5 tips για να επαναφέρετε τα παιδιά σας σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές

5 tips για να επαναφέρετε τα παιδιά σας σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές

Το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα η ομορφότερη περίοδος του χρόνου για τα παιδιά! Είναι η περίοδος που κάθονται τον περισσότερο καιρό απ’ όλο τον χρόνο και έχουν άπλετη ελευθερία να κάνουν ότι θέλουν και να ξεφύγουν από την καθημερινή ρουτίνα του διαβάσματος.

Τα δικά μου τα παιδιά φέτος το καλοκαίρι τα άφησα να βαρεθούν, είχαν ελευθερία να κάνουν ότι θέλουν, εξαιρουμένου των ηλεκτρονικών συσκευών γιατί σπάνια έως καθόλου τους δίνω κινητά ή tablet. Eιδικά ο μεγάλος δεν έπιασε καν μολύβι στα χέρια του, μόνο παραμύθια διάβασε που έτσι και αλλιώς είναι τα αγαπημένα του και τον υπόλοιπο χρόνο και εγκυκλοπαίδειες με ζώα, λόγω ότι είναι λάτρης των ζώων και θέλει να μαθαίνει όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται γι΄αυτά. Εννοείται είδαν αρκετή τηλεόραση και αγαπημένες ταινίες στον υπολογιστή και ειδικά ο μεγάλος “ξενύχτησε” λίγο παραπάνω απ’ ότι τον υπόλοιπο χρόνο, κοιμόταν κατά τις 22.00 με 22.30 χωρίς μεσημεριανό ύπνο.

Φαντάζομαι ένα αντίστοιχο ελεύθερο πρόγραμμα θα είχαν και τα δικά σας τα παιδιά. Είναι λοιπόν η ώρα που όλοι οι γονείς “ζοριζόμαστε” πως θα επαναφέρουμε τα παιδιά μας στο “χειμωνιάτικο” πρόγραμμα ώστε να κοιμούνται και πάλι νωρίς για να ξυπνάνε εύκολα για το σχολείο.

Σας έχω λοιπόν 5 εύκολα tips προσαρμογής και επαναφοράς των παιδιών σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές.

  • Ακόμα και από σήμερα αλλά ειδικά μια βδομάδα πριν ξεκινήσει το σχολείο αρχίστε να τα πηγαίνετε πιο νωρίς για ύπνο. Την πρώτη μέρα ένα τέταρτο νωρίτερα, τη δεύτερη και τρίτη μέρα μισή ώρα νωρίτερα, την τέταρτη και πέμπτη μέρα 45 λεπτά νωρίτερα, την έκτη και έβδομη μέρα 1 ώρα νωρίτερα. Την ώρα θα την καθορίσετε εσείς ανάλογα με πόσο αργά κοιμόταν τα παιδιά σας το καλοκαίρι. Και πιστέψτε με χωρίς να το καταλάβετε μέσα σε μια βδομάδα σταδιακά, χωρίς πίεση και χωρίς να το καταλάβουν τα παιδιά θα έχουν επανέλθει στο κανονικό τους πρόγραμμα. ΠΡΟΣΟΧΗ μην το αφήσετε να το κάνετε την τελευταία μέρα γιατί θα αποτύχετε παταγωδώς, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τσακωθείτε με τα παιδιά σας, να υπάρχει ένταση και να μην καταφέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ελάτε για λίγο στη θέση τους και σκεφτείτε εσείς θα μπορούσατε ενώ 3 μήνες ήσασταν χαλαροί και κοιμόσασταν ότι ώρα θέλετε ξαφνικά ένα βράδυ να κοιμηθείτε από τις 9;
  • Η τηλεόραση, τα παιχνίδια και οι έξοδοι πρέπει να τελειώνουν πλέον νωρίτερα έτσι ώστε να έχουν τα παιδιά σας το χρόνο να ηρεμήσει το σώμα τους και το πνεύμα τους. Την βδομάδα που μας έρχεται μειώστε τους, σταδιακά πάντα, όχι απότομα, τις ώρες που έβλεπαν τηλεόραση ή έπαιζαν παιχνίδια<
  • Μειώστε τις “ατασθαλίες” στο φαγητό και επαναφέρεται το πιο υγιεινό πρόγραμμα που είχαν τα παιδιά πριν τις διακοπές. Μειώστε τους την κατανάλωση σε σνακ, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, γαριδάκια, πατατάκια που έτρωγαν ελεύθερα το καλοκαίρι, έτσι και αλλιώς το πρωινό τους στο σχολείο πλέον δεν θα τα περιλαμβάνει αυτά και καλό θα είναι να επανέλθουν πάλι στο κανονικό πρόγραμμα διατροφής τους που θα τα βοηθάει στη σωστή τους ανάπτυξη και στην απόδοσή τους στο σχολείο. Διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο με τροφές superfoods που θα βοηθήσουν τα παιδιά στη σωστή ανάπτυξή τους, εδώ “παιδιά, γλυκά και όρια” και εδώ για τη διατροφή των παιδιών τους σχολικούς μήνες.
  • Κάντε μια ανακαίνιση στο δωμάτιο τους και ετοιμάστε το χώρο του γραφείου τους που θα διαβάζουν. Κάντε μια λίστα με τα σχολικά είδη που θέλουν να αγοράσουν, αφήστε τα να διαλέξουν τα πάντα μόνα τους, αρκεί βέβαια να είναι στον οικονομικό σας προϋπολογισμό. Ξεχυθείτε μαζί για τα σχολικά ψώνια και μιλήστε τους με ενθουσιασμό για τις δικές σας παιδικές αναμνήσεις και πόσο λαχταρούσατε κάθε χρόνο να ξανανοίξουν τα σχολεία, να αγοράσετε νέα σχολικά και να ξαναδείτε τους συμμαθητές και φίλους σας.
  • Και τέλος προετοιμάστε ένα μίνι πάρτυ καλώντας τους πιο αγαπημένους τους συμμαθητές και φίλους, ώστε να ξανά συναντηθούν να παίξουν και να περάσουν ξένοιαστα λίγες μέρες πριν το σχολικό κουδούνι χτυπήσει για ακόμα μία φορά.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary Σχολείο