To κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τί θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Κάντε μία λίστα, προμηθευτείτε τα υλικά σας για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
Μενού εβδομάδας 29/4– 5/5
Δευτέρα
Κοκκινιστό με το κρέας σούβλας που περίσσεψε
Υλικά
- 500 γρ κρέας που μας έχει περισσέψει (αρνί, χοιρινό)
- 3 ντομάτες μέτριες τριμμένες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
- 2 φύλλα δάφνης
- 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το σκόρδο με το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για λίγο ακόμα για να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματα τους.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και ένα ποτήρι νερό και αλατίζουμε, προσοχή αν το κρέας μας έχει ήδη αλάτι δεν ρίχνουμε πολύ.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει η σάλτσα μας και να μαλακώσει το κρέας μας.
- Σερβίρουμε με μακαρόνια, πατάτες ή ρύζι.
Τρίτη
Μαυρομάτικα φασόλια με άγρια χόρτα
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 1 κιλό χόρτα άγρια και αρωματικά (ραδίκια, ζοχοί, σταμναγκάθι, καυκαλήθρα, μυρώνια, κ.λπ.), πλυμένα και χοντροκομμένα
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι καλό παρθένο ελαιόλαδο
- λίγη τριμμένη πιπεριά κόκκινη, καυτερή (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζετε τα φασόλια για 2 λεπτά και τα σουρώνετε. Τα ξαναβάζετε να βράσουν σε αρκετό νερό για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν.
- Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα.
- Προσθέτετε τα φασόλια, με όσο νερό χρειάζεται να γίνει το φαγητό ζουμερό. Ανακατεύετε το φαγητό προσεκτικά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε το φαγητό συνοδεύοντας με χωριάτικο ψωμί.
Τετάρτη
Σαρδέλες φούρνου με λεμονάτες πατάτες
Υλικά
- 8 μέτριες πατάτες
- 1 κιλό σαρδέλες ή γαύρος
- 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
- 2 λεμόνια (χυμός)
- 1 κ.γλ ρίγανη
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε τις σαρδέλες ψητές στο φούρνο, καθαρίζοντας τις πατάτες και κόβοντάς τες κυδωνάτες. Τις τοποθετούμε σε ταψάκι να είναι στριμωγμένες. Ρίχνουμε στο ταψί και το σκόρδο, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά ν’ αναμειχθούν όλα τα υλικά.
- Συμπληρώνουμε νερό μέχρι τη μέση της πατάτας (περίπου 1 ποτήρι). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και σε αέρα για 40΄ μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις σαρδέλες, με μαχαίρι κόβουμε το κεφάλι και τραβάμε με απότομη κίνηση για να φύγουν και τα εντόσθια.
- Ελαφρά ξύνουμε το δέρμα να φύγουν τα λέπια. Πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Όταν τρυπήσουμε τις πατάτες με πιρούνι και δούμε ότι μαλάκωσαν, τότε τοποθετούμε τις σαρδέλες τη μία πάνω στην άλλη σε στρώση, πάνω στις πατάτες και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμη 15΄.
- Σερβίρονται ζεστές με πατάτες και την υπέροχη σάλτσα τους.
Πέμπτη
Ψεύτικα κεφτεδάκια με φακές και πλιγούρι
Υλικά
- 2 φλ. φακές
- 4½ φλ. νερό
- 1½ φλ. πλιγούρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα αποξηραμένο δυόσμο
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε σε μία κατσαρόλα τις φακές με το νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τότε ρίχνουμε το πλιγούρι.
- Όταν η κατσαρόλα δεν έχει πια άλλα υγρά σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, μαϊντανό και δυόσμο.
- Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Το ρίχνουμε στις φακές. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.
- Πλάθουμε τότε κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια. Τα αραδειάζουμε σε πιατέλα. Σερβίρουμε με ντιπ ταχινιού, με ντιπ γιαουρτιού ή με ντιπ ντομάτας.
Παρασκευή
Πρασόρυζο
Υλικά
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 3 πράσα
- 200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
- 1,2 λίτρα νερό
- 1 κύβο λαχανικών
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό από ένα λεμόνι
- 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
- φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα
- φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Κόβουμε τα πράσα σε μικρές ροδέλες 1 εκ. τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται το πράσο.
- Ανακατεύουμε ανά διαστήματα με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε μαζί με το μείγμα πράσου – κρεμμυδιού για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει σκεπασμένο με καπάκι για 15 λεπτά.
- Μετά από 15 λεπτά το ρύζι θα έχει απορροφήσει τα περισσότερα υγρά από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε, ξανασκεπάζοντας για τα τελευταία 4-5 λεπτά.
- Ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει το ρύζι.
- Αφαιρούμε το φαγητό από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον άνηθο, τον δυόσμο και το κρεμμυδάκι.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σκεπάζουμε για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.
- Αν το ρύζι ακόμα κρατάει αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά στη φωτιά και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ακόμα λίγο νερό.
- Ελέγχουμε τα καρυκεύματα, την οξύτητα και σερβίρουμε με τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Σαββάτο
Πέννες με αβοκάντο και κουκουνάρι
Υλικά
- 500 γρ. Πέννες ΗΛΙΣ
- 2 αβοκάντο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- το χυμό ενός λεμονιού
- το χυμό ενός λάιμ
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
- 5-8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε καλά αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε καλά το αβοκάντο, το χυμό λεμονιού, το χυμό λάιμ, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Κυριακή
Μπιφτέκια γαλοπούλας
Υλικά
- κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- ½ πιπεριά πράσινη
- ½ πιπεριά κόκκινη
- ½ πιπεριά κίτρινη
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 150 γρ. ψωμί του τοστ
- ¼ ματσάκι δυόσμο
- ¼ ματσάκι μαϊντανό
- 1 αυγό
- 500 γρ. κιμά γαλοπούλας
Για τη γαρνιτούρα
- 600 γρ. ρύζι κίτρινο με πιπεριές
- 100 γρ. νερό βραστό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- θυμάρι
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
- Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά για να μαλακώσουν και να χάσουν την υγρασία τους.
- Μεταφέρουμε τα λαχανικά στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ψωμί και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το μείγμα των λαχανικών, τον δυόσμο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το αυγό, τον κιμά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Πλάθουμε 4 μπιφτέκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Για τη γαρνιτούρα
- Τοποθετούμε ένα γουοκ σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το βραστό νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ρύζι και βράζουμε για 5-10 λεπτά.
- Αφαιρούμε και σερβίρουμε τα μπιφτέκια με το ρύζι, το γιαούρτι, θυμάρι και ελαιόλαδο.
Το γλυκό της εβδομάδας
Σοκολατένια πίτσα
Για τη ζύμη
- 250 γρ. νερό χλιαρό
- 7 γρ. μαγιά ξηρή
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 85 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
- 310 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- σιμιγδάλι για το πασπάλισμα
Για την επικάλυψη
- 200 γρ. πραλίνα
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 2 μπανάνες
- 80 γρ. marshmallows
- 120 γρ. φιστίκια Αιγίνης
Για το σερβίρισμα
- φράουλες
- 100 γρ. λευκή κουβερτούρα λιωμένη
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Στο μίξερ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια, βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη λιωμένη κουβερτούρα, το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη.
Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1-1 ½ ώρα να φουσκώσει.
Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα και βάζουμε ένα ταψί, ανάποδα για να κάψει καλά.
Για τη σύνθεση
Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και την κόβουμε σε 4 κομμάτια.
Ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα κομμάτι και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι για να μην κολλήσει στον πάγκο μας.
Το βάζουμε σε ένα ταψί, απλώνουμε το ¼ της πραλίνας, ½ μπανάνα σε φέτες, 3 marshmallows κομμένα στη μέση και 30 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένα.
Μεταφέρουμε πάνω στο καυτό ταψί στον φούρνο με πολύ προσοχή να μην καούμε!
Ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα 3 κομμάτια της ζύμης.
Σερβίρουμε με τις φράουλες κομμένες στη μέση και τη λευκή κουβερτούρα.
της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά
Υπέροχο τσουρεκοεκλέρ με το τσουρέκι που περίσσεψε από το Πάσχα
Κρεατόπιτα από το αρνί ή το κατσίκι που περίσσεψε από το Πάσχα
Τι θα κάνετε τα αυγά που περίσσεψαν από το Πάσχα;