλίο της βραβευμένης, bestseller σειράς Πράκτορες του Πλανήτη «Η Απαγωγή της Δ» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) που έχει κινητοποιήσει χιλιάδες παιδιά και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, η επίλεκτη πρακτορική ομάδα μαζί με το παιδί – αναγνώστη αναλαμβάνουν διπλή αποστολή: Να σώσουν την Διοικητή Δ από τον πανούργο  Ιβάν φον Βαμπάουερ και να εμποδίσουν ένα γιγάντιο διαστημικό τέρας να κάνει όλον τον πλανήτη πλαστικό, μέσα σε 24 ώρες.

Δεν υπάρχει πια επιστροφή! Οπλιστείτε με θάρρος και τόλμη!
3, 2, 1… ΦΥΓΑΜΕ!

Η συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη μας παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου.

W.M. «Η Απαγωγή της Δ». 14 ώρες μέχρι να γίνει ο πλανήτης πλαστικός και απαγωγή της αρχηγού της Περιβαλλοντοπόλ. Πολύ απαιτητική η καινούρια αποστολή των Πρακτόρων του Πλανήτη! Δώστε μας ένα μικρό μυστικό tip που θα βοηθήσει τα παιδιά να τα καταφέρουν.

E.A. Πραγματικά είναι η πιο απαιτητική και ξέφρενη αποστολή μέχρι τώρα που έχουν αναλάβει οι μικροί Πράκτορες και ο αναγνώστης, ο οποίος είναι πάντα ο πρωταγωνιστής των βιβλίων. Βάλαμε τα δυνατά μας με τον Στέφανο Κολτσιδόπουλονα είναι το ταξίδι πιο παλαβό, τα τέρατα μεγαλύτερα, ο αυτοσαρκασμός και τα αστεία – ελπίζω – ακόμα πιο διασκεδαστικά! Το βιβλίο ξεκινάει με ένα γρίφο. «Τι είναι μεγάλο και μικρό, σημαντικό και αόρατο, καλεσμένο παντού και σε κάθε γιορτή;» Το μυστικόtipπου θα δώσω μόνο σε εσάς, σςςςςς, είναι πως ο γρίφος δεν έχει μόνο μια απάντηση. Και αυτή η δεύτερη απάντηση, που θα ανακαλύψουν στο ταξίδι τους οι πράκτορες, θα είναι και η λύση στην πλαστική ρύπανση. Σας μπέρδεψα, μαμάδες; Τέλεια! Να υπάρχει και λίγη αγωνία, λίγο γιορτινό σασπένς, πέρα από το αν θα φάει ο Ρούντολφ το καρότο που θα αφήσουμε δίπλα στο τζάκι…

W.M. Συστήστε μας τους καινούριους πράκτορες που μπαίνουν στην παρέα των Πρακτόρων.

E.A. Για πρώτη φορά θα ενωθούν οι Πράκτορες όλων των βιβλίων της σειράς. Η Μαρκέλλα από τον Αμαζόνιο (που ονόμασα από μια αναγνώστρια η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό που είχε οργανώσει ο εκδότης πριν κάποια χρόνια!), ο ημι-Πράκτορας Αρτσού Μπαλός από την Αθήνα, ο Μάβερικ από το Τέξας, ο Ιάσωνας από την Τήνο, και όλη η γνωστή παρέα.  Επίσης, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ο αναγνώστης, επιτέλους θα επαναστατήσει και θα αρνηθεί να είναι το πιόνι του συγγραφέα! Καιρός ήταν! Όλοι βέβαια τελικά θα διαπιστώσουν πως ο Ιβάν Φον Βαμπάουερ, ο ζουρλός υπερκακός των βιβλίων δεν είναι αυτός που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα, αλλά ότι ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι… Και ότι φυσικά οι λύσεις υπάρχουν και είναι εύκολες να τις εντάξουμε στην καθημερινότητα μας.

W.M. Τα παιδιά έχουν αναλάβει με επιτυχία τέσσερις ακόμη αποστολές στα ισάριθμα προηγούμενα βιβλία της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη». Με ποιο κριτήριο επιλέγετε κάθε φορά την κεντρική θεματική;

E.A. Τα βιβλία επικεντρώνονται στα σημαντικότερα παγκόσμια περιβαλλοντικά θέματα. Έχουν προηγηθεί σε άλλα βιβλία της σειράς, η κλιματική κρίση, η εξαφάνιση της βιοποικιλότητας του πλανήτη και οι κίνδυνοι που απειλούν τις θάλασσές μας, αλλά και αναφορά στην πλαστική ρύπανση σε όλα τα βιβλία, καθώς τα θέματα είναι συνήθως αλληλένδετα. Στην ομώνυμη μη κερδοσκοπική οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη τρέχουμε βιωματικά προγράμματα με χιλιάδες παιδιά μέσω σχολείων για αυτές και άλλες θεματικές ενότητες, και συγκεκριμένα για το πλαστικό σε παράκτιες περιοχές εδώ και τρία χρόνια (με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Λαιμού). Ήθελα εδώ και καιρό να αφιερώσω ένα ολόκληρο βιβλίο στην πλαστική ρύπανση, διότι δεν ξέρουμε αρκετά για το μέγεθος του προβλήματος. Ο καθένας μας τρώει μέσα από τα ψαρικά, το νερό, το αλάτι αλλά και τον αέρα, πλαστικό ισοδύναμο με μια πλαστική κάρτα κάθε εβδομάδα, με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι λύσεις είναι απλές. Με λυπεί ότι συχνά απλά μένουμε στην ανακύκλωση. Η ανακύκλωση είναι μονάχα ένα πάρα πολύ μικρό μέρος της λύσης.

W.M. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από την ανακύκλωση πλαστικών;

E.A. Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι η ανακύκλωση είναι εύκολη. Είναι ένα αφήγημα που βολεύει τους παραγωγούς, διότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν κάτι, και πετούν τη μπάλα και την ευθύνη στον καταναλωτή, ο οποίος χρειάζεται πτυχίο για να βγάλει άκρη τι ανακυκλώνεται και τι όχι, πώς και πού. Δυστυχώς, τα περισσότερα πλαστικά δεν οδηγούνται στην ανακύκλωση ή δεν μπορούν καν να ανακυκλωθούν. Ας πούμε, τα σακουλάκια για τα πατατάκια, τα κρουασάν ή οι μπάρες σοκολάτας. Είναι επιμεταλλωμένα και δεν ανακυκλώνονται. Ποιος το ξέρει αυτό; Ούτε οι οδοντόβουρτσες, τα πλαστικά παιδικά παιχνίδια, οι σαγιονάρες και χίλια δυο άλλα. Μόνο το 9% του πλαστικού παγκοσμίως έχει ανακυκλωθεί, διότι είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί αφότου μπλεχτεί με χρώματα και άλλα υλικά, είτε έχει φτιαχτεί από είδος πλαστικού που δεν ανακυκλώνεται εξαρχής (π.χ. PVC). Είναι καλύτερο να αποφεύγουμε το πλαστικό γενικώς. Να το χρησιμοποιούμε μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι ανακυκλώνεται και δεν μπορούμε με τίποτα να μην το αγοράσουμε. Αυτό, στο βιβλίο το αποκαλώ προκύκλωση. Μέγα πρακτορικό εργαλείο!

W.M. Είστε αισιόδοξη για το μέλλον του πλανήτη; Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τη διαφορά ή δεν είναι αρκετό;  

E.A. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξη γενικώς. Αλλιώς δεν θα μπορούσα να σηκωθώ το πρωί γνωρίζοντας αυτά που ξέρω στον τομέα μου της αειφορίας ή να αντικρύσω τα παιδιά μου χωρίς να δακρύσω για το κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν. Διαβάζουμε με την τρίχρονη κόρη μου παραμύθια για ελέφαντες και μου λέει πως θέλει να γνωρίσει κάποτε έναν. Ξέρω πως τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εξαφανιστεί πάνω από το 60% του πληθυσμού τους… Πώς ζεις με αυτό σαν γονέας; Πώς βρίσκεις ηρεμία; Για μένα, μόνο μέσω της δράσης και της αισιοδοξίας. Αυτό προσπαθώ να περάσω στα βιβλία μου. Ναι, τα παιδιά μπορούν να κάνουν πολλά. Μας το έδειξε η παρέα της Γκρέτα Τούνμπεργκ και οι FridaysforFuture. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτά να κάνουν τη διαφορά, ούτε και θα έπρεπε. Πρέπει όλοι οι πολίτες, μικροί και μεγάλοι, εταιρείες και Πολιτεία, να δράσουμε αποφασιστικά. Δεν μπορώ να τονίσω το πόσο λίγο χρόνο έχουμε πλέον. Πιστεύω πως η πανδημία μάς αφύπνισε. Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως δεν μπορούμε να ζούμε εμείς ως είδος υγιείς και ευτυχισμένοι σε ένα άρρωστο πλανήτη. Ήδη βλέπω πολύ θετικά βήματα διεθνώς.

W.M. Τι αποστολή μπορούν ν’ αναθέσουν οι γονείς στους μικρούς πράκτορες τις μέρες των εορτών;

E.A. Θα έλεγα να αναλάβουμε όλοι μαζί μια αποστολή, οικογενειακώς. Να κάνουμε αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα κάτι πολύ ιδιαίτερο. Διότι τα Χριστούγεννα που αγαπούμε, έχουν πρωταγωνιστή όχι μόνο τον Άγιο Βασίλη, αλλά και το πλαστικό μιας χρήσης. Τα απορρίμματα αυξάνονται κατά 25% την περίοδο των χειμερινών γιορτών. Αν μια οικογένεια επαναχρησιμοποιούσε μόλις 60 εκατοστά κορδέλας, τα 70.000 χιλιόμετρα κορδέλας που θα εξοικονομούνταν, θα αρκούσαν για να δέσουν ένα φιόγκο γύρω από τη γη! Ας κάνουμε φέτος plastic-freeΧριστούγεννα, μειώνοντας δραστικά τα πλαστικά απορρίμματα. Όταν επιλέξουμε δώρα, να αποφύγουμε τα πλαστικά παιχνίδια που έρχονται μέσα σε πλαστικές συσκευασίες που καταλήγουν στον κάδο. Άλλες επιλογές είναι να χαρίσουμε ένα βιβλίο, ένα παιχνίδι από ξύλο, ένα φυτό εσωτερικού χώρου, ή μια εμπειρία, όπως μια συνδρομή για διαδικτυακά μαθήματα ή για μια πλατφόρμα μουσικής, εισιτήρια για μια διαδικτυακή παράσταση ή δωρεά σε μια ΜΚΟ που αγωνίζεται για ένα καλό σκοπό. Ας δούμε αυτά τα Χριστούγεννα τι έχουμε στο σπίτι που μπορούμε να χαρίσουμε σε κάποιον άλλο: φαγητό που μας περισσεύει, ένα παλιό παιχνίδι ή ρούχο σε καλή κατάσταση; Να μάθουμε στα παιδιά μας την χαρά του «δίνω», αντί μόνο να προσμένουν το καινούργιο, το τριπλο-τυλιγμένο σε πλαστικό… Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εμείς τουλάχιστον. Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά εύχομαι σε όλους.

Λίγα λόγια για την Ελένη Ανδρεάδη που εμπνεύστηκε τους Πράκτορες του Πλανήτη.

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκεί πήρε ένα μάθημα στη δημιουργική γραφή και έγραψε ένα μυθιστόρημα, το οποίο γρήγορα έκρυψε στο συρτάρι της. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη, η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές. Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Τα βιβλία της μεταφράζονται και κυκλοφορούν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Κορέα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα τέσσερα βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, καθώς και το βιβλίο της Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Έφη Αργυροπούλου.
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Συνεντεύξεις