Home > Efi's Diary > 5 tips για να έχετε τέλεια σχέση με το δάσκαλο του παιδιού σας

5 tips για να έχετε τέλεια σχέση με το δάσκαλο του παιδιού σας

  •  
  •   
  •  
  •  

Όλοι οι γονείς ειδικά τα πρώτα χρόνια που το παιδί μας πάει σχολείο έχουμε την ίδια αγωνία. Περνάει καλά το παιδί μου, του φέρεται ωραία ο δάσκαλος, του μιλάει ωραία, το ενθαρρύνει;;
Όλες αυτές οι ανησυχίες είναι απολύτως φυσιολογικές και θεμιτές. Δυστυχώς πολλοί γονείς που ξέρω και προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια που τα παιδιά μου πάνε σχολείο, δεν μιλάνε ωραία στους δασκάλους, τους αμφισβητούν μπροστά στα παιδιά τους (μέγα λάθος) και έχουν τρομερές απαιτήσεις από αυτούς!

Θα μοιραστώ μαζί σας μέσα από την προσωπική μου εμπειρία όλων αυτών των χρόνων που τα παιδιά μου πάνε παιδικό, προνήπιο, νήπιο και δημοτικό, 5 τρόπους για να έχετε τέλεια σχέση με το δάσκαλο του παιδιού σας και κατά συνέπεια να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας βρίσκεται σε ένα όμορφο και γαλήνιο περιβάλλον.
Το παιδί μας περνάει τουλάχιστον την μισή του μέρα στο σχολείο και ότι βιώνει εκεί είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξή του.

Ευτυχώς οι εμπειρίες μου σ’ αυτό το θέμα είναι σε γενικές γραμμές εξαιρετικές, είχαμε την τύχη να έρθουν στο δρόμο μας πολλοί καλοί εκπαιδευτικοί και άνθρωποι, με εξαίρεση το Νηπιαγωγείο που πήγαινε ο Κωνσταντίνος μου, που ήταν πολύ αρνητικές οι δασκάλες και καθόλου ικανές να τα διαχειριστούν.

  1. Μην τον αμφισβητείτε και ειδικά μπροστά στο παιδί! Όταν συζητάτε για την πρόοδο του παιδιού μη βιαστείτε ούτε να δικαιολογήσετε το παιδί ούτε να αμφισβητήσετε την κρίση του. Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει. Περνάει αρκετές ώρες με το παιδί σας και λόγω της εμπειρίας του είναι σε θέση να σας πει γι’ αυτό πράγματα τα οποία μπορεί εσείς οι ίδιοι να μην έχετε παρατηρήσει σπίτι.
  2. Δείξτε στον δάσκαλο την καλύτερη και πιο θετική πλευρά του εαυτού σας! Δείξτε πρόθυμοι να συνεργαστείτε μαζί του, προσφέρετε εθελοντικά τη βοήθειά σας στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, να έχετε ουσιαστική σχέση μαζί του και όχι επιφανειακή, να του περάσετε το μήνυμα ότι είστε με το μέρος του και ότι αφουγκράζεστε τις επιθυμίες του.
  3. Δείξτε του κατανόηση! Ο δάσκαλος είναι άνθρωπος όπως είστε και εσείς και πολλές φορές μπορεί να παρεκτραπεί, να υψώσει λίγο τη φωνή του, να πει και μια κουβέντα παραπάνω, αρκεί βέβαια να είναι μέσα σε «λογικά» πλαίσια. Σκεφτείτε ότι εσείς δεν μπορείτε να κάνετε καλά ένα, δυο ή τρία παιδιά που είναι και δικά σας και τα αγαπάτε, φανταστείτε αυτός που έχει να διαχειριστεί καθημερινά 20 και πάνω διαφορετικά παιδιά, άλλα με μαθησιακές δυσκολίες, άλλα με ιδιαιτερότητες και τα περισσότερα χωρίς όρια γιατί δυστυχώς οι νέοι γονείς τα παιδιά μας τα έχουμε πολύ καλομαθημένα και καθόλου οριοθετημένα.
  4. Να έχετε συχνή επικοινωνία μαζί του, να του μιλάτε όμορφα ακόμα και τις δύσκολες μέρες των παιδιών σας, να του δείχνετε ότι τον καταλαβαίνεται, ότι είστε στο ίδιο στρατόπεδο και ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ να διασταυρώνετε τα λεγόμενα του παιδιού σας όταν κατηγορεί τον δάσκαλο, εννοείται δεν θα δείχνετε στο παιδί σας ότι δεν το πιστεύεται αλλά δεν θα σπεύδετε να κατηγορήσετε το δάσκαλο πριν είστε σίγουροι τι ακριβώς έχει συμβεί!
  5. Να μιλάτε πάντα στο παιδί σας με τα καλύτερα λόγια για το δάσκαλο!

Όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα αν τα εφαρμόσετε θα επιτύχετε την ιδανική σχέση μαζί του με βασική προϋπόθεση ο δάσκαλος να είναι καλός εκπαιδευτικός και άνθρωπος, να έχει διάθεση και να είναι πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί σας. Γιατί αν είναι απρόθυμος ότι και να κάνετε εσείς δεν θα υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου την Κα Ευγενία Χαλιμούρδα τη δασκάλα του Κωνσταντίνου μου στο Δημοτικό και την Κα Αλεξάνδρα Κοτσαλή και όλα τα κορίτσια του παιδικού σταθμού που πήγε ο Δημήτρης μου, γιατί τα αγκάλιασαν με αγάπη και τρυφερότητα και όταν περνάνε καλά τα παιδιά στο σχολείο τους αυτό αντικατοπτρίζετε στο πρόσωπο τους και στην συμπεριφορά τους την υπόλοιπη μέρα!! Νιώθω τυχερή και ήσυχη ότι τα παιδιά μου είναι σε καλά χέρια, τι άλλωστε θέλει ένας γονιός για το παιδί του;;;

της Έφης Αργυροπούλου
Journalist and blogger of Working Moms.

Δείτε επίσης
Ό,τι χρειάζεσαι για το παιδί σου με ένα κλικ στην πόρτα σου
Κάθε εργαζόμενη μαμά νιώθει ενοχές όταν λείπει πολύ από το σπίτι
Πως επηρεάζει τη ζωή ενός ζευγαριού ο ερχομός ενός παιδιού;
Μαμά μην τα παρατάς!

Αφήστε απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή σχολίου, αποδέχεστε την Πολιτική απορρήτου.
*Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το workingmoms.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του workingmoms.gr