Ο μη εμβολιασμός εκθέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το δικό μας παιδί αλλά και άλλους

Ο μη εμβολιασμός εκθέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το δικό μας παιδί αλλά και άλλους

Τα τελευταία χρόνια ένα τεράστιο κίνημα αντιεμβολιασμού έχει εισβάλει στην Ελλάδα, το οποίο προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Οι γονείς έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα με “άμαχο” πληθυσμό τα παιδιά, τα οποία δεν είναι σε θέση να επιλέξουν ποιό είναι το καλό τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους εν αγνοία τους.

Ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στο www.workingmoms.gr στην οποία λύνει τις βασικές απορίες όλων των γονιών για τον εμβολιασμό πόσο σημαντικός είναι, αν τα παιδιά πρέπει να κάνουν όλα τα εμβόλια μη παραλείποντας κάποιο, πως ξεκίνησε το αντιεμβολιαστικό κίνημα, τι συμβουλεύει τους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους και κατά πόσο ευθύνονται τα εμβόλια για κάποιες περιπτώσεις αυτισμού;

Πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός στα παιδιά;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι τα εμβόλια που αποτελούν τη σημαντικότερη υγειονομική παρέμβαση της σύγχρονης ιστορίας . Το ίδιο σημαντική με το καθαρό νερό στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές έως τώρα και συνεχίζουν να σώζουν ακόμα και σήμερα 3 εκατομμύρια ζωές τον χρόνο.

Είστε υπέρ στο να κάνουν όλα τα εμβόλια τα παιδιά ή μπορούν να παραλείψουν κάποια;

Υπάρχει συγκεκριμένο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού που είναι σχεδόν ίδιο με μικρές διαφορές και προσαρμογές σε κάθε κράτος για όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Είναι λάθος να παραλείπεται κάποιο εμβόλιο από αυτά.

Το εμβόλιο της γρίπης κρίνεται απαραίτητο και αν ναι σε ποιές ομάδες ανθρώπων;

Πρέπει γίνεται οπωσδήποτε στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως π.χ. παιδιά παρ’ όλα αυτά η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά να γίνεται σε όλα τα παιδιά άποψη με την οποία συμφωνώ. Πολύ συχνά και σε ένα ποσοστό έως 30 % τα θύματα του ιού της γρίπης είναι από παιδιά ή ενήλικες που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποιά είναι η γνώμη σας για το νέο κίνημα αντιεμβολιασμού που είναι της μόδας και διαδίδεται όλο και περισσότερο; Ο μη εμβολιασμός εκθέτει σε κίνδυνο μόνο το παιδί που δεν εμβολιάζεται;

Ας δούμε πως ξεκίνησε το αντιεμβολιαστικό κίνημα:

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Andrew Wakefield ένας Άγγλος χειρουργός, μάλιστα χειρουργός, δημοσίευσε το 1998 μία μελέτη με 12, μάλιστα όπως το ακούσατε 12, περιστατικά στην οποία ισχυρίστηκε πως το τριπλό εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας ή M-M-R προκαλεί αυτισμό. Μάλιστα ισχυρίστηκε πως αυτό δεν συμβαίνει αν αυτά τα εμβόλια γίνουν ξεχωριστά.

Η μελέτη αυτή ξεκίνησε ένα τεράστιο αντιεμβολιαστικό κίνημα σε όλη τη Δύση με πολλούς υποστηρικτές όπως συγκροτήματα τύπου ακόμα και σταρ του Hollywood.

H έρευνα όμως απέδειξε πως ο Wakefield είχε χρηματοδοτηθεί παράνομα από δικηγόρους που ειδικεύονταν σε μηνύσεις εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών, πως είχε αλλοιώσει τα δεδομένα των ανεξάρτητων συνεργατών του – όπως αυτοί κατήγγειλαν – και επιπροσθέτως είχε προλάβει να καταθέσει μια πατέντα που αφορούσε τo μονό εμβόλιο Ιλαράς με σκοπό βέβαια να βγάλει χρήματα από αυτό.

Ταυτόχρονα έγιναν δεκάδες μελέτες με τεράστια δείγματα πληθυσμού για το MMR και φυσικά δεν απέδειξαν καμία συσχέτιση του εμβολίου με τον αυτισμό.

Μετά από τα στοιχεία αυτά ο Wakefield απολύθηκε από το νοσοκομείο που δούλευε και έχασε την ιατρική του άδεια. Η ζημιά στην κοινή γνώμη όμως είχε ήδη συμβεί.

Στο 2ο σκέλος της ερώτησης τώρα. Το μη εμβολιασμένο παιδί μπορεί να είναι φορέας ασθενειών και να προσβληθούν έτσι παιδιά ή ενήλικες που δεν πρόλαβαν ή για ιατρικούς λόγους, δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν.

Παιδιά ή ενήλικες με ανοσοκαταστολή, λευχαιμίες ή αυτοάνοσα που λαμβάνουν αγωγή είναι συνήθη θύματα που κολλούν από καθόλου , ή ατελώς εμβολιασμένα άτομα.

Πχ παιδιά κάτω τους έτους που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς ήταν η κύρια ομάδα θυμάτων στη Ρουμανία αλλά και στην Ελλάδα.

Στην Ιταλία πρόσφατα πέθανε παιδί που γλύτωσε τη λευχαιμία αλλά κόλλησε ιλαρά από το μη εμβολιασμένο αδελφάκι του.

Σε αυτή την κατηγορία να βάλουμε και τις έγκυες γυναίκες οι οποίες κινδυνεύουν και οι ίδιες και το έμβρυο να πάθει σοβαρές και ανίατες βλάβες.

Ο μη εμβολιασμός λοιπόν εκθέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το δικό μας παιδί αλλά και άλλους, ιδίως ευπαθείς και ευαίσθητους συμπολίτες μας.

Το να μην εμβολιάζει κάποιος το παιδί του ουσιαστικά είναι αντικοινωνική συμπεριφορά είναι σαν να περνά κόκκινο φανάρι στο δρόμο, είναι σαν να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα της εθνικής οδού.

5) Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους;
Μα φυσικά να μην φοβούνται και να τα εμβολιάσουν άμεσα. Έτσι προστατεύονται όχι μόνο τα ίδια αλλά και η κοινωνία γενικότερα. Όταν είναι εμβολιασμένο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τότε υπάρχει η λεγόμενη ανοσία αγέλης, δηλαδή προστατεύεται και ο μη εμβολιασμένος πληθυσμός, λόγω της φραγής της διασποράς της νόσου στο περιβάλλον. Όταν όμως οι μη εμβολιασμένοι γίνουν πολλοί τότε θα αρχίσει να διασπείρεται πάλι το μικρόβιο με αποτέλεσμα να αρχίσουμε να έχουμε πάλι επιδημίες με πρώτα θύματα βέβαια τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό. Αυτό συμβαίνει ήδη σε μη εμβολιασμένους κατά κανόνα πληθυσμούς στην Ελλάδα όπως οι τσιγγάνοι στους οποίους βλέπουμε αρκετά συχνά θανάτους από νοσήματα όπως ιλαρά ή κοκκύτη.

7) Πολλοί αναφέρουν ότι τα εμβόλια ευθύνονται για κάποιες περιπτώσεις αυτισμού. Ακούμε καθημερινά παραδείγματα γονιών που τα παιδιά τους μόλις έκαναν ένα εμβόλιο από την επόμενη μέρα κιόλας άλλαξε η κλινική εικόνα του παιδιού τους. Ποιά είναι η άποψή σας πάνω στο θέμα;
Το πρώτο απαντήθηκε ήδη παραπάνω αλλά και μετά από σχεδόν 50 χρόνια εμβολιαστικών προγραμμάτων και εκατοντάδες  ανεξάρτητες μελέτες δεν έχει αποδειχθεί καμία μακροπρόθεσμη συνέπεια του εμβολιασμού .
Συμπερασματικά τα εμβόλια είναι η πιο ασφαλής, η πιο σημαντική και η πλέον οικονομική υγειονομική παρέμβαση της ανθρώπινης ιστορίας και επιστήμης. Είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του ανθρώπινου πνεύματος.

Και Τελειώνοντας….

Αυτή τη στιγμή μας σοκάρουν εικόνες θανάτου από τη Συρία. Ξέρετε πόσα θύματα έχει ο πόλεμος στη Συρία;. Στα 7 χρόνια που γίνεται περίπου 450 χιλιάδες. Μόνο από ηπατίτιδα β πεθαίνουν στον κόσμο κάθε χρόνο λόγω μη πρόσβασης στα εμβόλια περίπου 750 χιλιάδες οι 300 χιλιάδες από καρκίνο του ήπατος που προκαλεί η ηπατίτιδα. Δηλαδή μόνο η ηπατίτιδα Β σε ένα χρόνο σκοτώνει περισσότερους από όσο τα 6 χρόνια πολέμου στη Συρία.

Ήμουν αρκετά χρόνια ιατρός Μονάδας Εντατικής Παίδων και Νεογνών.

Εκεί είδα παιδιά σαν τα δικά σας και τα δικά μου να τα σκοτώνει σε λίγες ώρες ο μηνιγγιτιδόκοκος ή ο διεισδυτικός πνευμονιόκοκος. Να τα σκοτώνει η ιλαρά.Είδα νεογνά να γεννιόνται κωφά και με νοητική υστέρηση γιατί η μητέρα τους πέρασε ερυθρά στην εγκυμοσύνη…

Γιατί;;; Ενώ υπάρχει λύση.Και η λύση είναι εδώ.Τα εμβόλια.

Σκεφτείτε πως όσο εγώ μιλούσα, αυτά τα δεκαπέντε λεπτά, 80 παιδιά σαν τα δικά σας και τα δικά μου έχουν σωθεί στον κόσμο από τα εμβόλια.

Έχω δει παιδιά σαν τα δικά σας και τα δικά μου να πεθαίνουν από ιλαρά, μηνιγγιτιδόκοκο από διεισδυτικό πνευμονιόκοκο.

Δεν θα ξαναδώ. Χάρις στα εμβόλια.

Αντώνης Δαρζέντας παιδίατρος

Συνεντεύξεις