Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τί θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
Μενού εβδομάδας 25/02 – 3/03
Δευτέρα
Ζεστή σαλάτα με φακές και ψητή κολοκύθα
Υλικά
- 1 μεγάλη κίτρινη κολοκύθα κομμένη στη μέση, χωρίς κουκούτσια
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες
- 3 κ. σούπας + έξτρα για το σερβίρισμα
- ½ φλ. φύλλα φασκόμηλου
- αλάτι, πιπέρι
- 100 gr φακές
- 2 κ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 κ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- ¼ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ¼ φλ. δυόσμος ψιλοκομμένος
- ½ φλ. εστραγκόν ψιλοκομμένο
- 100 gr γκοργκοντζόλα θρυμματισμένη
Εκτέλεση
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 250 βαθμούς και τοποθέτησε την σχάρα στην μεσαία θέση.
- Κόψε την κολοκύθια στην μέση, άδειασε το εσωτερικό από τα κουκούτσια και έπειτα κόψ’ την σε λεπτές φέτες (με την φλούδα).
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε την κολοκύθα με το κρεμμύδι και δύο κουταλιές λάδι, το φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι.
- Άπλωσέ τα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήσε για μισή ώρα.
- Αφαίρεσε από τον φούρνο και άφησέ τα για 10 λεπτά να κρυώσουν.
- Ζέστανε ένα κατσαρολάκι με νερό ως την μέση και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός ρίξε τις φακές, χαμήλωσε την φωτιά και σιγόβρασε για περίπου 20 λεπτά.
- Σούρωσε τις φακές και άφησέ τες να κρυώσουν πριν τις ρίξεις σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ανακάτεψέ τες με το ξύσμα και χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το εστραγκόν, αλατοπίπερο και μία κουταλιά λάδι.
- Πρόσθεσε την ψημένη κολοκύθα με τα κρεμμύδια στις φακές και ανακάτεψε προσεκτικά.
- Σέρβιρε ραντίζοντας με έξτρα λάδι και με την θρυμματισμένη γκοργκοντζόλα.
Τρίτη
MΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝΟ
Υλικά
- 250 γρ. σπαγγέτι
- 400 γρ. τόνο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
- 2 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες κομμένες σε κομματάκια
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 5-6 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα. Συνεχίζουμε για 1 λεπτό το σοτάρισμα.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και σοτάρουμε για άλλο 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι 4 κ.σ. νερό από τα μακαρόνια που βράζουν και μόλις ψηθεί η ντομάτα και δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε τον τόνο θρυματισμένο σε μεγάλες μπουκιές. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα μακαρόνια με τρυπητή κουτάλα, δεν χρειάζεται να τα σουρώσουμε και ανακατεύουμε καλά, να πάει παντού η σάλτσα. Μόλις δέσει, ρίχνουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Τετάρτη
Ρεβίθια φούρνου με πολύχρωμες πιπεριές
Υλικά
- 400 γρ. ρεβίθια χονδρά μουσκεμένα αποβραδίς σε άφθονο κρύο νερό
- 2 πιπεριές πράσινες, σε χοντρές φέτες
- 2 πιπεριές κόκκινες, σε χοντρές φέτες
- 1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί, σε χοντρές φέτες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 300 γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 φύλλο δάφνης
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζετε τα ρεβίθια σε νερό με το φύλλο δάφνης και το μπαχάρι μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε το ζωμό. Πετάτε τη δάφνη και το μπαχάρι.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε τις πιπεριές. Όταν μαραθούν, προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε τα ρεβίθια σε πυρίμαχο σκεύος (πήλινο ή γυάλινο) και ρίχνετε τη σάλτσα με τις πιπεριές από πάνω. Ανακατεύετε λίγο με τα ρεβίθια και τοποθετείτε από πάνω το δεντρολίβανο. Αν τα ρεβίθια δεν σκεπάζονται από τη σάλτσα, τότε προσθέτετε ένα φλιτζάνι από το φυλαγμένο ζωμό τους.
- Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 35 λεπτά μέχρι να κάνει το φαγητό μια κρούστα από πάνω. Αν στεγνώσει το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμα.
Πέμπτη
Πανσέτες με πικάντικη πατατοσαλάτα
Υλικά
1.800 γρ. πανσέτες
1 μπουκάλι μπίρα μεγάλο
2 κλωνάρια δεντρολίβανο, μαδημένα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. σούπας κόλιανδρο χοντροτριμμένο
αλάτι
ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για την πατατοσαλάτα
700γρ. πατάτες καθαρισμένες
3 φέτες σαλάμι αέρος, κομμένες σε μικρά κυβάκια
1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
5-6 ραπανάκια, πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
6 κλωναράκια ρόκα, πλυμένη και χοντροκομμένη
2 κουτ. γλυκού κάπαρη (προαιρετικά)
Για το dressing
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
175γρ. γιαούρτι στραγγιστό
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2-3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό λευκό
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένετε τις πανσέτες και τις τοποθετείτε σε μακρόστενο σκεύος έτσι ώστε να χωράνε δύο σειρές.
- Ανακατεύετε την μπίρα με τη ζάχαρη, το πιπέρι καγιέν, τον κόλιανδρο και το αλάτι και περιχύνετε τις πανσέτες με το μίγμα. Σκορπάτε το δεντρολίβανο από πάνω, σκεπάζετε το δοχείο με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο ψυγείο για 6-8 ώρες ή μέχρι την επόμενη μέρα.
- Ετοιμάζετε το γκριλ και, όταν κάψει η σχάρα, την αλείφετε με λάδι και ψήνετε τις πανσέτες γυρίζοντας και αλείφοντας τες κατά διαστήματα με τη μαρινάδα μέχρι να ψηθούν.
- Σερβίρετε τις πανσέτες με την πικάντικη πατατοσαλάτα που ετοιμάζετε ως εξής: βράζετε τις πατάτες για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να λιώσουν. Τις στραγγίζετε και τις κόβετε σε κύβους. Ψήνετε το σαλάμι σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να βγάλει το λίπος του και να «στεγνώσει». Πρέπει να είναι λίγο τραγανό. Το βγάζετε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λίπος του. Ανακατεύετε το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα ραπανάκια, τη ρόκα και την κάπαρη σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε τις πατάτες.
- Χτυπάτε καλά τα υλικά για το dressing και περιχύνετε την πατατοσαλάτα με αυτό. Ανακατεύετε προσεκτικά για να μη σπάσουν οι πατάτες. Σκορπίζετε από πάνω το σαλάμι. Σερβίρεται ζεστή ή μπορείτε να την ετοιμάσετε αποβραδίς και να τη σερβίρετε κρύα.
Παρασκευή
Μπακαλιάρος σε κουρκούτι με σαλάτα παντζάρι
Υλικά
Για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου
800 γρ. μπακαλιάρος παστός, ξαρμυρισμένος και κομμένος σε κομμάτια των 200 γρ.
κουρκούτι
2.000 γρ. ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
80 γρ. αλεύρι σκληρό
40 γρ. κορν φλάουρ
180 γρ. μπίρα
αλάτι
Για τη σαλάτα παντζάρι
200 γρ. παντζάρι, βρασμένο και καθαρισμένο
140 γρ. πορτοκάλι, κομμένο σε φιλέτα
10 γρ. μουστάρδα
50 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
30 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 γρ. μαραθόσπορος
Εκτέλεση
Για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο, ώστε να μπορούν τα κομμάτια μπακαλιάρου να «κολυμπούν» με άνεση κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Φέρνουμε σε θερμοκρασία 170°C και διατηρούμε εκεί.
- Στο μεταξύ, στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα. Βουτάμε τα φιλέτα του ψαριού μέσα στο κουρκούτι και τα κρατάμε για λίγο στον αέρα, ώστε να στραγγίξουν το παραπανίσιο κουρκούτι. Τηγανίζουμε, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Τα βγάζουμε προσεκτικά από το λάδι με μια κουτάλα αράχνη και τα κρατάμε για λίγο πάνω από την κατσαρόλα, ώστε να στραγγίξουν. Τα βάζουμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.
Για το κουρκούτι
- Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σουρώνουμε σε σήτα και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε (όχι όμως για περισσότερο από 30 λεπτά).
Για τη σαλάτα παντζάρι
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και διατηρούμε στο ψυγείο.
Σαββάτο
Ομελέτα φούρνου με baby σπανάκι, άνηθο και φέτα
Υλικά
1 κ. σούπας + έξτρα για το ψήσιμο ελαιόλαδο
1/2 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 1/2 κ. γλυκού αλάτι
200 gr baby σπανάκι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
12 μεγάλα αυγά
2 φλ. γάλα
1 κ. σούπας μουστάρδα Dijon
1/4 κ. γλυκού πιπέρι
1 φλ. φέτα θρυμματισμένη
Εκτέλεση
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθέτησε την σχάρα στην μεσαία θέση.
- Άλειψε με λάδι ένα πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 22x33cm.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζέστανε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρισε το κρεμμύδι με την πιπεριά και μισό κουταλάκι αλάτι.
- Μόλις περάσουν πέντε λεπτά πρόσθεσε το σπανάκι και το σκόρδο και ανακάτεψε για περίπου τρία λεπτά.
- Αφαίρεσε από την φωτιά, πρόσθεσε τον άνηθο και άπλωσε το μείγμα στο σκεύος για τον φούρνο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτύπησε ελαφρώς τα αυγά με το γάλα, την μουστάρδα και το υπόλοιπο αλάτι και το πιπέρι.
- Ρίξε το μείγμα αυγών πάνω από εκείνο με το σπανάκι και πασπάλισε με την φέτα.
- Ψήσε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά, άφησε να κρυώσει για πέντε λεπτά και σέρβιρε.
Κυριακή
Μοσχαράκι κοκκινιστό με πεπονάκι
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μοσχάρι ελιά ή σπάλα κομμένο σε μπουκιές
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη ή ντοματάκια κονκασέ
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- αλάτι
- 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο
- 1/2 κ.γ. πράσινο πιπέρι χοντροτριμμένο
- 500 γρ. πεπονάκι ΗΛΙΣ
- 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι για 4 – 5 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Πασπαλίζετε με το αλεύρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ακόμα 2 – 3 λεπτά.
Το γλυκό της εβδομάδας
Η ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΑΚΗ
Υλικά
Για το κέικ
600 γρ. κουβερτούρα Nestle Dessert
300 γρ. βούτυρο
6 αυγά και 3 κρόκους (μέτρια αυγά)
240 γρ. ζάχαρη
λίγο κακάο Nestle Dessert για το «αλεύρωμα»
Για το crumble
100 γρ. φουντούκια ανάλατα
140 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. καστανή ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
παγωτό βανίλια
φυλλαράκια από δυόσμο
Εκτέλεση
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Σε μπεν μαρί, στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μία κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τους κρόκους με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
Κακαοβουτυρώνουμε καλά μία φόρμα 28 εκ. (καλό είναι να είναι με αποσπώμενη βάση).
Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας με μία σπάτουλα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε κακαοβουτυρώσει.
Καλύπτουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω από το γλυκό μας. Φροντίζουμε να καλυφθεί καλά και να μην έχει κενά.
Βάζουμε το ταψάκι σε ένα μεγαλύτερο ταψί και γεμίζουμε το μεγαλύτερο με καυτό νερό τόσο όσο να φτάσει τουλάχιστον τα 2/3 του ύψους του μικρού ταψιού.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι όταν ακουμπάμε ένα δάχτυλο στο κέντρο του ταψιού να μην κολλάει.
Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε σε μικρά κομμάτια μαζί με το κραμπλ, το παγωτό και φύλλα δυόσμου.
Για το crumble
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το αλεύρι με τα φουντούκια για να γίνουν σκόνη. Το ρίχνουμε στο μίξερ και το ανακατεύουμε πολύ λίγο για να γίνει σαν θρύψαλα ή σαν τρίμμα. Θέλει ελάχιστο ανακάτεμα.
Αδειάζουμε σε ένα ταψάκι που του έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160°C στον αέρα.
Αφήνουμε να κρυώσει το μπισκότο και το σπάμε σε κομμάτια με τα οποία γαρνίρουμε το κέικ μας.
Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου με παγωτό και φύλλα δυόσμου.
της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά