Πως θα κάνετε πιο εύκολο το καθημερινό διάβασμα;

Πως θα κάνετε πιο εύκολο το καθημερινό διάβασμα;

Το διάβασμα στο σπίτι είναι μια διαδικασία δύσκολη, παίρνει πολλές ώρες, δημιουργεί εντάσεις αλλά και συναισθήματα ματαίωσης και απογοήτευσης. Η ικανότητα για μάθηση είναι από τα μεγαλύτερα χαρίσματα του ανθρώπου. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να γίνει πιο εύκολη διαδικασία;

  1. Χρησιμοποιείστε ένα οπτικό πρόγραμμα για τις εργασίες της ημέρας! Κάθε φορά που τελειώνουμε κάτι μπορούμε να κολλάμε ένα αυτοκόλλητο δίπλα!!
  2. Συχνά διαλείμματα! Αν το παιδί μπορεί να συγκεντρωθεί για 10 λεπτά είναι πολύ δύσκολο να απαιτούμε να κάνει όλες τις εργασίες μαζί. 10 λεπτά διάβασμα, 5 λεπτά διάλειμμα!!
  3. Τι θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί ώστε να μάθει πιο εύκολα κάτι; Κάποια παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα όταν το θέμα μελέτης έχει αρκετές εικόνες! Άλλα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα με κινητικές δραστηριότητες!
  4. Δημιουργήστε ένα σύστημα επιβράβευσης! Αρκετά παιδιά αποδίδουν καλύτερα όταν προσδοκούν για κάτι που τους αρέσει! Προσοχή! θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους όρους της συμφωνίας!
  5. Πριν το διάβασμα παίξτε κινητικά παιχνίδια ή κάντε ένα μικρό περίπατο! Ιδιαίτερα για τα παιδιά με δυσκολίες στη συγκέντρωση, στα πεντάλεπτα διαλείμματα κάντε κάτι που να εμπεριέχει κίνηση!!
  6. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες! Θέλουμε να καλλιεργήσουμε αίσθημα εμπιστοσύνης με το παιδί. Θυμηθείτε, πρέπει να επιβραβεύουμε την κάθε προσπάθεια του παιδιού!!
  7. Χρησιμοποιείστε ρολογάκια αντίστροφης μέτρησης (κουζίνας) ή κλεψύδρες! Το παιδί με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει καλύτερη διαχείριση αλλά και γνώση της έννοιας του χρόνου!!
  8. Απομακρύνετε αντικείμενα που μπορεί να τραβούν την προσοχή του παιδιού! Προσπαθήστε να απομονώσετε διασπαστικούς παράγοντες όπως τηλεόραση, φωνές κ.λ.π.
  9. Ξεκινήστε το διάβασμα με το πιο “βαρετό” ή δύσκολο μάθημα και τελειώστε με το πιο εύκολο για το παιδί!
  10. Δεν λειτουργεί για όλους η ίδια ώρα για μελέτη. Κάποια παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα μετά το σχολείο ενώ άλλα το απόγευμα. Επίσης, μην ξεχνάτε, ότι κάποιες μέρες το παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να διαβάσει! Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να εξετάσουμε αν συνέβη κάτι ή κάποια απρόσμενη αλλαγή στο πρόγραμμα. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν το παιδί περισσότερο απ’ ότι φαντάζεστε!!

“Κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό και τρόπο να μαθαίνει. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, και δεν είναι μόνο ικανό στο να μάθει αλλά και στο να πετύχει”. Robert John Meeha.n

Σχολείο