Τα παιδιά κουβαλάνε και τα δικά μας συναισθήματα

Τα παιδιά κουβαλάνε και τα δικά μας συναισθήματα

Μαμάδες, έχετε παρατηρήσει ότι όσο πιο χαρούμενες και χαλαρές είστε, τόσο πιο χαρούμενα και χαλαρά είναι τα παιδιά σας; Έχετε πιάσει τον εαυτό σας κάποιες μέρες, όταν είστε μέσα στα νεύρα και κακόκεφες, ότι και τα παιδιά είναι μέσα στη γκρίνια, κακοδιάθετα και απορείτε γιατί είναι έτσι; Ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε, μέσα σ’ έναν χρόνο που ζούμε δεύτερη καραντίνα, προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας πολύ περισσότερους ρόλους απ’ ό,τι καλούμασταν πριν. Παλεύουμε ερασιτεχνικά με όλο αυτό το άγχος, ενώ το στρες που βιώνουμε προσπαθούμε να μην τους το μεταφέρουμε, με αποτέλεσμα οι αντοχές μας να έχουν δοκιμαστεί στο έπακρο!

Έλα όμως που τα παιδιά έχουν τη μαγική ιδιότητα να αφουγκράζονται τα πάντα, ό,τι βιώνουν από εμάς το αναπαράγουν και αυτά….. Κουβαλάνε και τα δικά μας συναισθήματα εκτός από τα δικά τους, απλά δεν έχουν τον τρόπο να τα εκφράσουν και τους βγαίνει με γκρίνια, κλάμα και νεύρα. Ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν το πρόβλημα τους.

Το έχετε σκεφτεί ποτέ;

Και εγώ δεν το είχα καταλάβει από την αρχή που έγινα μαμά, αλλά όταν το συνειδητοποίησα άλλαξε η ζωή μας και η καθημερινότητά μας!

Ξέρω ότι κάποιες φορές φαντάζει ακατόρθωτο να μην μεταφέρουμε στα παιδιά τα προβλήματα και το στρες που ζούμε. Άλλωστε δεν πρέπει να ζούνε μέσα σε μια γυάλα, σε ένα πλασματικό κόσμο. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η ζωή δεν είναι μόνο χαρές, ότι έχει τα πάνω της και τα κάτω της, τις χαρές και τις λύπες της. Αλλά αυτό που πρέπει να τους γίνει σαφές, μέσα πάντα από τη δική μας συμπεριφορά, είναι ότι ναι μεν υπάρχουν κάποιες “κακές” μέρες, αλλά σίγουρα οι επόμενες θα είναι καλύτερες. Ότι δεν πρέπει όταν μας συμβαίνει κάτι να φέρνουμε την καταστροφή και να αντιδρούμε σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου.

Άλλωστε στη ζωή δεν έχει σημασία τι μας συμβαίνει, όσο δυσάρεστο αν είναι αυτό, αλλά ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε.

Άρα όταν βιώνουμε κάτι δυσάρεστο ή δύσκολα αντιμετωπίσιμο και είναι μπροστά τα παιδιά μας, καλό θα είναι να είμαστε όσο πιο ψύχραιμες γίνεται, γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται συνήθως με τον τρόπο που βιώνουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η συμπεριφορά τους είναι ο καθρέφτης της δική μας συμπεριφοράς.

Ευτυχισμένες και χαλαρές μαμάδες ίσον χαρούμενα και ευδιάθετα παιδιά!

Εφαρμόστε τις συμβουλές μου και περιμένω τις εντυπώσεις σας!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram
Efi's Diary