Πώς θα κάνετε οικονομία στην κουζίνα σας;

Πώς θα κάνετε οικονομία στην κουζίνα σας;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ;

Άκρως επίκαιρο θέμα η οικονομία στην κουζίνα μας. Υπάρχουν τρόποι και λύσεις για εξοικονόμηση χρημάτων στο μαγείρεμα, αφού σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, η μέση τετραμελής Ελληνική οικογένεια για τα εβδομαδιαία της ψώνια ξοδεύει 80- 150 ευρώ περίπου.  Αρκετά χρήματα, εάν υπολογίσουμε πως ο μέσος μισθός είναι πολύ χαμηλός αυτή τη στιγμή. Δηλαδή πάνω από το μισό του μηνιαίου εισοδήματος καταναλώνεται για την ανάγκη μας για τροφή. Γι’ αυτό τον λόγο και η εξοικονόμηση της είναι πολύ σημαντική για ένα νοικοκυριό.

Προτεινόμενες λύσεις:

  • Αφού ελέγξετε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας, σημειώστε ποια προϊόντα χρειάζεστε. Είναι βοηθητικό να τα καταγράψετε χωρισμένα σε κατηγορίες (γαλακτοκομικά, λαχανικά, ζυμαρικά..). κλπ.
  • Συγκρίνετε τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ και επιλέξτε τις πιο συμφέρουσες.
  • Για είδη που καταναλώνετε συχνά, προτιμήστε τις μεγαλύτερες συσκευασίες που είναι συνήθως φθηνότερες.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους είναι πιο νόστιμα και ασφαλή για την υγεία και φυσικά κοστίζουν λιγότερο. Μπορείτε εξάλλου να διατηρήσετε τα περισσότερα από αυτά για αρκετούς μήνες στην κατάψυξη ή να φτιάξετε φρουτοπολτούς και μαρμελάδες για να τα καταναλώσετε αργότερα.
  • Ζυμαρικά με διάφορες σάλτσες, ρύζι με λαχανικά και καρυκεύματα κ.α., κοστίζουν πολύ ακριβότερα, ενώ για να τα ετοιμάσετε μόνοι σας δεν απαιτούν ούτε πολύ χρόνο ούτε δυσεύρετα ή ακριβά υλικά.
  • Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ντόπιων τυριών που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς μερακλήδες και η τιμή τους είναι συνήθως χαμηλότερη από των εισαγόμενων. Κοστίζει περισσότερο απ’ ό,τι ένα κομμάτι τυρί στην ίδια ποσότητα Στην αγορά υπάρχουν πολλές ηλεκτρικές μικροσυσκευές που διευκολύνουν στο τρίψιμο του τυριού για όποια χρήση επιθυμείτε.
  • Προτιμάτε την κατεψυγμένη «εκδοχή» ψωμιών ή κέικ και παρόμοιων γλυκών, αντί να τα αγοράζετε έτοιμα και συσκευασμένα.
  • Προτιμήστε να ετοιμάζετε μόνοι τις σάλτσες, θα είναι πιο φρέσκες και υγιεινές και δε χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο στην ετοιμασία τους. Μπορείτε μάλιστα να φτιάξετε μια μεγαλύτερη ποσότητα και να φυλάξετε μέρος της στο ψυγείο ή την κατάψυξη για μελλοντική χρήση

Ο τρόπος διατροφής  μας είναι ο τρόπος που έχουμε επιλέξει για να ζήσουμε. Εμείς, ως ο κατεξοχήν λαός της Μεσογειακής διατροφής και της πληθώρας των τροφών άφθονων σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, το μόνο που πρέπει να φροντίζουμε είναι να ψωνίζουμε σωστά και να μην παρασυρόμαστε  από διαφημιστικά τεχνάσματα. Ο μύθος πως “τα φυσικά προϊόντα είναι καλά αλλά κοστίζουν” πρέπει να εξαλείψει.

Εν κατακλείδι, ό,τι τρώμε αντιπροσωπεύει τον οργανισμό μας. Γι’ αυτό η τροφή μας πρέπει να είναι οικονομική και ποιοτική για μια υγιή και μακροβιότερη ζωή. 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ, BSC
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
ΔΕΔΕ. Χ. ΕΥΘΥΜΙΑ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2102474743
e-mail: efidede@gmail.com
Διεύθυνση: Αχαρνών & Γρ. Λαμπράκη – Άνω Λιόσια, Αθήνα – ΤΚ 13341

Διατροφή