Πώς θα καταλάβω τι τύπο δέρματος έχω;

Πώς θα καταλάβω τι τύπο δέρματος έχω;

Το πιο σημαντικό βήμα στη φροντίδα του δέρματός σας είναι η κατανόηση του συγκεκριμένου τύπου δέρματος και του τρόπου με τον οποίο προσαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιστάσεις ή εποχικότητα.

Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας, τόσο περίπλοκο και ευφυές όσο η καρδιά, οι πνεύμονες, το ήπαρ και άλλα ζωτικά όργανα. Χρησιμοποιώντας καθαριστικά και θεραπείες που είναι πολύ σκληρές, ακόμη και αν συνιστώνται για υπερβολική λιπαρότητα, μπορεί να στείλει το σήμα στο δέρμα σας ότι χρειάζεται περισσότερο λάδι.

Αντίστροφα, η εφαρμογή κρέμας που είναι υπερβολικά παχιά ή βαριά μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή φυσικού ελαίου, με αποτέλεσμα ακόμη ξηρότερο δέρμα. Λαμβάνοντας το χρόνο για να μάθετε τις ιδιαίτερες ανάγκες του δέρματός σας, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τις σωστές επιλογές που θα εξισορροπούν το δέρμα με αποτέλεσμα μια πιο υγιεινή και ακτινοβόλος χροιά.

Οι τρεις κύριοι τύποι δέρματος αναφέρονται συνήθως ως Λιπαρό, Κανονικό, μικτό  και Ξηρό.

ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ

Το ξηρό δέρμα μπορεί να το αισθάνεστε να σας «τραβάει»  καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να παρουσιάσει αξιοσημείωτη απολέπιση.Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γενετική, στους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής και η διατροφή, οι ορμονικές αλλαγές και το κλίμα. Η αφυδάτωση είναι επίσης μια κύρια αιτία ξηρού δέρματος, οπότε πίνετε άφθονο νερό και αποφεύγετε τα διουρητικά, όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη.

Η καθημερινή απολέπιση με απαλά συστατικά βοηθά στην προώθηση του κυτταρικού κύκλου χωρίς την αφαίρεση των φυσικών ελαίων του δέρματος. Οι οροί και οι θεραπείες θα απορροφηθούν πιο εύκολα. Οι καλύτερες ενυδατικές κρέμες για το ξηρό δέρμα είναι εκείνες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ,  γλυκερίνη και θαλάσσια ενεργά συστατικά όπως τα άλγη λόγω της ικανότητάς τους να προσελκύουν νερό απευθείας στα κύτταρα του δέρματος

ΚΑΝΟΝΙΚΟ / ΜΙΚΤΟ ΔΕΡΜΑ

Τα άτομα με φυσιολογικό / μικτό δέρμα εμφανίζουν συχνά ξηρότητα στα μάγουλα, καθιστώντας σημαντικό να βρείτε ένα ενυδατικό που δεν είναι πολύ βαρύ αλλά αρκετά ενυδατικό  ώστε να διατηρεί την υγρασία όπου χρειάζεται περισσότερο.

Αυτοί με φυσιολογικό δέρμα δεν είναι επιρρεπείς σε ξεσπάσματα στα μάγουλά τους και τείνουν να έχουν μια καλά ενυδατωμένη t-ζώνη. Η απαλή, καθημερινή απολέπιση είναι επίσης σημαντική για την διατήρηση της ισορροπίας των ζωνών t-zone και μάγουλο. Οι ενυδατικές κρέμες με υφή που ομοιάζει με πηκτή απορροφώνται ταχύτερα και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σπασίματα. Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα και αυξήστε ανάλογα με τις ανάγκες.

ΛΙΠΑΡΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

Η υπερβολική ποσότητα ελαίου μπορεί συχνά να αφήνει τους πόρους φραγμένους. Η ευτυχισμένη είδηση όμως είναι ότι το λιπαρό δέρμα φαίνεται νεότερο και πιο εύπλαστο γιατί έχει περισσότερη φυσική υγρασία και είναι λιγότερο επιρρεπές σε ρυτίδες. Η καθημερινή απολέπιση είναι απαραίτητη για την προώθηση της κυτταρικής κυκλοφορίας και την πρόληψη της δημιουργίας σμήγματος στους πόρους.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ

Η διαχείριση του ευαίσθητου δέρματος μπορεί να είναι δύσκολη, δεδομένου ότι απαιτεί σημαντικό χρόνο και προσπάθεια για τον προσδιορισμό των συστατικών που προκαλούν φλεγμονή και ερεθισμό. Για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία, εισαγάγετε μόνο μία νέα φόρμουλα ή προϊόν τη φορά. Αυτός ο κανόνας ισχύει τόσο για την περιποίηση του δέρματος όσο και για τα καλλυντικά.

Αναζητήστε ετικέτες που αναγνωρίζουν τους ευαίσθητους τύπους δέρματος και είναι  απαλλαγμένα από parabens, συνθετικά αρώματα, ορυκτέλαια, θειικά απορρυπαντικά, φθαλικά άλατα, ουρία, DEA ή TEA, καθώς αυτά τα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα και κνησμό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το δέρμα σας μπορεί να αλλάξει κατά τη πάροδο του χρόνου ή κατά διαστήματα μέσα στο χρόνο. Επίσης παρατηρούνται αλλαγές μετά από ασθένειες ή κατά τη διάρκεια έντονου ψυχολογικού φορτίου. Μαντεύοντας σωστά τότε θα γνωρίζετε πως θα συμπεριφερθείτε στο δέρμα σας ανάλογα την ανάγκη που θα παρουσιάσει.

Βρείτε εδώ προτάσεις προϊόντων ιδανικά για το κάθε τύπο δέρματος.

της Make up artist Βασιλικής Τζελάτη

Ομορφιά