Παιδική διατροφή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς

Παιδική διατροφή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς

Η σχολική σεζόν ξεκίνησε και οι γονείς αναρωτιούνται τι θα τρώνε τα παιδιά ,γιατί είναι αρκετές ώρες στο σχολείο, πόσο μάλλον αν πηγαίνουν και στο ολοήμερο, αφετέρου, επειδή αναπτύσσονται, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.
Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα παιδιά δεν τρώνε πολλές τροφές και τις ώρες που δεν ελέγχονται από τους γονείς τους προτιμούν να καταναλώνουν αμφίβολης ποιότητας σνακ, και όχι υγιεινές τροφές που περιέχουν χαμηλότερα λιπαρά, βιταμίνες και πολύτιμα μέταλλα, άκρως απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξή τους. Πως μπορούμε τα βελτιώσουμε όλα αυτά;

Η βάση είναι ένα καλό πρωινό

Η σωστή διατροφή για το σχολείο ξεκινά από το πρωινό. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσα παιδιά τρώνε ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι.
Για αυτό ακριβώς τον λόγο προτιμώμαι ένα  πρωινό  γευστικό γρήγορο και θρεπτικό  και όχι μονότονο  διεγείρεται τους την φαντασία

Παράδειγμα αντί για το κλασικό γάλα με δημητριακά φτιάξε μαζί ένα energy bowl, πχ  γάλα ή γιαούρτι ή κεφίρ, δώστε επιλογές  για τα δημητριακά που θα διαλέξει  με σοκολάτα ή μέλι ή αποξηραμένα φρούτα, βαλτέ ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα ,φουντουκιά ,καρύδια, κάσιους.

Αντί για της κλασικές φέτες ψωμί με βούτυρο και μελί 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλί μπορείτε  μαρμελάδες με διαφορετικές γεύσεις  ήpancake με  μέλι και  καρύδια ή 1 κουταλάκι πραλίνα υγείας και φουντουκιά και χυμό με διάφορα φρούτα τις δίκης τους επιλογής.

Διατροφή στο σχολείο

Εξίσου σημαντικό με το πρωινό είναι και το κολατσιό για τα παιδιά, καθώς η κατανάλωση ενδιάμεσων σνακ μειώνει την πιθανότητα τσιμπολογήματος, ενώ τροφοδοτείται με ενέργεια τόσο ο οργανισμός όσο και ο εγκέφαλος.
Για πνευματική διαύγεια και γερή μνήμη, παρασκευάστε το κολατσιό του παιδιού με τροφές που είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης(από το κλασικό τετράγωνο του τοστ μέχρι τα στρογγυλά τύπου χάμπουργκερ).

  • 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • 1 τοστ με: 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης  1 λεπτή φέτα γαλοπούλα βραστή 1 λεπτή φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και λαχανικά όπως μερικές φέτες ντομάτας, λίγο αγγούρι, μαρούλι ή λάχανο
  • 1 μεσαία αραβική πίτα 50 γρ τόνος σε νερό ή σολομός ή κοτόπουλο ή 1 αυγό βραστό και λαχανικά όπως μερικές φέτες ντομάτας, λίγο αγγούρι, μαρούλι ή λάχανο
  • 2 μέτρια φρούτα εποχής και 1 χούφτα ξηρούς καρπούς ανάλατους
  • 2 χούφτες αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, ανανάς, παπάγια, κράνμπερι, γκότζι μπέρι + 10 ανάλατα αμύγδαλα
  • Όσα ωμά λαχανικά θέλει όπως αγγούρια, καρότα ή ντοματίνια + 2 κριτσίνια
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά (2%) σκέτο ή με γεύση από κάποιο φρούτο + 10 αμύγδαλα
  • 3 μικρά κριτσίνια πολύσπορα, καρότου, καλαμποκιού ή με σπανάκι (όχι με τυρί!) + 1 λεπτή φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά
  • 3 κρακεράκια ολικής άλεσης ή 3 φρυγανιές σικάλεως + 1 λεπτή φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά
  • 1 κανονικό κομμάτι σπιτική πίτα με λαχανικά (
  • 1 ατομικό σταφιδόψωμο
  • 1 παστέλι
  • 1μπάρα δημητριακών σπιτική και 1 φρούτο εποχής
  • 1 μικρό κομμάτι 30 γρ. σπιτικό κέικ, και 1 φρούτο εποχής
  • Σταφιδόψωμο και 1 φρούτο εποχής

Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι το σημαντικό είναι ότι έχει ποικιλία στην τροφή. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι στην διατροφή της καταναλώνονται τα ακόλουθα που εξασφαλίζουν τη θρεπτική κάλυψη του οργανισμού των παιδιών:

  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά καθημερινά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
  • 2-3 φρούτα καθημερινά
  • 3-5 μερίδες λαχανικά καθημερινά
  • 2-3 αυγά την εβδομάδα
  • 2 φορές εβδομαδιαία όσπριο ή λαδερό.
  • 1-2 φορές μακαρόνια/ρύζι/πατάτες  εβδομαδιαία.
  • 1 -2 φορές εβδομαδιαία κοτόπουλο.
  • 1 -2 φορές ψάρι εβδομαδιαία
  • 2  φορά εβδομαδιαία κόκκινο κρέας.

Όλοι γεννιόμαστε με το ένστικτο της προτίμησης του αλμυρού και γλυκού φαγητού παρά της προτίμησης του πικρού και του ξινού. Ευτυχώς τα παιδιά μπορούν να ξεπεράσουν το στάδιο αυτό, με την έκθεσή τους στα φαγητά που αρνούνται να φάνε. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή από τους γονείς έτσι ώστε να προσφέρετε το ίδιο φαγητό στο παιδί σε συχνά διαστήματα παρόλη την άρνησή του να τα δοκιμάσει.
Καλό θα ήταν να προσφερθούν πρώτα τα γλυκά λαχανικά όπως καλαμπόκι, καρότα, γλυκοπατάτες, κόκκινο κολοκύθι. Μην πιέσετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν πιο πικρά λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, φασολάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι. Δοκιμάστε να τα μαγειρεύετε κατά διαστήματα χωρίς όμως να πιέζετε τα παιδιά σας να τα φάνε. Μπορείτε να τα συνδυάζετε σε μορφή πουρέ τα γλυκά και τα ξινά ωστόσο να υπάρχει κάποιο στοιχειό που να φαίνεται η παρουσία των λαχανικών στη διακόσμηση. Ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 10-15 φορές να δει ένα τρόφιμο για να τολμήσει να το ακουμπήσει! Η κορύφωση αυτό το φαινομένου βρίσκεται στις ηλικίες 2-6 χρόνων, όπου τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να δοκιμάσουν οποιοδήποτε καινούργιο τρόφιμο και ιδιαίτερα λαχανικό. Τα περισσότερα παιδία της συγκεκριμένης ηλικίας, συνήθως, επιλέγουν να τρώνε μόνο 1-2 τρόφιμα – συνήθως μαλακές τροφές όπως μακαρόνια και ρύζι – και αρνούνται να φάνε ή να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν τη φάση αυτή όταν οι γονείς τους δεν γίνονται πολύ πιεστικοί στη κριτική των αποφάσεών τους.
Οπότε χρησιμοποιήστε φράσεις που να επιδεικνύουν τη γεύση και την υφή του φαγητού όταν το περιγράφετε στο παιδί σας.
Αποφύγετε φράσεις όπου το φαγητό αποδεικνύει ένδειξη αγάπης. Προσπαθήστε να δώσετε επιλογές στο παιδί έτσι ώστε να αποφασίσει μόνο του για το φαγητό αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με το να το ρωτήσουμε.

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η σύνδεση των τροφών με τα αισθήματα ή να χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν βραβείο!

Η διατροφή του παιδιού θέλει υπομονή και προσεκτικότητα. Ποτέ μην είστε αυστηροί και απόλυτοι με τη διατροφή του παιδιού σας. Πάντα υπάρχουν λύσεις και αυτές βρίσκονται συνήθως με τον διάλογο.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ, BSC
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
ΔΕΔΕ. Χ. ΕΥΘΥΜΙΑ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2102474743
e-mail: efidede@gmail.com
Διεύθυνση: Αχαρνών & Γρ. Λαμπράκη – Άνω Λιόσια, Αθήνα – ΤΚ 13341

Παιδική διατροφή