Το καλοκαίρι είναι η εποχή των φρέσκων βοτάνων φρούτων και λαχανικών, που τίποτα καλύτερο δεν υπάρχει για να δώσει γεύση και άρωμα στα γεύματα σας. Και ταυτόχρονα να βελτίωση θεαματικά την υγεία σας και την έμφαση σας.
Μέντα
Τίποτα δεν είναι πιο δροσιστικό από ένα παγωμένο τσάι στο οποίο έχετε προσθέσει λίγη μέντα για να το κάνετε ακόμη πιο αναζωογονητικό. Βέβαια, η μέντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πιάτα, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά. Προσθέστε την στις σαλάτες σας ή καταναλώστε την μαζί με το αγαπημένο σας καρπούζι για να δώσετε μία διαφορετική γεύση στο αγαπημένο σας φρούτο.
Βασιλικός
Ο Βασιλικός αποτελεί ισχυρό φυσικό εντομοαπωθητικό, είναι προσαρμογόνο βότανο που βοηθά στη μείωση της κορτιζόλης στο οργανισμό και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα της ευτυχίας.Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βότανα, αφού ξεχωρίζει για το φίνο άρωμά του. Ίσως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να “ανανεώσετε” την κλασική χωριάτικη σαλάτα από το να προσθέσετε λίγα φύλλα βασιλικού σε αυτή. Για ένα λιγότερο παραδοσιακό σνακ, ραντίστε τις φράουλες με φυλλαράκια βασιλικού και λίγο μπαλσάμικο ξύδι.
Ρίγανη
Η ρίγανη ίσως είναι το βότανο που περιέχει τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Μισή κουταλιά του γλυκού ρίγανη περιέχει όσα αντιοξειδωτικά περιέχονται σε 3 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τη ρίγανη γενναιόδωρα στις συνταγές σας για να “εκτοξεύσετε” την αντιοξειδωτική ικανότητα των γευμάτων σας.
Κόλιανδρος
Σίγουρα έχετε γευτεί τον κόλιανδρο στα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Μεξικάνικης κουζίνας. Μπορείτε όμως να τον προσθέσετε και εσείς στα πιάτα σας για να τους προσδώσετε έναν πιο φρέσκο και αναζωογονητικό αέρα. Είναι πολύ ιδιαίτερη η γεύση που προσδίδει σε μία φρέσκια φρουτοσαλάτα.
Τσουκνίδα
Εκτός από την αντιαλλεργική της δράση, η τσουκνίδα, ενισχύει τον οργανισμό με μέταλλα και ιχνοστοιχεία! Κάνει καλό για την αναιμία αλλά και τους ρευματισμούς ενώ με επάλειψη καταπολεμά ακόμη και εκζέματα, ακμή και τριχόπτωση.
Αρμπαρόριζα
Την γνωρίζουμε κυρίως από τα γλυκά και τα λικέρ των γιαγιάδων μας έχει όμως εξαιρετικές θεραπευτικές δράσεις, ιδιότητες και χρήσεις: τονώνει το νευρικό σύστημα, είναι επουλωτικό, διουρητικό και αντιδιαβητικό, ενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη και υπερένταση, για τις πέτρες στα νεφρά, ανακουφίζει από τη ναυτία και τις ημικρανίες, για τους πόνους της αρθρίτιδας, μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά στην ακμή λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης καθώς επίσης είναι το τσάι της είναι κατάλληλο για τις ζαλάδες της εγκυμοσύνης και είναι ηρεμιστικό και χαλαρωτικό, κατά του στρες.
Λουΐζα
Ένα από τα πιο γνωστά βότανα που βοηθάει στο κάψιμο του λίπους, αλλά και θεωρείται ως το βότανο εχθρός της κατακράτησης. Η λουίζα βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και στη ρύθμιση της όρεξης. Δύο φλιτζάνια την ημέρα αρκούν για να νιώσετε την πείνα σας να μειώνεται. Εκτός από την αποτοξίνωση του οργανισμού έχει έντονες καταπραυντικές αλλά και αφροδισιακές ιδιότητες.
Μαϊντανός
Ο μαϊντανός περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου και βιταμίνης Α, καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνη C, β-καροτένιο, φωσφόρου και ένα από τα σπουδαιότερα φλαβονοειδή, την κερκετίνη. Το ρόφημα του μαϊντανού καταστέλλει τη λιγούρα, βοηθά στη μείωση των πόντων σε περιφέρεια και κοιλιά και καταπολεμά την κυτταρίτιδα. 2 κούπες την εβδομάδα είναι αρκετές.
Σημύδα
Η σημύδα αποτελεί το απόλυτοδιουρητικό, βακτηριοκτόνο και αντισηπτικό. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, συμβάλλει στην αποβολή του λίπους και βοηθά στην κατακράτηση των υγρών.
Μάραθος
Ετοιμάστε ένα αφέψημα από σπόρους μάραθου και καταναλώστε το καθημερινά. Μετά από 2 εβδομάδες, σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, θα δείτε τα κιλά στη ζυγαριά να stop-any-disease.com. Ιδανικό για την πέψη των λιπαρών τροφών.
Ιβίσκος
Ο ιβίσκος συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. O ιβίσκος ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται με δυσκοιλιότητα και έχουν αυξημένα λιπίδια. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και στη θεραπεία της υψηλής πίεσης στο αίμα.
Πικραλίδα
Οι πικραλίδες αποτοξινώνουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν την πέψη, δημιουργώντας το αίσθημα της πληρότητας. Βοηθούν επίσης στο να μεταβολίζονται σωστά τα λίπη και τα σάκχαρα του οργανισμού. Επίσης, κατατάσσονται σε υψηλές θέσεις ανάμεσα στα λαχανικά, όσον αφορά στην θρεπτική τους αξία.
Λεβάντα
Εκτός από τις αρωματικές της ιδιότητες η λεβάντα είναι γιατρικό για πάσης φύσεως πόνο. Πονοκέφαλος, στομαχόπονος, κολικοί εντέρου, ταχυπαλμίες, πρηξίματα, στραμπουλήγματα και πόνος από μικρά αιματωματάκια (μελανιές) απαλύνονται με αφέψημα ή επάλειψη με την αρωματική λεβάντα.
Μέλι με Λεμόνι
Πίνουμε καθημερινά χυμό από δύο φρέσκα λεμόνια, όπου έχουμε προσθέσει και δύο κουταλιές μέλι και λίγη κανέλα. Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά οπότε θεωρείται πολύ καλή για την υγεία της επιδερμίδας.
Αγγούρι
Το αγγούρι έχει διουρητικές, καθαριστικές, αλλά και… δροσιστικές ιδιότητες, οι οποίες δρουν εξαιρετικά ευεργετικά στην επιδερμίδα μας. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, οι βιταμίνες Α, Β και C και η παρουσία μετάλλων όπως μαγνήσιο, κάλλιο, μαγγάνιο και πυρίτιο καθιστούν το αγγούρι σημαντικό για τη φροντίδα του δέρματος, γι’ αυτό άλλωστε το συναντούμε συχνά ως κύριο συστατικό σε μάσκες ομορφιάς και κρέμες για σύσφιγξη του δέρματος. Ακόμη, τονώνει τα μάτια και μειώνει το πρήξιμο χάρη στο ασκορβικό και το καφεϊκό οξύ που περιέχει, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτες του και για ανακούφιση από καψίματα και ερεθισμούς.
Καρπούζι
Η περιεκτικότητά του σε σάκχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή (1 φλιτζάνι τσαγιού καρπούζι περιέχει μόνο 40 θερμίδες), ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη και χοληστερόλη.
Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη, ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας, του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.
Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων (καρδιαγγειακά νοσήματα) και διάφορων μορφών καρκίνου (καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι βιολογικά περισσότερο διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη τομάτα! Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin η οποία βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.
Το καλοκαιρινό αυτό φρούτο δεν αποτελεί μόνο έναν γευστικό και θρεπτικό καρπό, αλλά και εξαιρετικό φάρμακο. Ο χυμός του προκαλεί έντονη διούρηση, λόγω της κιτρουλίνης και της αργινίνης που περιέχει (ουσίες που συμμετέχουν στον κύκλο της ουρίας). Καθαρίζει το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και το πύον.
Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια
efi.dede@gmail.com