Oδηγός “επιβίωσης” ενάντια στις αρρώστιες στους παιδικούς σταθμούς

Oδηγός “επιβίωσης” ενάντια στις αρρώστιες στους παιδικούς σταθμούς

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα για τα παιδιά και κυρίως για τους γονείς όταν πλησιάζει η ημέρα της έναρξης των βρεφονηπιακών σταθμών. Χαρά, προσμονή, αγωνία για τον…αποχωρισμό μετά το καλοκαιρινό «δέσιμο» αλλά και ανησυχία για το κύμα ιώσεων, συμπεριλαμβάνονται ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που τους απασχολούν τη 1η Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε, πολλά παιδιά ξεκινούν για πρώτη φορά την παρακολούθηση του βρεφονηπιακού σταθμού σε μικρή ηλικία (2 – 3) ετών ή και ακόμη μικρότερα.

«Το ανοσοποιητικό του παιδιού σε αυτή την ηλικία, όπως είναι φυσικό, δεν έχει ωριμάσει ακόμη, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο στις διάφορες λοιμώξεις,  κυρίως ιώσεις, που “συχνάζουν” στο συγχρωτισμένο και κλειστό λόγω εποχικών  συνθηκών,  χώρο του σχολείου. Το αποτέλεσμα είναι οι πολύ συχνές λοιμώξεις που αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό και  γαστρεντερικό σύστημα», εξηγεί η  παιδίατρος δρ Άννα Παρδάλη, επιμελήτρια στο Νοσοκομείο Ιασώ Παίδων.

Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι για να μεταφερθούν οι λοιμώδεις παράγοντες που αρρωσταίνουν τους μικρούς μαθητές, αρκεί η επαφή με τα χεριά για μόλις 15 δευτερόλεπτα. «Κακή» είναι και η συνήθεια των παιδιών ηλικίας μικρότερης των 4 ετών, να βάζουν τα χεριά στο στόμα τους κάθε 3 δευτερόλεπτα, γεγονός που τα κάνει ευάλωτα.

Μοιραία, η συχνότητα των λοιμώξεων είναι τέτοια που, πολλές φορές δίνεται η εντύπωση ότι δεν υπάρχει διάκριση στο που τελειώνει ο κύκλος της μιας ίωσης και που ξεκινάει ο καινούριος.

«Με δεδομένο ότι ο κύκλος μιας ίωσης του αναπνευστικού διαρκεί ακόμη και έως δυο εβδομάδες – και αυτός θεωρείται φυσιολογικός χρόνος έως την αποδρομή της –  είναι πολύ εύκολο να θεωρηθεί ότι το παιδί είναι συνέχεια άρρωστο , μιας και,  εν τω μεταξύ,  το παιδί  έχει ‘κολλήσει’ μια καινούρια  ίωση», σημειώνει η κ. Παρδάλη.

Παρά ταύτα, οι μικροί μαθητές αποδεικνύονται ιδιαίτερα δυνατοί: Οι ειδικοί εξηγούν ότι κάθε φορά που ο οργανισμός εκτίθεται σε ένα λοιμογόνο παράγοντα η φυσιολογική διαδικασία ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού, καταλήγει σε παράγωγη αντισωμάτων έναντι του συγκεκριμένου ιού ή μικρόβιου.

Ο  οργανισμός «αποθηκεύει» αυτά τα αντισώματα  για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια,  ενισχύοντας το φυσικό οπλοστάσιο της άμυνάς του.

«Υπάρχουν ιοί όπως π.χ. της ανεμοβλογιάς,  που τα αντισώματα της μετά τη νόσηση , διαρκούν  και υπάρχουν στον οργανισμό μας για πάντα. Αυτό δεν συμβαίνει δυστυχώς για τις συνήθεις λοιμώξεις,  όπου τα αντισώματα διαρκούν λιγότερο, εφοδιάζουν όμως το οπλοστάσιο του οργανισμού ώστε σε μελλοντική του επανέκθεση  στο αντίστοιχο  ιό ή μικρόβιο, να μη νοσήσει  ή να μην νοσήσει βαριά», προσθέτει η κ. Παρδάλη.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι ο υπέρμετρος «βομβαρδισμός» του παιδιού μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσει στην εξάντληση του.  Το  αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα καινούριο λοιμογόνο παράγοντα που θα νικήσει την ήδη εξαντλημένη άμυνα του με συνέπεια να  νοσήσει βαριά. Γι αυτό και οι επιστήμονες συνιστούν στους γονείς να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον παιδίατρο τους.

Οδηγός επιβίωσης για μικρούς και μεγάλους

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι γονείς πρέπει να:  

  1. ελέγξουν  με τον Παιδίατρο τους την καλή κατάσταση της υγείας του παιδιού τους πριν την έναρξη του σταθμού και να ολοκληρώσουν όλους τους προβλεπόμενους  για την ηλικία του  εμβολιασμούς.
  2. κατανοήσουν το φαινόμενο της συχνής νόσησης σαν απαραίτητη φυσική διαδικασία.
  3. παρέχουν στα παιδιά τους καλή διατροφή (φρούτα, λαχανικά , αντιοξειδωτικές ουσίες , ισορροπημένη πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά, αρκετά υγρά)  που να ενισχύει την άμυνα τους.
  4. φροντίζουν το  παιδί τους  να κοιμάται αρκετά και να ξεκουράζεται.
  5. κρατούν απαραίτητα το παιδί στο σπίτι έως την ανάρρωση του.
  6. εκπαιδεύουν το παιδί τους στις συνήθειες υγιεινής όπως το πλύσιμο χεριών.
  7. ελέγχουν  τους κανονισμούς  του σχολείου που αφορούν την υγιεινή και τον  σωστό αερισμό των χώρων του σχολείου.

της Dr. Άννας Παρδάλη Επιμελήτρια Παιδίατρος, Νοσοκομείου Παίδων “Ιασώ”.
www.annapardali.gr.
** Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα νέα” και παραχωρήθηκε στο blog μας με την άδεια της Κας Παρδάλη.

Υγεία