To κλασικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Κάντε μία λίστα, προμηθευτείτε τα υλικά σας για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
ΜΕΝΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 23/12 ΕΩΣ 29/12
ΔΕΥΤΕΡΑ
Γίγαντες κοκκινιστοί στο φούρνο
Υλικά
- 500 γρ. γίγαντες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες
- 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
- ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 200 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μεγάλο μπολ με αρκετό κρύο νερό.
- Έπειτα σουρώνουμε τους γίγαντες και τους ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα τη γεμίζουμε με νερό και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες ξαφρίζοντας τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Μόλις ετοιμαστούν τους σουρώνουμε και κρατάμε 200 ml από το νερό του βρασίματος.
- Σε ένα μικρό τηγανάκι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές Φλωρίνης, το σέλερι, τα καρότα και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
- Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε από πάνω τα λαχανικά, τη ντομάτα κονκασέ, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό του βρασμού, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να χυλώσουν οι γίγαντες και να έχουν μαγειρευτεί καλά.
- Μόλις ετοιμαστούν, τους σερβίρουμε ζεστούς από το φούρνο.
ΤΡΙΤΗ
Ζυμαρικά με πέστο μπρόκολου
Υλικά
- 2 κεφαλάκια μπρόκολο κομμένο σε κομμάτια
- 350 γρ. πέννες ή ζυμαρικά σπιράλ
- 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
- 4 κομμάτια μπέικον ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
- 1 λεμόνι
- 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό βράστε το μπρόκολο για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια βάλτε τα ζυμαρικά και βράστε τα για άλλα 12 λεπτά, μέχρι τα ζυμαρικά να γίνουν και το μπρόκολο να μαλακώσει.
- Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το λάδι να γίνεται και προσθέστε το μπέικον, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το δενδρολίβανο και τσιγαρίστε τα για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ανακατεύετε συνέχεια.
- Στραγγιξτέ τα ζυμαρικά και κρατήστε τα υγρά. Βάλτε τα ζυμαρικά με το μπρόκολο το τηγάνι και ανακατέψτε τα καλά μέχρι το μπρόκολο να χαθεί τελείως μέσα στην σάλτσα και να πάει παντού.
- Προσθέστε τα καβουρδισμένα κουκουνάρια το τυρί και το χυμό από το λεμόνι. Ανακατέψτε πάλι και σερβίρετε.
ΤΕΤΑΡΤΗ
Γαλοπούλα γεμιστή με μήλα και κάστανα
Υλικά
Για τη γέμιση
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 2 στικ σέλερι
- 200 γρ. μπέικον
- 1 κόκκινο μήλο
- 1 σκ. σκόρδο
- 200 γρ. κάστανα βρασμένα
- 1 κύβο μανιταριού
- 200 γρ. νερό
- 1 κ.σ. βούτυρο
Για τη γαλοπούλα
- 2 ½ κιλά γαλοπούλα
- 150 γρ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φέτα πορτοκάλι
- 3 κλ. Δεντρολίβανο
Για το σερβίρισμα
- 4 μήλα κόκκινα
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κλ. δεντρολίβανο
- 1 κ.σ. μέλι
- αλάτι
- 20 γρ. κονιάκ
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε θυμάρι και σοτάρουμε.
- Ψιλοκόβουμε το σέλερι και το βάζουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε το μπέικον και το μήλο σε κυβάκια, το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τα κάστανα και σοτάρουμε.
- Ρίχνουμε τον κύβο μανιταριού, το νερό, το βούτυρο και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γαλοπούλα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Σηκώνουμε προσεκτικά το δέρμα και βάζουμε ανάμεσα το βούτυρο σε κομμάτια.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας.
- Βάζουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι και καλύπτουμε με τη φέτα από το πορτοκάλι για να μην καεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας με έναν σπάγγο.
- Τη μεταφέρουμε σε λαδόκολλα, βάζουμε το δεντρολίβανο και την τυλίγουμε καλά με τη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30 λεπτά.
Για τη γαρνιτούρα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε τα μήλα σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 2-3 λεπτά για να καραμελώσουν τα μήλα.
- Βάζουμε το βούτυρο και μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το μέλι, αλάτι, το κονιάκ και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το κονιάκ και σερβίρουμε.
Εορταστική σαλάτα με παπαρδέλες
Υλικά
- 500 γρ. Παπαρδέλες «ΗΛΙΣ»
- 1 ματσάκι άγρια ρόκα
- 50 γρ. ρόδι
- 50 γρ. ξερά σύκα με γέμιση αμύγδαλο «ΚΟΥΝΟΣ»
- 50 γρ. παπαρουνόσπορο
- Αλάτι
…για το dressing
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι πορτοκαλιάς «Χρυσόμελο»
- Χυμό από 1 ½ λεμόνι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις παπαρδέλες σε καλά αλατισμένο νερό μέχρι να είναι “al dente”.
- Kρυώνουμε τα ζυμαρικά μας με άφθονο κρύο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε όλα τα υλικά του dressing στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
ΠΕΜΠΤΗ
Γαλοπούλα με λαχανικά και κάρι
(Με τη γαλοπούλα που περίσσεψε)
Υλικά
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 συσκευασία γάλα καρύδας
- 150 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση
- 2 φλιτζάνια μπουκετάκια από μπρόκολο
- 1 φλιτζάνι ντοματίνια, σε ροδελίτσες
- 1 πατάτα κομμένη σε μεγάλα καρέ
- 2 φλιτζάνια γαλοπούλα ή κοτόπουλο που περίσσεψε, σε μπουκιές
- 1 κουτ. σούπας κάρι σε σκόνη ή πάστα κάρι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε πολύ ψιλές ροδέλες, μαζί με το πράσινο μέρος
- αλάτι, πιπέρι
- ρύζι basmati βρασμένο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, την πατάτα και το μπρόκολο σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνετε το κοτόπουλο και το σκόρδο, φέρνετε δυο βόλτες. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε τα ντοματίνια, το κάρι και το γάλα καρύδας. Αλατοπιπερώνετε.
- Μαγειρεύετε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να λιώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτετε τον μαϊντανό και κατεβάζετε από τη φωτιά. - Σερβίρετε πάνω σε ρύζι basmati με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι σε κάθε μερίδα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ψαρόσουπα με μπακαλιάρο
Υλικά
- 1 κιλό φρέσκο ή 500γρ. κατεψυγμένο μπακαλιάρο σε φιλέτο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο
- 2 καρότα μικρά σε ροδέλες
- 4 κλωνάρια σέλινο
- 3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1 μικρό κομματάκι τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (προαιρετικά)
- χυμό από 1 λεμόνι
- 4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, τις πατάτες και το τζίντζερ (αν χρησιμοποιήσετε), μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
- Σκεπάζετε με νερό και αλατίζετε.
- Μετρήστε τα άτομα και υπολογίστε 1 βαθύ πιάτο νερό για τον καθένα συν ένα για την κατσαρόλα.
- Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε το φαγητό σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το καρότο και η πατάτα.
- Προσθέτετε το ψάρι και βράζετε για 10 λεπτά ακόμα.
- Αφαιρείτε το πολύ κρεμμύδι και το σέλινο.
- Βάζετε στο μούλτι δύο-τρία κομμάτια πατάτα μαζί με 2 κουτάλες ζωμό και το χυμό λεμονιού και αλέθετε καλά.
- Ρίχνετε το μίγμα στη σούπα και το αφήνετε να πάρει μία-δύο βράσεις, μέχρι να χυλώσει η σούπα. Σερβίρετε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΣΑΒΒΑΤΟ
Σουφλέ μελιτζάνας
Υλικά
- 1 ½ κιλό μελιτζάνες
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. mix τυριών τριμμένα
- 200 γρ. ζαμπόν σε κομμάτι
- 200 γρ. φέτα
- 600 γρ. κρέμα γάλακτος light
- 3 αυγά μεσαία
- πιπέρι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- 1 κ.σ. βασιλικό
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε αλάτι και τις αφήνουμε 30 λεπτά να ξεπικρίσουν.
- Βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι, βάζουμε τόσες ροδέλες από τις μελιτζάνες μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια του τηγανιού.
- Ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και αφαιρούμε σε ταψί με απορροφητικό χαρτί.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες μελιτζάνες βάζοντας 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε δόση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Σε ένα οβάλ πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε μια στρώση από τις μελιτζάνες.
- Πασπαλίζουμε με το 1/3 από τα τριμμένα τυριά.
- Κόβουμε το ζαμπόν σε κομμάτια και απλώνουμε το 1/3 στο ταψί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Σπάμε με τα χέρια μας το 1/3 από τη φέτα πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες, το τυρί, το ζαμπόν και η φέτα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, τον βασιλικό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν τα αυγά.
- Περιχύνουμε πάνω από το σουφλέ και ψήνουμε 40-50 λεπτά.
- Αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Μοσχάρι στιφάδο
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε κομμάτια διαστάσεων 7 Χ 7εκ.
- 800 γρ. κρεμμύδια, για στιφάδο
- 4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ¼ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 600 ml ζωμό βοδινού
- 3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε σε δόσεις το κρέας από όλες τις πλευρές, δίνοντας του σκούρο χρώμα, και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Έπειτα, στην ίδια κατσαρόλα αδειάζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο αν χρειάζεται και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τον πελτέ ντομάτας, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε εκ νέου για 1 λεπτό.
- Ύστερα, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε ξανά με την ξύλινη κουτάλα και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά με 2 ώρες.
- Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό με τηγανητές πατάτες.
Το γλυκό της εβδομάδας
Κέικ χιονάνθρωπος
Υλικά
Για τα κέικ
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 αβγά, μεσαία
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρίφαλο
- ξύσμα, από 2 πορτοκάλια
- αλάτι
- 160 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για το frosting
- 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σύνθεση
- 100 γρ. ζαχαρόπαστα, μαύρη, πορτοκαλί, άσπρη
- κουφέτα, σοκολάτας πολύχρωμα
- ζαχαρωτά
Εκτέλεση
Για το κέικ
- Αρχικά φτιάχνουμε το ένα κέικ χιονάνθρωπο χρησιμοποιώντας τη μισή δόση από τα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το επόμενο.
Βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα, αλάτι, το γιαούρτι και χτυπάμε για 1-2 λεπτά. - Μεταφέρουμε στη φόρμα σιλικόνης χιονάνθρωπο και χτυπάμε απαλά για να καλύψει το μείγμα όλη την επιφάνεια της φόρμας. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο κέικ.
Για το frosting
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά.
Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
Βάζουμε τη μαύρη ζαχαρόπαστα στον πάγκο εργασίας μας και την ανοίγουμε με έναν πλάστη. Με ένα μαχαίρι σχηματίζουμε το καπέλο και τα μάτια και αφήνουμε στην άκρη.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για την πορτοκαλί και άσπρη ζαχαρόπαστα σχηματίζοντας τη μύτη και το εσωτερικό των ματιών αντίστοιχα.
Κόβουμε ελάχιστα τις βάσεις από τα κείκ για να ισιώσουμε την επιφάνειά τους. Τοποθετούμε το ένα κέικ στην πιατέλα σερβιρίσματος και καλύπτουμε με το 1/3 από το frosting.
Καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ και απλώνουμε το υπόλοιπο frosting όλη την επιφάνειά τους.
Στολίζουμε με το καπέλο τη μύτη και τα μάτια. Βάζουμε τα σοκολατένια κουφέτα για να σχηματίσουμε το στόμα.
Διακοσμούμε με τα ζαχαρωτά της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.
της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
μπράβο πολύ κάλο άρθρο, ευχαριστώ