Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για το χειμώνα;

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για το χειμώνα;

Η πτώση της θερμοκρασίας επηρεάζει τόσο την ψυχολογία όσο και τη διατροφή μας. Καθώς το κρύο κάνει αισθητή την παρουσία του το χειμώνα, αναζητάμε τις τροφές εκείνες που θα μας προστατεύουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες με φυσικό τρόπο.

Η σωστή διατροφή, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, κρατώντας το σώμα ζεστό και παρέχει αρκετό καύσιμο για τις δραστηριότητες μας. Οι θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού μας είναι αυξημένες λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας, έτσι οι θερμίδες του φαγητού αποτελούν αντίδοτο στο κρύο, θα πρέπει η διατροφή μας να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής και να λαμβάνουμε μικρές ποσότητες γευμάτων κάθε 3 ώρες. Τα τρόφιμα που αναζητά ο οργανισμός μας το χειμώνα είναι κυρίως αυτά που περιέχουν περισσότερα λιπαρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνουμε μόνο τροφές που περιέχουν λίπος. Ένας οργανισμός για να είναι υγιής και να μπορεί να αντιμετωπίσει το κρύο πρέπει να λαμβάνει και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και πρωτεΐνες.

Στο κρύο χρειαζόμαστε υδατάνθρακες ρύζι και τα μακαρόνια σε συνδυασμό με κρέας είναι μια ακόμη πηγή ενέργειας, πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, θα πρέπει όμως να είμαστε αρκετά προσεκτικοί με τις ποσότητες γιατί το θερμιδικό φορτίο αυτών των τροφών είναι αρκετά υψηλό.
Μια ζεστή μακαρονάδα από ζυμαρικά ολικής αλέσεως με λίγη πρωτεΐνη (π.χ. τυρί με λίγα λιπαρά ή ψάρι) είναι μια καλή επιλογή για να ζεσταθείς.

Ποιος δεν έχει επιθυμήσει τον χειμώνα μια ωραία φασολάδα, λαχταριστά ρεβίθια και αχνιστές φακές. Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον χειμώνα, έχουν λίγες θερμίδες και δίνουν έξτρα ενέργεια στον οργανισμό μας. Σε συνδυασμό με ρύζι πλιγούρι κριθαράκι γίνονται τα αγαπημένα μας παραδοσιακά φαγητά φακόρυζο, ρεβιθόρυζο κλπ, τα όποια είναι σύνθετη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης  χωρίς να καταναλώσουμε κρέας!

Οι λατρεμένες μας σουπίτσες (κοτόσουπα, ψαρόσουπα, κρεατόσουπα) είναι η νούμερο ένα επιλογή, καθώς είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, συστατικά που ενισχύουν άμεσα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι σούπες λαχανικών που περιέχουν και πολύ λίγες θερμίδες συνιστούν ιδανικό γεύμα και κατάλληλο για δίαιτα.

Η μανιταρόσουπα ή τα ψητά  μανιτάρια, περιέχουν φώσφορο, κάλλιο και ψευδάργυρο, στοιχεία αρκετά σημαντικά για την ενίσχυση του οργανισμού γι’ αυτό και τα προτιμάμε κατά τους χειμερινούς μήνες.

Βεβαία δεν ξεχνάμε το σκόρδο , το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο ( Βιταμίνη Ε)  δε θα πρέπει να λείπουν από τα γεύματα μας, εφόσον συμβάλλουν στην θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μαύρο πιπέρι και καυτερές πιπεριές εκτός από την έξτρα γεύση και το άρωμα που προσθέτουν στο φαγητό, περιέχουν ουσίες όπως η καψαΐκίνη και η πιπερίνη, που διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα.

Επίσης,  για τα ενδιάμεσα κυρίως γεύματα μας τον χειμώνα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ταχίνι, αβοκάντο, σταφίδες  οι ξηροί καρποί,  χάρη στο σελήνιο που περιέχουν προστατεύουν από τους ιούς της γρίπης και αποτελούν ιδανικό σνακ
Σε αντίθεση με το καλοκαίρι που η αίσθηση αφυδάτωσης είναι έντονη, το χειμώνα συχνά λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας ξεχνάμε να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας. Δε θα πρέπει να παραλείπουμε να πίνουμε αρκετό νερό αλλά και ζεστά ροφήματα που μας ενυδατώνουν και μας εξασφαλίζουν σταθερή εσωτερική θερμοκρασία, αποφεύγοντας ωστόσο όσα είναι πλούσια σε ζάχαρη, γάλα και σαντιγύ. Εναλλακτικά, επιλέγουμε πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε κατεχίνες και έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Προτίμησε ένα ζεστό τσάι ή αφέψημα πράσινο τσάι , τσάι του βουνού, φασκόμηλο  χαμομήλι μέντα  που να περιέχει ορισμένα μπαχαρικά. Καλές επιλογές είναι η πιπερόριζα (τζίντζερ), η κανέλα και γαρίφαλο πιπέρι

Με την κατάλληλη διατροφή, την σωστή ποσότητα μερίδων αλλά και με την κατανάλωση αρκετών γευμάτων κατά η διάρκεια της ημέρας, ασφαλίζουμε στον οργανισμό μας όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που του εξασφαλίζουν ενέργεια, δύναμη και σωστές καύσεις.

Προσαρμόζοντας τη διατροφή μας στις απαιτήσεις της εποχής μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κρύο και να βγούμε νικητές στη μάχη των ιώσεων.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ, BSC
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
ΔΕΔΕ. Χ. ΕΥΘΥΜΙΑ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2102474743
e-mail: efidede@gmail.com
Διεύθυνση: Αχαρνών & Γρ. Λαμπράκη – Άνω Λιόσια, Αθήνα – ΤΚ 13341

Διατροφή