Tips για εύκολο παιδικό ύπνο

Tips για εύκολο παιδικό ύπνο

Αχ, πραγματικά πόσο πονεμένο θέμα είναι ο ύπνος για όλες τις νέες μαμάδες, πόσο μας λείπει και πόσο τον αναζητούμε διακαώς. Η δική μου εμπειρία με τον μεγάλο μου γιο, τον Κωνσταντίνο, είναι κάτι που θέλω να ξεχάσω και είναι ίσως αρκετά γνώριμη στις περισσότερες από εσάς.

Ήταν ένα μωρό που ήθελε συνέχεια κούνημα και νανούρισμα, κοιμόταν λίγο και ποτέ μόνος του και τα πρώτα 3μιση χρόνια στο κρεβάτι μας, γιατί όσες προσπάθειες κάναμε για να τον πάμε στο δικό του κρεβάτι, απέτυχαν παταγωδώς. Θα σπεύσετε βέβαια να μου πείτε, πού είναι το κακό που το παιδί μου κοιμόταν μαζί μας. Άλλωστε το co-sleeping είναι της μόδας πια και θεωρείται ότι επιδρά θετικά στην ψυχολογία του παιδιού. Η ένστασή μου είναι ότι δεν συνέβαλε θετικά στη δική μου ψυχολογία. Είχα να κοιμηθώ 3μιση χρόνια γιατί κάθε κίνησή του κάθε φορά που άλλαζε πλευρό με ξύπναγε, με αποτέλεσμα να είμαι συνέχεια κουρασμένη, άυπνη και με πολύ κακή διάθεση. Μέσα στην ημέρα δεν είχα όρεξη να κάνω τις δουλειές μου, ούτε ν’ ασχοληθώ όσο πρέπει με το παιδί μου, ή και με τον άντρα μου.

Μιας και έχω ζήσει πλέον και τις δύο περιπτώσεις, όπου ο μικρός μου γιος ο Δημήτρης ήταν ακριβώς το αντίθετο παιδί, που δεν πλησίασε ποτέ στον κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά και νανουριζόταν μόνος του όταν τον έβαζα στην κούνια του, θα μοιραστώ μαζί σας κάποια tips βγαλμένα από τη ζωή. Ίσως σας βοηθήσουν να κοιμίσετε τα παιδιά σας το βράδυ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ τους αμέσως και χωρίς καβγάδες.

Όταν αποφασίσετε να πάτε τα παιδιά σας στο δικό τους κρεβάτι στο δωμάτιό τους, φροντίστε να είστε σταθερές σ’ αυτή σας την απόφαση και να μην έχετε πισωγυρίσματα.

Μια φορά να υποκύψετε και να τα αφήσετε να έρθουν στο κρεβάτι σας τα παιδιά θα το «εκμεταλλευτούν», θα το θυμούνται και θα επιμένουν μέχρι τελικής πτώσης. Ειδικά στις μικρές ηλικίες, γιατί στις μεγαλύτερες μετά τα 7 χρόνια τα παιδιά είναι πιο εύκολο να καταλάβουν ότι κοιμόμαστε με τη μαμά και τον μπαμπά μόνο μια φορά την εβδομάδα, για παράδειγμα όταν την άλλη μέρα δεν έχουμε σχολείο.

Ετοιμάστε μαζί με τα παιδιά σας ένα μικρό πινακάκι με τη ΡΟΥΤΙΝΑ ΥΠΝΟΥ.

Κολλήστε το ιδανικά στην πόρτα του υπνοδωματίου. Γράψτε επάνω στο πινακάκι τι πρέπει να κάνουν πριν πάνε για ύπνο: 1ον «Κάνω μπανάκι», 2ον «Πλένω δοντάκια», 3ον «Φοράω πυτζάμες», 4ον «Διαβάζουμε το αγαπημένο μας παραμύθι», 5ον «Πίνω γαλατάκι» και 6ον «Ώρα για Ύπνο». Η σταθερότητα και η ρουτίνα είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά για να είναι οργανωμένα και ασφαλή.

Ενημερώστε τα τουλάχιστον μισή ώρα πριν ότι, για παράδειγμα, στις 9 θα πάνε για ύπνο.

Είναι καλό να έχουν προετοιμαστεί ψυχολογικά και να το έχουν δουλέψει λίγο στο μυαλουδάκι τους. ΜΗΝ τους πείτε ξαφνικά ενώ παίζουν, ΤΕΛΟΣ ΩΡΑ ΓΙΑ ΥΠΝΟ, γιατί όπως καταλαβαίνετε η συνέχεια δεν θα είναι καλή.

Φροντίστε να έχετε ήδη προετοιμάσει το δωμάτιό τους.

Δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα ύπνου, κλείστε τα παντζούρια, σβήστε τα φώτα και αφήστε ανοιχτό μόνο το φωτάκι τους. Καλό θα ήταν να υπάρχει στο κρεβάτι τους και κάποιο αγαπημένο τους αρκουδάκι ή παιχνίδι για να νιώθουν ασφάλεια μέχρι να αποκοιμηθούν.

Αποφύγετε τα παιδιά σας να έχουν καταναλώσει καφεΐνη και ζάχαρη πριν κοιμηθούν.

Ναι, μπορεί να σας ακούγεται περίεργο αλλά η καφεΐνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα χωρίς να το γνωρίζουμε, όπως η σοκολάτα και οι τσίκλες. Η καφεΐνη τους προκαλεί επιπλέον υπερδιέγερση απ’ αυτή που έχουν ήδη από μόνα τους και δεν βοηθούν καθόλου στο να κοιμηθούν γρήγορα και με ηρεμία.

Πολύ σημαντικό είναι τουλάχιστον 1 ώρα προτού κοιμηθούν να έχετε απομακρύνει τα παιδιά σας από κινητά, tablets και τηλεόραση.

Η συνεχής εναλλαγή εικόνων που γίνεται στις ηλεκτρονικές συσκευές, τα έντονα χρώματα και ο ήχος κρατάνε τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση με αποτέλεσμα να έχουν επιπλέον ενέργεια και να δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Όλες αυτές οι οθόνες εκπέμπουν στο μπλε φάσμα της ακτινοβολίας, το οποίο μπερδεύει τον εγκέφαλο. Αυτός με τη σειρά του «δίνει εντολή» για τον περιορισμό της έκκρισης μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθάει το σώμα να βρεθεί σε κατάσταση ύπνου. Εμείς στο σπίτι μας, έχουμε καθιερώσει τις καθημερινές, Δευτέρα έως Πέμπτη και την Κυριακή, δηλαδή τις μέρες που την επόμενη έχουν σχολείο, να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση πριν πάνε για ύπνο. Ακόμα και αν η τηλεόραση βρίσκεται στο δωμάτιό τους, να τη χρησιμοποιούν με την επιτήρηση τη δική σας και εντός των ορίων που τους έχετε θέσει.

Παραμείνετε υπομονετικές και μην τους φωνάξετε!

Αν αρχίσουν τα κλασικά που κάνουν τα παιδιά, να χοροπηδάνε στο κρεβάτι, να τρέχουν σ’ όλο το σπίτι ή να κλαίνε γιατί δε θέλουν να πάνε για ύπνο, προσπαθήστε να είστε όσο πιο ήρεμες και ψύχραιμες μπορείτε. Αποφύγετε να τους φωνάξετε και θυμίστε τους έναν καλό λόγο που πρέπει να κοιμηθούν, γιατί για παράδειγμα αύριο που θα ξυπνήσουν θα κάνετε κάτι που θέλουν πολύ ή θα πάτε βόλτα σ’ ένα μέρος που λαχταρούν. Να θυμάστε ότι όσο πιο γαλήνια πάνε για ύπνο, τόσο πιο όμορφο ύπνο θα έχουν και δεν θα ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είναι η ώρα που θα τα θυμηθούν όλα! Αλλά εσείς, ψυχραιμία!

Τέλος, ξέρω-ξέρω έρχεται αυτή η ώρα που τους λέτε να ξαπλώσουν και αυτά εκείνη τη στιγμή θυμούνται ότι διψούν, θέλουν να πάνε τουαλέτα και σας ζητούν να τους διαβάσετε ακόμα ένα παραμύθι. Κουρνιάστε μαζί στο μικρό τους κρεβατάκι, πνίξτε τα στις αγκαλιές και στα φιλιά και κάντε τους λίγο παρέα μέχρι να τα πάρει ο ύπνος. Ένα κόλπο που κάνω εγώ και πιάνει, όταν έχω πολλές δουλειές και κάποιες φορές δεν έχω το χρόνο να κάτσω μαζί τους μέχρι να κοιμηθούν, είναι ότι τους λέω ότι θα πηγαινοέρχομαι στο δωμάτιό τους. Έτσι νιώθουν ασφάλεια ότι είμαι κοντά τους και κοιμούνται πιο ήσυχα και ήρεμα.

Μπορεί τα παιδιά σ’ αυτές τις μικρές και τρυφερές ηλικίες να είναι λίγο κουραστικά την ώρα του ύπνου γιατί κι εσείς με τη σειρά σας είχατε μια γεμάτη και απαιτητική μέρα, αλλά σκεφτείτε ότι αυτή η όμορφη ρουτίνα που τώρα σας φαίνεται κουραστική σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει πια. Θα κλείνουν την πόρτα του δωματίου τους χωρίς καν να σας πουν καληνύχτα, ειδικά στην περίοδο της εφηβείας.

Άρα, η συμβουλή μου είναι να απολαύσετε κάθε βράδυ των παιδικών τους χρόνων γιατί σε λίγα χρόνια θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση την οποία θα αναπολείτε!

Σας φιλώ,
Έφη

To άρθρο μου δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο www.deltamoms.gr.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary