Πώς θα επαναφέρετε τα παιδιά σας σε “σχολικούς” ρυθμούς

Πώς θα επαναφέρετε τα παιδιά σας σε “σχολικούς” ρυθμούς

Το καλοκαιράκι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών γιατί έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινή σχολική ρουτίνα τους για τρεις ολόκληρους μήνες, να χαλαρώσουν, να κάνουν τα μπάνια τους, να πάνε διακοπές και να απαλλαγούν από τα μη και τα πρέπει του χειμωνιάτικου προγράμματος. Σε λίγες μέρες όμως, το κουδούνι του σχολείου ξαναχτυπά και πρέπει να επανέλθουμε μικροί μεγάλοι στη σχολική πραγματικότητα.

Με μόνο 5 εύκολα βήματα μπορείς να επαναφέρεις τα παιδιά σε «σχολικούς ρυθμούς».

Αλλαγή ώρας του βραδινού ύπνου

Ξεκίνησε μια βδομάδα νωρίτερα να μειώνεις σταδιακά την ώρα που πηγαίνουν το βράδυ για ύπνο. Αν για παράδειγμα το καλοκαίρι τα παιδιά σου κοιμόταν 11 το βράδυ άρχισε την πρώτη μέρα να τα πηγαίνεις ένα τέταρτο νωρίτερα για ύπνο, τη δεύτερη μισή ώρα, την τρίτη 45 λεπτά, την τέταρτη 1 ώρα  μέχρι να φτάσεις το σαββατοκύριακο πριν ανοίξουν τα σχολεία να έχεις επιτύχει την επιθυμητή ώρα που κοιμόταν κατά τους σχολικούς μήνες. Με αυτό τον τρόπο χωρίς πίεση και τσακωμούς, χωρίς τα παιδιά σου να το καταλάβουν θα κοιμούνται νωρίς ώστε να ξεκουράζονται αρκετά και να ξυπνάνε το πρωί ξεκούραστα και ευδιάθετα για να πάνε στο σχολείο τους. ΜΟΝΟ προσοχή μην την αφήσεις αυτή τη διαδικασία για το τελευταίο σαββατοκύριακο γιατί θα αποτύχεις παταγωδώς με αποτέλεσμα η γκρίνια αλλά και οι καβγάδες να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βραδινής σας ρουτίνας. Ελάτε για λίγο στη θέση τους και σκεφτείτε, εσείς θα μπορούσατε ενώ 3 μήνες ήσασταν χαλαροί και κοιμόσασταν ό,τι ώρα θέλετε ξαφνικά ένα βράδυ να κοιμηθείτε από τις 9:00;

Περιόρισε τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια και εξόδους

Η τηλεόραση, τα παιχνίδια και οι έξοδοι πρέπει να τελειώνουν πλέον νωρίτερα έτσι ώστε να έχουν τα παιδιά το χρόνο να ηρεμήσει το σώμα τους και το πνεύμα τους. Μείωσέ τους, σταδιακά πάντα, όχι απότομα, τις ώρες που έβλεπαν τηλεόραση ή έπαιζαν παιχνίδια. Οι οθόνες το βράδυ προκαλούν υπερδιέγερση στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κοιμηθούν και να έχουν ακόμα μεγαλύτερη υπερένταση.

Ανακαίνισε το δωμάτιο τους

Αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος να κάνεις μια μικρή ανακαίνιση στο δωμάτιο τους. Μπορείτε να πάτε παρέα να αγοράσετε κάποια σχολικά είδη, να διακοσμήσετε το γραφείο και το χώρο που θα διαβάζουν. Ένας αέρας ανανέωσης πάντα βοηθάει τα παιδιά να ξεκινήσουν με ενθουσιασμό τη νέα σχολική χρονιά. Ξεχυθείτε παρέα στα μαγαζιά, αγοράστε μαζί διακοσμητικά για το γραφείο τους και κάποια σχολικά είδη και μη ξεχνάς να τους μιλάς με ενθουσιασμό για το νέο ξεκίνημά τους και να αναπολείς μαζί τους τα δικά σου σχολικά χρονιά και τη δική σου λαχτάρα κάθε φορά που κατέφθανε ο Σεπτέμβρης. Την χαρά που είχες που θα αντίκριζες ξανά τους συμμαθητές σου και που θα έμπαινες στη γλυκιά σχολική ρουτίνα. Τα παιδιά τρελαίνονται να ακούν τις ιστορίες των γονιών τους από τα σχολικά χρόνια, αυτή είναι μια ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά και να γίνει η προσμονή τους για το άνοιγμα του σχολείου πιο έντονη.

Διοργάνωσέ τους ένα back to school πάρτι καλώντας τους συμμαθητές τους

Αν υπάρχει ένας λόγος που τα παιδιά θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο είναι για να ξανασυναντήσουν τους φίλους και συμμαθητές τους. Είναι μια τέλεια ευκαιρία να τους διοργανώσεις ένα μικρό παρτάκι ώστε παίξουν και να περάσουν ξένοιαστα λίγες μέρες πριν το σχολικό κουδούνι χτυπήσει για ακόμα μία φορά. Η απόσταση των τριών μηνών ήταν μεγάλη και είναι μια καλή ευκαιρία με αυτή την μάζωξη να έρθουν πιο κοντά και να αποκτήσουν ξανά την οικειότητα που είχαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Είναι ακόμα μια αφορμή να συζητήσουν πώς πέρασαν στις διακοπές τους και να ανταλλάξουν εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις.

Επανέφερε το υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που είχαν τα παιδιά πριν τις διακοπές. 

Τα παιδιά εκτός από ελεύθερο ωράριο ύπνου και χαλαρή χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, έτρωγαν αρκετά σνακ, γλυκά και παγωτά σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ήρθε η ώρα λοιπόν μέσα σε όλες τις αλλαγές που θα συμβούν με το άνοιγμα των σχολείων να τους μειώσεις σταδιακά την κατανάλωση αυτών των ανθυγιεινών εδεσμάτων, άλλωστε το κολατσιό τους πλέον στο σχολείο θα είναι πιο προσεγμένο και υγιεινό, άρα είναι μια καλή αφορμή να επανέλθουν στο κανονικό πρόγραμμα διατροφής τους που θα τα βοηθάει στη σωστή τους ανάπτυξη και απόδοση στο σχολείο.

Καλή σχολική χρονιά!

To άρθρο μου δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο www.deltamoms.gr.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary