Πώς ανεβάζουν την ψυχολογία μας οι έρωτες και τα φλερτ του καλοκαιριού;

Πώς ανεβάζουν την ψυχολογία μας οι έρωτες και τα φλερτ του καλοκαιριού;

Λίγο ο ήλιος, λίγο η θάλασσα, λίγο οι διακοπές αρκούν ώστε μια καλή διάθεση να γεννηθεί και γιατί όχι μια καλή ερωτική διάθεση. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οργανώνονται οι διακοπές που όλοι περιμένουμε και ο καθένας μας αναζητά ιδανικές συνθήκες, υπέροχα εξωτικά τοπία, χαλαρή διάθεση, ξεκούραση και πολλές εμπειρίες. Καλοκαίρι σημαίνει επίσης έρωτας! Ο ερωτισμός και η έλξη αυξάνονται το καλοκαίρι καθώς τα ποσοστά των ενδορφινών αυξάνονται στον εγκέφαλό μας με αποτέλεσμα να υπάρχει μία έντονη επιθυμία για συντροφικότητα. Η αυτοπεποίθησή μας ανεβαίνει, μειώνονται οι αρνητικές σκέψεις και τα επίπεδα του στρες, γινόμαστε λιγότερο επιρρεπείς σε σωματικές ασθένειες ενώ οι αντιστάσεις μας και τα συνήθη κριτήρια που βάζουμε ως προς την επιλογή συντρόφου κάμπτονται.

Το καλοκαίρι θεωρείται η ιδανική στιγμή να αφήσουμε την χαλαρή, αυθόρμητη πλευρά του εαυτού μας να φλερτάρει με άτομα όμορφα για εμάς, ελκυστικά, με διάθεση για διασκέδαση και περιπέτεια. Το ντύσιμό μας αλλάζει, γίνεται πιο ελαφρύ, πιο αποκαλυπτικό, με αποτέλεσμα να κοιτάμε και να μας κοιτάζουν περισσότερο γύρω μας. Νιώθουμε πιο ευδιάθετοι και πιο ελεύθεροι να αλληλεπιδράσουμε και να εκτονωθούμε με έναν τρόπο διαφορετικό. Το φλερτ είναι μια κοινωνική συμπεριφορά που σχετίζεται με ρομαντικό ενδιαφέρον και έλξη. Τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να είναι λεκτικές ή μη λεκτικές ενώ τα στυλ του φλερτ αλλάζουν. Οι ψυχολόγοι που μελετούν το φλερτ από την εξελικτική σκοπιά, θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά ως έμφυτη διαδικασία που αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής. Σύμφωνα με έρευνες, μία από τις πιο συνηθισμένες συμπεριφορές φλερτ είναι το ανασήκωμα των φρυδιών και  η επαφή με τα μάτια. Το ανασήκωμα των φρυδιών είναι ένα κοινωνικό σήμα που χρησιμοποιείται για να δείξει αναγνώριση και επιθυμία ώστε να ξεκινήσει μια κοινωνική επαφή, συνήθως το βλέμμα συνοδεύεται και από ένα χαμόγελο.

Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι μελετούν τον τρόπο που διαμορφώνεται και μεταβάλλεται η συμπεριφορά και η προσωπικότητα του ανθρώπου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμπεριφορές που σχετίζονται περισσότερο με την έλξη είναι το χαμόγελο, το γέλιο, η μίμηση, η επαφή με τα μάτια και η αυξανόμενη φυσική εγγύτητα (άγγιγμα). Αυτές οι συμπεριφορές παρατηρήθηκαν όταν συμμετέχοντες σε μια μελέτη αισθάνθηκαν θετικά για ένα άλλο άτομο, είτε σε ρομαντικό είτε σε πλατωνικό πλαίσιο. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι σημαντικές για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ενίσχυση μιας σχέσης, η οποία μπορεί να εξηγεί γιατί τείνουμε να δείχνουμε αυτές τις συμπεριφορές όταν γνωρίζουμε κάποιον.

Ο όρος “freckling” περιγράφει την τάση των ανθρώπων να είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πιο ανοιχτοί στο φλερτ και τις σχέσεις, χωρίς να απαιτούνται υποσχέσεις αιώνιας αγάπης. Το κλειδί για να ζήσουμε μια όμορφη καλοκαιρινή ανάλαφρη ερωτική ιστορία,  είναι να μην έχουμε περισσότερες προσδοκίες  από αυτές που πραγματικά μπορεί αυτή η κατάσταση να προσφέρει. Οι επιλογές μας γίνονται με βάση την ανάγκη μας για ανεμελιά και χαλάρωση και διασκέδαση κάθε είδους. Κρατάμε τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε στις διακοπές μας και προχωράμε σε επόμενες επιλογές με γνώμονα τις ανάγκες που έχουμε σε κάθε φάση της ζωής μας. Όσο για τον καλοκαιρινό έρωτα, αν θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία για να δούμε σε τι μπορεί να εξελιχθεί, ας είμαστε προετοιμασμένοι για εκπλήξεις θετικές και αρνητικές.

Η ερωτική μας εικόνα αφυπνάται και τόσο η ερωτική διάθεση όσο και η επιθυμία εναλλαγής ερωτικών συντρόφων είναι φυσική, ίσως και αναμενόμενη. Νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας, θέλουμε να δούμε τα όριά του, με την ερωτική μας εικόνα που ήταν ξεχασμένη τόσους μήνες μέσα στα άγχη της δουλειάς και του γραφείου. Το καλοκαίρι επίσης σηματοδοτεί και διάθεση αλλαγής στη ζωή μας. Σημαντικές αποφάσεις μπορεί να παρθούν όπως ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο, θέλοντας κανείς να ζήσει, ή να οδηγήσει τη ζωή του σε κάτι καλύτερο. Μέσα από τις εμπειρίες του καλοκαιριού κάνουμε και εναν υποσυνείδητο απολογισμό επιλέγοντας κάθε φορά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι. Τα προβλήματα άλλωστε δεν σταματούν ποτέ ενώ αλλάζει η δική μας σκοπιά προς αυτά και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε είναι και η λύση τους. Η αποστασιοποίηση από τα προβλήματα μας, μας κάνουν να βλέπουμε πιο καθαρά τις λύσεις που ήταν μπροστά μας αλλά δεν τις βλέπαμε λόγω συναισθηματικής φόρτισης.

Πολυήμερες ή ολιγοήμερες διακοπές σίγουρα είναι η διέξοδος από την καθημερινότητά μας, η ευκαιρία να αλλάξουμε παραστάσεις και να ανακτήσουμε τις χαμένες ισορροπίες. Για πολλούς είναι η ιδανική εποχή για να ερωτευτούν, να πειραματιστούν και να διασκεδάσουν, καθώς η χαλαρότητα του καλοκαιριού, μοιάζει ιδανική για τον στόχο αυτό.

Ποιά είναι τα στυλ του φλερτ και πώς να τα αναγνωρίσουμε;

Kανείς μας δεν φλερτάρει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο γιατί ο καθένας μας έχει διαφορετικά βιώματα και ανάγκες. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι «κώδικες επικοινωνίας» που αποκωδικοποιούνται μέσα από τη γλώσσα του σώματος.

  • Αντιγραφή κινήσεων π.χ. ανάβει τσιγάρο όταν ανάβουμε κι εμείς, πίνει από το ποτό του/της μόλις έχουμε αφήσει το δικό μας στο τραπέζι, κάθεται σε στάση παρόμοια με τη δική μας. Ο «καθρεφτισμός» των κινήσεών σας είναι ξεκάθαρο σημάδι θαυμασμού, αλλά και υποσυνείδητη δήλωση έλξης.
  • Το επάνω μέρος του σώματος του/της γέρνει ελαφρά προς το μέρος μας, υποδηλώνοντας ενδιαφέρον αλλά και οικειότητα. Ακόμα περισσότερο, οι ώμοι που κλείνουν ελαφρά προς τα μέσα, είναι η θετικότερη ένδειξη όλων, η κίνηση που υποδηλώνει ότι θέλουμε υποσυνείδητα να αγκαλιάσουμε τον άλλο.
  • Τα γόνατα, τα πέλματα ή οι ώμοι του/της είναι στραμμένα προς το μέρος μας, ακόμα και όταν κοιτάζει άλλου.
  • Κάθεται με ίσια την πλάτη, στάση που δείχνει και ότι προσέχει αυτά που λέμε, αλλά και ότι προσπαθεί να μας κάνει καλή εντύπωση.
  • Οι παλάμες των χεριών του/της είναι χαλαρές, πράγμα που υποδηλώνει ότι αισθάνεται άνετα –ίσως και οικεία– μαζί μας.
  • Τυχαίες αφορμές για άγγιγμα π.χ. στο μπράτσο ενώ γελά ή στο χέρι για να τραβήξει την προσοχή μας ή να δώσει έμφαση σε αυτό που λέει.
  • Βλέμμα διερευνητικό και επίμονο τόσο κατά την λεκτική επικοινωνία όσο και στη μη.
  • Η εκδήλωση ενδιαφέροντος κάποιου για κάτι που ακούει ή βλέπει εκφράζεται με την κλίση του κεφαλιού αριστερά ή δεξιά. Επίσης ανεβοκατεβάζει το κεφάλι όταν μιλάμε ως ένδειξη συμφωνίας.
  • Χαμόγελο καθ’όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Επίσης, η συνεχής ύγρανση των χειλιών είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σήματα της ερωτικής γλώσσας του σώματος. Προδίδει αυξημένη ερωτική πρόθεση και παρατηρείται και στα δύο φύλλα.
  • Η ομιλία γίνεται πιο γρήγορη. Οι προτάσεις είναι κοφτές και σύντομες και ακολουθούν ασταμάτητα η μία την άλλη. Ένδειξη αμηχανίας αρχικά, προσπάθεια να κρατήσει ο ένας τον άλλον με τα λόγια του στη συνέχεια.

Καλό καλοκαίρι!

Τίνα Γιάκα, Ψυχολόγος BSc, M.Ed.

Ψυχολογία