Ο πιο τέλειος family friendly προορισμός για διακοπές με παιδιά

Ο πιο τέλειος family friendly προορισμός για διακοπές με παιδιά

H Aγία Ευφημία είναι ένα όμορφο, παραθαλάσσιο και γραφικό χωριουδάκι στον όρμο της Σάμης στην Κεφαλονιά. Είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας μου και έχω περάσει εκεί τα πιο όμορφα καλοκαίρια της ζωής μου σαν παιδί, μετέπειτα στην εφηβεία και στην ενηλικίωση, αλλά και οικογενειακά, ως μαμά με τα παιδιά μου.

Πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ από τα ξένοιαστα και ονειρικά καλοκαίρια που έχω ζήσει στην Αγία Ευφημία. Την προτείνω παντού με τα μάτια κλειστά και σας συστήνω να τη γνωρίσετε κι εσείς. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση είτε από το λιμάνι της Πάτρας είτε από την Κυλλήνη με τη Levante Ferries. Από την Πάτρα το καράβι φτάνει στη Σάμη, όπου η Αγία Ευφημία είναι μόλις 10 λεπτά και από Κυλλήνη – Πόρο θα φτάσετε στην όμορφη Αγία Ευφημία σε 50 λεπτά.

photo credit

Αν αναζητάτε μέρος για να πάτε διακοπές το καλοκαίρι με τα παιδιά σας, θα σας εξηγήσω τους 5 + 1 λόγους που η Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά είναι ο πιο τέλειος family friendly προορισμός για διακοπές με παιδιά! Εμείς την επισκεπτόμαστε κάθε καλοκαίρι με τα παιδιά μου και θα χαρώ πολύ αν είμαστε την ίδια περίοδο εκεί, να γνωριστούμε από κοντά!

Παραλίες με χαλίκι και βότσαλα

Ελάτε, παραδεχτείτε το, όσο ευχάριστη διαδικασία είναι για τα παιδιά το μπάνιο στη θάλασσα, άλλη τόση τεράστια ταλαιπωρία είναι να πάμε για μπάνιο με ένα, δύο ή τρία παιδιά, ειδικά αν η παραλία είναι αμμουδερή. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά, τα πράγματα και το αμάξι να είναι γεμάτα άμμο και να καθαρίζουμε μια ώρα μετά όλον τον χαμό που αφήνει. Αντίθετα, σ’ όλες τις παραλίες της Αγίας Ευφημίας θα συναντήσετε μόνο βότσαλα και όπως θα πάτε πεντακάθαροι, έτσι και θα φύγετε, γλιτώνοντας πολύ κόπο και κούραση.

Οι διακοπές με τα παιδιά, κακά τα ψέματα, όσο ονειρεμένες κι αν είναι, άλλο τόσο είναι και κουραστικές όταν είναι μικρά.

Οικογενειακές ταβερνούλες με σπιτικό φαγητό

Η αγωνία της κάθε μαμάς όταν πηγαίνει διακοπές με τα παιδιά της είναι αν θα τρώνε όπως τρώνε και στο σπίτι – η κλασική Ελληνίδα μάνα! Όλες οι ταβέρνες στην Αγία Ευφημία έχουν σπιτικό μαγειρευτό φαγητό, ψητά της ώρας, παραδοσιακά εδέσματα όπως κρεατόπιτα και μπακαλιαρόπιτα, ενώ στον χώρο των εστιατορίων υπάρχουν παιδικά καθίσματα. Η αγαπημένη μας παραδοσιακή ταβέρνα είναι ο Σπύρος. Αλλά ακόμα και να μη θέλετε να καθίσετε, μπορείτε να πάρετε σπιτικό φαγητό σε πακέτο, σε ακόμα πιο οικονομική τιμή. Αναζητήστε και τις περιβόητες μάντολες, το ντόπιο γλυκό, αλλά και τη σπέσιαλ καρυδόπιτα που φτιάχνουν στην Αγία Ευφημία.

Πεντακάθαρες παραλίες

Ένας από τους βασικούς λόγους που πάμε διακοπές με τα παιδιά μας σε νησιά, είναι για να απολαύσουμε πεντακάθαρες παραλίες. Οι παραλίες της Αγίας Ευφημίας και γενικότερα της Κεφαλονιάς είναι από τις πιο καθαρές των Ελληνικών Νησιών, με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, στα οποία θα κολυμπούν και θα παίζουν άφοβα τα παιδιά σας χωρίς να φοβάστε μήπως κολλήσουν κάποια δερματολογική ασθένεια. Ειδικά όταν έχετε μωρούλια, η αγωνία είναι ακόμα πιο μεγάλη.

Οι παραλίες της Αγίας Ευφημίας δεν είναι απότομες και βαθιές όπως σε άλλα μέρη της Κεφαλονιάς. Πάντα βέβαια να έχετε τον κατάλληλο θαλάσσιο εξοπλισμό για τα παιδιά! Κάθε μισή ώρα να ανανεώνετε το αντηλιακό, να τους φοράτε καπέλο και όσο μπορείτε να είστε χαλαροί και να απολαύσετε το μπάνιο μέχρι τελικής πτώσεως. Να είστε σίγουροι ότι οι οικογενειακές διακοπές σας θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα στη ζωή των παιδιών που θα θυμούνται όταν μεγαλώσουν. Ο Κωνσταντίνος μου έχει να πάει στην Κεφαλονιά από 2 μιση ετών, όμως παραδόξως ακόμα έχει έντονες αναμνήσεις, αδημονώντας πώς και πώς για τις φετινές μας διακοπές. Ο Δημητράκης θα τη γνωρίσει για πρώτη φορά και η αγωνία του είναι τεράστια!

Photo credits
Παναγής Καβαλλιεράτος

Παιδική χαρά

Τα παιδιά στις διακοπές, όπως και στο σπίτι, είναι ακούραστα. Ένας ακόμα τρόπος να διασκεδάσουν στην Αγία Ευφημία και να πέσουν ξερά το βράδυ ώστε να απολαύσετε και εσείς λίγο ηρεμία με τους άντρες σας ή μόνες σας, είναι στις κούνιες, δίπλα στο γραφικό σχολείο του χωριού. Μπορείτε να πάτε το απογευματάκι για να περάσει η ώρα σας πριν πάτε βόλτα στο γραφικό πλακόστρωτο του χωριού.

Πλακόστρωτο

Διασχίζοντας όλο το χωριό παράλληλα με τη θάλασσα, θα βρείτε το γραφικό πλακόστρωτο, το οποίο καταλήγει στον όμορφο φάρο της Αγίας Ευφημίας. Εκεί μπορείτε να κάνετε περιπάτους το βράδυ με τα παιδιά σας, να κάνουν ποδήλατο ή πατίνι, χαζεύοντας τη μαγευτική θάλασσα και θέα!

Η Αγία Ευφημία είναι από τα μοναδικά χωριά στην Κεφαλονιά που συνδυάζει τόσο αρμονικά την ομορφιά του βουνού και της θάλασσας. Σε απόσταση αναπνοής από την Αγία Ευφημία, βρίσκεται το μοναστήρι των Θεμάτων. Ο επισκέπτης μπορεί να δει το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Μοναστηριού των Θεμάτων, αλλά και την εικόνα της Παναγίας. Στον χώρο φιλοξενούνται ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα, ελάφια, λάμα, άλογα και στρουθοκάμηλοι, τα οποία τα παιδιά μπορούν να χαζέψουν και να ταΐσουν. Επίσης, μπορείτε να κάνετε και πικ-νικ στην καταπράσινη έκταση από την οποία περιβάλλεται το μοναστήρι.

 

Εκτός από οικογενειακές διακοπές, η Κεφαλονιά είναι ονειρικός προορισμός για ζευγάρια, για ταξίδι του μέλιτος, αλλά και για φίλους. Νομίζω για τους λόγους που σας ανέφερα, αλλά και για ακόμα περισσότερους που είμαι σίγουρη ότι θα ανακαλύψετε και μόνοι σας, όταν πάτε διακοπές στην Κεφαλονιά, σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε το πανέμορφο χωριουδάκι μου και εννοείται περιμένω με χαρά τις εντυπώσεις σας!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary