Μια οικογένεια για κάθε παιδί: Η νέα πολιτική για την Αναδοχή και την Υιοθεσία

Μια οικογένεια για κάθε παιδί: Η νέα πολιτική για την Αναδοχή και την Υιοθεσία

Εκδήλωση με θέμα «Μια οικογένεια για κάθε παιδί: Η νέα πολιτική για την Αναδοχή και την Υιοθεσία» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, στο Ζάππειο, με πρωτοβουλία της αρμόδιας Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου.

Στην εκδήλωση απηύθυνε ομιλία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως «η εκδήλωση αποδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης να οργανώσει ένα λειτουργικό και ασφαλές σύστημα ώστε κάθε παιδί να μπορεί να αποκτήσει μια οικογένεια. Με ενεργοποίηση των νόμων, με θέσπιση προδιαγραφών στο πάσχον σύστημα και με νέες πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο σύγχρονο και στιβαρό. Κυρίως, όμως, ενημερώνοντας και βοηθώντας τους πολίτες να γίνουν θετοί και ανάδοχοι γονείς χωρίς να νιώθουν ανασφάλεια. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι θεσμικώς και ανθρωπίνως δυνατό για να τελειώσουν οι μέρες αναμονής και αβεβαιότητας των υποψηφίων χωρίς παιδιά και των παιδιών χωρίς οικογένεια.»

Από την πλευρά της, η αρμόδια Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου εξέφρασε τη δέσμευση του Υπουργείου να κάνει πραγματικά λειτουργικό το νόμο περί αναδοχών και υιοθεσιών, ρυθμίζοντας όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν από την ψήφισή του. Επιπλέον, η κυρία Μιχαηλίδου υπογράμμισε πως το Υπουργείο εργάζεται σε δύο βασικούς άξονες πολιτικής: αποτελεσματικότερη εποπτεία των δομών παιδικής προστασίας και αποϊδρυματοποίηση. Κλείνοντας την ομιλία της τόνισε πως «Οι προσιτές και διαφανείς διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας είναι δείκτης πολιτισμού για ένα σύγχρονο κράτος. Το να παραμένει ένα παιδί σε προνοιακή δομή ή ακόμη και σε ακατάλληλο περιβάλλον χωρίς τη στοιχειώδη ψυχοκοινωνική στήριξη, όταν υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι με απόθεμα αγάπης και αίσθημα ευθύνης που θέλουν να το υποδεχτούν στο σπίτι τους και τη ζωή τους, είναι αδιανόητο για μία ανεπτυγμένη κοινωνία. Μας καλώ όλες και όλους, δημόσιους λειτουργούς, κοινωνικούς φορείς και πολίτες να γίνουμε συμμέτοχοι στην προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μονοπάτι για τη ζωή των παιδιών που ένα γύρισμα της μοίρας τούς στέρησε αυτά που για πολλούς από εμάς ήταν αυτονόητα στην ηλικία τους. Πρόθυμοι και ανιδιοτελείς συνοδοιπόροι για αυτά τα παιδιά, που θα σταθούν πλάι τους, για ένα σύντομο διάστημα ή για πάντα, υπάρχουν.  Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε ώστε οι ζωές αυτών των παιδιών και αυτών των ανθρώπων να διασταυρωθούν.»

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχών Υιοθεσιών (ΕΣΑνΥ). «Το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑνΥ) μαζί με το Πληροφοριακό Σύστημα αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες για τη λειτουργία του θεσμού της Αναδοχής και της Υιοθεσίας στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η νέα σύσταση του ΕΣΑνΥ καθώς και οι επιμέρους συνέργειες που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας με ιδιαίτερη μέριμνα στην επιμόρφωση και εκπαίδευση των υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων».

 

Η Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού  Θεώνη Κουφονικολάκου, αναφέρθηκε στην αναδοχή ως θεσμό-πυλώνα της παιδικής προστασίας, στις προτάσεις του Συνηγόρου για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, καθώς και το ρόλο του Συνηγόρου στην προστασία των παιδιών. Συγκεκριμένα δήλωσε «Ο θεσμός  θα πρέπει να διευρυνθεί και  να γίνει αντιληπτός σαν μία συλλογική ανάληψη ευθύνης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και εν τέλει της ίδιας της κοινωνικής συνοχής. Είναι ζήτημα ευαισθητοποίησης, απλοποίησης των διαδικασιών και προσεκτικής εποπτείας από κοινωνικές υπηρεσίες η ολοκληρωμένη υλοποίηση του πολύτιμου αυτού θεσμού».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η κα Khan, Regional Director της Unicef,ο κος  Λιβανός, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, η κα Μάνθου, Κοινωνική λειτουργός στο Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κα Μπαρούχου, Υπεύθυνη της υπηρεσίας για την αναδοχή παιδιών στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα, η κα Αγαπηδάκη, Εθνική Συντονίστρια για θέματα ασυνόδευτων παιδιών, η κα  Αλυμάρα, εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής για τις αναδοχές, η κα Σταυράτη, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου και ο κος Δημητρακόπουλος, Επιστημονικός Σύμβουλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών δικαιωμάτων (FRA), ενώ πέντε οικογένειες αναδόχων μοιράστηκαν τις ιστορίες τους.

Ειδήσεις