Πράγματα για τα οποία οφείλεις να νιώθεις ευγνωμοσύνη καθημερινά

Πράγματα για τα οποία οφείλεις να νιώθεις ευγνωμοσύνη καθημερινά

Υπάρχουν τόσα στραβά και ανάποδα γύρω μας, τόση αρνητική πληροφόρηση! Κάνουμε καθημερινά προσπάθειες να αλλάξουμε τον εαυτό μας, τις συνθήκες ζωής μας και στο τέλος ξεχνάμε να πούμε «Δόξα τω Θεώ» και να μετρήσουμε τα όμορφα και σημαντικά που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας. Έτσι, για μια αλλαγή, αντί να επικεντρωθείς στα προβλήματα, δες τα καλά της ζωής σου!

Να μερικές ιδέες για όσα θα πρέπει να νιώθεις ευγνωμοσύνη:

Για την ίδια σου τη ζωή

Η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό! Είναι ένα δώρο που πρέπει να το χαίρεσαι κάθε μέρα. Αναπνέεις, ζεις, ονειρεύεσαι, δημιουργείς και κάνεις σχέσεις. Απόλαυσε τις μικρές στιγμές!

Για την κατάστασή σου αυτή τη στιγμή

Το γεγονός ότι έχεις την ικανότητα να διαβάζεις και έχεις πρόσβαση σε υπολογιστή και το ότι κάθεσαι κάπου ήσυχα, χωρίς να πέφτουν βόμβες γύρω σου, είναι τεράστιο προνόμιο.

Για τους γονείς σου

Οι γονείς σου σε έφεραν στη ζωή, σου έδωσαν ό,τι μπορούσαν. Σου έδωσαν την αγάπη και την προστασία τους. Σου έδωσαν μικρές ή μεγάλες ευκαιρίες. Ίσως δεν ήταν τέλειοι. Ίσως έκαναν λάθη. Όμως σε έφεραν στη ζωή. Ίσως σου έδωσαν αδέρφια ή συγγενείς με τους οποίους έχεις έναν δυνατό δεσμό αγάπης.

Για τους φίλους σου

Οι φίλοι είναι οι άνθρωποι που διαλέγεις να έχεις γύρω σου, που σε υποστηρίζουν, πιστεύουν σε εσένα, που είναι εκεί όταν τους χρειάζεσαι και που μαζί τους μοιράζεσαι τα σημαντικά και τα ασήμαντα, τα εύκολα και τα δύσκολα, τα ωραία και τα άσχημα.

Για το κουράγιο σου

Δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Έζησες όλα αυτά τα χρόνια, λίγα ή πολλά. Πέρασες χαρές, ζόρια, δυσκολίες, προβλήματα, λύπες, άγχη, αποτυχίες, απογοητεύσεις, αλλά και νίκες, κατακτήσεις και επιτυχίες. Το κουράγιο σου σε έφερε ως εδώ. Συνέχισε με το κεφάλι ψηλά και ευγνωμοσύνη.

Για την εσωτερική σου δύναμη

Ναι, έχεις εσωτερική δύναμη και ας νομίζεις κάποιες φορές ότι δεν έχεις. Εσωτερική δύναμη είναι όταν βρίσκεις το δρόμο σου, όταν προχωράς εκεί που λες «ως εδώ, σταματάω», όταν δεν παραδίνεσαι, όταν βρίσκεις την υπομονή να ακούσεις τον άλλον, όταν συμπαραστέκεσαι, όταν λες έναν καλό λόγο, όταν ενθαρρύνεις…

Για το μυαλό σου

Αυτός ο καλός σου φίλος, το μυαλό σου, που λειτουργεί για να σκέφτεται, να ελπίζει, να αποφασίζει, να φαντάζεται, να σε κινητοποιεί, να σου δίνει ζωή… Το μυαλό σου και ο τρόπος σκέψης σου είναι μοναδικά, είναι σύμμαχός σου στην πορεία της ζωής.

Για την καρδιά σου

Η καρδιά σου, άλλοτε πληγωμένη, άλλοτε γεμάτη χαρά, άλλοτε να λιώνει από αγάπη, αντιπροσωπεύει τη συναισθηματική σου βάση. Να νιώθεις ευγνωμοσύνη για την καρδιά σου που χτυπάει, που σε κρατάει στη ζωή, που συμβολίζει τον συναισθηματικό σου κόσμο.

Για τις αισθήσεις σου

Είδες ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα, μύρισες ένα λουλούδι, γεύτηκες φρέσκο ψωμί, χάιδεψες τα μαλλιά του παιδιού σου, άκουσες το αγαπημένου σου τραγούδι…. Νιώσε ευγνωμοσύνη για τις αισθήσεις σου που φέρνουν ομορφιά και δίνουν νόημα στη ζωή σου.

Για τα πράγματα που αγαπάς

Ναι, είναι σημαντικό να νιώσεις ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που αγαπάς, τα πράγματα που σε περιστοιχίζουν, που έχεις στην τσέπη, την τσάντα, το συρτάρι, το σπίτι σου, που είναι μέρος της ζωής σου. Αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι αντικείμενα, καταστάσεις, οτιδήποτε, αλλά είναι αυτά που δίνουν νόημα και ομορφιά στη ζωή σου.

Για τα αντικείμενα που έχεις

Τα αντικείμενα που αγόρασες, που σου χάρισαν, που είναι λειτουργικά και σε εξυπηρετούν στην καθημερινότητά σου ή είναι διακοσμητικά και δίνουν μια νότα ομορφιάς και έμπνευσης στη ζωή σου είναι σημαντικά. Μην τα θεωρείς δεδομένα, εκτίμησέ τα για την προσφορά τους στη ζωή σου.

Για τα δάκρυα σου

Νιώσε ευγνωμοσύνη για το ότι μπορεί να κλαις από χαρά, από συγκίνηση, από ανακούφιση, ακόμα και από λύπη. Γιατί τα δάκρυα είναι απόδειξη ότι συναισθηματικά είσαι ζωντανή, ότι ζεις τη ζωή στο φουλ.

Για τις χαρές της ζωής

Ακόμα και αν η ζωή σου είναι δύσκολη ή αν έχεις στεναχώριες, σίγουρα υπήρχαν περίοδοι ευτυχίας, φάσεις που έζησες και ήταν διαφορετικές απ’ ότι η τωρινή σου κατάσταση. Αλλά ακόμα και σήμερα, αν κοιτάξεις καλά, θα δεις ότι υπάρχουν μικρές στιγμές χαράς, μικρές οάσεις στη μέρα σου.

Για τα μαθήματα ζωής

Σίγουρα η ζωή σου δίδαξε κάποια μαθήματα, μέσα από τα λάθη σου, τις επιλογές σου, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σου. Νιώσε ευγνωμοσύνη για όλα αυτά τα μαθήματα ζωής, την πείρα που σου έδωσαν αλλά και για το ότι σε διαμόρφωσαν στο τι είδους άνθρωπος είσαι.

Για τις επιλογές σου

Ναι, πάντα έχεις τη δυνατότητα της επιλογής. Ακόμα και αν δεν έχεις τον έλεγχο των καταστάσεων, το τι σου συμβαίνει, πάντα έχεις τον έλεγχο του πώς θα αντιδράσεις. Και αυτό κάνει τη διαφορά.

Για το όνομά σου

Το όνομά σου είναι η προσωπική σου ταυτότητα. Το διάλεξαν οι γονείς σου με αγάπη, με όνειρα για εσένα και την ελπίδα να ζήσεις μια ωραία ζωή. Το όνομά σου έχει μέσα του πολλά χαρακτηριστικά και ιδιότητες, από το παρελθόν, από την ίδια του την ιστορία, από την ιστορία της οικογένειάς σου. Εσύ όμως είσαι το άτομο που δίνεις αξία και το μοναδικό νόημα στο όνομά σου. Να νιώθεις ευγνωμοσύνη για την προσωπική σου ταυτότητα.

της Δρ Λίζας Βάρβογλη
Ψυχολόγος – Συγγραφέας
www.varvogli.gr

Ευ ζην Τελευταία άρθρα Ψυχολογία