Πως να κάνουμε το παιδί μας να τρώει φρούτα και λαχανικά;

Πως να κάνουμε το παιδί μας να τρώει φρούτα και λαχανικά;

Σας έχουμε απλές λύσεις οι οποίες ενδεχομένως να σας βοηθήσουν. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή σας την προσπάθεια να θυμάστε, ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ότι μετά την πάροδο του δεύτερου έτους ο μικρός σας ήρωας ή η μικρή σας πριγκίπισσα μπορεί, να έχει προσωπική πλέον άποψη και να διαμορφώνει σιγά-σιγά εικόνα για το τι του αρέσει και τι όχι. Εάν δεν τρώει κάποια τροφή μην το ζορίζεται, απλά φερθείτε έξυπνα και ψάξτε να βρείτε από ποια άλλη ομάδα τροφών μπορεί να πάρει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του φρούτου ή του λαχανικού που δεν προτιμά.

Μερικές ιδέες:

 • Ποικιλία τροφών στο τραπέζι. Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία τροφών, έτσι ώστε το παιδί να βλέπει τις εναλλακτικές επιλογές και ταυτόχρονα να μπαίνει στον πειρασμό να τις δοκιμάσει!
 • Πρόγραμμα γευμάτων. Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες γευμάτων και αποφύγετε τα τσιμπολογήματα ανάμεσα από τα γεύματα. Μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί κάθεται πεινασμένο στο τραπέζι.
 • Μίμηση γονιών. Αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας! Οπότε μην περιμένετε να φάει το παιδί σας φρούτα ή/και λαχανικά εάν δεν δει πρώτα εσάς να τα καταναλώνεται στο γεύμα σας.
 • Δείξτε ενθουσιασμό για κάθε νέα τροφή που εισάγετε στα γεύματα σας!!!
 • Συζητήστε με το παιδί σας για το πόσο σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή και το ρόλο που παίζουν οι βιταμίνες για να είναι σούπερ δυνατό!!!
 • Αν έχετε αγόρι μπορείτε να παρομοιάζετε την τροφή με τα καύσιμα των αυτοκινήτων!!!Το αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμα για κινηθεί και να είναι γρήγορο στους αγώνες, έτσι λοιπόν και ο κανακάρης σας χρειάζεται φρούτα και λαχανικά. Επίσης το σπανάκι μπορεί να το βοηθήσει να κάνει “μπράτσα” όπως ο Ποπάυ ή στη πιο σύγχρονη μορφή “superman”!
 • Αν έχετε κορίτσι φροντίστε να της υπενθυμίζεται, ότι οι πριγκίπισσες είναι τόσο όμορφες και καλλίγραμμες γιατί τρώνε φρούτα και λαχανικά που συμβάλλουν σε μια λαμπερή επιδερμίδα! Μεταξύ μας, αυτή είναι η αλήθεια!!!
 • Δώστε ποικίλα ερεθίσματα μέσα από βιβλία!!! Ακόμη και όταν το παιδί είναι μηνών μπορείτε να του δείχνεται εικόνες με φρούτα έτσι ώστε να ακούει και τα χρώματα αλλά και το όνομα του κάθε φρούτου και λαχανικού. Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία για τις πρώτες λεξούλες του παιδιού αλλά και για τα αμέσως επόμενα στάδια ανάπτυξης, τα οποία βοηθούν το παιδί να ταξινομεί τις τροφές αλλά και να διαμορφώσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Υπενθύμιση!!

 1. Όταν λέμε φρούτα μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τους φυσικούς χυμούς, οι οποίοι καταναλώνονται αμέσως μετά την παρασκευή τους. Όχι όμως οι συσκευασμένοι οι οποίοι περιέχουν ζάχαρη, συντηρητικά, και χρωστικές…. ας μου επιτραπεί η έκφραση “ζαχαρόνερο”.
 2. Τα λαχανικά σας είναι καλύτερα να μαγειρεύονται στον ατμό, μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί παίρνει το μέγιστο των βιταμινών.
 3. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής ή βιολογικά τα οποία δεν είναι άγουρα, έτσι ώστε το παιδί να έχει εικόνα της πραγματικής γεύσης του κάθε φρούτου η λαχανικού.

της Μαρίας Μουσουλή
Και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα της Μαρίας θα βρείτε και στο blog της:
www.mariehealthsecrets.blogspot.gr

Παιδική διατροφή