Τι θα ήθελα να σας ευχηθώ για τη νέα σχολική χρονιά

Τι θα ήθελα να σας ευχηθώ για τη νέα σχολική χρονιά

Σήμερα ξεκίνησαν τα σχολεία και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η συγκίνηση είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα για όλες εμάς τις μαμάδες. Σήμερα από τη μία ήταν μια ενθουσιώδης μέρα, γιατί κάθε νέο ξεκίνημα είναι και μια πρόκληση και θα μπούμε στην όμορφη ρουτίνα μας, αλλά από την άλλη ήταν μια μελαγχολική μέρα. Δεν είμαι μια μαμά που πλέον κλαίει όταν ξεκινάει η σχολική χρονιά, ίσως επειδή είμαι έμπειρη – παλιά καραβάνα, αλλά νιώθω μια γλυκιά μελαγχολία που μεγαλώνετε.

Μου φαίνεται απίστευτο το πότε σας είχα στην κοιλιά και πότε έχετε φτάσει ο ένας εννέα χρόνων και ο άλλος πέντε! Πότε σας νανούριζα στην αγκαλιά μου για να κοιμηθείτε και πότε έχετε γίνει ολόκληρα παιδιά με ισχυρή άποψη, προσωπικότητα, θέληση και δυναμικό χαρακτήρα, τον οποίο ζηλεύω γιατί εγώ δεν είχα ποτέ σαν παιδί, ούτε σαν έφηβη. Έφτασα 35 ετών για να αποκτήσω αυτοπεποίθηση, να διεκδικήσω τη ζωή που πάντα λαχταρούσα και να σταθώ δυναμικά στα πόδια μου!

Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχηθώ για τη νέα σχολική χρονιά μόνο πέντε πράγματα:

Να είστε ο εαυτός σας, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Να μη συμβιβάζεστε και να μην προσπαθείτε να αλλάξετε στο σχολικό περιβάλλον και στις φιλίες σας για να γίνετε πιο αρεστοί. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σ΄όλους και άλλωστε δεν έχει αξία να αρέσουμε σ’ όλους. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και διαφορετικός, και αυτό είναι το ενδιαφέρον σ’ αυτήν τη ζωή.

Κυνηγήστε τα όνειρά σας, διαλέξτε εσείς τι θέλετε να σπουδάσετε, με τι θέλετε να ασχοληθείτε στη ζωή σας.

Δεν θα σας πιέσω να είστε καλοί σε όλα τα μαθήματα, δεν θα βγάλω τα δικά μου απωθημένα πάνω σας. Θα σας δείξω τον δρόμο, αλλά εσείς θα τον διαβείτε μόνοι σας. Εσείς θα επιλέξετε σε ποιο μάθημα έχετε μεγαλύτερη κλίση, εσείς θα διαλέξετε τη δραστηριότητα που αγαπάτε και τα χόμπι με τα οποία θέλετε να απασχοληθείτε. Δεν θα με ενδιαφέρει αν είστε σε όλα τα μαθήματα άριστοι και αν γράφετε στα διαγωνίσματα τέλεια. Θα με νοιάζει όμως να είναι καλά η ψυχή σας και να είστε ευτυχισμένοι. Εγώ απλά θα είμαι διακριτικά κοντά σας για να σας ενθαρρύνω και να σας βοηθώ εφόσον το χρειάζεστε.

Να είναι μια χρονιά γεμάτη δυνατές φιλίες αλλά και νέες γνωριμίες, μια χρονιά αξέχαστη!

Μέσα σ’ αυτήν τη χρονιά σάς εύχομαι να ανοίξετε ακόμα περισσότερο τα φτερά σας, να κάνετε νέους φίλους, να διατηρήσετε τους παλιούς και αν με κάποιους δεν ταιριάξετε τελικά, μην απογοητεύεστε. Στη ζωή σας θα έρθουν και θα φύγουν πολλοί άνθρωποι… αυτοί που θα μείνουν θα είναι αυτοί που θα αξίζουν πραγματικά και που θα πρέπει τελικά να παραμείνουν στη ζωή σας!

Εύχομαι να έρθουν πάλι στο “σχολικό σας δρόμο” άξιοι δάσκαλοι που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μάθηση.

Μα πάνω απ’ όλα να είναι άξιοι άνθρωποι. Να σας αγκαλιάσουν με ενσυναίσθηση και αγάπη, να μη σας πιέζουν και σας φορτώνουν με ανούσιες εργασίες και να ασχοληθούν περισσότερο με τον ψυχικό σας κόσμο και όχι με τον γνωστικό. Να σας ενθαρρύνουν να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι και όχι αριστούχοι μαθητές. Να σας βοηθήσουν να λατρέψετε τη μάθηση και όχι να τη μισήσετε. Να σας περιβάλλουν με στοργή, κατανόηση και θαλπωρή, σαν να είστε δικά τους παιδιά.

Και τέλος εύχομαι και αυτήν τη σχολική χρονιά να γεμίσετε όμορφες εικόνες, εμπειρίες, γνώσεις και αναμνήσεις!

Σας εύχομαι αυτή, αλλά και κάθε σχολική χρονιά, να σας γεμίζει όχι μόνο γνώσεις, αλλά και αμέτρητες εμπειρίες. Να σας πηγαίνει ένα βήμα πιο κοντά στην εφηβεία και κατ’ επέκταση στην ενηλικίωσή σας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο περήφανη θα είμαι όταν θα ανοίξετε τα φτερά σας και δεν θα με χρειάζεστε πια. Μπορεί να μου λείπει να μου λέτε “μαμά” 1.000 φορές την ημέρα, να με ρωτάτε για το παραμικρό που θέλετε να κάνετε και να μην παίρνετε σχεδόν ποτέ καμία πρωτοβουλία αν δεν πάρετε την γνώμη μου, να διαβάζετε μόνοι σας χωρίς να χρειάζεστε να σας κρατάω το βιβλίο. Θα βγαίνετε το βράδυ βόλτα με τους φίλους σας, ίσως φύγετε μακρυά μου να σπουδάσετε. Αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μα πόσο περήφανη θα είμαι που θα στηρίζεστε στις δικές σας δυνάμεις και δεν θα είμαι πια το δεκανίκι σας, που θα έχετε γίνει ανεξάρτητα και χωρίς ίχνος ανασφάλειας αντράκια!

Το μεγαλύτερο επίτευγμά μου ως μαμά σας, θα είναι η στιγμή που δεν θα με έχετε πια ανάγκη! 

Καλή σχολική χρονιά λουλουδάκια μου… Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά όλου του κόσμου!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary