Τι συμβολίζουν οι ζωγραφιές των παιδιών μας;

Τι συμβολίζουν οι ζωγραφιές των παιδιών μας;

Τα παιδιά από ενός χρόνου και μετά ξεκινούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο και να εκφράζονται μέσα από τη ζωγραφική και εμείς οι περήφανοι γονείς νομίζουμε ότι μεγαλώνουμε τον επόμενο Πικάσο. Ο Κωνσταντίνος μου από τον πρώτο χρόνο της ζωής του λάτρευε να ζωγραφίζει, είχε ενστικτωδώς τρομερή κλίση και οι ζωγραφιές του ήταν μικρά έργα τέχνης. Μπορούσε να ζωγραφίζει ατελείωτες ώρες, ήταν το πιο σημαντικό του ενδιαφέρον μαζί με τις χειροτεχνίες και τα βιβλία μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Και εγώ βέβαια των καμάρωνα και έχω φυλάξει όλες του τις ζωγραφιές ώστε κάποια στιγμή να διοργανώσουμε μια έκθεση ζωγραφικής.

Το απίστευτα σημαντικό, που ίσως πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν, είναι ότι μέσα από τις ζωγραφιές των παιδιών μας μπορούμε να καταλάβουμε τι σκέφτονται, τι τους προβληματίζει, ακόμα και το χαρακτήρα τους.

Το βιβλίο ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ θα βοηθήσει τους γονείς να αποκρυπτογραφήσουν τις ζωγραφιές των παιδιών τους. Θυμάμαι ότι τα πρώτα χρόνια που ζωγράφιζε ο Κωνσταντίνος μου, επειδή τα σχέδια του ήταν ιδιαίτερα, είχα έρθει σε επαφή με παιδαγωγούς και ψυχολόγους για να μου εξηγήσουν τι συμβόλιζαν, γιατί ακόμα και τα χρώματα, τα σχέδια, αν έχουν μάτια τα πρόσωπα που ζωγραφίζουν ή χέρια το σώμα τους, δείχνει τι αισθάνονται και τι κρύβει η ψυχούλα τους. Δυστυχώς τότε δεν υπήρχε αυτό το άκρως βοηθητικό βιβλίο, εσείς όμως μπορείτε να το συμβουλευτείτε και να εισβάλλετε στο μυαλουδάκι τους, ώστε να καταλάβετε ακόμα και αυτά που δεν μπορούν να σας εκφράσουν με λόγια.

Ένα από τα έργα τέχνης του Κωνσταντίνου μου

Τα παιδιά δεν είναι πάντα σε θέση να εκφράσουν με λόγια τον εσωτερικό τους κόσμο, τα συναισθήματα, τους φόβους και τις απογοητεύσεις τους. Αλλά όταν ζωγραφίζουν ή σχεδιάζουν, «φλυαρούν» ελεύθερα και χωρίς μισόλογα, αποτυπώνοντας στο χαρτί τον χαρακτήρα τους και όλα όσα κρύβουν μέσα τους. Ακόμα και ένα απλό σκιτσάκι μάς λέει κάτι για τον μικρό δημιουργό του, αρκεί να μπορούμε να το αποκρυπτογραφήσουμε σωστά: Καλύπτει η ζωγραφιά όλη την επιφάνεια του χαρτιού, χρησιμοποιεί συγκεκριμένα χρώματα, πιέζει έντονα το μολύβι;  Γιατί δεν έβαλε χέρια στη φιγούρα του μπαμπά, γιατί έβαλε ψηλά κάγκελα στο σκίτσο του σπιτιού του;

Η ικανότητα να ερμηνεύουν τέτοια «εικαστικά» μηνύματα είναι πολύ σημαντική για τους γονείς. Τους βοηθά να κατανοήσουν ουσιαστικά τον χαρακτήρα και τα συναισθήματά του παιδιού τους, έτσι ώστε να σεβαστούν τις φυσικές κλίσεις και δυνατότητές του και να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για την ανατροφή του.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό κείμενο. Φιλοξενεί πάμπολλες ζωγραφιές παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας μαζί με ιδιαίτερα διορατικές ψυχολογικές ερμηνείες. Περιλαμβάνει επίσης 4 χρήσιμα τεστ, που ερμηνεύουν τις συμπεριφορές και τις σκέψεις των παιδιών, και μας επιτρέπουν να καταλάβουμε σε βάθος την προσωπικότητα και τα συναισθήματά τους.

«Εμείς οι ενήλικες έχουμε το καθήκον να αποκρυπτογραφήσουμε αυτή τη μη λεκτική επικοινωνία. Με λίγη εξάσκηση, κοινή λογική και προπαντός αγάπη θα καταλάβουμε ότι οι ζωγραφιές μάς μιλούν, και δεν λένε ποτέ ασήμαντα πράγματα».

«Αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει εξηγήσεις, συμβουλές και οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να παρατηρήσετε, να κατανοήσετε και να ερμηνεύσετε τις πιο σημαντικές πτυχές των σχεδίων των παιδιών, ξεκινώντας από τις πρώτες μουντζούρες, που γίνονται γύρω στην ηλικία των 12 μηνών, μέχρι τα πιο σύνθετα έργα, που δημιουργεί το παιδί στα πρώτα χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης».

Αναζητήστε το σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.e-pediobooks.gr.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Βιβλία