Οι δεύτερες διακοπές μου ως χωρισμένη μαμά

Οι δεύτερες διακοπές μου ως χωρισμένη μαμά

Όταν πλησίαζε η 1η Αυγούστου ήμουν πανέτοιμη για τις δεύτερες διακοπές μου ως χωρισμένη μαμά. Φέτος πιο έμπειρη, πιο ήρεμη, πιο συνειδητοποιημένη, πιο ευτυχισμένη “μέσα” μου αλλά και “έξω” μου, έτοιμη να περάσω τέλεια δέκα μέρες στην Κεφαλονιά μαζί με τα παιδιά μου και άλλη μια βδομάδα μόνη μου με την παρέα μου.

Πέρυσι το καλοκαίρι, το πρώτο καλοκαίρι που χώρισα, το μυαλό μου έπαιζε περίεργα παιχνίδια, φοβόμουν ότι η απουσία των παιδιών μου θα είναι ανυπόφορη και αβάσταχτη, ότι θα μου λείπουν τόσο πολύ που δε θα καταφέρω να ξεκουραστώ πραγματικά, γιατί η απουσία τους θα είναι έντονη. Τίποτα δεν είναι τόσο φοβερό όμως… εμείς οι άνθρωποι τα μεγαλοποιούμε όλα και τα κάνουμε δύσκολα….

Τι άτιμα παιχνίδια παίζει το μυαλό και στην πράξη όλα είναι τόσο μα τόσο εύκολα…

Πήγαμε λοιπόν τις διακοπές μας στην Κεφαλονιά με τα παιδιά, περάσαμε φανταστικά, μπάνια, βόλτες όλη μέρα, γυρίσαμε και απολαύσαμε σχεδόν όλο το νησί της καρδιά μας και ευχαριστηθήκαμε κάθε δευτερόλεπτο της διαμονής μας εκεί. Δε θα σας πω ψέματα…. ξέρετε ότι πάντα λέω αλήθειες ακόμα και αν κάποιες φορές δε θα έπρεπε…. Περάσαμε τέλεια, ονειρεμένα, αλλά ήταν στιγμές που η κούραση μου βάρεσε κόκκινο, που δεν αισθανόμουν το κορμί μου από την εξάντληση, που ένιωθα ότι με εγκαταλείπουν οι δυνάμεις μου… Για να τους φροντίσω, να μη τους λείψει τίποτα και να προσέχω μη πάθουν οτιδήποτε γιατί είναι μεγάλη ευθύνη να είμαι μόνη μου διακοπές σε ένα περιβάλλον ξένο εκτός του σπιτιού τους, είχα ξεχάσει την Έφη, για την ακρίβεια δεν προλάβαινα ούτε να την θυμηθώ! Ξεχνούσα να φάω, δεν μπορούσα να κοιμηθώ καλά από την κούραση και την υπερένταση γιατί ήμασταν όλη μα όλη μέρα γύρω γύρω… και με το ζόρι έκανα ένα μπάνιο το βράδυ.


Αλλά ήταν εκείνες οι στιγμές που με ένα φιλί τα ξεχνούσα όλα, έπαιρνα δυνάμεις και συνεχίζαμε να περνάμε τις πιο τέλειες διακοπές στο νησί της καρδιάς μας και των παιδικών μου χρόνων!
Με ρωτούσατε συνέχεια αν είναι εύκολο για μια μαμά να πάει μόνη της διακοπές με μικρά παιδιά, και θα σας πω την αλήθεια…. ξεκάθαρα ΟΧΙ! Αν δεν υπάρχει βοήθεια δεν είναι καθόλου εύκολο!
Αλλά βάζοντας στη ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά, τη χαρά τους με την κούραση μου, σίγουρα υπερισχύει η πελώρια ευτυχία τους που έκαναν διακοπές σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, το οποίο η μαμά τους λατρεύει …. και χτίσαμε μαζί τις πιο δυνατές αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν μια ολόκληρη ζωή!

Τι σκέφτεται μια μαμά μόνη διακοπές με δυο μικρά παιδιά; Ποζάροντας σκεπτική …. πάνω από μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, την Αντίσαμο!

Τους έβαλε αντηλιακό κάθε μία ώρα; Φάγανε; Διψάνε; Ζεσταίνονται; Τα προσέχει καλά στην παραλία μη πνίγουν; Είναι ευχαριστημένα από το μέρος που ήρθαν, τους αρέσει; Τα πήγε σε όλα τα μέρη που αξίζει να θυμούνται;
Πότε επιτέλους θα κουραστούν και θα κοιμηθούν να πάρει και η μαμά μια ανάσα, να χρησιμοποιήσει τα πήλινγκ, τις μάσκες και τις κρέμες που έφερε μαζί, γιατί έτσι όπως ήρθαν θα επιστρέψουν πίσω; ? ή να βγει για ένα ποτό το βράδυ με τους συγγενείς και φίλους της!

Ένα μικρός απολογισμός μου από τις φανταστικές διακοπές μας στην Κεφαλονιά:
1️⃣ Μαύρη κατράμι ?
2️⃣ Φυσικό ξανθό στα μαλλιά από την πολλή έκθεση στον ήλιο ?
3️⃣ Μείον 2 κιλά (αυτό το κρατάμε ?)
4️⃣ Η μέση σμπαράλια από τις πολλές αγκαλιές ?
5️⃣ Γυμνασμένη από το πολύ περπάτημα και κυνηγητό τον μικρό της ?‍♀️
6️⃣ Έσφιξαν τα χέρια από το κουβάλημα ξεκουβάλημα αποσκευών και καθημερινών πραγμάτων στην παραλία και στις βόλτες ?‍♀️

Για δεύτερη χρονιά νιώθω τυχερή και ευγνώμων γιατί οι τρεις μας, στο νησί της καρδιάς μας, χτίσαμε τις δικές σας πιο όμορφες αναμνήσεις έτσι όπως τις ζούσα και εγώ τα καλοκαίρια της δικής μου παιδικής ηλικίας. Όσο η κούραση και αν χτύπησε κόκκινο – όποια μαμά έχει πάει μόνη της διακοπές με παιδιά το καταλαβαίνει – άλλο τόσο χαίρομαι που γνωρίσατε για ακόμα μία χρονιά κάθε μαγική γωνιά αυτού του πανέμορφου νησιού!

Τι θέλω και εύχομαι να θυμάστε από τις διακοπές μας;

Θέλω να θυμάστε αυτά που αναπολώ και εγώ από τα καλοκαίρια μου στην Κεφαλονιά, όλη μέρα με το μαγιό, η αλμύρα να καίει γλυκά το κορμί, να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα πρωί απόγευμα, βουτιές από τα βράχια, να μαζεύετε πεταλίδες και καβούρια, να κάνετε βόλτα στη θάλασσα με το θαλάσσιο ποδήλατο και βουτιές από αυτό, να τρώτε ροδάκινα στην παραλία τα οποία έχετε ξεπλύνει στη θάλασσα, γιατί όπως λέτε χαρακτηριστικά, έτσι είναι πιο νόστιμα…. κάποιες φορές το βράδυ να μη κάνετε μπάνιο με γλυκό νερό γιατί σας αρέσει η αίσθηση του αλατιού στο κορμί σας και την επόμενη μέρα να ξανά βουτάτε στα καταγάλανα και κρυσταλλένια νερά….. να παίζετε με τα ξαδέρφια σας και να ξυπνάτε πολύ πρωί με ενθουσιασμό να απολαύσετε ακόμα μια μέρα στο χωριουδάκι που τόσο αγαπάτε! Το βράδυ να τρώτε σουβλάκι ή κρέπα στον φάρο της Αγίας Ευφημίας, παίζοντας ανέμελα. Και όταν φτάνει η μέρα να φύγουμε να κλαίτε όπως έκανα εγώ γιατί δε θέλετε να αποχωριστείτε τις ξέγνοιαστες στιγμές….. ❤️

Αυτά και άλλα τόσα…. ζήσαμε και φέτος μαζί στις διακοπές μας στο πιο όμορφο για μας νησί του κόσμου!

Και ήρθε η στιγμή στις 15 Αυγούστου να πάτε διακοπές στην Πάρο με τον μπαμπάς σας για δυο βδομάδες. Ήμουν τόσο ευτυχισμένη και σίγουρη ότι θα είστε σε καλά χέρια και ότι θα περάσετε εξίσου υπέροχα με τον μπαμπά σας, γιατί όσο σας αγαπάω εγώ, ακριβώς το ίδιο σας αγαπάει και εκείνος! Φύγατε με την ευχή να περάσετε φανταστικά και να δημιουργήσετε ανεξίτηλες αναμνήσεις και με τον μπαμπά σας, όπως ακριβώς έγινε άλλωστε!

Και ΝΑΙΙΙΙΙ έφτασε η στιγμή να απολαύσω και εγώ τις δικές μου διακοπές, της απόλυτης ξεκούρασης μόνη μου, να μην κουνήσω ούτε το μικρό μου δαχτυλάκι, να κοιμηθώ λίγο παραπάνω, να απολαύσω το μπάνιο μου στη θάλασσα χωρίς να χρειαστεί να σηκωθώ εκατό φορές από την ξαπλώστρα, να χαλαρώσω πραγματικά, να διαβάσω το βιβλίο μου και να αγναντεύω με τις ώρες τα κύματα που έσκαγαν με ορμή στα πόδια μου. Να αδειάσει το μυαλό μου από οποιαδήποτε έννοια, από άγχος, στρες, να αφεθώ απόλυτα και ουσιαστικά! Φέτος επισκέφτηκα για πρώτη φορά το πανέμορφο νησί της Αφροδιτής, την Κύπρο και μαγεύτηκα από την ομορφιά του! Όμορφες παραλίες, επιβλητικά κτίρια, περιποιημένοι δρόμοι, πανέμορφοι φοίνικες στόλιζαν την κάθε γωνιά του νησιού και μαγικά ομόρφαιναν το τοπίο, ωραίο φαγητό, ζεστοί, ευγενικοί και χαμογελαστοί άνθρωποι. Για μια βδομάδα βίωσα την απόλυτη ξεκούραση, ευτυχία και πληρότητα. Γιατί όταν είμαι ήρεμη, γεμάτη και ευτυχισμένη εγώ, κατά συνέπεια θα είναι ευτυχισμένα και τα παιδιά μου. Όσο πιο ισορροπημένη και πλήρης είναι η προσωπική μου ζωή, τόσο πιο ευτυχισμένη θα είμαι και αυτό θα εκπέμπουν και τα παιδιά μου. Γιατί τα παιδιά τι θέλουν άλλωστε;;; Γονείς που τα αγαπάνε, τους φέρονται όμορφα, τα μεγαλώνουν με φροντίδα και ενσυναίσθηση. Δεν τους νοιάζει ουσιαστικά αν οι γονείς τους ζουν κάτω από την ίδια στέγη, τους αρκεί να είναι “καλά” και ας ζουν σε άλλα σπίτια. Πόσοι γονείς που έχουν προβλήματα δεν έχουν χωρίσει, ζουν σαν οικογένεια, “τυπικά” όμως όχι ουσιαστικά, είναι βαθιά δυστυχισμένοι και τσακώνονται συνέχεια μπροστά στα παιδιά;; Αυτή η κατάσταση θεωρώ ότι τα κάνει πιο δυστυχισμένα!

Όπως πάντα λέω και είναι το μότο της ζωής μου ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΜΑΜΑ = ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ 

Γέμισα φουλ τις μπαταρίες μου, απόλαυσα την κάθε στιγμή των διακοπών μου, έφαγα λίγο παραπάνω, χρειάζεται και αυτό πού και πού, άλλωστε είχα τόσο ζεστή και περιποιητική φιλοξενία που πραγματικά δεν μου έλειψε τίποτα! Νομίζω ότι δεν έχω ζήσει πιο όμορφες διακοπές – πέραν των παιδιών – στη ζωή μου, όχι μόνο στη μετά διαζυγίου ζωή, αλλά και πριν!

Μετά από 26 μέρες διακοπών επιστρέφω δυναμικά στην όμορφη καθημερινότητα μου. Σε εποχή covid, ότι με αξίωσε ο Θεός να περάσω αξέχαστες διακοπές και με τα παιδιά μου αλλά και με την παρέα μου, αλήθεια μόνο ευγνώμων και τυχερή νιώθω!
Είμαι γεμάτη ενέργεια, όμορφες εικόνες, ξεκούραστη, άδειασε το μυαλό μου από τα προβλήματα της καθημερινότητας, έκανα detox στο άγχος, στο στρες και στο πολύ internet, ξέχασα σχεδόν πώς βάφονται και αφέθηκα στην απλότητα των στιγμών. Γέμισε το μυαλό μου και η ψυχή μου αναμνήσεις οι οποίες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες μέσα μου ανεξίτηλα ❤️ “Γέμισα” με δύναμη για να αντεπεξέλθω στον απαιτητικό χειμώνα που μας περιμένει όλους…

Μακάρι πάντα η ζωή να είναι τόσο μα τόσο απλόχερη μαζί μου!

Απλά να ξέρετε όσα έζησα εμπεριείχαν ρίσκο … πάντα ρισκάρω και η ζωή με δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο!

So find a beautiful place and get lost ?

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Διαβάστε εδώ τις πρώτες μου διακοπές ως χωρισμένη μαμά!

Efi's Diary