Βραβεία Βιβλίου Public 2019

Βραβεία Βιβλίου Public 2019

Tην Πέμπτη 13 Ιουνίου είχα την χαρά και την τιμή λόγω της συνεργασίας του www.workingmoms.gr με το Public να είμαι καλεσμένη στα ΒΡΑΒΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ PUBLIC 2019. Παρευρέθηκα για 5η συνεχόμενη χρονιά στα βραβεία τα οποία έχουν γίνει πλέον θεσμός τα τελευταία 6 χρόνια και η κάθε χρονιά είναι πιο εντυπωσιακή και καλύτερη από την προηγούμενη.
Στην παρουσίαση ο μοναδικός Ορφέας Αυγουστίδης σ’ ένα μεγαλόπρεπες και κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής. Τα βιβλία για ακόμα μια φορά ο πρωταγωνιστής! Ανάμεσα μας σπουδαίοι συγγραφείς, εικονογράφοι, εκδότες, βιβλιοπωλεία, μαθητές σχολείων και λεσχών φιλαγνωσίας ?

Σε μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στο Βιβλίο, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, η 6η Τελετή Απονομής των Βραβείων Βιβλίου Public, στην οποία ψήφισαν 189.775 αναγνώστες. Η αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής ήταν κατάμεστη και για πρώτη φορά εκτός από τους συγγραφείς, εκδότες και μεταφραστές, συμμετείχαν και σχολεία, αναγνώστες και αναγνωστικές λέσχες που είναι και αυτοί που ψηφίζουν και αναδεικνύουν τους τελικούς νικητές. Επίσης, για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα ειδικό Book Lounge, όπου τυχεροί αναγνώστες είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν από κοντά τους νικητές της βραδιάς.

Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2019 συμμετείχαν 1.800 συγγραφείς, 160 εκδοτικοί οίκοι και 2.500 υποψήφια βιβλία σε 9 διαφορετικές κατηγορίες βραβείων, με τους 189.775 αναγνώστες να αγκαλιάζουν θερμά το θεσμό με 301.254 ψήφους.

Οι νικητές των βραβείων κοινού είναι οι ακόλουθοι:
  1. Ελληνικό μυθιστόρημα: Ο φοίνικας, Χρήστος Χωμενίδης, εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμανoεκδότης, Θάνος Ψυχογιός και ο συγγραφέας και δημοσιογράφδτδγρωρσζψφος, Στέφανος Δάνδολος.
  2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα: Το δέμα, SebastianFitzek, (μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου), εκδόσεις Διόπτρα. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασίλης Καραμητσάνης.
  3. Ελληνικό non-Fiction: Περπατώντας στην Αθήνα, Νίκος Βατόπουλος, εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βραβείο απένειμε ο δημοσιογράφος, Παύλος Τσίμας.
  4. Ελληνική σύγχρονη ποίηση: Αυτοπροσωπογραφία του λευκού, Χάρης Βλαβιανός, εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμε η ιστορικός, Μαρία Ευθυμίου
  5. Ελληνική παιδική λογοτεχνία: Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, Αντώνης Παπαθεοδούλου(εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή), εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το βραβείο απένειμε η σεναριογράφος, Μιρέλλα Παπαοικονόμου.
  6. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία: Όλα ξεκίνησαν όταν μου έφεραν τον Ζαχαρία, Βέρα Πρατικάκη (εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού), εκδόσεις Ψυχογιός. Το βραβείο απένειμε η ερμηνεύτρια, Φωτεινή Δάρρα.
  7. Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αποδελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου): Το δώρο, Στέφανος Ξενάκης, εκδόσεις KeyBooks. Το βραβείο απένειμε η δημοσιογράφος, Δέσποινα Ζευκιλή, Διευθύντρια Σύνταξης Αθηνόραμα.
  8. Κατηγορία «έκπληξη»,Αξέχαστος ήρωας: Ήρθε το χαρτί, Κώστας Μαλλιάτσης Σάλας, εκδόσεις Χρονικό. Το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) καιΔιευθύντρια των βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αλεξάνδρα Παπάζογλου.
  9. Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο της χρονιάς: LittleTreeBooks &Coffee (Κουκάκι). Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Άρης Στυλιανού.

Εκτός από τα βραβεία που αναδείχθηκαν από την ψηφοφορία του κοινού, δόθηκαν και 3 ειδικά βραβεία για τα οποία ψήφισαν κριτικές επιτροπές. Τα ειδικά βραβεία είναι: 

  1. Εκδοτικό Αποτύπωμα: εκδόσεις Καστανιώτη. Το βραβείο απένειμε ο CEO των Public, Χρήστος Καλογεράκης.
  2. Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public-Ελληνικό Μυθιστόρημα: Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης, Γιάννης Καλπούζος, εκδόσεις Ψυχογιός. Το βραβείο απένειμε η υπεύθυνη βιβλιοπωλείου του Public Συντάγματος, Ελπίδα Σταματοπούλου

Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public – Ελληνικό Παιδικό βιβλίο: Αντάμα, Θοδωρής Παπαϊωάννου (εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή), εκδόσεις Ίκαρος. Το βραβείο απένειμε ο υπεύθυνος βιβλιοπωλείου του Public Τσιμισκή, Νίκος Ιωαννίδης.

Τιμώμενη χώρα – Ηνωμένο Βασίλειο: Μνημείο πεσόντων, AliceOswald (μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά), εκδόσεις Μελάνι. Το βραβείο απένειμε η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου, Αναστασία Ανδρίτσου και ο πολυβραβευμένος Βρετανός συγγραφέας, Anthony Horowitz, που ήρθε ως τιμώμενος καλεσμένος ειδικά για την τελετή.
Επίσης, οι καλεσμένοι των Βραβείων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη γνωστή έκθεση με τίτλο «Drawing Words» και να δουν από κοντά τα έργα γνωστών εικονογράφων, συναντώντας και τον επίτιμο καλεσμένο της έκθεσης, τον διάσημο illustrator David Mackintosh.

Συντελεστές της εκδήλωσης:

Σκηνοθέτης: Χρίστος Γεωργίου

Σκηνογράφος: Άγγελος Μέντης

Δημιουργία και επιμέλεια video: AngleFilms

Οργάνωση Παραγωγής: socialdoo

Παρουσίαση: Ορφέας Αυγουστίδης

Συμμετέχει η Έλλη Πασπαλά

Συμμετοχή της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Διεύθυνση ορχήστρας: Στάθης Σούλης

Mε την υποστήριξη του British Council και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. 

Χορηγοί της βραδιάς: Τράπεζα Πειραιώς και Avon.

Ειδήσεις