Πιστέψτε με όλη σας την καρδιά στο απίθανο και πολύ σύντομα αυτό θα γίνει πιθανό…

Πιστέψτε με όλη σας την καρδιά στο απίθανο και πολύ σύντομα αυτό θα γίνει πιθανό…

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της παραμυθιού η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη μας παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη και μας λύνει όλες τις απορίες για το “Τι τρέχει με τον Άι-Βασίλη”.

To νέο της παραμύθι κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Διόπτρα και ήδη έφτασε την 6η χιλιάδα.
Η Μαρίνα είναι ένας ξεχωριστός και δοτικός άνθρωπος, μία χρυσή καρδιά που ξέρει να μοιράζεται και να βοηθάει. Τίποτε άλλωστε δεν είναι τυχαίο, μόλις σε 5 χρόνια συγγραφικής πορείας και το όνομά της ακούγεται μέσα στα μεγαλύτερα ονόματα συγγραφέων. Είναι η σύζυγος του ηθοποιού και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα και μαζί έχουν μια 10χρονη κόρη την Βάια. Σπούδασε Marketing, Καλές Τέχνες, σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση. Είναι συνέταιρος και δημιουργική διευθύντρια σε εταιρεία οπτικής επικοινωνίας και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο για παιδιά Sunny Sports Club. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της.
Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Στιγμούλα» και ακολούθησαν «Η Στιγμούλα είναι δυνατηή!», «Σκουφοκοκκινίτσα» –στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2016– και το «Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της λεύκωμα για μαμάδες με τίτλο «Μια καρδιά» και το τρίτο βιβλίο της σειράς «Παραμύθια…αλλιώς» με τίτλο «Ρεβιθοκοντούλης» – στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2017. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ιταλικά.

1)   Ένα ακόμα παραμύθι από τη σειρά “Παραμύθια … αλλιώς” κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από την Διόπτρα. Τι διαφορετικό έχει αυτό το παραμύθι σου και τι πραγματεύεται;

Το τέταρτο βιβλίο της πολύ επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια… αλλιώς» είναι Χριστουγεννιάτικο. Σ’ αυτό o δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος έρχεται να ερευνήσει τον μύθο του Αϊ-Βασίλη. Το πρώτο μέρος του βιβλίου, όπως πάντα, είναι η κλασική ιστορία του Αϊ-Βασίλη όπως την ξέρουμε για τα μικρότερα παιδιά. Καθώς ο μύθος ξεκίνησε από ένα ποίημα και αργότερα εξελίχθηκε σε αυτό που ξέρουμε από τη γνωστή εταιρία αναψυκτικών, δεν υπάρχει πραγματικά κάπου καταγεγραμμένη. Έχουμε άπειρες παραλλαγές, αλλά όχι την κλασική. Οπότε έχει ένα ενδιαφέρον για τους γονείς να την διαβάζουν από ένα βιβλίο.

Το δεύτερο μέρος ξεκινάει μετά το… «Καλά Χριστούγεννα» και έρχεται να απαντήσει σε όλες αυτές τις ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά μεγαλώνοντας. Πως προλαβαίνει; Πώς χωράει από την καμινάδα; Πως ξέρεις ποιος είναι καλός και ποιος όχι; Χωρίς να πούμε ψέματα,και αυτό είναι σημαντικό ώστε να μην τραυματίσουμε  την σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας, δίνουμε μια εναλλακτική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτό το μεταβατικό στάδιο μέχρι την ενηλικίωση, και γιατί όχι, και μετά από αυτήν!Στην πορεία μαθαίνουμε ότι ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει, είναι ένας απλός άνθρωπος με μια μεγάλη ιδέα, που για να προλάβει μας χρειάζεται όλους ως βοηθούς. Οπότε ο Αϊ-Βασίλης είμαστε όλοι εμείς κάθε μέρα του χρόνου. Το βιβλίο μιλάει για τη σημασία της πίστης, τη δύναμη της προσφοράς και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

2)   Πόσο σημαντικός πιστεύεις ότι είναι ο μύθος του Άγιου Βασίλη για τα παιδιά;

Είναι σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να πιστεύουμε στο απίθανο και αν πιστέψουμε στο απίθανο, τότε αυτό πολύ σύντομα μπορεί να γίνει πιθανό. Αυτή την πίστη σε κάτι που δεν βλέπουμε με τα μάτια μας ή μπορούμε να πιάσουμε με τα χέρια μας την έχουμε ανάγκη ώστε να μπορούμε να πιστέψουμε και σε άλλα άυλα, όπως η δύναμη του χαρακτήρα μας ή η αγάπη των συνανθρώπων μας.

3)   Θεωρείς ότι οι γονείς πρέπει να διατηρούν ζωντανό το μύθο του Άγιου Βασίλη στα παιδιά τους;

Πιστεύω καταρχήν ότι οι γονείς δεν πρέπει να πουν ψέματα στα παιδιά τους. Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης που δεν πρέπει να χαλάσουμε. Τα παιδιά το θυμούνται αυτό το ψέμα. Όσο για τον μύθο πιστεύω ότι πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά όταν είναι έτοιμα το πραγματικό νόημα του Αϊ-Βασίλη, που είναι η προσφορά. Όταν όμως λέω προσφορά δεν εννοώ απαραίτητα παιχνίδια και υλικά αγαθά, όσο συναισθήματα. Αγάπη, συγχώρεση, ελπίδα, χαρά, συμπόνια.

4)   Που θα μπορέσουν οι γονείς μαζί με τα παιδάκια τους να ζωντανέψουν μαζί σου την ιστορία του Άγιου Βασίλη; Θες να μας ενημερώσεις για το πρόγραμμα των παρουσιάσεων σου;

Σε λίγες μέρες, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 11:30, έχω την κεντρική μου παρουσίαση στην Αθήνα που θα γίνει στην Ν. Ερυθραία στον αθλητικό χώρο για παιδιά που τόσο αγαπώ, το Sunny Sports Club. Αυτή είναι μια από πιο ωραίες μας παρουσιάσεις που κάνουμε κάθε χρόνο και έχουμε πολλούς συντελεστές, όπως ηθοποιούς και εμψυχωτές που κάνουν την παρουσίαση πραγματική γιορτή!

Μέχρι τα Χριστούγεννα ακολουθούν πολλές ακόμα όπως:

  • Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 12:00 στη Κόρινθο με το βιβλιοπωλείο Κουκίδα
  • Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 11:30 στο Sunny Sports Club
  • Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 18:00 στο Μόλυβο, Λέσβου με το βιβλιοπωλείο Bookandart
  • Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 12:00 στη Μυτιλήνη με το βιβλιοπωλείο Bookandart
  • Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 12:00 στην Αίγινα με το κέντρο Δεξιότητες Λόγου, Έκφρασης και Πράξης
  • Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο Αίγιο με το βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Σκέψη
  • Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 12:00 στη Λάρισα (Κλίμαξ Καφέ) με το βιβλιοπωλείο Αnemos στον παιδικό σταθμό της Ελένης Σαρμανιώτου
  • Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 18:00 στη Καρδίτσα με το βιβλιοπωλείο Βασιλάκος
  • Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 11:30 στα Τρίκαλα (Μουσείο Τσιτσάνη) με το βιβλιοπωλείο Παπαγιάννη
  • Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 18:00 στη Θεσσαλονίκη (Εύοσμος) με το βιβλιοπωλείο Βοοκsand Τoys
  • Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 12:00 στους Αγ. Αναργύρους με το βιβλιοπωλείο Επίκεντρον
  • Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στις 11:00-14:00 στο Ν.Ψυχικό με το βιβλιοπωλείο Χαρτόπολις (υπογραφή βιβλίου)
  • Σάββατο 29 Δεκεμβρίου τις 11:00-14:00 στα Ιωάννινα στο κατάστημα Public (υπογραφή βιβλίου). Μαζί μας θα είναι εκείνη την ημέρα ο Κώστας Κρομμύδας και η Ζέτα Δούκα!

Κάθε μέρα οργανώνουμε στις εκδόσεις Διόπτρα και άλλες παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα ή μπορεί να γίνουν μικροαλλαγές, οπότε μείνετε συντονισμένοι! Οι γονείς των μικρών μας φίλων μπορούν να δουν όλες τις παρουσιάσεις στην σελίδα μου και να ακολουθήσουν αυτές που τους ενδιαφέρουν ώστε να ενημερώνονται άμεσα.

5) Η αγαπημένη σειρά των παιδιών μου “Παραμύθια … αλλιώς” θα έχει και συνέχεια; 

Μάλλον όχι προς το παρόν. Πιστεύω ότι και με το Χριστουγεννιάτικο έχει κλείσει ένας πολύ όμορφος κύκλος και θέλω να πάω σε άλλες ιδέες που έχω. Ίσως αργότερα ξαναγυρίσω για μια ακόμη ιστορία. Αλλά θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και να με ενθουσιάσει.

6) Τι ευχή θα έδινες στα παιδιά όλου του κόσμου γι’ αυτά τα Χριστούγεννα;

Πιστέψτε. Πιστέψτε στον εαυτό σας, στους άλλους, στην αγάπη. Πιστέψτε με όλη σας την καρδιά στο απίθανο και πολύ σύντομα αυτό θα γίνει πιθανό…

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ηλικίες 4+
 
Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. 
Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος είναι αποφασισμένος να λύσει ακόμα ένα μυστήριο, ίσως το μεγαλύτερο των παιδικών μας χρόνων, και μάλιστα πρέπει να το κάνει σε μία μόλις νύχτα! Τι τρέχει με αυτόν τον Αϊ-Βασίλη; Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει; Και αν υπάρχει πώς προλαβαίνει ένας άνθρωπος, έστω και με ιπτάμενους ταράνδους, να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του πλανήτη σε ένα βράδυ; Και έτσι… γεματούλης που είναι, πώς περνάει μέσα από την καμινάδα; Kαι το άλλο; Πού ξέρει ποιος είναι καλός και ποιος όχι; Η νύχτα των Χριστουγέννων έφτασε και ο Φάνης δεν θα την αφήσει να περάσει έτσι! Πρέπει να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια.

Μετά τα επιτυχημένα βιβλία της σειράς Παραμύθια… αλλιώς! Σκουφοκοκκινίτσα, Ρεβιθοκοντούλης και Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα, που τόσο αγαπήθηκαν από τα παιδιά, η Μαρίνα Γιώτη ξεκινάει για μια περιπέτεια στη καρδιά των Χριστουγέννων. Τελικά τι λέμε στα παιδιά μας όταν μας ρωτούν για τον Αϊ-Βασίλη;
Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα…
«Και εάν έρθει η στιγμή που τα διάφορα ακούσματα, οι αντιφάσεις, η αμφισβήτηση και οι απορίες των παιδιών σας καθώς μεγαλώνουν πάρουν τη θέση της φαντασίας, σκεφτείτε το παρακάτω ερώτημα πριν τους απαντήσετε: Μαμά και μπαμπά, πιστεύετε στον Αϊ-Βασίλη;»
Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου, εκπαιδευτικός

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Συνεντεύξεις Χριστούγεννα