Ρίσκαρα και άλλαξα την επαγγελματική μου καριέρα

Ρίσκαρα και άλλαξα την επαγγελματική μου καριέρα

Πριν μερικές μέρες έκανα ένα Q & A (Ερωτήσεις – Απαντήσεις) στα stories μου στο instagram, γιατί είχατε την επιθυμία να με γνωρίσετε καλύτερα. Ανάμεσα στις άπειρες ερωτήσεις που έλαβα, αυτές που σας προβλημάτιζαν περισσότερο είναι το πώς θα αλλάξετε επαγγελματική πορεία, πώς θα σταματήσετε να κάνετε μια δουλειά που απεχθάνεστε μόνο και μόνο για τα προς το ζην και πώς τα κατάφερα εγώ;

Θα σας πω λοιπόν …..

Είχα τελειώσει διοίκηση επιχειρήσεων, λογιστικά, και δούλευα στον οικονομικό τομέα και σε τράπεζες για πολλά χρόνια. Ήταν ένα αντικείμενο που δεν συμπαθούσα, αλλά το επέλεξα γιατί θεωρούσα ότι θα έχει πιο εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση, όπως και είχε. Δούλεψα για πάνω από 15 χρόνια σε κάτι που δεν αγαπούσα, με προϊστάμενους επιεικώς απαράδεκτους, που μου συμπεριφέρονταν προσβλητικά και υποτιμητικά, λες και αυτοί ήταν κάτι σπουδαίο. Με συνάδελφους ξερόλες, που δεν ήθελα ούτε να τους βλέπω και με μια ιεραρχία που σαφώς δεν ήταν αξιοκρατική βάσει ικανοτήτων και προσόντων.

Κάποια στιγμή είχα ζοριστεί τόσο πολύ, που έβαλα στο μυαλό μου ότι δεν μπορεί να περάσει όλη μου η ζωή έτσι…. Γιατί κακά τα ψέματα η δουλειά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας και αν δεν την αγαπάμε, υποφέρουμε και μεταφέρουμε τη δυστυχία μας και στο σπίτι. Επειδή λοιπόν αν βάλω εγώ κάτι στο μυαλό μου ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα πρέπει να το καταφέρω, Σκορπιός γαρ ?, πριν από 8 χρόνια αποφάσισα να εισβάλλω στον θαυμαστό κόσμο του blogging, με πολύ πείσμα, υπομονή και επιμονή! Είχα κάνει μια μικρή έρευνα, ήταν κάτι που θεωρούσα ότι μου ταίριαζε, ότι είναι μια από τις εργασίες του μέλλοντος και ότι θα το ασκώ με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση! Για πολλά χρόνια δούλευα χωρίς οικονομικές απολαβές. Παράλληλα είχα κανονική δουλειά, σπίτι, άντρα, ένα και μετά δύο παιδιά, με αποτέλεσμα το μέχρι τότε χόμπι μου – που ήταν για μένα ένεση αναζωογόνησης και ευτυχίας, η ψυχοθεραπεία μου -να προσπαθώ να το κάνω κυρία εργασία μου.Με ατελείωτες ώρες δουλειάς τις νύχτες, κοιμόμουν ελάχιστα γιατί η μέρα δεν έφτανε να χωρέσω όλα αυτά που είχα να φέρω εις πέρας.

Χωρίς καμία υποστήριξη από το οικογενειακό μου περιβάλλον – μη σας πω ότι με χλεύαζαν κιόλας…..- κατάφερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια να είναι η κύρια εργασία μου. Σκοπός μου με τα κείμενά μου είναι να εμπνέω μαμάδες, να τις βοηθάω στο μεγάλωμα των παιδιών με τα βιωματικά μου tips,ώστε να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους, με τα άρθρα των συνεργατών του www.workingmoms.gr να ενημερώνονται για θέματα γονεϊκότητας και να λύνουν τους προβληματισμούς τους για την ανατροφή των παιδιών τους.

Και φυσικά, λίγο πριν κλείσω τα 40 μου χρόνια, να ξυπνάω το πρωί με ένα τεράστιο χαμόγελο και να μην κλαίω για να πάω σε μια δουλειά που σιχαίνομαι και να ανέχομαι απαράδεκτους προϊστάμενους και αντιπαθείς συναδέρφους! Να ορίζω εγώ πώς και πότε θα δουλεύω, να μην χρειάζεται να λείπω ατελείωτες ώρες από τα παιδιά μου και να μη γυρνάω κάθε βράδυ εξαντλημένη από την κούραση.

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά που εσείς βλέπετε σήμερα και πολύ σοφά θα λέτε… “σιγά μωρέ αυτή φωτογραφίζεται, κάνει την πλάκα της, περνάει ωραία και μας το παίζει και ωραία…” κρύβουν από πίσω πολλή πολλή πνευματική δουλειά, που τις περισσότερες φορές είναι πιο δύσκολη και από τη σωματική. Αυτά που εγώ απολαμβάνω σήμερα, τα κατάφερα με πολύ κόπο, δουλειά, ξενύχτια, χωρίς καμία γνωριμία και βοήθεια, χωρίς δημόσιες σχέσεις και “φίλους” σε καίριες θέσεις! Κανείς δε με βοήθησε, κάνεις δε μου έδωσε “χαριστικά” κάποια δουλειά…. Με την αξία μου τα κατάφερα όλα και αυτή είναι η ανταμοιβή των κόπων μου!

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Για να οραματιστείτε κι εσείς αντίστοιχα μια δουλειά που σας αρέσει. Πάρτε το ρίσκο και αλλάξτε την επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Αν δεν σας αρέσει κάτι στη ζωή σας, αλλάξτε το! Δεν είστε δέντρο που έχετε ριζώσει ώστε να μην μπορείτε να κουνηθείτε. Διεκδικήστε την εργασία και τη ζωή που θεωρείτε ότι σας αξίζει. Και αν κανείς δεν πιστεύει σε εσάς, πιστέψτε εσείς στον εαυτό σας, αυτό αρκεί! Μην περάσετε όλη τη ζωή σας ασκώντας ένα επάγγελμα που σας κάνει δυστυχισμένους. Μη ζήσετε μια ζωή με την απορία πώς θα ήταν η επαγγελματική σας ζωή αν είχατε ρισκάρει και κάνατε μια δουλειά που αγαπούσατε.

Δεν ξέρετε τι ηθική ικανοποίηση είναι να ξυπνάτε το πρωί με ένα τεράστιο χαμόγελο για να κάνετε μια δουλειά που λατρεύετε! Μη ζηλεύετε κάποιον που έχει μια δουλειά που αγαπάει και μην απορείτε πώς τα κατάφερε. Τολμήστε!

Αν ρωτάτε εμένα, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ζωής μου είναι ότι νιώθω ότι δεν δουλεύω, ότι κάνω το χόμπι μου. Αλλά μέχρι να το καταφέρω αυτό,κόπιασα πάρα πάρα πολύ!!!!

Ρισκάρετε, δουλέψτε σκληρά και είμαι σίγουρη ότι η ζωή θα σας ανταμείψει, όπως αντάμειψε και εμένα ❤️

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary