Μάθετε στα παιδιά σας να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, όχι στις δικές σας!

Μάθετε στα παιδιά σας να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, όχι στις δικές σας!

Όταν κάποτε ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος Ε΄κάλεσε τον Μαχάτμα Γκάντι για δείπνο ώστε να μιλήσουν για την ανεξαρτησία της Ινδίας, ο Γκάντι εμφανίστηκε με τη λευκή βράκα, που συνήθιζε να φοράει, όπως φορούσαν οι επαίτες .Οι υπηρέτες του βασιλιά του είπαν πως έτσι δεν μπορούσε να δειπνήσει με τον βασιλιά, τότε ο Γκάντι απάντησε….

  • Με μένα ή με το ρούχο θα δειπνήσει ο Βασιλιάς σας, αν θέλει να δειπνήσει με το ρούχο, θα στείλω μόνο ένα αδειανό ρούχο.

Αν τα παιδιά σας τα μάθετε να είναι σπουδαία για τα καινούρια παπούτσια, δεν θα μάθουν ποτέ να καλλιεργούν τις δυνατότητές τους.

Αν τα παιδιά σας τα μάθετε να νιώθουν όμορφα με ρούχα της μόδας, τα ακριβά και τα κάθε φορά καινούρια, δεν θα δούνε ποτέ την αξία της εσωτερικής ομορφιάς ούτε την αξία να κάνει κάτι τον κύκλο του.

Αν τα παιδιά σας τα μάθετε να διεκδικούν τα πάντα μέσω της ύπαρξης των γονέων, είτε οι γονείς να διεκδικούν για αυτά είτε τα ίδια να χρησιμοποιούν το όνομα ή την ιδιότητα του γονέα (ο μπαμπάς μου είναι ο τάδε, αν το πω στη μαμά μου θα δεις τι θα σου κάνει), δεν θα μάθουν ποτέ να στηρίζονται στον εαυτό τους και να δουν τις δυνάμεις που κρύβονται μέσα τους.

Για την ιστορία ο Μαχάτμα Γκάντι καταγόταν από πλούσια οικογένεια, ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός της χώρας, ο ίδιος διεκδίκησε με ειρηνικούς τρόπους όλη του τη ζωή την ανεξαρτησία της Ινδίας, μετά την επίτευξη αρνήθηκε οποιοδήποτε αξίωμα…και τελικά κάθισε στο δείπνο με το βασιλιά με τη λευκή βράκα.

Τιμή και δόξα σε όσους αγαπούν τον εαυτό τους όπως είναι και με την αλήθεια τους πορεύονται.

της Λαμπροπούλου Βάιας

Σκέψεις