To κλασικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Κάντε μία λίστα, προμηθευτείτε τα υλικά σας για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.

ΜΕΝΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 16/12 ΕΩΣ 22/12

ΔΕΥΤΕΡΑ

Φασολάδα, η παραδοσιακή

Υλικά

  • 350 γρ. φασόλια μέτρια
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ξερά
  • 3-4 καρότα, σε μικρές ροδέλες
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο
  • 200 ml χυμό ντομάτας
  • 1 κύβο βιολογικό, διαλυμένο σε 200ml ζεστό νερό
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Αποβραδίς βάζετε τα φασόλια σε κρύο νερό να φουσκώσουν και να μαλακώσουν για 12 ώρες τουλάχιστον. Την επομένη τα στραγγίζετε καλά.
  2. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό και μόλις πάρουν βράση τα στραγγίζετε πάλι και πετάτε το νερό. Ρίχνετε 1 λίτρο νερό στην κατσαρόλα και βάζετε μέσα τα φασόλια, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τη δάφνη και το καρότο και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια.
  3. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη φασολάδα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να χυλώσει ελαφρά. Σερβίρετε σε μπολ γαρνίροντας με φύλλα σέλινου και μπούκοβο.

πηγή

ΤΡΙΤΗ


Παπαρδέλες με μανιτάρια

Υλικά

  • 500 γρ. Παπαρδέλες ΗΛΙΣ
  • 200 γρ. διάφορα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ φρέσκο βούτυρο.
  • 2 κ.σ φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τα υλικά μας…. κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα από τους μίσχους του μαϊντανού, τα ψιλοκόβουμε και το ίδιο κάνουμε και με το σχοινόπρασο. Παίρνουμε το ξύσμα και το χυμό από μισό λεμόνι.
  2. Ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή ένταση και σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο και αρκετό αλάτι και πιπέρι.
  4. Σοτάρουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να ροδίσουν τα μανιτάρια, 7-8 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
  5. Σε ένα ευρύχωρο σκεύος με καλά αλατισμένο νερό, βράζουμε τις παπαρδέλες έως ότου να είναι al dente και θυμόμαστε να κρατήσουμε ½ φλ. νεράκι από αυτό που έβρασαν – στραγγίζουμε καλά.

Περισσότερα…

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ρεβυθόρυζο

Υλικά

  • ½ κιλό ρεβύθια
  • 1 φλιτζάνι ρύζι
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 λεμόνι, χυμός
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει καλά 1 κ.τ.σ σόδα.
  2. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν, τα τρίβουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά (3-4 νερά) και τα βάζουμε να βράσουν ξαφρίζοντας συνεχώς, μέχρι να πάψει να βγαίνει αφρός.
  3. Μόλις μαλακώσουν τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό τους.  Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
  4. Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια από το νερό των ρεβυθιών (αν δεν φθάνει συμπληρώνουμε ζεστό νερό) και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το ρύζι.
  5. Ρίχνουμε και το λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράσει να πιει τα υγρά του.
  6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μείνει λίγο πριν το σερβίρουμε

πηγή

ΠΕΜΠΤΗ

Σνίτσελ κοτόπουλο

Υλικά

  • 4 φιλέτα κοτόπουλο στήθος, χωρίς κόκαλο και πέτσα, χτυπημένα
  • Χοντρό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
  • 2 κούπες τριμμένη φρυγανιά
  • 2 κ.σ. φυτικό λάδι
  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • Μαϊντανός, ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
  • Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου και σε ένα πιάτο βάζουμε το αλεύρι.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αβγά και τη μουστάρδα.
  4. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη 1 κούπα φρυγανιά. Την υπόλοιπη τη συμπληρώνουμε κατά τη διαδικασία, όταν χρειάζεται.
  5. Παίρνουμε ένα φιλέτο, το περνάμε από το αλεύρι, μετά από το αβγό και μετά από τη φρυγανιά, φροντίζοντας να πάει παντού και να κολλήσει καλά. Το μεταφέρουμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.
  6. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι που χωράει δύο φιλέτα με 1 κ.σ. φυτικό λάδι και 1 κ.σ. βούτυρο και βάζουμε 2 φιλέτα μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο μεριές και να έχει μαγειρευτεί το κοτόπουλο, για 8-10 λεπτά.
    Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τα αλατίζουμε.
  7. Συνεχίζουμε με τα επόμενα 2 φιλέτα, προσθέτοντας στο τηγάνι την άλλη 1 κ.σ. φυτικό λάδι και το βούτυρο.
  8. Σερβίρουμε με μαϊντανό και φέτες λεμονιού.

πηγή

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Σαρδέλες φούρνου με λαδορίγανη

Υλικά

  • 600 γρ. σαρδέλες, καθαρισμένες
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, μέτρια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 λεμόνι, τον χυμό του
  • Μαϊντανό
  • Καπνιστή πάπρικα
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις.
  2. Παίρνουμε ένα ξύλο κοπής και το τοποθετούμε μπροστά μας.
  3. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε πρώτα στη μέση, και μετά σε λεπτές φέτες.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις σαρδέλες, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά εκτός του μαϊντανού και ανακατεύουμε καλά.
  5. Τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και σκεπάζουμε με δύο φύλλα αλουμινόχαρτο ώστε να κλείσουμε καλά όλο το ταψί.
  6. Ψήνουμε για 15 λεπτά.
  7. Ξεσκεπάζουμε το ταψί από το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  8. Βγάζουμε τις σαρδέλες από το φούρνο και προσθέτουμε μαϊντανό κατά τα γούστα μας.
  9. Τέλος περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.

πηγή

ΣΑΒΒΑΤΟ

Σουφλέ μελιτζάνας

Υλικά

  • ½ κιλό μελιτζάνες
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. mix τυριών τριμμένα
  • 200 γρ. ζαμπόν σε κομμάτι
  • 200 γρ. φέτα
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 3 αυγά μεσαία
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • 1 κ.σ. βασιλικό

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  2. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  3. Προσθέτουμε αλάτι και τις αφήνουμε 30 λεπτά να ξεπικρίσουν.
  4. Βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι, βάζουμε τόσες ροδέλες από τις μελιτζάνες μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια του τηγανιού.
  5. Ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και αφαιρούμε σε ταψί με απορροφητικό χαρτί.
  6. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες μελιτζάνες βάζοντας 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε δόση.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  8. Σε ένα οβάλ πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε μια στρώση από τις μελιτζάνες.
  9. Πασπαλίζουμε με το 1/3 από τα τριμμένα τυριά.
  10. Κόβουμε το ζαμπόν σε κομμάτια και απλώνουμε το 1/3 στο ταψί με τα υπόλοιπα υλικά.
  11. Σπάμε με τα χέρια μας το 1/3 από τη φέτα πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.
  12. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες, το τυρί, το ζαμπόν και η φέτα.
  13. Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, τον βασιλικό
  14. ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν τα αυγά.
  15. Περιχύνουμε πάνω από το σουφλέ και ψήνουμε 40-50 λεπτά.
  16. Αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

πηγή

ΚΥΡΙΑΚΗ

Μοσχάρι στιφάδο

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε κομμάτια διαστάσεων 7 Χ 7εκ.
  • 800 γρ. κρεμμύδια, για στιφάδο
  • 4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο¼ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 600 ml ζωμό βοδινού
  • 3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε σε δόσεις το κρέας από όλες τις πλευρές, δίνοντας του σκούρο χρώμα, και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  2. Έπειτα, στην ίδια κατσαρόλα αδειάζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο αν χρειάζεται και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τον πελτέ ντομάτας, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε εκ νέου για 1 λεπτό.
  4. Ύστερα, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Ανακατεύουμε ξανά με την ξύλινη κουτάλα και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά με 2 ώρες.
  6. Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό με τηγανητές πατάτες.

πηγή

Το γλυκό της εβδομάδας

Τρούφες με κάστανα

Υλικά

  • 400 γρ. κάστανα, βρασμένα
  • 1 κ.σ. Slim fix
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. γάλα
  • ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.γ. βρώσιμη χρυσόσκονη

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μηχάνημα με τα μαχαίρια τα κάστανα με το γλυκαντικό μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια, το γάλα, μεταφέρουμε σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει δημιουργώντας μπεν μαρί, και αφήνουμε να λιώσουν.
  3. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε, και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  4. Προσθέτουμε στο μείγμα της κουβερτούρας τη σκόνη από τα κάστανα, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα 10×30 εκ., που έχουμε καλύψει με μεμβράνη τον πάτο και τα τοιχώματα, και τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει, για τουλάχιστον 1 ώρα.
  6. Αφαιρούμε τη φόρμα από το ψυγείο και βγάζουμε το γλυκό από τη φόρμα.
  7. Κόβουμε το γλυκό σε 50-55 μικρά κυβάκια 2 εκ.
  8. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κακάο με τη βρώσιμη χρυσόσκονη, περνάμε τις τρούφες από το μείγμα, και τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια ποσότητα.
  9. Σερβίρουμε.

πηγή


της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.