Πώς θα ξεκολλήσουν από τα εθιστικά παιχνίδια τα έφηβα παιδιά σας;

Πώς θα ξεκολλήσουν από τα εθιστικά παιχνίδια τα έφηβα παιδιά σας;

Συζητάω με πολλές μαμάδες που έχουν μεγαλύτερα παιδιά από 9 χρόνων και άνω και μου μεταφέρουν τον προβληματισμό τους με τον εθισμό των παιδιών τους στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα playstations και ότι έχει να κάνει με το internet. Μεγαλώνουμε πια παιδιά χωρίς άλλα ερεθίσματα εκτός από το σχολείο τους και τις οθόνες και αυτό μακροπρόθεσμα θα τους δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη συμπεριφορά τους, όπως αντικοινωνικότητα, εθισμό, δυσκολία στο να αυτοελέγχονται και να επικοινωνούν.

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να τα βοηθήσετε να “ξεκολλήσουν” από τις οθόνες είναι να τους παροτρύνετε να διαβάσουν βιβλία φαντασίας, μυστηρίου και πλοκής όπως τα παρακάτω που θα σας προτείνουμε. Παρ’ όλο που απευθύνονται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας έχουν εικονογράφηση ιδιαιτέρως μοντέρνα και ευρηματική η οποία συνάδει απόλυτα με την πλοκή της ιστορίας και θα τα κρατήσει καθηλωμένα μέχρι την τελευταία σελίδα. Ξεκινήστε με τους Πράκτορες του Πλανήτη”, συνεχίστε με τον “Σέρλοκ Χολμς” και τέλος “Ο Τζάστιν Γκρέι και οι φύλακες της γης”.

Γίνε πράκτορας του πλανήτη

Τολμάς να αναλάβεις μια μυστήρια, άκρως απόρρητη αποστολή γεμάτη εκπλήξεις; Είσαι έτοιμος να σώσεις τον κόσμο; Αν η απάντηση είναι όχι, ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ! Αν πάλι η απάντηση είναι ναι, τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Άνοιξέ το όμως με μεγάλη προσοχή. Γιατί η ζωή σου δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια…

Ένα βιβλίο με οικολογικό μήνυμα, δοκιμασμένο προηγουμένως στα σχολεία μέσα από δράσεις της ίδιας της συγγραφέως και της ομάδας της. Έξυπνο και αστείο κείμενο, καλή μυθοπλασία, πρωτοποριακό στήσιμο του ίδιου του βιβλίου και πολύ μοντέρνα εικονογράφηση.

Πιράνχας στη στεριά

Όταν τα ζώα του κόσμου αρχίζουν να εξαφανίζονται, οι Πράκτορες ζητούν για άλλη μια φορά τη βοήθεια του αναγνώστη και αναλαμβάνουν δράση… Το τέταρτο βιβλίο της πετυχημένης σειράς Πράκτορες του Πλανήτη.

Τι δουλειά έχεις εσύ μ’ έναν ρινόκερο, δύο ουρακοτάγκους και πολλά πεινασμένα πιράνχας; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ αν δε δεχτείς την άκρως απόρρητη αποστολή να σταματήσεις τον υπερκακό Ιβάν φον Βαμπάουερ και την κόρη του Νέρα απ’ το να καταστρέψουν τον πλανήτη σε 24 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχεις παρά να εκσφενδονίσεις το βιβλίο αυτό ΜΑΚΡΙΑ, ΨΗΛΑ, ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ! Τότε και μόνο τότε, αναγνώστη, μπορείς να είσαι σίγουρος πως δε θα βρεθείς καβάλα σε ένα δελφίνι, σε καταδίωξη στα βάθη ενός τροπικού δάσους ή παγιδευμένος στα παγόβουνα της Ανταρκτικής.

Γι’ αυτό, με τίποτα ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!

Τα τέρατα των ωκεανών

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, οι αναγνώστες, παρέα με τους μυστικούς Πράκτορες του Πλανήτη Ιάσονα, Ανίτα, Μπεν και Μαρί-Λουίζ, πρέπει να σώσουν τη θάλασσα μέχρι την επόμενη πανσέληνο! Σε μονάχα 48 ώρες τα παιδιά θα πρέπει να βρουν και να αντιμετωπίσουν τα τέσσερα τέρατα που ο δαιμόνιος Ιβάν φον Βαμπάουερ έχει εξαπολύσει για να καταστρέψουν τους ωκεανούς της Γης. Σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο, γεμάτο εκπλήξεις, νερο-βαμπιράκια, υποβρύχιες καταδύσεις και θαλασσινά βασίλεια, οι μικροί Πράκτορες της Περιβαλλοντοπόλ θα γυρίσουν τον κόσμο ολόκληρο, μαθαίνοντας τι πραγματικά απειλεί τη θάλασσα.

Η εκδίκηση του Πουφ

Το βιβλίο εντάσσεται στον 6ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ήρωες και ηρωίδες του χτες και του σήμερα» που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ από τον Οκτώβριο 2016 έως τον Μάιο 2017. Το βιβλίο ανήκει στην ομάδα βιβλίων που πρέπει να διαβάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ Δημοτικού.

Έχεις μονάχα 24 ώρες να βρεις τα τρία υπερόπλα και να σώσεις τον κόσμο. Δέχεσαι την επικίνδυνη αυτή μυστική αποστολή; Αν όχι, ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΩ ΑΜΕΣΩΣ και απομακρύνσου σιγά σιγά, παριστάνοντας το αδιάφορο παιδί. Διότι, αν κατά λάθος το ανοίξεις, θα βρεις άκρως απόρρητα στοιχεία σχετικά με το ύπουλο πλάνο του Πουφ να κάνει τον κόσμο καμίνι! Μπορεί και να σε φάει ένα τζάγκουαρ στον Αμαζόνιο! Ή να τσουγκρίσεις το κεφάλι σου πάνω σε μία αγελάδα! ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, σου λέω!

Ακολουθώντας το επιτυχημένο βιβλίο Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, η νέα σειρά Πράκτορες του Πλανήτη καλεί τους μικρούς αναγνώστες να συμμετέχουν στην πλοκή. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, ο αναγνώστης πρέπει να σταματήσει τον τρομακτικό Πουφ πριν κάνει τον κόσμο καμίνι μέσω της κλιματικής αλλαγής. Με την πρωτοποριακή, διασκεδαστική προσέγγιση που οδήγησε το πρώτο βιβλίο της συγγραφέα σε τρεις υποψηφιότητες βραβείων παιδικού βιβλίου, τη μοντέρνα εικονογράφηση και τα έξυπνα οικολογικά εκπαιδευτικά μηνύματα, η περιπέτεια που ενθουσίασε τα παιδιά εντός και εκτός τάξης συνεχίζεται!

Ο Σέρλοκ Χολμς και το εξαφανισμένο διαμάντι

Ο Τζον Γουάτσον δεν έχει προλάβει καλά καλά να πατήσει το πόδι του στην Ακαδημία της Οδού Μπέικερ και γνωρίζει τον μυστηριώδη Σέρλοκ Χολμς. Έτσι βρίσκεται μπλεγμένος σε μια ιλιγγιώδη περιπέτεια που έχει να κάνει με ένα διάσημο διαμάντι, μια επεισοδιακή ληστεία και έναν από τους πιο τρομακτικούς εγκληματίες του κόσμου, τον διαβόητο Μοριάρτι…
Το παιχνίδι τώρα ξεκινάει! Το μυστήριο πυκνώνει! Το ερώτημα είναι… θα μπορέσουν ο Σέρλοκ Χολμς και ο Τζον Γουάτσον να το λύσουν πριν τελειώσει η σχολική χρονιά;

Μια εισαγωγή στους κλασικούς χαρακτήρες του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ που θα καθηλώσει κάθε νεαρό επίδοξο ντετέκτιβ!

Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης


Τέσσερα παιδιά.
Ένα μυστηριώδες αέριο που απειλεί τον πλανήτη.
Εννιά μέρες διορία για να σώσουν τον κόσμο.

Τι κάνεις όταν η αποστολή σου είναι το ακατόρθωτο;

Ο δωδεκάχρονος Τζάστιν Γκρέι έχει βαρεθεί τους υπερήρωες και τα απίστευτα κατορθώματά τους. Στην αληθινή ζωή -σίγουρα πάντως στη δική του ζωή- οι κακοί και οι νταήδες είναι εκείνοι που πάντοτε νικούν. Όταν όμως έξω από το παράθυρό του ανακαλύπτει έναν άκρως απόρρητο φάκελο με αινιγματικά στοιχεία για ένα επικίνδυνο αέριο που απειλεί τον πλανήτη, θα κληθεί ο ίδιος να σώσει τον κόσμο. Με τη βοήθεια του κολλητού του Πραβ, της αντιδραστικής Ζόι και της δημοφιλούς μπλόγκερ του σχολείου Λάνα, ο Τζάστιν ρίχνεται στο κυνήγι των στοιχείων που θα αναγκάσουν τον Πρόεδρο της Αμερικής να πάρει μέτρα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Θα μπορέσουν τέσσερα συνηθισμένα παιδιά να καταφέρουν το αδύνατο, την ίδια ώρα που ένας απειλητικός άντρας τα καταδιώκει στα πέρατα της Γης;

Μπορείτε να τα αναζητήσετε σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.metaixmio.gr.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Βιβλία Εφηβεία